>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Eurowizja 2025 (13-17.05)

Grac45 66K

Grac45

Forum VIP
Ciekawe czemu jak są te sekundowe wystąpienia podczas głosowania Polsce dali najgorszy moment gdy Steczkowska wisi i w zasadzie na scenie nic się nie dzieje, a każdy inny zespół dostał swój pik z występu, tym bardziej że w połfinale miała sam końcowy fragment

Otrzymane punkty reputacji: +463
H 59,9K

halacik96

Użytkownik
Też miałem takie wrażenie, że wybrali najgorszy, nic nie znaczący fragment naszego występu
Post automatycznie złączony:

Też miałem takie wrażenie, że wybrali najgorszy, nic nie znaczący fragment naszego występu

piotrex007 282,7K

piotrex007

Użytkownik
Jako podsumowanie naszego występu na tegorocznej Eurowizji - dwie mapki. Na jednej przedstawiony rozkład punktów, które Polacy (jury i publiczność) rozdali oraz na drugiej, skąd Polska otrzymała głosy z podziałem na jury i publiczność.

Głosy z Polski.jpg

Głosy na Polskę.jpg

Otrzymane punkty reputacji: +566
piotrex007 282,7K

piotrex007

Użytkownik
Z tego co mówił jeden dziennikarz jeszcze przed finałem to Steczkowska sama tak wybrała.
Nie chce mi się wierzyć, żeby w konkursie PIOSENKI artystka wybrała moment utworu, gdzie w ogóle nie ma śpiewu. Najlepszy moment na taki highlights byłby końcowy bieg po odpięciu lin - sam finisz piosenki, który jest najbardziej energetyczny.

briko 12,8K

briko

Użytkownik
Ciekawe czemu jak są te sekundowe wystąpienia podczas głosowania Polsce dali najgorszy moment gdy Steczkowska wisi i w zasadzie na scenie nic się nie dzieje, a każdy inny zespół dostał swój pik z występu, tym bardziej że w połfinale miała sam końcowy fragment
No rzeczywiście kabaret z tymi powtorkami. Wybrali najgorszy moment tam była dosłownie cisza 😱 dokladnie sam finisz jakby pokazali to by jeszcze trochę punktów podkręciło zapewne. Tak czy inaczej rok w rok dostajemy od jury po dupie i to się robi nudne i mało zabawne czy wykon dobry czy słaby to jury nas nie widzi i tyle w temacie

Grac45 66K

Grac45

Forum VIP
Też jest to dla mnie niemożliwe wybrać taki moment, no nic. Mieliśmy najgorszy z możliwych a w półfinale najlepszy. Zrobili z Justyny truchło sekundowe do powieszenia wieszaka nie wiadomo gdzie, ten moment był akurat najważniejszy ale w występie na żywo, także klawo to wyszło.

briko 12,8K

briko

Użytkownik
Grac45 Grac45 dokładnie tak jak mówisz. Aż nasz komentator jak patrzył na nasz skrót to myślał, że coś się zje🤣🤣 a to był moment zupełnej ciszy 🤣

Grac45 66K

Grac45

Forum VIP
Odnośnie Belgii tylko dodam bo warto to dodać dla zasady, była gorsza od Chorwacji, to jest nieporozumienie totalne ale już takie grubo za grubo.
----------------
11. Cypr 44pkt
12. Chorwacja o zgrozo, niewytłumaczalne 28 pkt
13. Słownia (tak kapitalny występ) 23pkt
13. Belgia............ 23pkt
15. Azerbejdżan 7pkt

C 8,5K

Concalves

Użytkownik
Chciałem napisać kilka słów prawdy o piosence Justyny i jej wyniku.

Na początek napiszę ,że jestem bardzo dumny z Justyny bo niesamowicie dużo pracy włożyła w przygotowania do występu. Było wyraźnie widać jak jej zależy co w przypadku niektórych naszych reprezentantów tego nie było zbyt widać. Dała świetny, profesjonalny i efektowny występ. Włożyła w niego serce. Za to należą jej się ogromne podziękowania od całego narodu i mam nadzieję, że media zostawią ją w spokoju bo nie zasłużyła sobie na jakieś zaczepki czy krytykę. Eurowizja to tylko konkurs piosenki , który jest przede wszystkim zabawą.

Dlaczego nie ma nas w top 10? Bądźmy po prostu obiektywni.

Zacznijmy od krótkiej analizy głosowania widzów bo wiem ,że zaraz ktoś powie ,że skoro Justyna u widzów zajęła bardzo wysokie 7 miejsce to znaczy ,że w Europie piosenka się mocno podobała a złe jury nas skrzywdziło. To o czym napiszę dotyczy też Ukrainy ,ale w ich przypadku dochodzi jeszcze wątek polityczny jeśli chodzi o głosowanie jury.

Dostaliśmy punkty od widzów w sumie z 21 państw. a startowało 37 państw. Okazuje się ,że dostaliśmy punkty z zaledwie 2 państw , gdzie Polaków prawie w ogóle nie ma więc nie mają żadnego wpływu na głosowanie w tych państwach a są to Cypr i San Marino.

Reszta punktów pochodzi z państw ,gdzie mieszka spora liczba naszych rodaków. Tutaj wymienię z jakich państw dostaliśmy określoną liczbę punktów :

12 punktów- Irlandia, Islandia. Jak ktoś nie wie to 6 procent mieszkańców Islandii to Polacy i stanowimy tam aż 36 procent wszystkich obcokrajowców. To chyba wszystko wyjaśnia.

10 pkt - tradycyjnie Wielka Brytania a potem Holandia i Belgia. Tutaj też nie trzeba nic wyjaśniać

8 pkt - Norwegia, Hiszpania i Czechy . Nie wiem czy wiecie ,ale Hiszpania jest teraz jednym z najpopularniejszych miejsc ,gdzie osiedlają się Polacy. Szacuje się ,że mieszka tam już około 86 tysięcy Polaków a to są dane sprzed 3 lat. Z kolei w Czechach co mnie mocno zaskoczyło mieszka 26 tysięcy Polaków a to kraj 10 milionowy więc to też solidna liczba.

7 pkt - Niemcy, Francja, Dania

6 pkt- Szwecja,

5 pkt - Austria

4 pkt - tutaj od nikogo tyle nie dostaliśmy

3 pkt - Szwajcaria, Włochy i Ukraina

2 pkt - Malta - może ktoś powie ,że na Malcie nie ma prawie Polaków ,ale właśnie się doczytałem ,że tam mieszka około 4 tysiące naszych rodaków a to całkiem dużo biorąc pod uwagę ,że Maltę zamieszkuję ledwie 552 tysiące ludzi.

1 pkt - Australia - kraj ma 26 milionów ludzi a Polaków mieszka tam 216 tysięcy a to też nie są najnowsze dane

A to kraje których mieszkańcy nie dali nam żadnych punktów. Dziwnym trafem to państwa , gdzie Polaków mieszka procentowo na tyle mało ,że nie mogą mieć żadnego wpływu na głosowanie w tych państwach. Jest tam tylko jeden wyjątek:
Armenia, Azerbejdżan , Cypr, Czarnogóra , Słowenia , Gruzja. Serbia, Albania , Izrael , Grecja, Łotwa , Estonia, Portugalia i Chorwacja. Dosłownie jedyny przypadek nie potwierdzający tej reguły jest Litwa bo tam akurat mieszka procentowo mnóstwo Polaków więc to jest jedyny kraj w którym Polonia zupełnie nie zmobilizowała się na głosowanie na Justynę. Dziwna sytuacja ,ale być może akurat na Litwie ten konkurs nie ma większej popularności a są takie kraje w Europie ,że mało kto to ogląda. Ciężko powiedzieć co w tym jedynym przypadku się stało.
Punktów nie dała nam też Finlandia ,ale wbrew temu co myślą niektórzy ludzie to tam mieszka mała liczba Polaków bo około 1 600 osób na ponad 5 mln ludzi więc to za mały procent, żeby mieć wpływ na wyniki głosowania widzów z tego kraju. Tam mieszka sporo innych mniejszości narodowych. .

Ukraina tez dostała najwyższe noty czyli 12-10 i 8 punktów z państw , gdzie mieszka najwięcej Ukraińców. Dla przykładu tradycyjnie dostali maksymalną ilość punktów czyli 12 od Polski a czytałem setki komentarzy na wykopie pod tagiem "eurowizja" i tam dosłownie 98% osób twierdziło ,ze ta piosenka była za słaba ,żeby dostać się do finału i ja tak samo sądzę. To nie jest kwestia niechęci do Ukraińców bo rok temu wielu Polakom na wykopie piosenka z Ukrainy się bardzo podobała i mi też bo była naprawdę rewelacyjna i występ tez. Nikt nie miał pretensji ,że rok temu byli w top 10l. Przez ostatnie dni na zagranicznych forach typu reddit, komentarze pod Youtube i inne to Europejczycy pisali dokładnie to samo co Polacy czyli ,ze ta piosenka absolutnie nie zasługiwała na finał. Naprawdę niezwykle ciężko było znaleźć osobę ,która napisała ,że lubi tą piosenkę.

U jury Ukraina zrobiła 15 miejsce bo niektóre kraje dawały im jakieś punkty po prostu z litości i tyle.

Obojętnie co wyślę Ukraina to w następnych latach ma pewien finał bo Ukraińcy zawsze są mocno zmobilizowani do głosowania na swojego reprezentanta i to nawet jeśli występ jest wyjątkowo słaby,. Z kolei Polacy jeśli widzą ,że reprezentant jest naprawdę słaby to już nie ma żadnej większej mobilizacji u Polonii do głosowania na niego. Z tego powodu jedynymi przykładami kiedy nasz reprezentant odpadał w głosowaniu widzów w półfinale to była Luna i Rafał Brzozowski bo ich wyjątkowo słabe występy zniechęciły Polonie do wysłania sms-a na nich.

Wiem, że Albania miała 5 miejsce ,ale nie wiem czy diaspora mogła u nich nabić jakąś dużą część tego co dostali w głosowaniu widzów. Od Polaków dostali 4 punkty czyli mieli u nas 7 miejsce . Albańczyków w Polsce mieszka zbyt mało ,żeby wyszarpali od nas nawet jeden punkt a co dopiero 4 punkty. W dodatku na reddit i wykopie ogromne masy ludzi się tą piosenką zachwycała . Zresztą u mnie akurat Albania była w moim prywatnym rankingu na 3 miejscu przegrywając tylko z Grecją i Łotwą więc całkowicie rozumiem zachwyt nad tym utworem. To była naprawdę genialna piosenka.

Czytałem przez ostatnie 4-5 dni zagraniczne fora oraz komentarze na Youtube od zagranicznych osób , gdzie ludzie pisali co im się najbardziej podoba albo robili swoje top 10. Naprawdę przeczytałem setki komentarzy Tam mało kto wspominał o piosence Justyny. Dość rzadko pojawiała się u kogoś w top 10 a jak już się pojawiała to na 7-10 miejscu . Tymczasem wiadomo ,że ludzie nie będą wysyłać 10 smsów na swoje 10 najbardziej ulubionych występów . Oni wyślą najczęściej jednego smsa na tego kogo mają na swoim 1 miejscu albo czasem na 1 i 2 miejscu . Więc liczy się to kto jest na 1 miejscu u danego widza Eurowizji.

Wiem ,że wielu ludzi twierdzi ,że przecież eurowizyjni Youtuberzy zachwycali się piosenką Justyny i jej występem w polskich eliminacjach. Niestety mnóstwo ludzi w Polsce nie ogląda ich reakcji na piosenki z innych krajów a oni się tam dokładnie tak samo zachwycają, słodzą i też twierdzą ,że jest szansa na wysokie miejsce. Po prostu dla eurowizyjnych Youtuberów liczą się głównie polubienia na kanale , wyświetlenia i subskrypcję więc oni będą mówić dokładnie to co my Polacy i inne narody chcemy słyszeć o swoim reprezentancie. Później pojawiają się ogromne oczekiwania w naszym narodzie bo jacyś tam Youtuberzy mówili ,że to jest genialny występ i piosenka itp. i że mamy szansę na top 10 albo nawet top 5 . Są nawet tacy zagraniczni Youtuberzy co jeszcze bardziej podkręcają wszystko i mówią ,że to może nawet wygrać a takie opinie na temat piosenki Justyny były ze dwie.

Ja za to widziałem jakieś może sześć całkowicie obiektywnych i szczerych eurowizyjnych kanałów, których jest niestety zdecydowana mniejszość. Oni tam wprost mówili siedząc we dwójkę lub w kilka osób ,która piosenka jest dobra ,która średnia i która słaba. Gdyby ludzie zobaczyli te szczere opinie to by zeszli na ziemie. Te kanały zachwycały się na przykład Austrią , Estonią czy Finlandią a o polskiej piosence twierdzili na przykład ,że to typowa eurowizyjna piosenka z dawnych lat albo że to nic specjalnie ciekawego albo ze zwrotki prowadzą do niczego .O tych zwrotkach to samo powiedziała jedna ekspertka muzyczna za granicy na Youtubie . Jeden gość powiedział wprost ,że dawno nie widział tak świetnej inscenizacji połączonej z tak słabą piosenką. No i to tyle. Problem w tym ,że te kanały nie dość ,że są w mniejszości to są jeszcze mało popularne bo najbardziej popularne są te kanały eurowizyjne ,które dosłownie wszystko i wszystkich zachwalają. Później ludzie tego się naoglądają i żyją w bańce myśląc ,że ich reprezentant zrobi jakiś niesamowity wynik przynajmniej w top 10 , w top 5 albo nawet będzie walczył o wygraną. A potem przychodzi Eurowizja i następuje twarde zderzenie z rzeczywistością .

Umówmy się. Przecież nawet u nas w Polsce piosenkę Justyny mało kto lubi. Prawie każdy mówi ,że jest słaba lub co najwyżej średnia. U mnie w rodzinie wszyscy twierdzą ,że tej piosenki nie da się słuchać. Ja akurat tą piosenkę lubiłem bo w moim rankingu top 37 miałem Justynę na 9 miejscu ,ale to jest tylko mój gust . A skoro miałem ją na 9 miejscu to gdybym nie był Polakiem to nie zagłosowałbym na nią bo wysłałbym sms na moje 1 miejsce czyli Grecję .

Duże wyświetlenia na Youtube tez nie mają większego znaczenia. Nasz kraj często jest tam w czołówce liczby wyświetleń. Nawet Luna pod tym względem była wysoko a przecież odpadła w półfinale , gdzie głosowali sami widzowie. Owszem, Justyna miała jeszcze więcej wyświetleń niż inni reprezentanci w poprzednich latach ,ale tutaj też działa magia nazwiska. Wiadomo przecież, że Justyna jest w Polsce i wśród Polonii nieporównywalnie dużo popularniejsza niż Luna , Ochman czy Blanka o których mało kto przed Eurowizją nawet słyszał .Ochman ma bardzo znanego ojca, ale to tyle. Justyna ma ogromną liczbę fanów..

W głosowaniu fanów Eurowizji ,które mniej więcej pokazuje jakiego wyniku można spodziewać się na Eurowizji to Polska zajęła 21 miejsce. Z kolei na eurovisionworld.com , jest ankieta , gdzie można oddać głos na kraj , który chcecie ,żeby wygrał. To jest w miarę obiektywna ankieta bo nie można głosować na kraj w którym się mieszka. Wątpię ,żeby tam wchodziła jakaś ogromna liczba Polaków mieszkających za granicą, którzy jakoś znacznie zniekształca wyniki . Tam mamy 12 miejsce a skoro ostatecznie zajęliśmy 14 miejsce to myślę ,ze to jest zasłużona pozycja.

Jury do top 10 wybrało praktycznie piosenki typowe pod nich czyli Austria , Szwajcaria, Francja , Grecja, Holandia, Łotwa Włochy czy Szwecja. Zaskakuje mocno obecność Estonii i tylko tyle . Tuż za top 10 bo na 11 miejscu Wielka Brytania a słyszałem wiele opinii, że to występ pod jury i się sprawdziło.

Jeszcze raz brawa dla Justyny bo wynik i tak jest całkiem niezły. 14 miejsce na 37 krajów to całkiem solidny wynik. Pamiętajmy ,że Eurowizja to jest przede wszystkim zabawa.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +682
Do góry Bottom