Kto mi wytłumaczy tą sytuacje? Dlaczego ludzie na tym i innych forach z typami, gdy tylko zobaczą mecz np tak jak dziś, Everton z Manchesterem to rzucają się, typują w
typach dnia i swoich tematach z typami, jakieś wyniki albo scenariusze z kosmosu? Dlaczego panuje ta moda na stawianie najciekawszych meczy pod względem sportowym? [...]
Jestem socjologiem z wykształcenia tylko co prawda więc nie zawodowym, ale wytłumaczę Ci jednym przede wszystkim zdaniem, które jest truizmem: człowiek jest istotą społeczną.
Z powyższego wynika, że zachowuje się w określonych sytuacjach podobnie jak inni ludzie. Zwłaszcza, jeśli należących do tej samej "grupy" społecznej czyli o podobnych cechach np. do "grupy Graczy". Często idzie też za głosem "stada". (Jest przecież istotą "społeczną", nieobojętną na to co robi "stado", z którym się identyfikuje)...
Aby nie szukać przykładu daleko, dam ten z "osławionymi" dzisiaj politycznymi czy wyborczymi "lemingami".
Kwestia "autorytetów" jest również ważna. Każda grupa społeczną ma jakiś nazwę go "osobowy punkt odniesienia" a właściwie wzór odniesienia czyli człowieka, z którego zdaniem inni się kolokwialnie mówiąc, liczą. Może to być osoba należąca do tej grupy ale może to być osoba spoza tej grupy. Jeżeli ta osoba zrobi głupstwo, to jest wysoce prawdopodobne, że może pociągnąć za sobą "tłumy", które wykonają takie same głupstwo.
Dochodzą do tego wszystkiego oczywiście cechy osobowościowe danego człowieka (czyli tutaj już wchodzimy na grunt psychologii), podatność np. na reklamę albo na sugestię innych osób. Możnaby nawiązać do psychologii tłumu (psychosocjologia, psychologia społeczna).
---
Edit:
korzystając z okazji, chciałbym pozdrowić serdecznie Moderatora, który usunął przed chwilą z mojego panelu mój nr komunikatora. Dziś przeze mnie dodany, bo taką niezablokowaną funkcję okazało się, posiadam.
Jeśli nie życzycie sobie Panowie abym miał jakąkolwiek z tego Forum łączność ze Światem to wyłączcie mi może te ustawienia w ogóle z panelu? I będę wiedział na czym stoję.