Już niedługo za tydzień Final Eight Euroligi Kobiet. W związku z tym trochę tekstu.
Wygląda to tak, że 28.03 zaczyna się Final 8. Dwie grupy po 4, w każdej każdy z każdym, a potem 1 z 1 o 1 miejsce, 2 z 2 o 3 miejsce, itd.
Od razu mówię, że moim faworytem są Fenerbahce i Ros.
Na Galate buki mają 2.00, na Ros 4.00. Fenerbahce jest dopiero 3 na liście. A tymczasem kto prowadzi w lidze tureckiej :?: Fenerbahce. Kto wygrał wszystkie mecze w Eurolidze póki co :?: Fenerbahce. 14 kolejnych wygranych. I nie sądzę, że zanosi się na koniec.
Zacznę od grupy A - Fenerbahce, Galata, Schio i Rivas.
Zacznę od Rivas. To najsłabszy zespół z wielkiego hiszpańskiego tria - Ros, Avenida, Rivas. Ich awans to niemałe zaskoczenie, bo nie mają super zespołu. W lidze poza powyższą dwójką wyprzedza ich Girona. Mają bilans 16-9. Mocno średni. Ostatnio przegrana 12-punktowa z Gran Canarią, ekipą przyszłości w hiszpańskim koszu. 24.03 mają ostatni mecz w lidze i muszą go wygrać. Bo do PO wchodzą 4 ekipy, a na 5 miejscu jest tuż za nimi Zaragoza, która ma ten sam bilans. W ostatniej kolejce Rivas gra z 6 w tym sezonie Cadi, które już raz wygrało z nimi 79-65. Zaragoza ma słabszego rywala, Irun, w pierwszej rundzie spokojna 11-punktowa wygrana i teraz powinno być podobnie. A piszę o tym, z racji, że jednak to są te 4 dni przed F8, a Rivas musi się spiąć mocno na ligę. Także nie ma mowy o labie. A dodatkowo podmęczone Rivas nie powinno być żadnym rywalem, ani dla Galaty, ani dla Fenerbahce.
Schio - no tutaj pisałem, że odprawienie Avenidy to była sensacja trochę. Właśnie z nimi zaczyna fazę F8 Fenerbahce. W tym sezonie 2 mecze H2H w Ojro, oba wygrało Fener. 70-65 i 79-65. W obu bardzo dobrze spisywały się podkoszowe ze Stambułu, no i oczywiście amerykańsko-australijski duet Angel-Penny. To są takie zawodniczki, które bardzo ciężko zatrzymać, najlepiej liczyć na ich słabszy dzień. Schio to przy tureckich ekipach taki trochę kopciuszek, owszem solidna ekipa, z solidnymi zawodniczkami, ale czegoś brakuje ciągle do takiego top poziomu. Macchi i Ford ok, to zawodniczki, które mogą pociągnąć zespół i zagrać naprawdę imponująco, ale reszta pewnego poziomu nie przeskoczy wg mnie i tyle. Podobnie jak Rivas nie powinny być zagrożeniem dla tureckich ekip, powalczą raczej o 3 miejsce w grupie.
Galatasaray. No tutaj faworyt, gospodarz. Ale co z tego w sumie. Wyniki z ligi tureckiej:
Fenerbahçe - Galatasaray Medical Park ( 96 ) - ( 82 )
Galatasaray Medical Park - Fenerbahçe ( 65 ) - ( 81 )
Jakoś Fenerbahce sobie nic nie robi z tego, że Galata taka mocna, mimo, że w tych meczach dwoiła się i troiła Diana. Galata znalazła się w F8, bo są gospodyniami. Nie twierdzę, że odpadłyby, gdyby musiały zagrać 2 mecze w PO, ale jest taka opcja. Tego się nie dowiemy już. A miały kilka wpadek w ojro w tym sezonie:
vs Ros Casares [L] 46-76 (H)
vs UMMC Ekaterinburg [L] 80-85 (A)
vs Ros Casares [L] 80-98 (A)
Także widać, że da się je pokonać i to nawet bardzo wyskoko. Najdobitniej pokazało to Ros, które wygrało 2 razy z wielką Galatą. Tak naprawdę słabszy mecz Taurasi i ta ekipa leży, to było widać w tej 30-punktowej porażce z Ros. Buki chyba troszkę zapominają, że Alba już nie zagra w Galacie. Bardzo brzydko popsuła sobie kolano i niestety. A znaczyła niemało dla tej ekipy:
14.7 Points per game
2.8 Rebounds per game
2.3 Assists per game
Oczywiście Galata to wciąż bardzo mocna ekipa - Taurasi, Charles, Prints, to bardzo znane i szanowane nazwiska. Ale trochę brakuje im wg mnie wsparcia z ławki. A nawet w piątce są zawodniczki, które nie do końca zachwycają. Caglar - słabo wg mnie gra. Matic - też szału nie ma, aczkolwiek swój poziom na 6 punktów i 6 zbiórek trzyma. Alben z kolei gra na 3/4 zbiórki, punkty i asysty. Też mocno średnio. A właśnie te 3 zawodniczki wymiennie uzupełniają piątkę. Ale porównując piątki Prints-Taurasi-Alben-Caglar-Charles z Tamane-Vardali-Taylor-Matovic-McCoughtry to piątka Fenerbahce wypada wg mnie lepiej. A przecież jeszcze Babkina, Tuncluer, Yilmaz czy Nevlin. Lepsze rezerowowe niż w Galacie. I powinny to pokazać w meczu z nimi, meczu, który będzie kluczowy dla miejsc 1/2 w tej grupie. Już 2 razy w tym sezonie górą było Fenerbahce, więc czas na 3 raz.
Dobra to teraz o grupie B.
Ros, Wisła, Spartak, UMMC.
Zacznę od ekip ze wschodu.
Na pierwszy ogień Jekaterinburg. Tutaj siła pod koszem. Stepanova, Gruda, Leuchanka, Vidmer, Parker. Znane i mocne nazwiska. Ale Leuchanka w tym sezonie nie szaleje, Vidmer też. Najgroźniejsze będą Gruda i Parker. Dla wszystkich ekip. Na obwodzie nie wygląda to tak kolorowo. Oczywiście jest Sue Bird, jest Nolan, jest Horakova, Linkeviciene też jest. Ale jakoś nie zachwycają w tym sezonie. Była też śliczna Anetka, ale już nie ma. Nie ma też już Cappie, która była w UMMC w początkowej fazie sezonu. Fajnie to na papierze wygląda, ale coś nie gra. W lidze niby ok, bilans 17-1, w ostatni weekend wygrały 75-68 ze Spartakiem, ale Spartak lekko mówiąc niezbyt mocnym składem. Ale były w ojro też porażki z Ros (dwie), z Galatą czy z Bourges. Mimo całego zaprzęgu wysokich zawodniczek nie potrafiy powstrzymywać Charles, Wauters, Lyttle, Jackson, Myiem czy Yacoubou. A przecież w grupie teraz mają właśnie Ros, które nadal ma w składzie Wauters, Lyttle i Jackson. Będzie ciężko.
Spartak. To jest trochę ekipa zagadka. Mając dobry dzień mogą naprawdę sporo, ale bez tego potrafią się strasznie kompromitować. W ojro póki co 4 porażki, dwie z Wisłą, po jednej z Rivas i Nadzieją. Myślę, że teraz znów Wisła może im urwać jedną wygraną, a to wykluczyłoby je praktycznie z walki o finał. Bo wydaje mi się, że ekipy, które wejdą do finału wygrają wszystko w swoich grupach. No i porażka z Ros też się szykuje. Taki trochę streetball grają wg mnie. Hammon, Augustus, Skerovic. Taka niezbyt uporządkowana gra z pewnością im nie przeszkadza. No i mimo, że mają Osipovą, Kuzinę czy Dupree to przegrywały mecze pod koszem. Bjelica + Ujhelyi 28 punktów, w nastepnym Bjelica + Kobryn 20 punktów. Brunson 24 punkty. Ashja Jones + Laura Nicholls 38 punktów. A przecież z Wisłą znów grają jak już pisałem. Pisałem też o mocy UMMC pod koszem. A i Ros ma tam kim grać. Szczerze mówiąc to 0-3 Spartaka nie byłoby zaskoczeniem, choć myślę, że urwą jedną wygraną albo Jekom albo Wiśle. Z Ros nie powinno być żadnych nadziei.
Wisła. Wiadomo, że człowiek by chciał, żeby wygrały tutaj, ale co z tego. Wisła w Euro to równie chimeryczna drużyna co Spartak. Świadczą o tym porażki z Brnem, Taranto i dwukrotnie z Rivas. A z drugiej strony 2 dość spokojne wygrane ze Spartakiem. Dla losów Wisły kluczowy będzie pierwszy mecz, właśnie ze Spartakiem. Jeśli to wygrają to mogą walczyć tu o 2 miejsce w grupie. Wtedy będzie pompa i z pewnością walka z Jekami. W przypadku porażki to już same zawodniczki będą sobie pewnie zdawać sprawę, że koniec szans.
No i Ros. Tutaj wg mnie faworyt grupy. Forma w tym sezonie wysoka. W Euro 2 porażki i to zaskakujące porażki z Kownem i Pragą. Ale z mocnymi, czyli Jekami i Galatą była mobilizacja i dość spokojne wygrane. Jest moc w tej drużynie, pod koszem bardzo dobre i doświadczone zawodniczki, takie jak Lauren Jackson, Ann Wauters, Sancho Lyttle, Jana Vesela czy Isabelle Yacoubou. Vesela to i na trójce może grać i wtedy jest sporym problemem dla przeciwniczek, bo jednak 194 cm ma. A obwód nie aż tak doświadczony, bo trochę młodszy, ale młodość to też czasem atut. Laia Palau (to ta z tych doświadczonych), Eshaya Murphy, Silvia Dominguez, Maya Moore, Katalin Honti. No mega mocna paka wg mnie. Pod koszem maszyny do punktowania, ale na obwodzie też. W końcu Maya Moore i Myrphy to super strzelczynie. A to w połączeniu z najlepszą obroną w Eurolidze może być mieszanka wybuchowa. Wg mnie powinny tutaj poradzić sobie w grupie ze wszystkimi. Zresztą jak pisałem wyżej, z mocnymi mają mobilizację i grają super w ojro:
vs UMMC Ekaterinburg [W] 60-52 (H)
vs Galatasaray [W] 76-46 (A)
vs UMMC Ekaterinburg [W] 81-63 (A)
vs Galatasaray [W] 98-80 (H)
A w poprzedniej rundzie nie dały szans CCC, z którym ostatnio Wisła się męczyła.
vs CCC Polkowice [W] 88-54 (H)
vs CCC Polkowice [W] 78-58 (A)
Wg mnie to obok Fenerbahce główne kandydatki do wygrania Euroligi.
Tak więc daję dwa bety, które w połączeniu dają 2.22 na to, że
Fener albo Ros wygrają Euro.
Unibet ma też Galata vs Any other i na Any other jest 1.75, ale nie widzę ekipy poza tą trójką, która mogłaby wygrać ten turniej, więc bardziej się opłaca wg mnie zagrać tak jak podałem.
I po małym elaboracie bety:
Kto wygra Euroligę Kobiet
Fenerbahce 5.00
Unibet
2/10
Kto wygra Euroligę Kobiet
Ros 4.00
Unibet
2.5/10
Ros wygra grupę B 2.00
Unibet
2/10