Po wczorajszych ekscesach trzeba ostrożniej wybierać typy, a zwłaszcza stawki, ale trudno nie oprzeć się wrażeniu, że Chińczycy w Berlinie czują się nadspodziewanie dobrze. Może to ma coś wspólnego z okresem świątecznym jaki teraz u nich nastał, nie wiem, ale faktem jest, że radzą sobie w Tempodromie świetnie. Liczę, że w półfinałach możemy zobaczyć przynajmniej dwóch z nich. Guodong, Xiao vs Burnett, Jamie
Typ:
Guodong, Xiao @ 1.63 5-1
Burnett trochę mi nie pasuje do grona wieczornych ćwierćfinalistów. Trochę wykorzystał drabinkę, która dała mu dwóch nastolatków, nad którymi górował doświadczeniem i dość łatwo ograł. Dzisiaj już tak komfortowo być nie musi, bo Xiao to wciąż młody zawodnik, ale już ze sporym doświadczeniem i niemałymi sukcesami. W Berlinie najpierw łatwo rozbił White’a (5-1), a wczoraj w długim maratonie wyszarpał wygraną z Poomjaengiem (5-4). Chińczyk umiejętności ma większe, myślę, że w niedalekiej przyszłości może nawet na top16, co nie znaczy, że dzisiaj będzie łatwo, ale mimo wszystko to jego widzę w wieczornej sesji.
Holt, Michael vs McManus, Alan
Typ:
Holt, Michael @ 1.70 5- 2
Zawsze było wiadomo, że Holt grać umie, zagadką zawsze była jego kondycja mentalna, bo z tym bywało różnie. Najwyraźniej w Berlinie czuję się dobrze, na razie oddał tylko 2 frejmy, nieźle punktuje w podejściu (104, 97), do tego sporo brejków +50, a to zawsze oznaka niezłej formy. Z McManusem oczywiście jak zawsze łatwo nie będzie, bo biegłość defensywna Szkota potrafi uprzykrzyć życie, ale trzeba przyznać, że wczoraj skorzystał na niedojrzałości Lisowskiego, który po wygraniu pierwszych dwóch frejmów pozwolił oddać 5 następnych i cały mecz. Stawiam na momentum Anglika, forma mu nie przeszkadza, w pamięci niedawna wygrana nad Szkotem w UK (6-4), dzisiaj liczę na powtórkę.
Junhui, Ding vs Dale, Dominic
Typ:
Junhui, Ding @ 1.31 5- 3
2nd Quarter Winner
Typ:
Junhui, Ding @ 1.909
Po wczorajszej czystce faworytów Ding jest najpoważniejszym kandydatem do tytułu. W przeciwieństwie do innych jemu w Berlinie nic nie przeszkadza, dwa łatwe zwycięstwa nie wymagały wielkiej formy, bo rywale okazali się bardzo przyjaźnie nastawieni. W Berlinie Dale wyraźnie kontynuuje dobre momentum po wygraniu Shoot-Outu w ubiegły weekend, ale też ani Davis ani Higgins zbytnio mu nie przeszkadzali. Z Dingiem Walijczyk jeszcze nigdy nie wygrał i dzisiaj też będzie o to trudno, na razie Chińczyk wygląda solidnie i już dzisiaj powinien zaklepać sobie półfinał w spodziewanym wieczornym ćwierćfinale, bo zarówno Perrym, jak i Maflin są do ogania, delikatnie mówiąc. Myślę, że wygraną Dinga w swojej ćwiartce już można pobrać teraz póki kurs jeszcze znośny.
Trump, Judd vs Murphy, Shaun
Typ:
Trump, Judd @ 1.60 5-2
Trump to niespodziewanie drugi obok Dinga faworyt który nie zawodzi w Berlinie, niespodziewanie, bo z formą Anglika bywało ostatnio różnie. Oddał tylko jednego frejma, nie ma żadnych problemów z punktowaniem, już 2 setki (110, 102), sporo też innych brejków robiących różnicę we frejmie (87, 61, 54, 60, 79, 88). Szansa na finał rysuje się wyraźnie i nie jestem pewien, czy akurat Murphy w jakikolwiek sposób będzie w stanie mu przeszkodzić. Wprawdzie wczoraj pokazał wolę walki wygrywając mecz ze Stevensem ze stanu 1-4 na 5-4, tylko nie wiem, czy bardziej chwalić go za powrót, czy ganić za beznadzieję w pierwszej części meczu. Jakby na to nie patrzeć, to duży udział w tym powrocie miało zaćmienie umysłu rywala, z Trumpem trudno liczyć na takie prezenty.
Davis, Mark vs Wenbo, Liang
Typ:
Wenbo, Liang (+1.5) @ 1.68 5-2
Liang to nieobliczalny gracz, który w jednym turnieju potrafi zdominować Ronniego, a potem niespodziewanie ulec niżej notowanemu graczowi. Do Berlina przyjechał chyba w tym lepszym nastroju, bo w pierwszych dwóch meczach jednakowo potraktował zarówno swojego nieregularnego rodaka (5-3 z Cao), jak i głównego faworyta w świetnej formie (5-3 z Maguire’em). Nie jest wcale bezbłędny, bo w obu przypadkach miał problem z zamknięciem meczu, ale potrafi wykorzystywać szanse jakie dostaje. Z Davisem Chińczyk ma dobre wspomnienia, zdemolował go ostatnio w IC (6-1), a że Anglik mimo dość pewnych wygranych wcale w Berlinie nie zachwyca, to szansa dla Lianga jest spora, zwłaszcza jeśli wspomożemy go dodatnim handicapem.
W poniższych meczach nie widzę faworyta, umiejętności i forma w tych parach dobrze zbilansowane, dlatego naturalnym wyborem stają się overy.
Day, Ryan vs Hamilton, Anthony
Typ:
Over 7.5 @ 1.85 5-3
Perry, Joe vs Maflin, Kurt
Typ:
Over 7.5 @ 1.80 5-1
Kursy z Marathonu