Wklejam swoją analizę z Typów Dnia
Żużel -
Grand Prix w Bydgoszczy, godz. 19:00
Zakład:
zwycięzca wyścigu 7
Typ:
Jason Crump
Kurs:
2.15
Buk:
bet365
Ta ostatnia... sobota można by rzec. Dzisiejszego wieczora na torze stadionu bydgoskiej Polonii zostanie rozegrana 11, ostatnia już runda eliminacji Indywidualnych Mistrzostw Świata w jeździe na żużlu czyli po prostu
Grand Prix Polski. Znamy już nowego IMŚ, co wcale nie oznacza iż turniej będzie tylko dodatkiem do dekoracji medalistów. Przed nim bowiem jest jeszcze kilka zagadek, na które odpowiedź musimy poznac właśnie dzisiaj. Kwestią do rozstrzygnięcia pozostaje sprawa wicemistrzostwa, o które walczyc będą nasz rodak, Jarosław Hampel oraz Australijczyk Jason Crump. Niewiadomą także pozostaje komu uda się zachowac byt w cyklu
GP a co za tym idzie zajac miejsce w czołowej ósemce klasyfikacji. Zawody zatem z całą pewnością zapowiadają się niezwykle interesująco.
Ja skupiam się jednak na analizie poszczególnych biegów w tej rundzie i myślę sobie, że opłaca się wskazac jako zwycięzcę 7. biegu dnia wspomnianego wyżej "Rudego". O tym, że Crump ma o co jeszcze walczyc już napomknąłem zatem teraz należy przejsc do rzeczy. Na początek obsada tej gonitwy począwszy od krawężnika:
- A. Jason Crump,
- B. Tai Woffinden,
- C. Fredrik Lindgren,
- D. Andreas Jonsson.
Australijczyk zajmie na starcie najbardziej wewnętrzne pole startowe, co już jest wielkim handicapem. Będzie to dopiero 7 wyścig imprezy a to oznacza ni mniej ni więcej tylko to, że wewnętrzne pola mają przewagę nad zewnętrznymi. W dodatku tor zostanie zapewne dosc mocno ubity a ca za tym idzie decydowac o losach biegu może jeszcze w głównej mierze start. A przy nawet równym zabraniu się spod taśmy Jason będzie miec nad rywalami przewagę bo wszystkich ma po swojej prawej ręce, może ich zatem wywiezc pod bandę i powinien ten fakt skrupulatnie wykorzystac. W każdym razie Crump ma o wiele więcej możliwości na rozegranie pierwszego łuku od swoich przeciwników.
Pozostałą kwestią są jego rywale. W tym gronie zwyczajnie w świecie Crump nie ma się kogo obawiac bo żaden z nich nie miesci się nawet w czołowej 8 cyklu. Najwyżej w klasyfikacji jest reprezentant miejscowej Polonii AJ , który jednak kolejny sezon z rzędu zamiast się rozwijac to raczej pikuje ostro w dół. Fredka Lindgren mając zapewniony udział w cyklu
GP w sezonie przyszłym nie sądzę aby jakoś specjalnie nastawiał karku a w dodatku startuje z najbardziej znienawidzonego przez zawodników 3 pola. O tegorocznej dyspozycji Taia Woffindena lepiej nawet nie wspominac bo jego udział w cyklu przejdzie zupełnie bez echa i gdyby tutaj zagroził "Gingerowi" to byłaby chyba wielka niespodzianka.
Zbierając wszystkie argumenty w jedną calosc wychodzi mi z tego triumf Jasona. W dodatku b365 wycenia go wprost fantastycznie w porównaniu chociażby do oferty konkurencyjnego tobetu, gdzie na ten sam typ mamy zaledwie @1,60.
Powodzenia