Znalazłem częśc wywiadu z Samitowskim jak juz wyżej wspominałem nie wygląda to różowo nie wiem ile w tym prawdy jest bo w relacji wideo nie wspominał , że Andrzej miewa problemy z wyprostowaniem ręki.
Samitowski:
- W porównaniu z tym, co było kiedyś jest zdecydowana poprawa, ale jego lewa ręka nigdy nie będzie w stu procentach zdrowa. Do niedawna jeszcze po treningach i sparingach na łokciu pojawiała się opuchlizna i były problemy z jego pełnym wyprostowaniem. Teraz oscyluje to w granicach 95 procent, czyli Andrzej praktycznie prostuje rękę - powiedział PAP Samitowski, który od kilku lat pomaga Gołocie.
W ostatniej walce przeciwko Rayowi Austinowi, stoczonej rok temu w Chinach, już w pierwszej rundzie Gołota doznał poważnej kontuzji lewej ręki. - Był odprysk w stawie łokciowym, poza tym wyczuwałem rękami urwany mięsień, a dwa inne naderwane. Pięć lat wcześniej w pojedynku z Chrisem Byrdem miał urwany biceps trójgłowy i jeszcze trochę naruszony triceps. Zniszczenia były więc duże - opowiadał Samitowski.
- Wierzę, że poradzi sobie z Adamkiem, choć trudno będzie mu zadawać ciosy lewą dłonią. Łokieć ucieka mu do góry, dlatego uderzenie jest słabsze. Nie ma pełnej kontroli w stawie ramiennym mięśnia, który powinien trzymać łokieć niżej. Z tego powodu jego "dżaby" (ciosy proste - PAP) są trochę wolniejsze. A bez lewego trudniej zadać prawy, więc musi częściej próbować. Kiedyś wyprowadzał takich ciosów 10-15 w rundzie, teraz zdecydowanie więcej i lepiej mu wychodzą - ocenił wykładowca masażu terapeutycznego i terapii manualnej na uniwersytecie w Chicago.
Do pierwszych spotkań Samitowskiego z Gołotą doszło wiele lat temu w Polsce. - Byłem zawodnikiem, a potem trenerem polskiej kadry karate kyokushin. Widywaliśmy się z Andrzejem na obozach, np. w Zakopanem. Obecnie jestem szkoleniowcem reprezentacji
USA w karate full contact, mam do czynienia z kickboxingiem, boksem tajskim, dlatego pięściarstwo jest częścią mojej pracy i próbuję dorzucić swoje trzy grosze do treningu wydolnościowego Gołoty - stwierdził absolwent AWF w Krakowie, który prowadzi w Chicago szkołę karate.
wp.pl