Chciałem napisać kilka słów prawdy o piosence Justyny i jej wyniku.
Na początek napiszę ,że jestem bardzo dumny z Justyny bo niesamowicie dużo pracy włożyła w przygotowania do występu. Było wyraźnie widać jak jej zależy co w przypadku niektórych naszych reprezentantów tego nie było zbyt widać. Dała świetny, profesjonalny i efektowny występ. Włożyła w niego serce. Za to należą jej się ogromne podziękowania od całego narodu i mam nadzieję, że media zostawią ją w spokoju bo nie zasłużyła sobie na jakieś zaczepki czy krytykę. Eurowizja to tylko
konkurs piosenki , który jest przede wszystkim zabawą.
Dlaczego nie ma nas w top 10? Bądźmy po prostu obiektywni.
Zacznijmy od krótkiej analizy głosowania widzów bo wiem ,że zaraz ktoś powie ,że skoro Justyna u widzów zajęła bardzo wysokie 7 miejsce to znaczy ,że w Europie piosenka się mocno podobała a złe jury nas skrzywdziło. To o czym napiszę dotyczy też Ukrainy ,ale w ich przypadku dochodzi jeszcze wątek polityczny jeśli chodzi o głosowanie jury.
Dostaliśmy punkty od widzów w sumie z 21 państw. a startowało 37 państw. Okazuje się ,że dostaliśmy punkty z zaledwie 2 państw , gdzie Polaków prawie w ogóle nie ma więc nie mają żadnego wpływu na głosowanie w tych państwach a są to Cypr i San Marino.
Reszta punktów pochodzi z państw ,gdzie mieszka spora liczba naszych rodaków. Tutaj wymienię z jakich państw dostaliśmy określoną liczbę punktów :
12 punktów-
Irlandia,
Islandia. Jak ktoś nie wie to 6 procent mieszkańców Islandii to Polacy i stanowimy tam aż 36 procent wszystkich obcokrajowców. To chyba wszystko wyjaśnia.
10 pkt - tradycyjnie
Wielka Brytania a potem
Holandia i
Belgia. Tutaj też nie trzeba nic wyjaśniać
8 pkt -
Norwegia,
Hiszpania i
Czechy . Nie wiem czy wiecie ,ale
Hiszpania jest teraz jednym z najpopularniejszych miejsc ,gdzie osiedlają się Polacy. Szacuje się ,że mieszka tam już około 86 tysięcy Polaków a to są dane sprzed 3 lat. Z kolei w Czechach co mnie mocno zaskoczyło mieszka 26 tysięcy Polaków a to kraj 10 milionowy więc to też solidna liczba.
7 pkt -
Niemcy,
Francja,
Dania
6 pkt-
Szwecja,
5 pkt -
Austria
4 pkt - tutaj od nikogo tyle nie dostaliśmy
3 pkt -
Szwajcaria,
Włochy i Ukraina
2 pkt - Malta - może ktoś powie ,że na Malcie nie ma prawie Polaków ,ale właśnie się doczytałem ,że tam mieszka około 4 tysiące naszych rodaków a to całkiem dużo biorąc pod uwagę ,że Maltę zamieszkuję ledwie 552 tysiące ludzi.
1 pkt -
Australia - kraj ma 26 milionów ludzi a Polaków mieszka tam 216 tysięcy a to też nie są najnowsze dane
A to kraje których mieszkańcy nie dali nam żadnych punktów. Dziwnym trafem to państwa , gdzie Polaków mieszka procentowo na tyle mało ,że nie mogą mieć żadnego wpływu na głosowanie w tych państwach. Jest tam tylko jeden wyjątek:
Armenia, Azerbejdżan , Cypr, Czarnogóra , Słowenia , Gruzja.
Serbia, Albania ,
Izrael ,
Grecja,
Łotwa ,
Estonia,
Portugalia i Chorwacja. Dosłownie jedyny przypadek nie potwierdzający tej reguły jest
Litwa bo tam akurat mieszka procentowo mnóstwo Polaków więc to jest jedyny kraj w którym Polonia zupełnie nie zmobilizowała się na głosowanie na Justynę. Dziwna sytuacja ,ale być może akurat na Litwie ten
konkurs nie ma większej popularności a są takie kraje w Europie ,że mało kto to ogląda. Ciężko powiedzieć co w tym jedynym przypadku się stało.
Punktów nie dała nam też
Finlandia ,ale wbrew temu co myślą niektórzy ludzie to tam mieszka mała liczba Polaków bo około 1 600 osób na ponad 5 mln ludzi więc to za mały procent, żeby mieć wpływ na wyniki głosowania widzów z tego kraju. Tam mieszka sporo innych mniejszości narodowych. .
Ukraina tez dostała najwyższe noty czyli 12-10 i 8 punktów z państw , gdzie mieszka najwięcej Ukraińców. Dla przykładu tradycyjnie dostali maksymalną ilość punktów czyli 12 od Polski a czytałem setki komentarzy na wykopie pod tagiem "eurowizja" i tam dosłownie 98% osób twierdziło ,ze ta piosenka była za słaba ,żeby dostać się do finału i ja tak samo sądzę. To nie jest kwestia niechęci do Ukraińców bo rok temu wielu Polakom na wykopie piosenka z Ukrainy się bardzo podobała i mi też bo była naprawdę rewelacyjna i występ tez. Nikt nie miał pretensji ,że rok temu byli w top 10l. Przez ostatnie dni na zagranicznych forach typu reddit, komentarze pod Youtube i inne to Europejczycy pisali dokładnie to samo co Polacy czyli ,ze ta piosenka absolutnie nie zasługiwała na finał. Naprawdę niezwykle ciężko było znaleźć osobę ,która napisała ,że lubi tą piosenkę.
U jury Ukraina zrobiła 15 miejsce bo niektóre kraje dawały im jakieś punkty po prostu z litości i tyle.
Obojętnie co wyślę Ukraina to w następnych latach ma pewien finał bo Ukraińcy zawsze są mocno zmobilizowani do głosowania na swojego reprezentanta i to nawet jeśli występ jest wyjątkowo słaby,. Z kolei Polacy jeśli widzą ,że reprezentant jest naprawdę słaby to już nie ma żadnej większej mobilizacji u Polonii do głosowania na niego. Z tego powodu jedynymi przykładami kiedy nasz reprezentant odpadał w głosowaniu widzów w półfinale to była Luna i Rafał Brzozowski bo ich wyjątkowo słabe występy zniechęciły Polonie do wysłania sms-a na nich.
Wiem, że Albania miała 5 miejsce ,ale nie wiem czy diaspora mogła u nich nabić jakąś dużą część tego co dostali w głosowaniu widzów. Od Polaków dostali 4 punkty czyli mieli u nas 7 miejsce . Albańczyków w Polsce mieszka zbyt mało ,żeby wyszarpali od nas nawet jeden punkt a co dopiero 4 punkty. W dodatku na reddit i wykopie ogromne masy ludzi się tą piosenką zachwycała . Zresztą u mnie akurat Albania była w moim prywatnym rankingu na 3 miejscu przegrywając tylko z Grecją i Łotwą więc całkowicie rozumiem zachwyt nad tym utworem. To była naprawdę genialna piosenka.
Czytałem przez ostatnie 4-5 dni zagraniczne fora oraz komentarze na Youtube od zagranicznych osób , gdzie ludzie pisali co im się najbardziej podoba albo robili swoje top 10. Naprawdę przeczytałem setki komentarzy Tam mało kto wspominał o piosence Justyny. Dość rzadko pojawiała się u kogoś w top 10 a jak już się pojawiała to na 7-10 miejscu . Tymczasem wiadomo ,że ludzie nie będą wysyłać 10 smsów na swoje 10 najbardziej ulubionych występów . Oni wyślą najczęściej jednego smsa na tego kogo mają na swoim 1 miejscu albo czasem na 1 i 2 miejscu . Więc liczy się to kto jest na 1 miejscu u danego widza Eurowizji.
Wiem ,że wielu ludzi twierdzi ,że przecież eurowizyjni Youtuberzy zachwycali się piosenką Justyny i jej występem w polskich eliminacjach. Niestety mnóstwo ludzi w Polsce nie ogląda ich reakcji na piosenki z innych krajów a oni się tam dokładnie tak samo zachwycają, słodzą i też twierdzą ,że jest szansa na wysokie miejsce. Po prostu dla eurowizyjnych Youtuberów liczą się głównie polubienia na kanale , wyświetlenia i subskrypcję więc oni będą mówić dokładnie to co my Polacy i inne narody chcemy słyszeć o swoim reprezentancie. Później pojawiają się ogromne oczekiwania w naszym narodzie bo jacyś tam Youtuberzy mówili ,że to jest genialny występ i piosenka itp. i że mamy szansę na top 10 albo nawet top 5 . Są nawet tacy zagraniczni Youtuberzy co jeszcze bardziej podkręcają wszystko i mówią ,że to może nawet wygrać a takie opinie na temat piosenki Justyny były ze dwie.
Ja za to widziałem jakieś może sześć całkowicie obiektywnych i szczerych eurowizyjnych kanałów, których jest niestety zdecydowana mniejszość. Oni tam wprost mówili siedząc we dwójkę lub w kilka osób ,która piosenka jest dobra ,która średnia i która słaba. Gdyby ludzie zobaczyli te szczere opinie to by zeszli na ziemie. Te kanały zachwycały się na przykład Austrią , Estonią czy Finlandią a o polskiej piosence twierdzili na przykład ,że to typowa eurowizyjna piosenka z dawnych lat albo że to nic specjalnie ciekawego albo ze zwrotki prowadzą do niczego .O tych zwrotkach to samo powiedziała jedna ekspertka muzyczna za granicy na Youtubie . Jeden gość powiedział wprost ,że dawno nie widział tak świetnej inscenizacji połączonej z tak słabą piosenką. No i to tyle. Problem w tym ,że te kanały nie dość ,że są w mniejszości to są jeszcze mało popularne bo najbardziej popularne są te kanały eurowizyjne ,które dosłownie wszystko i wszystkich zachwalają. Później ludzie tego się naoglądają i żyją w bańce myśląc ,że ich reprezentant zrobi jakiś niesamowity wynik przynajmniej w top 10 , w top 5 albo nawet będzie walczył o wygraną. A potem przychodzi Eurowizja i następuje twarde zderzenie z rzeczywistością .
Umówmy się. Przecież nawet u nas w Polsce piosenkę Justyny mało kto lubi. Prawie każdy mówi ,że jest słaba lub co najwyżej średnia. U mnie w rodzinie wszyscy twierdzą ,że tej piosenki nie da się słuchać. Ja akurat tą piosenkę lubiłem bo w moim rankingu top 37 miałem Justynę na 9 miejscu ,ale to jest tylko mój gust . A skoro miałem ją na 9 miejscu to gdybym nie był Polakiem to nie zagłosowałbym na nią bo wysłałbym sms na moje 1 miejsce czyli Grecję .
Duże wyświetlenia na Youtube tez nie mają większego znaczenia. Nasz kraj często jest tam w czołówce liczby wyświetleń. Nawet Luna pod tym względem była wysoko a przecież odpadła w półfinale , gdzie głosowali sami widzowie. Owszem, Justyna miała jeszcze więcej wyświetleń niż inni reprezentanci w poprzednich latach ,ale tutaj też działa magia nazwiska. Wiadomo przecież, że Justyna jest w Polsce i wśród Polonii nieporównywalnie dużo popularniejsza niż Luna , Ochman czy Blanka o których mało kto przed Eurowizją nawet słyszał .Ochman ma bardzo znanego ojca, ale to tyle. Justyna ma ogromną liczbę fanów..
W głosowaniu fanów Eurowizji ,które mniej więcej pokazuje jakiego wyniku można spodziewać się na Eurowizji to
Polska zajęła 21 miejsce. Z kolei na eurovisionworld.com , jest ankieta , gdzie można oddać głos na kraj , który chcecie ,żeby wygrał. To jest w miarę obiektywna ankieta bo nie można głosować na kraj w którym się mieszka. Wątpię ,żeby tam wchodziła jakaś ogromna liczba Polaków mieszkających za granicą, którzy jakoś znacznie zniekształca wyniki . Tam mamy 12 miejsce a skoro ostatecznie zajęliśmy 14 miejsce to myślę ,ze to jest zasłużona pozycja.
Jury do top 10 wybrało praktycznie piosenki typowe pod nich czyli
Austria ,
Szwajcaria,
Francja ,
Grecja,
Holandia,
Łotwa Włochy czy
Szwecja. Zaskakuje mocno obecność Estonii i tylko tyle . Tuż za top 10 bo na 11 miejscu
Wielka Brytania a słyszałem wiele opinii, że to występ pod jury i się sprawdziło.
Jeszcze raz brawa dla Justyny bo wynik i tak jest całkiem niezły. 14 miejsce na 37 krajów to całkiem solidny wynik. Pamiętajmy ,że Eurowizja to jest przede wszystkim zabawa.