>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Eurowizja 2025 (13-17.05)

kriksus 8,3K

kriksus

Użytkownik
Z góry mówię, że nie znam się dlatego pytam. Czemu ten zakład jest przegrany ?
Bo w drugim półfinale liczyły się tylko głosy widzów. Wygrał Izrael a Austria zajęła 5 miejsce. Ogólnie śmieszne te rozbieżności pomiędzy finałem a półfinałami ale zapewne w tygodniu mniejsze grono widzów mogło sobie pozwolić na oglądanie Eurowizji.

egreg 2,3K

egreg

Użytkownik
Ciekawe że Izrael nie dostał punktów tylko od dwóch krajów: Polska i Azerbejdżan.
Ogólnie ich wynik jest mocno zawyżony, widomo w jaki sposób.
Gdyby nie jury to by wygrał skrajnie nie zasłużenie, ale i tak uważam że jury nie powinno być, ale Izraela też nie,
niezależnie od sytuacji politycznej.

Otrzymane punkty reputacji: +566
Psychosocial 1,6M

Psychosocial

Ekspert - Irlandzka Piłka
Członek Załogi
Eurowizji nie oglądam ale ciesze się że typem Albana56 czyli zwycięstwem Austrii po kursie 4,50 może komuś pomogłem zarobić.

Natomiast znalazłem takie coś w sieci. Czy to prawda?

"Szwajcaria to idealny przykład między urojeniami jury a rzeczywistością- 214 punktów od jury i 0 od publiki."

Od wielu lat już słyszę że ten konkurs (podobno już dawno skręcił w lewą stronę) to farsa i wysoko są państwa (Izrael, Ukraina) o których strach źle się wypowiadać publicznie..

Pzdr/Psycho.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +373
krol-julian 32,7K

krol-julian

Użytkownik
Idea Eurowizji jest spoko ale forma wyłonienia zwycięzcy to jakiś kabaret... Powinni to Jury wywalić, to wszystko się logiki nie trzyma. Swoją drogą w tym Jury to sąsiedzi mają nas już totalnie gdzieś. U innych widać mechanizm dawania sobie wzajemnie dużo punktów a nas już wszyscy sąsiedzi olewają w tym Jury.

Można Steczkowską lubić lub nie, piosenka jednym przypadnie a innym nie, ale obiektywnie wokalnie to był Top3 lub Top5 tego konkursu a my od Jury jesteśmy praktycznie prawie ostatni. To wszystko jest komiczne.

Dodam jeszcze, że moim zdaniem to był mega słaby konkurs z poziomem piosenek i na prawdę nasza wybijała się pomysłem i wokalem, stąd realne podejście na top10.

Otrzymane punkty reputacji: +756
A 4,9K

asia8564

Użytkownik
Ja niestety nie zarobiłam a straciłam ,ale uratowała mnie Grecja z kursem 3,00 w top 10 i Austria tylko szkoda ,że stawiałam przed półfinałami z niskim kursem 3,25 .

Ten konkurs to jedna wielka polityka , choćbyśmy wysyłali najlepszego wokalnie muzyka ze świetnym występem , to i tak będziemy nisko . Piosenka Justyny może nie była super ,ale występ był fenomalny i spokojnie zasługiwał na top 10 .

Prostym przykładem jaki to ustawiany konkurs jest Szwajcaria , jury jako gospodarzowi dało mu bardzo dużo punktów a ludzie 0.

A Izrael na 1 miejscu ? Wcale się nie zdziwię gdyby okazało się ,że głosy były wykupione ,bo jednym ze sponsorów Eurowizji jest Izraelski milioner .

Otrzymane punkty reputacji: +567
parias__93 30,3K

parias__93

Użytkownik
Eurowizji nie oglądam ale ciesze się że typem Albana56 czyli zwycięstwem Austrii po kursie 4,50 może komuś pomogłem zarobić.

Natomiast znalazłem takie coś w sieci. Czy to prawda?

"Szwajcaria to idealny przykład między urojeniami jury a rzeczywistością- 214 punktów od jury i 0 od publiki."

Od wielu lat już słyszę że ten konkurs (podobno już dawno skręcił w lewą stronę) to farsa i wysoko są państwa (Izrael, Ukraina) o których strach źle się wypowiadać publicznie..

Pzdr/Psycho.
Taki sam typ ode mnie pojawił się we wtorek ( 1 strona w temacie ). Fajnie, że wrzuciłeś informację dla innych oraz gratuluję tym, którzy skorzystali 🤑Mi w kwietniu na LVBet udało się złapać Austrię po kursie 5 ale limity, limity, limity... 😉

Załączniki

Otrzymane punkty reputacji: +1172
egreg 2,3K

egreg

Użytkownik
Z tego co widzę jak poszczególne kraje głosowały na Polskę to dochodzę do wniosku że gdyby nie głosowanie Polaków za granicą to
nawet nie byłaby w top 10 u telewidzów.
Niestety wyniki naszego kraju też są zwykle zawyżone w tym głosowaniu. Trzeba mieć to na uwadze.

Otrzymane punkty reputacji: +567
egreg 2,3K

egreg

Użytkownik
Tak a propos głosowania i punktacji
Dużo bardziej sprawiedliwe byłoby proste liczenie głosów, wszystkich telewidzów z krajów uczestniczących, gdzie każdy głos liczył by się tak samo i kto zdobędzie ich najwięcej ten wygrywa.

C 8,5K

Concalves

Użytkownik
Z tego co widzę jak poszczególne kraje głosowały na Polskę to dochodzę do wniosku że gdyby nie głosowanie Polaków za granicą to
nawet nie byłaby w top 10 u telewidzów.
Niestety wyniki naszego kraju też są zwykle zawyżone w tym głosowaniu. Trzeba mieć to na uwadze.

Analizowałem wyniki Polski w głosowania widzów i wygląda na to ,że większość z tych 139 punktów otrzymanych od widzów to głosy Polonii. Podobnie ma Ukraina ,który dobry wynik tez zawdzięcza głównie diasporze. Zaraz napiszę dlaczego i jakie kraje głosowały na nas w finale oraz w półfinale.

W finale mieliśmy standardowo tak jak pisałem we wcześniejszym poście ogromną ilość punktów od krajów, gdzie mieszkają sami Polacy czyi standardowo : Wielka Brytania, Niemcy, Francja , Irlandia Norwegia Hiszpania, Dania , Australia, Holandia, Belgia, Islandia, Szwajcaria,. Jeszcze punkty dała nam Hiszpania, ale we wcześniejszym poście pisałem ,że w Hiszpanii mieszka około 86 tys Polaków a to są dane sprzed 3 lat .Tymczasem jest to jeden z najpopularniejszych obecnie kierunków , gdzie osiedlają się Polacy więc może ich tam być obecnie trochę więcej
Zaraz ktoś powie ,że Malta też nam dała 2 punkty ,ale tam mieszka 552 tys ludzi a w tym 4 tys Polaków. Jedyny kraj w którym Polaków jest zbyt mało ,żeby wygłosowali Polsce jakieś punkty a coś od niego dostaliśmy to Cypr, który dał nam skromne 2 punkty.

Za to nie dostaliśmy żadnych głosów od państw w których Polaków mieszka zbyt mało ,żeby byli w stanie wygłosować jakiekolwiek punkty dla Polski.. Chodzi tutaj o takie kraje jak Serbia, Słowenia, Albania, Czarnogóra, Chorwacja , Estonia , Łotwa , Armenia , Azerbejdzan ,Izrael ,Gruzja,Grecja, Portrugalia. Ktoś powie,że nie dostaliśmy też nic od Finlandii ,ale wbrew temu co się mówi to w Finlandii też mieszka bardzo mała liczba Polaków bo ledwie około 1 600 na ponad 5 mln więc zdecydowanie za mało.

Kolejna ciekawa kwestia to jest taka ,że piosenka Justyny jak widać nie dostała nawet jednego punktu od widzów ze wszystkich sześciu występujących w finale krajów bałkańskich a za to dostała masę punktów od krajów zachodnich bo tam leciały bardzo wysokie noty od 6 do nawet maksymalnych 12 punktów. Piosenka Justyny zawiera sporo elementów z muzyki bałkańskiej więc to właśnie ludziom z państw bałkańskich powinna spodobać się najbardziej a nie ludziom z zachodu Europy czy tez Skandynawii , gdzie takiej muzyki się nie słucha. Już nawet prędzej od zachodu czy Skandynawii powinniśmy dostać punkty od krajów byłej republiki radzieckiej a tutaj też kompletnie nic nie dostaliśmy oprócz Ukrainy , gdzie akurat mieszka całkiem spora liczba Polaków .

Dodam jeszcze tylko jedną ciekawą rzecz. Wiadomo, że w półfinale głosują sami widzowie. Tam Polska zajęła dopiero 7 miejsce co jest bardzo dziwne biorąc pod uwagę ,że w finale mieliśmy w głosowaniu widzów również 7 miejsce, Jednak w finale startowało już 26 państw a nie 15 jak w naszym półfinale. W finale doszło gdzieś 6-7 państw typowanych do wysokich miejsc. Jednak jak popatrzymy na skład naszego półfinału to on był dla nas dość niekorzystny bo mieliśmy zaledwie 6 państw na 15 z których mogła na nas dzwonić Polonia. Doszły jeszcze 3 kraje wielkiej piątki czyli Włochy- gdzie Polaków nie mieszka nie wiadomo jak dużo , Hiszpania oraz Szwajcaria.

W tym półfinale dostaliśmy w sumie 85 punkty . A to kraje i ilość punktów jakie od nich dostaliśmy:

12 - Holandia
10 -Belgia ,
7 - Norwegia ,Szwecja, Islandia . Przypominam ,że w Islandii aż 6% ludności to Polacy
6 - Szwajcaria
5 - Ukraina

Otrzymaliśmy też od 1 do 4 punktów z kilku krajów , gdzie Polaków jest zbyt mało ,żeby mieli jakikolwiek wpływ na wyniki głosowań widzów czyli te punkty nie pochodziły z głosów Polaków. Tylko dwa z tych państw dały po 4 punkty a reszta tylko 1 lub 2 punkty. .Tyle ,że takie 1 czy 2 punkty to w takim półfinale z 15 krajami bardzo malutko bo to oznacza ,że po prostu zajęliśmy w tych krajach 9 lub 10 miejsce. Nie dostaliśmy żadnych punktów od Albanii, Słowenii, Estonii i San Marino więc nie za wesoło.

Na 10 miejscu w naszym półfinale było San Marino z 46 punktami. Jak tak liczę w dość optymistycznym wariancie ,że kraje zachodnie i skandynawskie bez głosów Polonii mogłyby nam dać gdzieś średnio po 3 punkty to nawet awans do finału nie byłby taki pewny bo mielibyśmy około 50 punktów. Ukraina bez głosów potężnej diaspory oraz głosów z litości zapewne ze swoją piosenką zamiast wygrać ten półfinał to zapewne zajęłaby miejsce poza dziesiątką i odpadłaby.

Justyna dała fantastyczne show i włożyła sporo pracy oraz energii . Należą się jej gratulacje. Jednak nie twórzmy mitu ,że jej piosenka jakoś bardzo spodobała się w Europie bo bez głosów diaspory mógłby być nawet problem z wejściem do tego finału. Jak tak przed finałem przeglądałem setki komentarzy zagranicznych użytkowników na tagu Eurovision na Reddit , komentarze na Youtube pod filmikami o tematyce eurowizyjnej czy inne eurowizyjne fora to tam ci zagraniczni użytkownicy mówili o grupie kilkunastu piosenek, nie wiem , może ze 16-20 piosenek z tej puli 37 . Jednak rzadko kto wspominał o piosence Justyny. Mało tego. Ludzie z całej Europy chwalili się swoimi top 10 i rzadko kiedy Justyna się w nich pojawiała a jak już się pojawiła to była na 6-10 miejscu. Jak wiadomo ludzie i tak w większości wysyłają jeden sms na swoją najbardziej ulubioną piosenkę a nie na piosenkę którą mają w swoim prywatnym rankingu na 6 czy 10 miejscu. Na przykład mi od piosenki Justyny podobało się osiem innych piosenek więc jakbym nie był Polakiem tylko jakimś Hiszpanem czy Szwedem to na Justynę nie zagłosowałbym. Oddałbym głoś na to co mi się najbardziej podobało czyli na Grecję. Tutaj nie ma żadnej filozofii.

To ,że może być słabo w głosowaniu jury to ja wiedziałem bo jej piosenka była kompletnie nie w gustach jury o czym już ostrzegali eurowizyjni dziennikarze. Jednak robiłem sobie nadzieję ,że dadzą jej w najgorszym razie jakieś 14-18 miejsce w tym głosowaniu bo liczyłem ,że może wezmą jednak pod uwagę jak trudny do wykonania zrobiła występ i że wraca po równo 30 latach . Tyle ,że należało się spodziewać małej ilości punktów bo oni tam już od jakiś 8 czy 9 lat zaczęli dużo większą uwagę zwracać na samą piosenkę , jej tekst i ogólnie przekaz . Jeśli chodzi o umiejętności wokalne to one są dla nich jednak mniej ważne. Czyli artysta śpiewający średnio ,ale mający dobrą piosenkę dostanie dużo więcej punktów niż artysta , który ma świetny głos ,ale średnią lub słabą piosenkę. Na podium jednak i tak są u jury artyści , którzy mają pełen pakiet czyli świetną piosenkę , dobry wokal i dobrą inscenizację.

Do góry Bottom