Typ:
Stoch najlepszy z grupy: Małysz, Kofler, Stoch, Hautameki, Happonen
Kurs: 4.5
(brawo Kamil)
Bukmacher:
Betsafe
[3/10j]
Bardzo ciekawy typ na dzisiejsze zawody w skokach wystawił
Betsafe. Z grupy 5 wyżej wymienionych zawodników można obstawiać kto zajmie najwyższe miejsce w dzisiejszym turnieju. Wg bukmachera faworytem w tej grupie jest Małysz.. Moim typem jest, że najlepsze miejsce z tej grupy zajmie świetnie ostatnio skaczący Kamil Stoch. Zanim jednak napiszę co nie co o formie naszej wchodzącej gwiazdy skoków, przedstawie po krótce aktualną formę pozostałych skoczków.
Małysz – cały czas na topie, ścisła czołówka. Jednak w skokach Adasia ostatnio znalazłem kilka mankamentów. Po pierwsze Małyszowi jakoś nie wychodzą drugie skoki – co kiedyś było jego wielkim atutem, gdy stratę z pierwszego skoku w drugim odrabiał z nawiązką. Po za tym styl skakania Małysza nie za bardzo pozwala mu odlecieć – dość niski pułap wyjścia z progu, falujące narty podczas lotu – to może sprawić, że dziś Adaś nie uplasuję się na najlepszym miejscu. Ostatnio zauważyłem, że i z notami za styl u naszego mistrza nie jest najlepiej. Sędziowie chyba dostrzegają to co ja – czyli ten brak stabilności nart podczas lotu. Małysz na pewno będzie dziś mocny ale top6 będzie bardzo ciężko osiągnąć.
Kofler – pytanie co kombinuje Kofler w dzisiejszych zawodach. Austrak nie pojawił się na żadnym treningu oraz odpuścił kwalifikacje. W jego przypadku takie odpuszczanie skoków może się okazać nienajlepszym posunięciem, ponieważ Andreas ostatnio ma regres formy i już tak regularnie nie wskakuje na podium zawodów jak na początku sezonu. Ostatnio w Wilingen zajął dopiero 16 pozycję. Problem Austriaka to często strach przed zbyt dalekim lotem – widać jak ma możliwość skoczyć bardzo daleko jednak asekuruje się i ląduje zbyt wcześnie – spada z wysokiego pułapu. Nie przewiduję by ten zawodnik był dziś w stanie wygrać ze Stochem.
Finowie Hautameki i Haponen skaczą aktualnie na podobnym, wysokim poziomie. Szczególnie powracający po ciężkiej kontuzji Haponen od razu zaczął z wysokiego C. Myślę, że to właśnie Haponen może być najgroźniejszym rywalem Stocha z tej grupy skoczków. Jednak fakt, że skacze on z wczesnym numerem startowym może sprawić, że choć odda daleki skok i będzie prowadzić przez większą cześć zawodów, to jednak podczas skoków najlepszych jury zapewne obniży bęlkę – to może być dobra informacja dla Stocha. Wczorajsze kwale pokazały że zmiana belki na tej skoczni o 1 czy nawet 2 nierobi zbyt wielkiej różnicy i jeśli ktoś jest w formie z niższej belki może bardzo dobrze skoczyć – przykład Ammana. Wracając do Stocha to uważam, że dziś ma duże szanse na ścisłą czołówkę. O zwycięstwo w zawodach będzie niezwykle trudno (w świetnej formie są wspomniany Amman ale i Freund czy norweg Hilde). Jeśli tylko 1 skok będzie udany w wykonaniu Kamila jestem spokojny, że w drugim również pokaże klasę. Stoch ostatnim bardzo dobrym wynikiem w Wilingen awansował do pierwszej 10 i wczoraj skorzystał z możliwości niewystąpienia w kwalifikacjach. Dobry ruch w jego wykonaniu. Jest w formie. W treningach potwierdził, że skocznia mu leży więc dziś nie ma co patrzeć na innych i jak to głosi motto naszego Starego mistrza ale i wschodzącej gwiazdy „trzeba po prostu oddać 2 dobre skoki”. Z takim kursem myślę że typ ten wart jest zagrania.
dodatkwo na dziś polecam takie pary z betsafe:
Małysz -
Freund 2
(dałem to z kursem 1.85 ale widziałem, że spada) [9/10j] (niemiec w super formie, dostaje świetne noty i nawet jak skoczy 2 czy 3 metry mniej pokona Małysza )
Żyła - Hula 1 1.85
[7/10j] (Żyła ostatnio pokazuje coraz lepsze skoki - równe kursy warto zagrać bo Stefanek mniej regularny w ostatnich skokach)