To jak widze, ze jakies zainteresowanie Eurovizja jest to i ja cos od siebie dodam. Dwa typy:
Typ pierwszy
Holandia zakwalifikuje sie do Finalu @ 2,9 (unibet) no i uj, wystep tragedia...achhh wstyd :;/::;/::;/:
Dobra Panowie, tutaj albo
Unibet pozamienial kursy i wystawil na zakwalifikowanie sie Trijntje na odwrot albo pozamianial sie z fiutem na glowe. Nie ma szansy by Oosterhuis sie nie zakwalifikowala i tyle, kurs wyjety z dupy.
Po pierwsze, kilka slow wstepu. Polfinal 1 w ktorym wystapi reprezentantka Holandii sklada sie z 16 ekip z ktorych 10 zakwalifikuje sie do Finalu (6 odpadnie, matmy nie oszukasz
) ... Po drugie,
Holandia od 3 lat przestawila sie jesli chodzi o dobor reprezentantow do tego konkursu i od roku 2013 wystawia swoje najwieksze armaty. W 2013 wystawili Anouk - "probably" najlepsza (najbardziej rozpoznawalna) Holenderska wokalistke obecnie ktora z piosenka "Birds" zajela 9 miejsce. Rok temu wystawili The Common Linnets z Ilse Delange (przed stworzeniem duetu, spiewala singlem przez wiele lat) i piosenka "Calm after the storm" ktora zajela 2 miejsce. W tym roku Holendrzy nie zmieniaja "zwycieskiej" strategii (zwycieskiej w porownaniu z wystepami pol-amatorow z poprzednich lat) i wystawili kolejna super-star Trijntje Oosterhuis z piosenka "Walk Alone". Dla tych ktorzy nie wiedza, bo zapewne jest takich sporo, Trijntje to bardzo znana postac zarowno w Holandii jak i w muzycznym swiecie. Ostatnio czesto wystepujaca w popularnym
TV Show "The Voice of Holland" wraz z takimi gwiazdami jak Marco Borsato czy Nick and Simon. Wiem, wiem nic to nikomu nie mowi, ale musicie mi uwierzyc na slowo, ze sa to piosenkarze ktorzy sa bardzo popularni w Holandii. Wracajac do typu, Trijntje (swoja droga imie Trijntje to w luznym tlumaczeniu na polski - maly pociag ???? ) bedzie spiewac w polfinale z takimi krajami: Moldawia, Armenia,
Belgia,
Finlandia,
Grecja,
Estonia, Macedonia, Wegry,
Serbia, Bialorus,
Rosja,
Dania, Albania, Rumunia, Gruzja. W tej grupie wybijajace sie piosenki (i to nie super wybijajace sie) to
Belgia,
Estonia,
Rosja,... reszta to nic szczegolnego, a pozostalo do obstawienia 7 miejsc. Moim zdaniem piosenki ktore na luzie NIE wejda do Finalu to: Wegry - piosenka o wojnie, Armenia - po prostu zbitka dzwiekow i nic wiecej (tak na serio to nawet te dzwieki i wszystkie glosy do siebie nie pasuja - szczegolnie pod koniec po prostu jeden wielki muzyczny bajzel),
Finlandia (rozumiem Konczite "Kielbasa" bo pomimo wybryku z broda miala/mial/mialo glos, ale zespolu niepelnosprawnych Finow ktorzy krzycza do mikrofonu nie da sie przezyc. Ci ktorzy wierza w to, ze Finowie zostana dopuszczeni do Finalu moga sie sporo pomylic, ci ktorzy wierza, ze wygraja tegoroczna Eurowizje maja nierowno pod sufitem...a na dodatek te "fuckery" do kamery lead singera...hmmm po prostu danie glowne na tak familijny show jak Eurowizja).
Serbia...hmm przeslanie piekne, piosenka slaba, moim zdaniem nie ma szans. Reszta to przecietniacy.
W takim towarzystwie przegrana (czyli brak awansu) Trijntje to finalu bylby odbierany jako porazka. Porazka na ktora gwiazdy tego formatu nie za bardzo moga sobie pozwolic. Moim zdaniem Trijntjie nie tylko awansuje do Finalu, ale zajmie w nim miejsce w TOP10. Zreszta nie jestem sam w tym pogladzie. Patrzac na glosy internautow, w przeprowadzonych w roznych serwisach sondach, Holendrzy na luzie mieszcza sie w TOP10 jak nie lepiej, czyli w wielkim Finale. Kurs zupelnie nie adekwatny do umiejetnosci Oosterhuis, jej rywali, faktu, ze 10 na 16 artystow awansuje itd. Moim zdaniem to jest bardzo dobry zaklad, szczegolnie, ze jej ballada jest dosyc latwo wpadajaca w ucho. tak czy inaczej, mysle, ze spokojnie kandydatka Holendrow wejdzie do Finalu. Ja pobieram dwiema rekami ???? no chyba, ze jest jakas ustawka o ktorej ja nie wiem, ale jesli wszytko jest fair to Trijntje Oosterhuis na bank zobaczymy w Finale.
Czytajac wasze niektore wypowiedzi lapie sie za glowe. Moim zdaniem, w tym roku, ludzie zejda na ziemie i wroca nieco do korzeni Eurowizji, czyli do piosenek a nie do Show. Na wstepie musze powiedziec, ze w tegorocznej edycji moim zdaniem nie ma wielu kandydatow do zwyciestwa, piosenki sa raczej slabe, kilka (tak jak chociazby
Rosja, Mldawia) mam wrazenie, zywcem zerzniete z bardziej znanych utworow, kilka ballado ktorych zapomnimy kilka minut po ich wysluchaniu. Jest kilka utworow ktore wpadaja w ucho, ale jest ich niewiele. Tak wiec po wstepnej selekcji, wydaje mi sie, ze realne szanse maja utwory ze Szwecji,
Australia, Wlochy,
Estonia,
Hiszpania,
Rosja. Przyjmuje, ze nie bedzie jakiegos super "czarnego konia" ktory z ostatniego miejsca wygra caly
konkurs. Osobiscie przejzalem internet, posluchalem tych utworow, przyjzalem sie komentarzom i moim zdaniem wyglada to tak.
Australia: po raz pierwszy w tym festiwalu co jest dla mnie rownoznaczne z tym, ze nie wygra. Po drugie, nie jest w stanie byc "hostem" nastepnego eventu w 2016 roku, choc mowi, ze przy wygranej i tak by sie o hosta nie starala to zawsze robi sie problem z tym kto bedzie za nich gospodarzem. Sama piosenka jak miliony w necie, zupelnie nic szczegolnego, jak to ktos napisala plusik dla australii, za to, ze spiewa w swoim ojczystym jezyku
TOP 10 powinno sie udac, dla zachety na przyszlosc, TOP5 moze byc ciezko, wygrana nie wchodzi w gre.
(W nawiasie po kazdym z krajow bede zamieszczal ilosc odwiedzin na YT oficjalnego video kazdej piosenki -
Australia - 1,4 mln views)
Szwecja: ... ilez to razy
Szwecja wygrywala juz ten
konkurs? 5 ...ile mozna wygrywac
? Moim zdaniem, Szwedzi, ktorzy sa duzym faworytem bukow, maja Show, ale piosenke maja przecietna. Ile razy slyszelismy juz to, ze to my jestesmy "Heroes of our times"?! Swoja droga ta piosenka przypomina mi troche piosenke Rikiego z World Cupu we Francji... fajny refren ale reszta do kosza. Tak jak juz wczesniej powiedzialem mam wrazenie, ze ludzie - i tez w tym eksperci ktorzy tez beda mieli glos, w tym roku skreca w strone muzyki a nie show, ktore Szwedzi maja na bank najlepsze z calej stawki ale piosenke maja raczej bardzo przecietna.
Szwecja TOP3 jak w morde strzelil, Winner? Nie tym razem ...choc...zawsze trzeba pamietac o punktach wiecznej przyjazni. Mozna juz dzisiaj w ciemno zalozyc, ze Szwedzi dostana takowe od Norwegow i Finow. Angielsko jezyczne kraje tez lubia glosowac na Snakdynawow wiec kilka, jak nie kilkanascie dodatkowych punktow wpadnie, czy to wystarczy by wygrac? ... moim zdaniem nie. (
Szwecja - w dwoch kanalach lacznie ma okolo 1,1 mln views)
Wlochy: ... dobra pytanie, czym roznia sie trzej makaroniarze od makaroniarza z 2013 roku? Niczym, wygladaja tak samo, spiewaja tak samo i tak samo zajma przyzwoite miejsce w TOP10 ale nie wygraja tego festiwalu. Wlochy przygotowaly calkiem fajny kawalek romantycznej ballady o dupie maryni, milosci i ... spidermanie(?! - wtf). Opieraja swoj utwor na slowach Amore ktore praktycznie tworza 75% tekstu. Dobra moze przesadzam, ale ta piosenka to typowy Italian style, ktory nie sprawdzil sie w przeslosci i nie sprawdzi sie tym razem. TOP10 bedzie na luzie, TOP5 pewnie tez, bo procz mnie, festiwal bedzie ogladac masa nakreconych na makaroniarzy nastolatek, ale nie ma szans by Wlosi wygrali w tym roku. (Wlochy - 1,1 mln views on )
Hiszpania: ... moze nie jestem wielkim ekspertem w dziedzinie muzyki, moze niektore rzeczy mi umykaja, moze jestem przecietnym sluchaczem, ktory lubi to co lubi i nienawidzi wszystkiego pozatym, ale Hiszpanski kicz mnie dobil po calosci. Ta piosenka traci bublem z kazdej strony...procz wokalistki ktora ma zajebisty glos. Ale czy jako tak zwany "Janusz" ktory bedzie glosowal (najprawdopodobnie nie, bo nie bede mial kasy, bo wszystko postawie na swojego kandydata) nie beda mial wiecej racji niz eksperci? Hiszpanska piosenka moze byc muzycznie zajebista ale jest oklepana na milion razy. Jesty kolejna podszywka pod styl latynowski, ktory za kazdym razem jak tylko slysze mam orduchy wymiotne. Po drugie, Pani "
Hiszpania" idzie dokladnie w ten sam styl co Pani/Pan/Gosc z broda z zeszlego roku. Ide o zaklad, ze horeografia bedzie bardzo podobna. Czy to sie ludziom nie znudzilo? Musle, ze TOP5 moze byc do ogarniecia, ale zwyciestwa sie nie spodziewam. (
Hiszpania - wyswietlen 1,2 mln)
Rosja: ... co tu duzo gadac, Ruskie nie wygraja tego konkursu nie tylko z powodu czysto muzycznych ale tez z powodu czysto politycznych. Rok temu, sytuacja byla bardzo podobna i wystep kandydatek z Rosji (16sto letnich wiec nadal praktycznie dzieci) zostal przywitany i skwitowany gwizdami. W tym roku przyjezdzaja z piosenka ktora zabrzmi po prosotu cynicznie w uszach Europejczykow ... "Praying for peace" "Different yet we're the same" "We believe in a dream"- (wtf, rozumiem, ze tekst tej piosenk to zakamuflowana prosba o azyl polityczn w Austrii)...To, ze Polina to seksowna babeczka, to nie ulega watpliwosci ale nie ma takiej opcji by Rosija wygrala w tym roku (jak i w nastepnym, i w kolejnym itd...do puki nie przestana rozrabiac kazdy wie gdzie
). Ciekawostka jest fakt, ze jej piosenka zostala obejrzana ponad 4,4 mln razy na YT czyli okolo 4 razy czesciej niz innych kandydatow...ale powiedzmy sobie szczerze, "Big Boobs" na YT obejrzalo 10 razy wiecej widzow niz Poline, wiec chyba wiadomo, czemu Polina cieszy sie wieksza popularnoscia niz Finscy dzentelmeni ???? ...TOP5? Bedzie w uj ciezko, TOP10? Jak sie znajda poza to nie bede zdziwiony, a Walt Disney z pewnoscia zapuka do drzwi, bo piosenka wszystkim przypomina utwor z "Frozen" wiec cos na rzeczy jest
Estonia:... No i doszlismy do Estonii. Po pierwsze musze powiedziec, ze dla mnie piosenka Estonii jest po prostu najlepsza. Melodyjna, latwo wpada w ucho, troche w stylu - vintage (takiego troche w stylu Crime Story - kto stary to pamieta
), wracajacego do starszych utworow. Do tego, jest to duet damsko-zenski ktorego w innych panstwach (tych ktorzy sa faworytami) nie ma.Jesli chodzi o takie duety, to przypomne, ze radza sobie one calkiem dobrze. Chociazby w zeszlym roku podobny duet z Holandii zajal zaszczytne drugie miejsce zaraz za Pania/Panem Konczita/Konczitem
. Do tego piosenka jest po prostu lekka, latwo wpadajaca w ucho, dobrze zmontowana z dobrze dobranymi wykonawcami. Jak dla mnie to perfekcyjny kandydat, ktory wymieszal, przyzwoita muzyke do kotrej potrafil dokoptowac w miare prosta lecz zrozumiala historie. Przy tej piosence nie trzeba zachodzic w glowe, rozwazajac o czym utwor jest, bo to tak oczywiscite jak amen w paciezu. Dodatkowo, dla mnie ciekawe jest tez to, ze piosenka Estonczykow to utwor ktory nadaje sie najlepiej do wiecznego powtarzania w radiu (a tak bedzie z wygrywajacym utworem) Nie wyobrazam sobie dla przykladu piosenki Finow (w stacjach radiowych w Europie
) Hiszpanskiej ballady oczywiscie po hiszpansku, badz makaroniarzy spiewajacych po wlosku (kto tego bedzie sluchal?). Estonczycy zaraz po Szwecji sa faworytem do awansu ze swojego polfinalu i mysle, ze po tym polfinale kursy na nich pojda zdecydowanie w dol. Teraz stoja @ 11 co jest dla mnie niesamowicie dobrym kursem ktory pobieram z pocalowaniem reki i bede im kibicowal. Mam nadzieje, ze Wspomoga ich glosy z panstw ktore leza w okolo, jak
Rosja,
Litwa,
Finlandia oraz Bialorus. Polacy tez z pewnoscia dadza im kilka oczek. Mysle, ze glownie caly
konkurs rozegra sie miedzy
Szwecja i
Estonia i poniewaz mysle, ze to czyste 50/50 kursy na Estonczykow to duze value. Rzeby nie bylo za rozowo, to horeogragfia moze Estonczykow zawiesc bo z tego co widzialem jest dosyc statyczna, ale tak jak mowilem, mam nadzieje, ze po ostatnim roku i wybrykach z Konczita w tym roku wrocimy do piosenek a nie show. (ilosc wyswietlen na YT oficjalnej piosenki (i zeby nie bylo, ja im nie nabijalem
) 1,4 mln czyli trzeci wynik (wraz z
Australia) zaraz po Rosji i Big Boobs ???? )
Pozdro i Powodzenia ???? Milego ogladania Eurowizji ????