Jaka tu cisza nastała ???? sam się nie wypowiadałem jeszcze w tym temacie, więc czas najwyższy
. Co sądzicie o obecnej sytuacji kadry Nawałki? Według mnie pojawia się światełko w tunelu i to nawet coraz lepiej widoczne. Dyspozycja kadrowiczów w porównaniu do tego co jeszcze było miesiąc-półtora temu jest znacznie lepsza. Zaczynając od obrony a kończąc na ataku.
Co do bramkarzy nie ma co się wiele rozwodzić, sytuacja jest dobra i stabilna. Fabian cały czas gra, Szczęsny też sporo meczów w Juve zaliczył. Oboje w bardzo dobrej formie. Co do trzeciego bramkarza nie ma co się wypowiadać zbyt dużo. Z jednej strony Białkowski w Ipswich gra cały czas, a Skorupski grzeje ławę w Romie. Jednakże kogo zabierze Nawałka nie wiadomo, według mnie oboje prezentują podobny poziom.
W obronie Glik może nie zachwyca w Monaco, ale na pewno na MŚ będzie stabilny, bo to filar obrony i na pewno da z siebie wszystko. Pojawił się Bednarek, który grać będzie raczej do końca sezonu w pierwszym składzie Southampton i zbiera pozytywne noty i są to noty zasłużone, gra na tle reszty kolegów z obrony bardzo dobrze. Pazdan też zdaje się być w lepszej dyspozycji i to też jest duży plus. Cionek stabilnie (no, w ostatniej kolejce troche zawiódł, ale za to dwie kolejki temu był chyba w 11-tce
Serie A). Na plus regularne występy Rybusa na LO w Lokomotivie, Piszczka w BVB, Kędziory w Dyanamie Kijów, no i oczywiście Bartka Bereszyńskiego w Sampie. Z kadrowiczów na obronie niepokoi chyba tylko Jędrzejczyk, wielu nie chce żeby w ogóle jechał na MŚ, ale raczej wiadomo, że selekcjoner go zabierze, bo to jeden z tych zawodników, z którym w miare możliwości się nie rozstaje jeżeli nie wypada kontuzja. Dlatego dobrze by było jakby grał w Legii do końca sezonu w pierwszym składzie i się trochę "podreperował".
Patrząc na pomocników, tu też jest dużo lepiej niż na ostatnim zgrupowaniu. Przede wszystkim cieszy mnie powrót Kuby Błaszczykowskiego, dzisiaj podobno ma wyjść w pierwszym składzie na mecz z Hamburgiem i to jest super wiadomość! ???? Oby to się potwierdziło i żeby zagrał dobry mecz ???? . Drugie skrzydło Grosik, u niego forma w Hull troche przypomina sinusoide, ale w przekroju ostatnich meczów widać u niego poprawę kilka bramek i asyst, to cieszy. Wiadomo, że kadra to dla niego wielka nobilitacja i gra zwykle lepiej i stabilniej aniżeli w klubie. Przemek Frankowski i Rafał Kurzawa cały czas w grze, poziom niezły, więc jest okej. Środek pola - martwi tylko brak gry Krychowiaka, ale tego można było się spodziewać. West Brom spada, Grzesiek na pewno nie zostanie w klubie, także już przygotowują się do gry
Championship i trener stawia na młodych, którzy tam zostaną. Miejmy nadzieje, że jeszcze troche minut z ławki złapie, na MŚ selekcjoner myślę, że go dobrze przygotuje mimo wszystko. Linetty raczej ciągle w grze, więc stabilność powinna być. Mączyński nie jest w najlepszej formie, ale jak zagra do końca sezonu w pierwszym składzie Legii to można być spokojnym o niego według mnie ???? . Góralski w Ludogortsu też więcej z gry ma ostatnio, więc też plusik można postawić. Oczywiście ofensywną część pomocy uzupełnia też Zielu, o nim nie muszę raczej nic mówić, co prawda często wchodzi z ławki w Napoli, ale widać że forma jest wysoka i w kadrze też już złapał pewność siebie i luz w grze.
Jeżeli chodzi o napastników według mnie jest mega dobrze ???? . Oby tak się utrzymało do MŚ. Lewy wiadomo, nie trzeba nic dodawać. Milik wraca do formy, zaczął strzelać, łapie dużo minut, więc jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to nareszcie będzie możliwość gry dwoma napastnikami na MŚ tak jak na Euro. Co do zmienników, Teo (oprócz ostatniej akcji z kibicami w minionej kolejce) bardzo dobra forma i sporo bramek. Wilczek znowu o sobie przypomniał, strzela jak na zawołanie w Brondby. Kownacki dostał w kilku ostatnich kolejkach szanse na pokazanie się, nie błyszczał, ale też nie grał tragicznie. Co do reszty - Stępiński o sobie przypomniał, ostatnio więcej gra i strzelił pare bramek, Świerczok jako zmiennik w Ludogortsu co mecz to bramka praktycznie, też zaliczam to jako pozytyw.
Starałem się omawiać sytuację zawodników, którzy albo pojadą na MŚ albo mają na to szanse. Według mnie w obecnej chwili sytuacja kadrowa wygląda lepiej aniżeli miesiąc temu na ostatnim zgrupowaniu.
Jakie wy macie przemyślenia dotyczące kadry? Jeżeli pominąłem jakiegoś zawodnika, który według was ma spore szanse na wyjazd do Rosji to piszcie, przydałoby się więcej opinii ???? Walnąłem dosyć długie wypracowanie, ale chciałem omówić po krótce zawodników