>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Dyskusje, newsy, ciekawostki świata żużlowego

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Pozytywnie jestem zaskoczony brakiem DK dla któregoś z Angoli.
Może za Janowskiego bym dał innego zawodnika no ale niech będzie 4 naszych zobaczymy co to będzie.

H 1K

horosz

Użytkownik
Sparta Wrocław w ofensywie. Do drużyny przychodzi A. Lebiediew po 5 latach w Daugavpils - moim zdaniem świetny ruch i jestem bardzo ciekawy jak sprawdzi się w E-lidze. Dodatkowo Bober na juniorkę, gdzie z Drabikiem może rządzić i dzielić w juniorach - szczególnie na własnym, nowym i specyficznym obiekcie.
http://sportowefakty.wp.pl/zuzel/642365/ofensywa-transferowa-sparty-wroclawianie-z-dwoma-nowymi-zawodnikami
Trzony wielu drużyn już się wyklarowały, wiadomo jak to jest ze spekulacjami w przyszłym sezonie ale mam wrażenie, że pierwsza czwórka będzie bardzo wyraźna - przynajmniej jeżeli chodzi o przedsezonowe kursy i nadzieje.
Jakie Wasze zdanie? ????

power30 18K

power30

Forum VIP
Najlepiej poczekać, aż okno transferowe się zakończy. Na ten moment wg mnie w play off&#39;ach mamy dwa pewne zespoły: Gorzów i Zielona Góra.
Gorzów praktycznie utrzymał mistrzowski skład z drobnymi korektami. F16 wskakuje na pozycje seniora za Jensena, natomiast Vacullik za Zagara, co jest sporym wzmocnieniem. Na pozycjach 1-5 mają niezwykłą siłę rażenia.
Zielona Góra utrzymała trzon z zeszłego sezonu, podobnie jak rywal zza miedzy - silnie obsadzone pozycje 1-5 i nieco słabsza juniorka - Pieszczek już w wieku seniora. Falubaz chce też ściągnąć 6. seniora. O dziwo wymienione jest tu nazwisko Pedersena, ale myślę iż sięgną po zawodnika typu Throsell.
Kolejna dwójka to wg mnie Wrocław i Leszno (kolejność przypadkowa). Tak jak kolega wyżej wspomniał, Wrocław solidnie się wzmocnił. Będzie spora konkurencja w zespole. Do tego dochodzi tor, który będzie dla gości sporą zagadką. Jeśli Drabik wróci do formy sprzed kontuzji, to Dobrucki będzie miał chyba najlepszą parę juniorską.
Leszno po kompletnie nieudanym sezonie dokonało korekty na pozycji seniorskiej, za Pedersena przyjdzie zapewne Kołodziej. Tak więc pozycje seniorskie wyglądają imponująco. Nieźle obsadzona jest również pozycja 6-7, bo jest Kaczmarek, Smektała i Kubera. Sporo się mówi o odejściu Kaczmarka, który chce mieć zagwarantowane miejsce w składzie.
Dziwi mnie nieco działanie Unibaxu. Mieli odłożony budżet na Vacullika, a w kuluarach się mówi iż chcą ściągnąć Walaska oraz Jacka Holdera. Obaj zawodnicy to nie ten kaliber, co Słowak. Mówi się też o wykupieniu Kaczmarka z Leszna. Na dzień dzisiejszy Hancock i Holder wydają się pewniakami, jeśli chodzi o punktowanie. Ciekawe jak Przedpełski spisze się na pozycji seniora.
Równorzędnie z Aniołami stawiam Grudziądz, który utrzymał trzon zespołu. U siebie jak zwykle podopieczni Kempińskiego będą bardzo groźni, ale na wyjazdach mogą odstawać. Ponadto Nowak przechodzi na pozycje seniora, tak więc jest to spore osłabienie.
W ostatnich dwóch drużynach mamy kilka znaków zapytania.
O ile Rybnik przedłużył kontrakt z Łagutą oraz Fricke, to pozostaje pytanie kto jeszcze dojdzie? Mówi się o Musielaku i o Lindgrenie. Nie wiadomo, co z Holtą który jest kuszony przez... Częstochowian. W przypadku braku porozumienia zapewne pozostanie Baliński oraz Szombierski. Na juniorce nadal Woryna, więc ma kto punktować.
Jeśli chodzi o Częstochowian to ciężko wyrokować, które miejsce będą w stanie zająć. Niemal pewne wydaje się przedłużenie kontraktu Ułamka, a także ściągnięcie Madsena. Tak jak wspomniałem Częstochowianie starają się o Holtę, co znacząco ułatwiło im by budowę zespołu. Lwy są zainteresowane kimś z dwójki: Pedersen-Zagar, a do nich może dojść Jensen. W jednym z wywiadów prezes wypowiadał się, iż skład może być nieco silniejszy niż początkowo zakładano, tak więc pozostaje czekać.
Tak jak wspomniałem, łatwiej będzie wyrokować po zamknięciu okna transferowego. Na dzień dzisiejszy w play-off widzę zespoły z: Gorzowa, Zielonej Góry, Wrocławia i Leszna. Kolejny ważny aspekt to kontuzje, które mogą przewrócić do góry oczekiwania przedsezonowe ????

S 833

sebunited16

Użytkownik
Pewnie we Wrocławiu nie bardzo się cieszyli po ... dzikiej karcie dla Maćka, liczyli, że spokojnie odbuduje rok bez startów sobota- niedziela a tu psikus. Andrzej fajnie zrobił, chce się ścigać z najlepszymi, a nasz beton mu tego z Lokomotivem nie umożliwi. Nie będzie to łatwe ściganie dla niego, w SECu tak sobie, poza ścisłą czołowką, w Szwecji jak startował nie było jakoś super. W pierwszej lidze najlepsza średnia, więc wybór ligi wyżej naturalny, fajny chłopak więc ściskam kciuki ???? Tego Bobera bym nie przeceniał, świetnie Pan Witold go podsumował na konferencji z trenerem, dodał mu łatkę gwiazdora i chyba tak trochę jest, nie jest to żaden cud świata, czy tym podobny, przy takim roku na juniorce może coś zdziałąć, rok prawdy przed nim, a nie jest powiedziane, że miejsce w składzie ma pewne. No Drabik to wielka siła patrząc na tego roczną juniorkę, szczerze jako jedyny zawodnik pewny na rezerwę zwykłą, na ten moment samego Wrocławia bym nie przeceniał, choć z Młodym Drabikiem wygląda to obiecująco

kapszti 7,3K

kapszti

Forum VIP
Mi się kadra Sparty podoba, bo widać, że stawiają na zawodników na dorobku i to się powoli zaczyna opłacać. Wzięli Woźniaka, który długo się rozkręcał, ale okazał się przydatnym zawodnikiem i myślę, że teraz powinien dawać radę jeszcze lepiej. Milik okazał się strzałem w 10 i podobnie liczę na Lebiediewa, który już w I lidze niczego więcej nie zrobi i to był odpowiedni moment na zrobienie kolejnego kroku. Janowski gorszego sezonu w E-lidze miał nie będzie i może odbić jak KK, chociaż racja, że GP na pewno mu w tym nie pomoże.
Drabik wróci pewnie w dobrej dyspozycji, a Bober potrafi dobrze jeździć, przede wszystkim odważnie, więc również jest w stanie być wartościowym zawodnikiem. A to że jest gwiazda, to już w Lublinie taki był, potem zaczął dobrze w Orle jeździć i takie efekty, że pół E-ligi się o niego biło, więc pewnie ego jeszcze skoczyło do góry.
W Toruniu muszą kogoś na juniora wykombinować i ten Kaczmarek to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, bo naprawdę cienko, by to wyglądało na tej pozycji. Krakowiak powoli się rozwija, ale mimo wszystko przy obecnym wyglądzie formacji seniorskiej potrzebują kogoś, kto może dorzucić oczka z juniora.
W Gorzowie o juniorów bym się nie martwił, bo Karczmarz trochę pojeździł w I lidze i z każdym meczem może iść w górę, a mocni seniorzy to też dla niego większy spokój, bo nie będzie musiał się tak stresować o wynik i może na większym luzie jeździć. Nie wiem jak sytuacja z Nowackim, bo sezon zmarnowany przez kontuzje. W dalszej perspektywie Szczotka i Czerniawski, którzy w kilku zawodach juniorskich pokazali się z dobrej strony, więc za jakiś czas również mogą wejść do składu.

I 33,4K

iti

Użytkownik
Konferencja w Rybniku przelozona na przyszly tydzien.
Mrozek powiedzial &quot;sprawdzam&quot; i zobaczymy co inni zrobia ;)

S 833

sebunited16

Użytkownik
Mistrzowie zamkneli skład Vaculik, Pawlicki, KK, F16, PUK, THJ, Nowacki i reszta juniorki, trzeba przyznać że THJ to dobra opcja jak dla mnie na rezerwe, wiadomo, że środowisko żużlowe jest bardzo wąskie i drużyny mocno tracą na kontuzji kogoś z numerów 1-5 tutaj na pewno w razie jakiejś kontuzji, nie będzie zmiany 1:1 ale lepsza rezerwa taka niż no name z juniorki.
Toruń czeka, jeśli fajnie ze sprzętem dogra się Walasek też będa mocni.
Jest sporo nazwisk które może zmienić układ sił, trzeba przyznać, że kluby chcą raczej podpisać 6 seniora, aby wartość drużyny z dnia na dzień nie zmalała, jak pamiętnej Unii Tarnów.
Jest Nicki, Matej, AJ, MJJ
I Pan Witold podumował Jamroga , szczerze to jeden z niewielu ludzi którym wierze na słowo, w tym sporcie, daje sporo od siebie jeśli chodzi o finanse i zaangażowanie, a złotówy go dymają, ale jak powiedział Orzeł 2018 ekstraliga i życzę oby się sprawdziło. Na ten moment chyba Tarnów i Gdańsk jako pretendenci do klasy wyżej

power30 18K

power30

Forum VIP
Skład Włókniarza już prawie gotowy - pozostała tylko jedna niewiadoma. Na rynku pozostało tylko dwóch wartościowych zawodników - Lindgren i Pedersen. ROW jeśli chce utrzymać się w Elidze musi ściągnąć Pedersena. Dziku pewnie już zaciera ręce, bo może sporo wyciągnąć ????

S 833

sebunited16

Użytkownik
Rybnik chyba będzie wyglądał papierowo najsłabiej, ani nie widzę mocnego Polaka, dojdzie Fredka i co biednie. Większość drużyn szuka tego 6, czy nawet 7 seniora Gorzów(THJ), Toruń(Walasek?,J.Holder,MJJ?), Wrocław(Jędrzejak/Woźniak), Leszno(cięzko wyczuć ???? ), GKM(Pieszczek), Falubaz (Thorssell/Karpov)
W Lesznie znowu się szykuje gwiazdozbiór ciekawe kogo odstawią, pewnie będą tasować, ale tak na pierwszą myśl to pomiędzy Zengotą a Kildemandem, bo że Nicki został jak został, to nie znaczy, że będzie rezerwowym

H 1K

horosz

Użytkownik
Kadrowo sytuacja w Lesznie jest bardzo ciekawa bo ciężko uwierzyć aby wszystko zagrało. Na papierze wygląda bardzo, bardzo solidnie. Nie wierzę w kolejny tak słaby sezon Kildemanda - to raz. I to już może być punkt zapalny bo najprawdopodobniej solidny Zengi będzie musiał walczyć o skład - a taki układ nie zawsze mu pasuje i pasowało (Falubaz 2012). Kolejny mocny charakter - Piotrek P, który również musi ustabilizować formę bo widmo odsiadki na łatwce będzie dla niego nie do strawienia. Najbardziej spokojny byłbym o Nickiego, Emila i Kołodzieja, oczywiście sportowo bo relacje między nimi i różnice zdań mogą być ogromne.

Reasumując - mocny skład ale punktów zapalnych jest bardzo dużo. Praktycznie każdy z zawodników musi dać z siebie wszystko a pamiętajmy, że jedna spina w parkingu i wszystko może się sypnąć. Rola trenera będzie ogromna... czy będzie miał wystarczająco mocne i stanowcze zasady ?

I 33,4K

iti

Użytkownik
Rybnik chyba będzie wyglądał papierowo najsłabiej, ani nie widzę mocnego Polaka, dojdzie Fredka i co biednie. Większość drużyn szuka tego 6, czy nawet 7 seniora Gorzów(THJ), Toruń(Walasek?,J.Holder,MJJ?), Wrocław(Jędrzejak/Woźniak), Leszno(cięzko wyczuć ???? ), GKM(Pieszczek), Falubaz (Thorssell/Karpov)

W Lesznie znowu się szykuje gwiazdozbiór ciekawe kogo odstawią, pewnie będą tasować, ale tak na pierwszą myśl to pomiędzy Zengotą a Kildemandem, bo że Nicki został jak został, to nie znaczy, że będzie rezerwowym
Jak dla mnie najslabsza jest Czestochowa, bo nie maja ani lidera, ani juniora na elige. Zagar nie jest materialem na lidera, Madsen jest solidny, ale to wszystko. Holta swoje pokaze, ale to ciagle malo. Ulamek w sumie nie wiem po co szedl do eligi, ale to jego sprawa. Maja sklad cos ala Tarnow 2016.
Rybnik ma lidera i juniora, a zobaczymy jeszcze kogo z Polakow wezma. Jak Musielaka i Balinskiego to wyglada to marnie, ale jest Woryna, ktory moze wskoczyc na miejsce ktoregos z nich. Skuteczny junior w elidze to towar na wage zlota (doslownie).
No wlasnie - junior. I tutaj moim zdaniem mistrzem bedzie Leszno. Nie dlatego, ze zostal tam Nicki, ale dlatego, ze maja bardzo mocny sklad seniorski, ale i dlatego, ze maja objezdzonych juniorow, ktorzy na tle tej bryndzy u innych beda sie wyrozniac i robic roznice. Jest jeszcze Wrocek, ale tam jest sporo niewiadomych, ale beda mieli niewatpliwy atut w postaci nowego toru. Leszno jak dla mnie na pozycjach 1-5 prezentuje sie lepiej, a przewagi juniorow (w zasadzie to Drabika) nie widac zeby mogl odrobic straty seniorskie. Zielona raczej w walce o final liczyc sie nie bedzie, bo za duzo warunkow musi tam byc spelnionych, w kwestii Gorzowa wszystko zalezy od tego co pokaza juniorzy, a i seniorow nie bedzie wcale latwo zestawic odpowiednio.

S 833

sebunited16

Użytkownik
No faktycznie w Czewie nie ma gościa co przed meczem można wpisać do programu over 10pkt, ma być AJ, gdzie bez GP może być mocniejszy, tylko tutaj nacisk na może, bo w nim nadzieje już były pokładane pewnie o wiele większe niż ewentualnie te w Częstochowie. No i dla kibiców bardzo ważna sprawa, której chyba jeszcze nie zauważyliśmy, jak będą robić taki tor jak za czasów Laguty (bo w tym roku chyba choćby przez warunki atmosferyczne bywało różnie) to dostajemy jako kibice w ekstraklasie,moim zdaniem najlepszy żużlowy tor do ścigania na świecie.

kapszti 7,3K

kapszti

Forum VIP
Jak dla mnie najslabsza jest Czestochowa, bo nie maja ani lidera, ani juniora na elige. Zagar nie jest materialem na lidera, Madsen jest solidny, ale to wszystko. Holta swoje pokaze, ale to ciagle malo. Ulamek w sumie nie wiem po co szedl do eligi, ale to jego sprawa. Maja sklad cos ala Tarnow 2016.

Zielona raczej w walce o final liczyc sie nie bedzie, bo za duzo warunkow musi tam byc spelnionych, w kwestii Gorzowa wszystko zalezy od tego co pokaza juniorzy, a i seniorow nie bedzie wcale latwo zestawic odpowiednio.
Mimo wszystko nie zgodziłbym się, bo jednak Unia miała dwie wyrwy w składzie, a Włókniarz wydaje mi się dużo bardziej wyrównanym zespołem. Pytanie czy to dobrze, czy nie. Z jednej strony nie są uzależnieni od jednego zawodnika, z drugiej może brakować tych liderów. Ciekawi mnie czy AJ i Kylmakorpi tam podpiszą, bo wtedy będzie taka ciekawa ekipa, która może zamieszać, bo jednak AJ bez GP może inaczej jeździć, a Kylma ostatnie sezony w I lidze miał świetne, więc też dla niego ostatnia szansa, żeby jeszcze coś na wyższym poziomie zaistnieć.

Nie wiem czego tak negatywnie o Falubazie? Hampel przepracuje całą zimę, więc wróci pewnie na swój poziom, Pepe to samo. Wiadomo, kontuzja może negatywnie wpłynąć na Doyle&#39;a, a GP na Dudka, jednak mimo wszystko jest czterech świetnych zawodników. Do tego dobrą opcją jest pozyskanie Thorssella, bo będzie naciskał na Karpova, a w razie czego zawsze będzie opcją rezerwową przy kontuzji. Szwed może nie będzie robił powyżej 10pkt, ale na kilka punktów spokojnie go stać. Gorzej wygląda sprawa formacji juniorskiej, bo tutaj nie widzę postępów u Zgardzińskiego, a i Niedźwiedź też cudów nie prezentuje. Z drugiej strony wiele klubów E-ligi ma okres przejściowy w tej formacji - Stal, KS Toruń, Włókniarz, GKM i właściwie, tylko ROW z Woryną, Unia Leszno z tercetem oraz Sparta z Drabikiem i Boberem mogą mówić, że mają spokój na pozycjach 6-7/14-15.

---

Zero info o niższych ligach tutaj, co mnie trochę dziwi, bo jednak zainteresowanych trochę jest:

W Lublinie budują prawdziwy dream team na 2 ligę. Bjarne Pedersen i Daniel Jeleniewski już podpisali, a lada dzień to samo zrobi Paweł Miesiąc, który już odrzucił ofertę w Opolu. Tak naprawdę z takim składem KM Cross byłby w stanie walczyć solidnie ligę wyżej, a w najniższej klasie to pewnie wytrą rywalami podłogę. Tylko pytanie czy są na to wystarczające środki, bo teraz fajnie to wygląda, ale wiadomo, że 2 liga to głównie koszta, a nie łatwo tam zarobić cokolwiek, bo i ludzi mniej i ogólne zainteresowanie.

power30 18K

power30

Forum VIP
Raczej zapowiada się, że w przyszłym roku bankrut całkiem w Lesznie
Na pewno nie podjęli tej decyzji pochopnie. Zresztą 4Farm pokrywa znaczącą część kontraktu Pedsersena.
Również nie zgodzę. Czekałem aż Częstochowianie będą mieli 5. seniorów (zapewne jeszcze ktoś dojdzie jako oczekujący). Faktycznie może nie mają zdecydowanego lidera, tak jak mają Rekiny w postaci Łaguty. Jednak Madsen czy Zagar jako prowadzący parę są w stanie wykręcić wyniki dwu-cyfrowe. AJ ostatnio równia pochyła, jednak teraz wypadł z GP to może się jakoś otrząśnie. Zresztą początek ubiegłego sezonu ma udany. Holta i Ułamek przy Olsztyńskiej powinni powinni też coś dorzucić od siebie. Zwłaszcza Rysiek przebudził się w końcówce sezonu. Swoją drogą ciekawe po kogo sięgną Częstochowianie. Ciekawą opcją by był pakiet braci Lampartów. Wiktor wraz z Polisem mogli by wykręcić ciekawe wyniki.
Również się nie zgodzę z opinią, iż Włókniarz przypomina Tarnów z tego sezonu. Jaskółki miały lidera w postaci Kołodzieja. Za to mieli dwie wyraźne dziury, czyli Świderskiego i Michelsena. Tak jak wyżej zostało wspomniane, siła Włókniarza będzie tkwiła w wyrównanej kadrze - każdy może odpalić.
Zapewne o utrzymanie Częstochowianie będą rywalizowali z rywalem zza miedzy, czyli Rybnikiem. Tor w Rybniku nie będzie już w przyszłym sezonie takim zaskoczeniem dla rywali. Rekiny mają wyraźnego lidera - Łagutę, który będzie ciągnął wózek. Swoją drogą, czy Fricke powtórzy tak znakomity sezon, jak to miało miejsce w tym sezonie? Fredka za AJ&#39;a powinno być wzmocnieniem. Zaimponował mi w końcówce sezonu, gdzie jeździł bardzo widowiskowo, ale również niebezpiecznie. Podobnie jak Łaguta, taka jego jazda może kiedyś skoczyć się w gipsie. Polscy seniorzy szału nie robią. Na pewno sukcesem jest, iż utrzymali Szuminę, bo na torze w Rybniku pokazał, iż może wykręcić dobry wynik. Na pewno sporym atutem jest Woryna na pozycji juniora.

Do góry Bottom