>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Granie poza Polską a bezpośrednie wypłaty na polskie konto

C 445

cristovao

Użytkownik
Praktykował już ktoś granie spoza terytorium Polski a wypłacał bezpośrednio na polskie konto bankowe*?
Jak się wtedy rozliczamy, jesteśmy w UK (nie pracujemy, nie mamy konta w banku UK) obstawialiśmy z IP UK i wygraną przelewamy bezpośrednio na polskie konto bankowe. Jakie wtedy Nas podatki obowiązują?
...bo jak wiemy nielegalne jest tylko obstawianie z polskiego IP czyli nie łamiemy prawa wg. ustawy hazardowej, czy popełniamy innego rodzaju wykroczenie?
Co z innymi państwami np. jesteśmy przejazdem w Hiszpanii, Francji i logujemy się u buków które oferują tam usługi (logujemy się z polskiego konto gracza).
Czy to jest tak jak w Polsce, że obowiązuje Nas prawo które obowiązuje w kraju w jakim aktualnie się znajdujemy? Jeżeli jesteśmy przejazdem we Francji to wtedy jak się rozliczamy z tamtejszą skarbówką?
*pomijam wypłacanie sposobem portfeli internetowych

Otrzymane punkty reputacji: +22
sylwek2012 1,1K

sylwek2012

Użytkownik
Praktykował już ktoś granie spoza terytorium Polski a wypłacał bezpośrednio na polskie konto bankowe*?
Jak się wtedy rozliczamy, jesteśmy w UK (nie pracujemy, nie mamy konta w banku UK) obstawialiśmy z IP UK i wygraną przelewamy bezpośrednio na polskie konto bankowe. Jakie wtedy Nas podatki obowiązują?
...bo jak wiemy nielegalne jest tylko obstawianie z polskiego IP czyli nie łamiemy prawa wg. ustawy hazardowej, czy popełniamy innego rodzaju wykroczenie?
Co z innymi państwami np. jesteśmy przejazdem w Hiszpanii, Francji i logujemy się u buków które oferują tam usługi (logujemy się z polskiego konto gracza).
Czy to jest tak jak w Polsce, że obowiązuje Nas prawo które obowiązuje w kraju w jakim aktualnie się znajdujemy? Jeżeli jesteśmy przejazdem we Francji to wtedy jak się rozliczamy z tamtejszą skarbówką?
*pomijam wypłacanie sposobem portfeli internetowych
W Hiszpani czy Francji nie zagrasz na ogólnodostępnej europejskiej stronie bukmacherów (są zablokowane), większosc bukmacherów z tych krajów ma tam legalne siedziby i są zarejestrowani pod lokalną domeną.

Nie musisz wcale jechać do UK żeby grać z UK. A co do podatków to nie rozumiem pytania? Bukmacher płaci podatki tam gdzie jest zarejstrowany i przelewa Ci wygraną której w Polsce nie da się opodatkować bo jest teoretycznie nie legalna.
Kurde to wszystko jest tak banalnie proste ale widze ze ten temat z ustawą hazardową to taki mózgojeb że wszytkim robi ambaras z głową, proponuje nie czytać tego tematu i nie sugerować się zawartymi w nim wypowiedziami a samemu się trochę zorientować z oficjalnych źródeł.
Jesteś na forum długi okres a zadajesz takie pytania jak byś dopiero co tu wszedł. Zrobili Ci wodę z mózgu tematem o ustawie hazardowej.

C 445

cristovao

Użytkownik
No właśnie mam zamiar przebywać na terenie UK miesiąc, góra dwa (nie do pracy) i korzystać tam z ofert buków i konta w UK nie będę zakładał (trzeba mieć oświadczenie od pracodawcy, umowę najmu itp.) więc zostaje moje polskie konto.
W ustawie jest zabronione obstawianie z terytorium Polski (polskie IP) czyli co mogę jechać do UK zarobić 10k i wypłacić na konto bankowe i pokazać skarbówce środkowy palec bo co oni mogą, zablokować te środki zdobyte legalnie?
Co do podatków to w Polsce wygrana powyżej 2280 PLN podlega już opodatkowaniu, pewnie podobnie jest UK jednak skoro tutaj obchodzone jest prawo (obstawienie nie z IP Polski) to pozostaje próżnia.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Jeżeli podatnik osiągnął dochody z wygranej w kasynach, konkursach, grach i zakładach wzajemnych prowadzonych za granicą, musi je rozliczyć przed polskim urzędem skarbowym.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/463831,wygrana_za_granica_podatek_w_polsce.html
..............
.....................
Podatek dochodowy od wygranych w grach, loteriach i konkursach
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/2013/archiwum-2013-v/1605-podatek-dochodowy-od-wygranych-w-grach-loteriach-i-konkursach-12575/

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Ale przeciez jest umowa z Wlk Brytania ktora mwi ze dochody uzyskane w UK nie podlegaja opodatkowaniu w PL tylko w UK niezaleznie od zrodla. Nie podlegaja i koniec

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Jesli sie mialo dochody tu i tu, to w Polsce jedynie placi sie podatek od dochodow osiagnietych w Polsce wedlug skali. Dochody z UK oczywiscie dolicza sie do dochodu lacznego, ale tylko w celu obliczenia stawki podatku od dochodow OSIAGNIETYCH W POLSCE

duda 380

duda

Użytkownik
Ale macie problemy. Zakładam że większość z was posiada konto w Skrill. Jaki problem zamówić u nich kartę, opłata jednorazowa kilkadziesiąt złotych, a później raptem 10 euro rocznie. Wypłacasz pieniądze na Skrill, później w podskokach do bankomatu (1,80 za wypłatę) i pieniążki masz w rączce.

przemczan 319

przemczan

Użytkownik
Nie ma żadnej opłaty jednorazowej. Jest tylko to 10 euro rocznie. Zamawiałem z 2 miesiące temu. Też nie mam pojęcia po kombinować na około jak rozwiązanie dostępne pod ręką. A nawet jak ktoś nie chce tracić pieniędzy za opłaty za korzystanie z bankomatu, bo to jest 1,80, ale również euro, to trzymać sobie tą kartę na płacenie w sklepach, internecie, stacjach benzynowych itp. a jak potrzebna gotówka to wtedy brać ze środków na koncie.

duda 380

duda

Użytkownik
Nie ma żadnej opłaty jednorazowej. Jest tylko to 10 euro rocznie.
Jest opłata pt. &quot;Prowizja za wniosek&quot;. Ja zapłaciłem za wyrobienie karty 40 PLN. Ale to tak gwoli ścisłości.
Panowie a doczytaliście * w pierwszym poście? Wiem, że jest Skrill i wiem jak obchodzić ten chory system ustawy hazardowej. Pytanie było inne.
Owszem, pytanie było inne, ale karta skrill jest rozwiązaniem Twojego problemu, alternatywna opcja. Dlatego wtrąciłem ????
Postaram się odpowiedzieć na jedno z pytań.
Nie obowiązują Cię wtedy żadne podatki. W UK oczywiście nic nie zapłacisz, w Polsce też teoretycznie nie zapłacisz - j/w ktoś wspomniał, nie ma możliwości odciągnięcia podatku z nielegalnego (w świetle Polskiego prawa) procederu.
Nie wiem jak ma się sama wypłata bukmachera na Polskie konto bankowe, ale czysto teoretycznie mogą Cię oskarżyć o grę u bukmachera z terenu RP - a dopiero w toku śledztwa mógłbyś się oczyścić z zarzutów. Wątpię jednak aby ktokolwiek chciał ciągać Cię po urzędach/sądach, musiałyby być to naprawdę spore kwoty, przelewane regularnie żeby się tym zainteresowali. Szybciej bukmacher nałoży Ci limity i się skończy eldorado ????
I j/w ktoś wspominał, temat o ustawie hazardowej, to jeden wielki galimatias i panika gówniarzy, którzy przegrali kieszonkowe.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Może wróćcie do początku i przestudiujcie definicję terminu &quot;rezydencja podatkowa&quot; a także treść materiałów, do których prowadzą linki wrzucone przez Edi8.
Edit: do tego koniecznie, Konwencję Modelową OECD o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Niezbędnie, odpowiednie konwencje między Rzecząpospolitą Polską a drugą stroną, w sprawie unikania podwójnego opodatkowania.
I wszystko stanie się jasne.

J 159

jonaszdt

Użytkownik
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/463831,wygrana_za_granica_podatek_w_polsce.html
Nie wiem czy dobrze rozumiem...Z tego artykułu wynika, że jeśli wygrałem np. w Bet365(grając na terenie UK) 100 tyś. zł to powinienem oddać naszej skarbówce 10% czyli 10000zł?
Co jeśli tego dobrowolnie nie zrobiłem a oni w przyszłości się do mnie doczepią?
Wtedy grozi mi tylko 10% czy jakieś dodatkowe kary za niezgłoszenie dochodu?
Zastanawia mnie to wszystko... Co gdyby kiedyś pojawiło się wezwanie z UC, paru ludzi już je otrzymało.
Dużo osób mówiło, że warto przyznać się do gry POZA terytorium RP. W świetle tego artykułu jest to dla mnie wątpliwa linia obrony...

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
przeciez usatwa o unikaniu podwojnego opodatkowania mowi jasno, placi sie podatek tylko w jednym miejscu od dochodow osiagnietych w krakju A placi sie w kraju A (czyli bukmacher oplacil) a od dochodow w kraju B placi sie w kraju B.
Jesli sa jakies interrpretacje inne niz ta co mowie to tym bardziej czas kopniaka w dupsko dac platformie i pogonic to towarzycho do tel awiwu i wybrac normalnych ludzi

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
no to w uk podatek jest zerowy od wygranych u buka a w Polsce nie podlega opodatkowaniu co na jedno wychodzi. Od tego jest umowa o unikaniu podwojnego opodatkowaniea zeby podatki od danego dochodu placic tylko w kraju jego powstania. Ewentuaalnie w miejscu gdzie sie wybiera placic ten podatek, wazne ze w jednym
Czyli ja jednak upieram sie ze sie w PL nie placi, a jak tak to mowie wykopac platforme, glosowac na Kukiza my juz sobie poradzimy z tym, bedzie napewno legal gra i bez podatkow ze strony gracza, tak jak to jest w UK

bykuwodzu 839

bykuwodzu

Użytkownik
Tzn podsumowujac
Podatek od wygranych u buka w UK ZERO
Rezydencja podatkowa w Polsce, z definicji podlegaja opodatkowaniu wszystkie dochody, nawet te osiagniete za granica
ALE
Umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania, przynajmniej ta znowelizowana (wczesniej bylo &#39;doplacanie&#39;) mowi ze
http://www.usrawicz.pl/aktualnosci/40-metoda-wyczenia-z-progresj-dochody-z-wielkiej-brytanii
Dochody osiagniete w UK WYLACZA SIE Z OPODATKOWANIA W PL, ale dolicza sie do lacznych dochodow podatnika polskiego w celu obliczenia stawki podatku od dochodow osiagnietych przez niego w Polsce.
Czy to az takie trudne?
Inaczej
Metoda wyłączenia z progresją polega na tym, że w Polsce wyłącza się z podstawy opodatkowania dochód osiągnięty za granicą, jednak dla ustalenia stawki podatku od pozostałego dochodu – osiągniętego w Polsce – stosuje się stawkę podatku właściwą dla całego dochodu, tzn. łącznie z dochodem osiągniętym za granicą.
Czyli ktos wygral milion u buka w UK i zarobil 20 tysiecy w PL
Zaplaci podatek w Polsce wedlug skali najwyzszej (bo laczny dochod wynosi 1 milion 20 tys), czyli zaplaci 28% od 20 tysiecy w Polsce. W UK zaplaci zero.
To wszystko

J 159

jonaszdt

Użytkownik
Bykuwodzu bardzo fajnie wyjaśniłeś!
Tylko co w sytuacji gdy osoba, która wygrała milion u buka w UK nigdzie tego nie zgłosi?
Za to po paru latach do niej zgłosi się skarbówka czy UC, jakie grożą wtedy konsekwencje?

Do góry Bottom