Jako, ze toto-mix nie uaktualnił swojej oferty, a poza tym bwin ma ją znacznie bogatszą jeśli chodzi o
F1, podam teraz parę typów na jutrzejszy wyścig właśnie z tej strony. Niektóre z nich będą bez jakiejś rozwiniętej analizy - gdyż nie byłoby większego sensu rozwodzić sie nad nimi ???? .
Zwycięzca:
Lewis Hamilton (McLaren) - 5.00
ew.
Robert Kubica (BMW Sauber) - 5.00
Typ, co do którego mam najwięcej wątpliwości. I pewnie, jak jutro rano będę szedł do toto-mixu - też je będę miał. Właściwie to jestem pewny, że wyścig wygra ktoś z tej dwójki. Pomimo tego, że jest to tor, który pasuje Ferrari, to Massa moim zdaniem nie wygra tego wyścigu w związku ze zbyt dużą presją na niego. Tak jak
Kubica powiedział dzisiaj w wywiadzie: "Nie będzie od razu szarżował". A Felipe popełnia błędy nawet jadąc sam, a co dopiero starając się kogoś wyprzedzić. Natomiast Raikkonen ma ewidentnie jakieś problemy z bolidem i wątpię, by jutro poradził sobie z jadącymi przed nim kierowcami. Z tej dwójki (Hamilton &
Kubica) większe szanse na zwycięstwo dałbym jednak Polakowi. Jeździ on bardzo równo, szybko i praktycznie bezbłędnie. Raczej
Kubica nie da się wyprzedzić Massie na pierwszym zakręcie, więc jazda bez przeciwników z przodu z pewnością ułatwi Kubicy jazdę swoim tempem. W tym sezonie McLareny i BMW mają bardzo porównywalne czasy, więc nie sądzę, by
Kubica miał mniej paliwa (a jeśli ma to góra 2 okrążenia).
Head-to-head (kierowcy).
Alonso (ESP / Renault) - Heidfeld (GER / BMW Sauber) - 2 - 1.30
Heidfeld - P6
Alonso - P10.
Cztery pola zaliczki, patrząc na formę obu stajni, to zdecydowanie wystarczająca zaliczka dla Niemca, by nie dać się wyprzedzić Hiszpanowi. Pomimo bardzo słabych wyników Heidfelda w treningach, w kwalifikacjach pokazał, że gdy trzeba, to mechanicy BMW robią co trzeba i dzięki nim, mógł osiągnąć ten dobry rezultat w kwalifikacjach.
Button (GBR / Honda) - Coulthard (GBR / Red Bull) - 1 - 1.40
Button - P9
Coulthard - P17
Button zrobił wszystkim małą niespodziankę podczas kwalifikacji. Jeśli ktoś miał robić w Hondzie wyniki, to prędzej byłby to Barrichello. Jednak Anglik pokazał się z dobrej strony. Coulthard natomiast nie wszedł nawet do Q2. Taki wynik nie wróży niczego dobrego. 8 pozycji różnicy jest bardzo ciężko nadrobić. I myślę, że tak naprawdę jedynym sposobem na to, by Culthard ukończył wyścig przed Buttonem jest awaria bolidu Hondy.
Heidfeld (GER / BMW Sauber) - Kubica (POL / BMW Sauber) - 2 - 1.30
Heidfeld - P6
Kubica - P1
Jeden z typów, których właściwie nie trzeba analizować. Bolid z tej samej stajni, auto Kubicy jest idealnie ustawione, co powiedział sam kierowca, natomiast z bolidem Niemca były cały czas problemy. Wydaje się, że znaleziono dobre ustawienia rzutem na taśmę. Jest między nimi 5 pozycji różnicy, nie sądzę, by Robert dał sobie wydrzeć podium w tym wyścigu, a Quick Nick z pewnością mu w tym nie przeszkodzi.
Kubica (POL / BMW Sauber) - Rosberg (GER / Williams) - 1 - 1.25
Kubica - P1
Rosberg - P8
To jest już prawdziwy "pewniak". 7 miejsc startowych różnicy, lepszy bolid po stronie Polaka + jak sądzę - większe umiejętności Kubicy nie mogą dać innego wyniku niż dojazd Kubicy do mety przed Rosbergiem.
Trulli (ITA / Toyota) - Glock (GER / Toyota) - 1 - 1.35
Trulli - P7
Glock - P13
W Malezji Trulli zadziwił wszystkich dojeżdżając do mety tuż za podium. Glock natomiast nie dojechał nawet do mety. Dzisiaj Włoch udowodnił, że potrafi jeździć, a na pewno, że jeździ lepiej od młodego Niemca. 6 pozycji przewagi już na starcie i zdecydowanie większe doświadczenie pozwolą z pewnością dojechać Włochowi przed swoim kolegą z teamu.
Head-to-head (drużyny) - wyżej sklasyfikowany bolid .
BMW Sauber - Williams - 1 - 1.12
Pewniaczek na
podbicie ogólnego kursu. Kierowcy BMW zajmują 1 i 6 miejsce startowe, a kierowcom Williamsa przypadły miejsca 8 i 16. Tylko tragedia mogłaby pozbawić niemiecki zespół przyjazdu przed Williamsem.
BMW Sauber - Renault - 1 - 1.12
I kolejny pewniaczek. BMW: P1 i P6, natomiast Renault - P10 i P14. Zdecydowanie lepszy bolid jest po stronie BMW i wątpię, by nawet świetny Alonso był w stanie wyprzedzić obydwu kierowców BMW, którzy startują kilka pozycji wyżej.
Ferrari - BMW Sauber - 2 - 3.20
Jest to typ bardziej "Ferrari -
Kubica", gdyż nie przewiduję, by Quick Nick był w stanie przeskoczyć kierowców Ferrari i Polaka. Już wcześniej wspominałem o tym, że Massa popełnia błędy nawet jadąc sam, a co dopiero, gdy musi wyprzedzić kogoś również bardzo szybkiego. Jeśli Robert ani jego mechanicy nie popełnią błędu, to Massie ciężko będzie przeskoczyć przed Kubicę. natomiast Kimi jak też już wspominałem - prawdopodobnie ma jakiś problem z bolidem. Mając w dodatku przed sobą Hamiltona i Massę, a za sobą Kovalainena i walecznego Heidfelda, nie wróżę mu wyprzedzenia Polaka.
Czy zostanie sklasyfikowany:
NIE:
Sato - 2.20
Davidson - 2.20 Piquet Jr. - 2.30
TAK:
Raikkonen - 1.22
Hamilton - 1.22
Kovalainen - 1.22
Kubica - 1.25
Trulli - 1.40
Rosberg - 1.30
Nie chce mi się już teraz pisać, dlaczego tak stawiam, lecz przemyślałem sobie dość dobrze te typy i jeśli nic niespodziewanego się nie stanie, to będzie tak, jak napisałem ???? . Innych kierowców zostawiłbym w spokoju.
TOP 6:
Raikkonen - 1.28
Kubica - 1.30
Heidfeld - 1.38
Hamilton - 1.30 :-D
Kovalainen - 1.30
Nie wiem dokładnie w jakiej kolejności, ale jestem niemal pewny, że właśnie ta piątka + ktoś szósty utworzy w tym wyścigu Top 6. Ten "ktoś" to jest wg. mnie Massa lub ktoś, kto wskoczy tam za niego w razie, gdyby ten wyleciał z toru. Nie sądzę, by któryś z tych 5 kierowców popełnił na torze błąd, który zabrał by im miejsce w szóstce. Jedynie awaria bolidu lub błąd mechaników może na tym zaważyć, lecz patrząc na to ostatnie osiągi bolidów i ostatnią racę mechaników, nie przewiduje takich niespodzianek. Znajdzie się dwóch kierowców tej samej stajni na miejscach punktowanych?
McLaren - 1.60
BMW Sauber - 1.70
Właściwie do tej analizy nie można napisać wiele więcej niż do "Top 6". Prawie niemożliwe jest, żeby kierowcy startujący z P1, P6 oraz P3 i P5 spadli poza czołową ósemkę. Nie ma w stawce takich bolidów, które czy to na torze, czy w trakcie pit-stopów zagroziłyby tym dwóm stajniom. Jak wspomniałem wcześniej - jedynie błąd mechaników lub awaria bolidu mogłaby pozbawić te bolidy miejsca w czołowej ósemce.
Ile aut zostanie sklasyfikowanych?
Więcej niż 15,5 - 1.65.
Tor w Bahrajnie nie jest z pewnością torem łatwym. Ma on wiele miejsc, na których drobny błąd kierowcy może skończyć się na poboczu. Jednak te pobocze są na tyle specyficzne, że powrót z nich na tor jest dość łatwy.
Zapowiada się w Bahrajnie pogodna niedziela, więc deszcze nie powinien utrudnić sprawy kierowcom.
I powodzenia w typowaniu ???? .
Oby Robert wygrał! ;D