Z oferty Tobet wybrałem:
Thomas Morgenstern -
Simon Ammann 1,50
Już podczas poprzednich zawodów stawiał na Szwajcara wtedy jednak przegrał o 0,7pkt i uważam , że sędziowie Go oszukali ponieważ Morgensterna ocenili bardzo wysoko a lądowanie miał kiepskie i zamiast 18,5 powinien dostać coś ok. 17,5.No ale to już przeszłość i dziś skupmy się na tym co czeka Nas na mamucie. Podczas II treningów dwa razy lepszy Ammann. I trening Ammann 191,5m 137,3pkt Morgenstern 185,5m 133,7pkt. II trening Ammann 213m 182,1pkt Morgenstern 195,5m 160,6pkt. W kwalifikacjach Ammann 212,5m a Morgenstern 201,5m. Widać że za każdym razem lepiej wypada Ammann. Uważa,że w konkursie będzie podobnie.
Simon Ammann - Robert Kraniec 1,30
O Szwajcarze pisałem już wyzej natomiast co do Słoweńca to wiadomo że jest świetnym lotnikiem jednak nie sądzę aby mógł Ammanowi zagrozić tym bardziej że w Oberstdorfie te skoki nie wychodzą Mu tak dobrze o to wyniki: I trening 175m 122,4 II trening 202m 157,4pkt a w kwalifikacjach 211,5m z nota 191,2 zajął 4 miejsce ale skakał z wyższej belki niż Ammann. Kurs nie jest duży jednak gdzieś na dokładkę można dodać.
Kamil Stoch - Manuel Fettner 1,60
Ostatnio świetna forma Kamila i w konkursach zdecydowanie przed Austriakiem. Wczoraj na treningach wygladało to tak: I trening:173m 110,5pkt Fettner 171,5m 111,1 , II trening Kamil 189,5m 149,2 a Fettner 173,5m 128,2. Podczas Kwalifikacji Kamil 187,5m a Fettner 190,5m Widać że Kamil tylko w I treningu słabiej skoczył później już było lepiej natomiast Austriakowi wyszedł tylko skok z kwalifikacji i nie sądzę aby był w stanie dziś 2 razy powtórzyć taki skok. Kamil na zawodach na pewno jeszcze lepiej skoczy niż wczoraj i jestem dobrej myśli.
Johan Remen Evensen - Gregor Schlierenzauer 1,65
Gdyby to był
konkurs na normalnej skoczni to bez niczego bym stawiał na Gregora jednak podczas lotów widać że Norwegowi idzie bardzo dobrze i ta skocznia Mu leży. Za każdym razem Evensen był lepszy od Schlierenzauera.W I treningu aż o 14,5m lepszy Norweg w II treningu skoczyło 6,5m dalej a w kwalifikacjach o 7 metrów. Widać że to nie są przypadkowe skoki tylko powtarzalność u Norwega każdy skok ponad 200metrów. Stawiam na Evensena