Bardzo fajny sezon się szykuje. Na papierze wygląda to najciekawiej od lat. Przeciwnikom KSM troszkę utarto nosa, bo już dawno nie było tak że 9 zespołów ma tak zbliżony potencjał
Lekko odstaje Sparta Wrocław, ale wcale bym jej nie przekreślał. Na 7 miejsce mają prawo liczyć. Składy są na tyle wyrównane, że jedna, dwie kontuzje i z faworyta można stać się spadkowiczem jak miało to miejsce z bydgoską Polonią w 2010 r.
Papierowymi faworytami wydają się być Unibax i Falubaz, ale mnie ich składy w 100% nie przekonują. Druga linia jest przeciętna i do sukcesu potrzebować będą rozwoju swoich wychowanków (Toruń) lub powrotu do dobrej formy zawodników, którzy kompromitowali się rok temu (Davidsson, Jabłoński).
Podobają mi się za to składy Leszna i Częstochowy. Zakładając, że nie będzie dużych wahań formy, to te równe zestawienia mogą być dużym atutem i wśród tej dwójki upatrywałbym "czarnego konia" do zwycięstwa w lidze. Zwłaszcza skład Leszczynian mi się podoba. Bardzo równy skład i praktycznie zero dziur. Nie ma może lidera, ale takim może stać się Pawlicki lub Bjerre czy Lindgren.
Tegoroczni finaliści niby się osłabili ale jak to będzie w praniu to się okaże. Zadziwił mnie transferami trochę Gorzów. Dodali Nermarka, który jest bardzo dobrym ligowcem, ale trudny tor gorzowski napewno nie będzie jego atutem. Nie mniej jeśli będzie umiał się do niego dopasować i utrzymać formę z 2012, a Zmarzlik będzie w 100 % zdrowy, to równie dobrze Stal ponownie będzie się bić o medale. Tarnów ma fajną, młodą ekipę. Jestem w stanie się założyć, że na twardym torze odżyje Łaguta. I tutaj znowu można założyć, że jeśli Janowski płynnie przejdzie w wiek seniora a Vaculikowi nie zaszkodzi
GP, to spokojnie mogą wejść do PO i tam namieszać. To już 6 ekip, które mogą zdobyć złoto.
Nie podoba mi się natomiast skład Marmy Rzeszów. Jak na taki budżet, to ich skład jest mocno średni. Według mnie bliżej im do walki o utrzymanie niż o medale.
Teoretycznie - obok Sparty - najniżej trzeba ocenić szansę Polonii Bydgoszcz oraz beniaminka z Gniezna, ale czy te składy są na tyle słabe żeby od razu ich przekreślać? Według mnie nie. Jeśli miałbym typować, to pewnie w gronie spadkowiczów ale równie dobrze nie zdziwi mnie medal. Tutaj dużo będzie zależało od postawy Lindbaecka. W drugiej części poprzedniego sezonu jechał na poziomie srebnego medalu w
GP, ale
Ekstraliga to jednak inna jazda, a Toninho w ligach nigdy nie błyszczał. Jednak w tym roku dostał duży kontakt, więc można liczyć że będzie się bardziej przykładał. Polonia to dla mnie największa zagadka. Równie dobrze mogą spaść, ale w optymistycznym scenariuszu tj. powrotu do formy Andersena i dalszym rozwoju Łoktajewa ten skład podobnie jak w przypadku Tarnowa może uprawniać ich do PO. Zwłaszcza, że tor bydgoski jest ich mocnym atutem.
Ogólnie, dużo można pisać ale naprawdę chylę czoła dla tych, którzy tak pewnie się wypowiadają i oceniają szanse poszczególnych zespołów. Jak dla mnie sezon 2013 to jedna wielka niewiadoma i jako kibic tej dyscypliny bardzo się z tego cieszę. Jeśli jeszcze NSport + weźmie się za realizację tej ligi, to szykuje się rewelacyjny do oglądania produkt