Tak, też później czytałem/widziałem dlatego brałem
Estonia - Gruzja w H2H na 2.
Czyli tercet
Dania - Albania -
Łotwa powalczy z możliwe większymi szansami po próbach nie pierwotnie można było sądzić. Mi ta
Dania cały czas nie daje spokoju by pograć jednak ich awans pomimo że buki od początku w to średnio wierzą, no ale jeszcze się nie zdecydowałem. Ewentualnie brak awansu Estonii po 2,75 STS / 3,09
Fortuna nie przejmując się kto mógłby ich wyprzedzić.
Absolutnie nie stawiałbym na Łotwę . Sama piosenka już jest dość słabo oceniana bo mnóstwo osób twierdzi ,że jest zwyczajnie nudna i na mój gust to jest prawda. W dodatku sam fragment z występu też jest bardzo słabo oceniany, w sensie ,że nic się tam nie dzieje ciekawego. Artyście brakuje raczej charyzmy. Wokalista sztywny i piosenka też sztywna i surowa. Pytanie kto może awansować kosztem Estonii. Moim zdaniem tutaj będzie ostra walka o te jedno miejsce i może zadecydować zaledwie kilka punktów i przez to wyjątkowo ciężko przewidzieć. Jest też możliwość ,że
Estonia jednak się ledwo obroni . Zrobię jednak małą analizę :
Bez szans :
Łotwa - bukmacherzy trochę za wysoko ich ustawiają bo to kandydat na przedostatnie albo nawet ostatnie miejsce a nie 13 miejsce.
Malta - mimo dobrego występu nie widzę tego bo mamy w tym półfinale jeszcze dwie piosenki z podobnego gatunku z tanecznymi fragmentami bez śpiewania czyli Gruzja i
Austria, które są sporo lepsze i te dwa kraje zabiorą Malcie mnóstwo potencjalnych głosujących na tego typu utwory widzów . Gdyby nie było Gruzji i Austrii w tym półfinale to Malta zapewne awansowałaby a przez ich obecność nie widzę dla Malty szans. Poza tym Malta nie ma żadnej diaspory. Oni w głosowaniu publiczności zazwyczaj wypadali mizernie i to przy lepszych piosenkach w słabszych półfinałach
San Marino - widać na tym fragmencie ,że jest dobry pomysł na występ , ale piosenka jest oceniana przez wielu ludzi jako jedna z najgorszych . Moim zdaniem tej piosenki nić nie uratuje. Nie jest to też jedyny rockowy utwór w tym półfinale bo mamy też nieporównywalnie o wiele lepszą Norwegię ,która łączy muzykę rockową z folkiem . Chociaż trzeba pamiętać ,że San Marino reprezentuje zespół Hiszpański a akurat w tym półfinale mogą głosować trzy kraje z Wielkiej Piątki czyli
Hiszpania ,
Włochy i
Francja. Hiszpanie zawsze bardzo chętnie głosują na kraj, który wystawi ich rodaka więc tutaj San Marino ma od nich pewną być może nawet najwyższą notę. Tyle ,że to nie wystarczy.
Małe szanse :
Czechy - mam wrażenie ,że sama piosenka głównie w Polsce jest odbierana bardzo dobrze , ale na zachodzie czy też na południu Europy oraz Bałkanach prawie nikomu to się nie podoba. To kwestia tego ,że to utwór undergroundowy i nie widzę tego ,żeby widzowie z takich krajów jak na przykład
Szwajcaria,
Grecja, Armenia czy Albania chcieli na to głosować bo to nie jest w ogóle popularny typ muzyki w tych i podobnych państwach. Tutaj trzeba więc szukać państw, które mają muzykę podobną do nas i co za tym idzie mogą mieć mniej więcej podobny gust bo tylko te kraje mogą dać większą ilość punktów Czechom za ten utwór. W tym półfinale są tylko dwa takie kraje:
Łotwa i
Estonia. Moim zdaniem może się to okazać za mało.
Albania - występ tandetny. Problemem tego kraju jest to ,że nie ma w tym półfinale ani jednego państwa z Bałkanów . Gdyby były chociaż jeszcze dwa państwa bałkańskie to awans byłby pewny pomimo kiepskiego występu. Wciąż jednak jest
Szwajcaria i mogące w tym półfinale głosować
Włochy , gdzie mieszka sporo Albańczyków i z tych krajów dostaną sporą ilość punktów. Może też głosować reszta świata i tam też całkiem niemała ilość punktów wleci. Oceniam ,że szansa na awans większa niż w przypadku Czech
Średnie szanse :
Dania - niby tego typu utwory na Eurowizji w głosowaniu widzów radzą sobie dość słabo ,ale ten półfinał mimo ,że mocniejszy niż pierwszy to też jest specyficzny. To taka typowa , festiwalowa, konkursowa piosenka z dość porządnym , ładnym wokalem a w tym półfinale pełno piosenek z tanecznymi fragmentami bez śpiewania typu Gruzja ,
Austria i Malta , trochę radiowego popu , etnicznych piosenek w postaci Armenii i Grecji , rockowych San Marino i Norwegii oraz dwie piosenki z żartami jak
Holandia i
Estonia. Wszystko nastawione na wielkie show albo na oryginalność a piosenka z Danii to jedyna, zupełnie standardowa i zwyczajna festiwalowa piosenka . W dodatku od razu wpada w ucho już przy pierwszym przedrefrenie.
Na plus Danii i Estonii jest to ,że mają dobrą kolejność startową a Albania fatalną bo trafiła na numer drugi z którego prawie każdy odpada z półfinałów. Z pozycji startowej byli w stanie awansować kraje z naprawdę dość dobrymi i wyróżniającymi się występami a mimo to robiły z tej pozycji startowej często wynik gorszy w televotingu niż w samym finale.
W sumie z tej mojej analizy nic nowego nie wynika bo wychodzi ,że o te jedno miejsce w finale powinny najbardziej powalczyć
Dania , Albania i
Estonia .
Dania ma niewiele większe szanse niż Albania a
Estonia wciąż ma odrobinę większe szanse niż obydwa te kraje. Bukmacherzy mówią prawie to samo bo kolejność to : 10 -
Estonia 11-
Dania 12- Albania. Prawie to samo bo jestem pewien ,że realnie
Estonia nie ma w tej chwili 72% szans na awans ,ale jakieś 45% czyli niewiele wiecej niż
Dania - obecnie 38% i Albania - obecnie 36%
Przeczucie nic mi nie mówi bo tutaj po prostu różnice punktowe będą niezwykle małe.