>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje na temat języków obcych

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Mam takie pytanie,
kto z was umie mówić biegle po Rusku:?: I ile mu zajęła nauka tego o to zacnego języka:?:
Każdy kto będzie chciał odpowiedzieć na moje pytanie niech pisze jak dobrze umie ten język w skali od 1/5 i ile mu mniej więcej zajęła nauka go. ;)
Z góry dzięki. ????

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
Uczę się 4 lata prawie, a w skali 1/5 daje sobie 0,5. ???? Bardzo słabo znam ten język, zdecydowanie wolę angielski. Co prawda rozumieć to rozumiem sporo, bo wiele słów jest tam podobnych do naszego języka, ale samemu cos powiedzieć to już trochę jest problem ;]

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Uczę się 4 lata prawie, a w skali 1/5 daje sobie 0,5. ???? Bardzo słabo znam ten język, zdecydowanie wolę angielski. Co prawda rozumieć to rozumiem sporo, bo wiele słów jest tam podobnych do naszego języka, ale samemu cos powiedzieć to już trochę jest problem ;]
Tak pytam z ciekawości, chciałbym się go nauczyć od tak, babcia, dziadek ogarniają ten język, i ja też bym chciał, kilka słówek potrafię wypowiedzieć, trochę rozumiem i jak bym się przyłożył to w pół roku myślę że bym dał radę go opanować tak w miarę, ale znów muszę uczyć się z Angola, bo z nim jest kiepsko, ale kilka dodatkowych lekcji i będzie git ;)

midel 189

midel

Użytkownik
Ja powiedzmy, że od 3 lat się uczę, ale dopiero w tym roku na poważnie. Nie umiem ocenić w skali 0-5, ale będę miał ok. 90% z matury podstawowej. Mam teraz bardziej się do niego przyłożyć - ostatnio podoba mi się dużo bardziej niż angielski.

M 27,2K

madangelo

Forum VIP
3/5 dlatego że nie mam żadnego certyfikatu jak np z angielskiego a uczyłem sie 8 lat. Dotknął mnie jeszcze stary system gdzie rosyjski był obowiązkowy a angielski &quot;luksusowym dodatkiem&quot; i na dodatek jakoś zawsze trafiałem na grupy o poziomie rozszerzonym :p Teraz myślę że to nie jest trudny język chociaż dla mnie zawsze zostanie znienawidzonym przedmiotem ????

P 95

piotrek_

Forum VIP
Ja miałem przez 3 lata liceum rosyjski. Polubiłem ten język przede wszystkim dlatego , że nauczycielka bardzo fajnie i przyjemnie potrafiła prowadzić lekcje, które były bardzo ciekawe i interesujące. Zapraszała studentów , którzy byli dość dobrze przygotowani, zawsze wszystko na kartkach mieliśmy, i ogólnie sposób nauki był perfekcyjny. Nie ucząc się wcześniej tego języka i nie ucząc się go zbytnio przez te 3 lata bardzo dużo zostało w głowie i w zeszycie i ten język na pewno będę miło wspominał a być może dalej się go będę uczył ale obecnie zdawałem rozszerzony angielski więc to mnie bardziej interesuje. Na drugim miejscu postawiłbym hiszpański, którego bardzo chciałbym się nauczyć a dopiero potem rosyjski :]

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Ja miałem przez 3 lata liceum rosyjski. Polubiłem ten język przede wszystkim dlatego , że nauczycielka bardzo fajnie i przyjemnie potrafiła prowadzić lekcje, które były bardzo ciekawe i interesujące. Zapraszała studentów , którzy byli dość dobrze przygotowani, zawsze wszystko na kartkach mieliśmy, i ogólnie sposób nauki był perfekcyjny. Nie ucząc się wcześniej tego języka i nie ucząc się go zbytnio przez te 3 lata bardzo dużo zostało w głowie i w zeszycie i ten język na pewno będę miło wspominał a być może dalej się go będę uczył ale obecnie zdawałem rozszerzony angielski więc to mnie bardziej interesuje. Na drugim miejscu postawiłbym hiszpański, którego bardzo chciałbym się nauczyć a dopiero potem rosyjski :]
Ja osobiście coś potrafię powiedzieć po Angielsku, Niemiecki to tak bardzo miernie ale coś coś ... ;) Ruski chciałbym bliżej poznać i Francuski, akcent jest fantastyczny, może potem w przyszłości Hiszpański;)
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam ;)

nikifor 402

nikifor

Forum VIP
Po co komu w dzisiejszych czasach znajomość języka rosyjskiego?
Uwierz, że może się przydać. Chociażby na wakacjach. Niektóre firmy coraz częściej wymagają znajomość języka rosyjskiego. Moim zdaniem warto uczyć się języków chociażby dla siebie ;).
Co do samego rosyjskiego, nie jest on trudnym językiem. Podstawa to dobrze opanować alfabet z czym jest najwięcej kłopotu na początku. Później to już z górki powinno iść.

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Po co komu w dzisiejszych czasach znajomość języka rosyjskiego?
Nie jest to język aż tak ważny, pragnę się go nauczyć z prostego względu. Dla Siebie, to jest ten niebotyczny cel jaki sobie postawiłem. Nie mogę zapomnieć o Angielskim i Niemieckim, gdy opanuję te języki zabieram się za Francuski. ;)
Pozdrawiam.

M 27,2K

madangelo

Forum VIP
Moim zdaniem rosyjski może sie właśnie okazać ważny oraz przydatny i o wiele lepiej jest go znać niż niemieckie czy francuskie. Na zachodzie czy za oceanem chciał nie chciał powinno sie jakoś dać rade dogadać po angielsku, wschód to również ważny region nie ma co umniejszając jego roli w Polsce a tam tylko rosyjski ????

benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Moja koleżanka uczy się rosyjskiego w Polsce ze względu na to, że w wielu firmach na Wyspach potrzebne są chociaż podstawy rosyjskiego. Aktualnie nie pamiętam dlaczego, ale z rosyjskim łatwiej zdobyć pracę.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Każdego języka warto się uczyć. Bo nigdy nie wiadomo co Was spotka w życiu.
Angielski to dziś już prawie każdy zna. Więc dodatkowy język, np. rosyjski wcale nie jest głupim pomysłem.
Osobiście znam j. rosyjski i wielokrotnie mi się przydawał i przydaje, czy to w życiu codziennym, czy to w pracy.
Ponadto znam podstawy języka z tzw. 3 grupy popularności języków, europejski- i czasami też się przydaje.

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Dzięki Panowie za wypowiedzi, które umacniają moją teorię, że każdy język jest ważny. Gdy tylko będę miał odrobinę czasu od razu zabieram się za Rosyjski, Angielski to regularnie ;)
Temat można zamknąć.
????

dawio 0

dawio

Użytkownik
Ja jeszcze dorzucę swoje zdanie.
W liceum wybrałem język rosyjski (wydawał mi się łatwiejszy itd.) i powiem wam, że po roku &quot;nauki&quot; już coś tam umiem. Z tym, że ja się praktycznie nie uczyłem przez ten rok, tyle co na lekcji i w domu pracę domową odrabiałem, ale żeby tak przysiąść i sumiennie się uczyć przez cały rok, to naprawdę można było wiele się nauczyć. Podstawą jest dobra nauczycielka, tak jak u mnie. &quot;Ciśnie&quot;, ale umie nauczyć. Przez 3 lata niemieckiego w gimnazjum, tutaj nauczyłem się więcej przez rok.

robbn 23

robbn

Użytkownik
Żeby nie zaśmiecać tematu o dyskusjach bukmacherskich.
Nie, u mnie ojciec nie ma wyższego wykształcenia a angielskiego sam się nauczył poprzez kursy komputerowe i te z gazetek. Matka ma wyższe wykształcenie, ale angielskiego też nie umiała, podstaw nauczyła się sama poprzez programy z jakiejś Pani Domu czy innego czasopisma.
Wiadomo, można się nauczyć... ale chciałbym widzieć jak każdy, tak łatwo uczy się z samych materiałów dostępnych w internecie.
Jak napisałem wyżej dla chcącego nic trudnego, jak w ogóle nie masz chęci do nauczenia się języka to pewnie, że taki kurs Ci nic nie da.
Cały czas mi opowiadacie o tym, że każdy młody człowiek powinien umieć aj twierdzę, że trzeba być ignorantem, żeby zarzucać lenistwo czy nieporadność nie wiedząc z kim się gada.
Ja do nikogo konkretnego się nie zwracałem, ale tak jak napisałem w czasach kiedy wszystko jest praktycznie podane na tacy i nie trzeba łożyć grubej kasy na naukę języka, jest lenistwem albo po prostu brakiem znajomości panujących w kraju realiów, że tak się podchodzi do znajomości języka angielskiego - to nie jest moja subiektywna opinia tylko fakt i nie ma co o tym dywagować.
jak dla Ciebie nie znajomosc jezyka angielskiego jest debilizmem to klekajcie narody :browar565:
Jak dla Ciebie jest to powód do szczycenia się i do dumy to jeszcze gorzej, no ale wydałeś się z wiekiem, masz jeszcze czas na zrozumienie paru kwestii, a jak nie zrozumiesz to za parę lat obudzisz się z ręką w nocniku klnąc na wszystko wkoło, że nie zacząłeś się wcześniej z języków doedukowywać.

cichacz 0

cichacz

Użytkownik
Jak dla Ciebie jest to powód do szczycenia się i do dumy to jeszcze gorzej, no ale wydałeś się z wiekiem, masz jeszcze czas na zrozumienie paru kwestii, a jak nie zrozumiesz to za parę lat obudzisz się z ręką w nocniku klnąc na wszystko wkoło, że nie zacząłeś się wcześniej z języków doedukowywać.
napisalem ze sie tym szczyce?
napisalem, nie wstyd mi iz nie znam angielskiego.

jak nie zdam tej matrury, nie bede plakal :]
robote jak bym chcial juz moge miec, i to bez &quot;podstawowego&quot; angielskiego.
wole myslec i kombinowac, a praca zawsze jakas bedzie i to nie za pare groszy.

pete1989 1,1K

pete1989

Użytkownik
jak nie zdam tej matrury, nie bede plakal :]
robote jak bym chcial juz moge miec, i to bez &quot;podstawowego&quot; angielskiego.
wole myslec i kombinowac, a praca zawsze jakas bedzie i to nie za pare groszy.
Oczywiscie,place budow czekaja na Ciebie z otwartymi rekami:]

typer36 456

typer36

Użytkownik
Oczywiscie,place budow czekaja na Ciebie z otwartymi rekami:]
ja mam 21 lat znam hiszpański w słabym stopniu i tyle. pracuje w jednym z koncernow farmaceutycznych gdzie nie używam języka a kasę dostaję taką że Ty pewnie po studiach nie bedziesz takiej miał i co? i mam sie wstydzic ze angielskiego nie znam czy jakiegokolwiek innego? sa inne dziedziny w ktorych mam rozległą wiedze i nie musze koniecznie akurat jezykow znac zeby nie wiem ile dostać. zamiast uogolniac przemysl każdy przypadek

Do góry Bottom