muszeq
Użytkownik
U mnie też się to nazywa "jedno podanie" Mieszkam niedaleko Lublina. Inna popularna gra to "szesnastka". Dobiera się w przynajmniej dwuosobowe drużyny i kopie się z 16 m. Na bamce stoi ktoś z drużyny przeciwnej. Strzał w spojenie - 16 karnych, poprzeczka - 8 karnych, słupek - 4 karne. W dodatku jak się piłka odbije od czegoś i dalej jest w grze to gra się dalej akcję. A później kopie się karne tyle ile sie wywalczyło. I gra się do 16 goli.
Inna gra to gra w barana ;D Potrzebne są schody albo jakaś ściana do kopania. I kopie się po kolei w ścianę. Jedna osoba po drugiej. Piłkę można dotknąć tylko raz, kto nie trafi ma literę B i aż do BARAN ???? Najlepiej gra się na schodach do bloku i z barierkami, które są dodatkowym utrudnieniem, gdy uderzamy z boku to trzeba nad nią przerzucić żeby trafiła w schody.
Inna gra to gra w barana ;D Potrzebne są schody albo jakaś ściana do kopania. I kopie się po kolei w ścianę. Jedna osoba po drugiej. Piłkę można dotknąć tylko raz, kto nie trafi ma literę B i aż do BARAN ???? Najlepiej gra się na schodach do bloku i z barierkami, które są dodatkowym utrudnieniem, gdy uderzamy z boku to trzeba nad nią przerzucić żeby trafiła w schody.
OO tak zapomniałem. U nas się to nazywa "kwadraty". Z tym, że przed blokiem mamy plac, właściwie to parking i akurat są oznaczone kwadratowe pola. Gra się na 4 kwadratach. Piłka może raz się odbić na naszym polu. I zazwyczaj gramy wojny na ukos.A znacie taka gre jak 'kraty'?
rysujecie jednakowe pola (zazwyczaj kwadratowe) kreda na boisku, kazdy ma swoje i kopiecie sobie nawzajem piłke tak by ona sie odbiła min. 2 razy u kogos na polu, wtedy on dostaje 1pkt, kto zgarnie 11pkt odpada i tak sie gra az zostanie 1 osoba.
Oczywiscie mozna kopac,głowka itp ale wszystko w powietrzu poniewaz piłka na naszym polu musi sie raz odbic( zazwyczaj wtedy gdy ktos kopnie ja na nasze pole, wtedy ona sie odbije raz a my musimy wyprowadzic kontre