>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Dyskusje, ciekawostki...

Status
Zamknięty.
W 2

wislak

Forum VIP
Jeden z najlepszych koszykarzy na Świecie Allen Iverson przeszedł z 76ers do Denver Nuggets w zamian za rozgrywającego Andre Millera, skrzydłowego Joe Smitha oraz dwa wybory w pierwszej rundzie draftu 2007 roku.
no to juz chyba nie mozna grac przeciwko denverowi :/ teraz jak po pauzie wroci Carmelo zadymiarz to bedzie mocny team! :wowsdf:

W 2

wislak

Forum VIP
Mam takie pytanie

Ma ktoś jakąś stronę z całkowitymi informacjami o NBA?

Chodzi mi o takie podstawy... np. po ile meczy gra kazdy z kazdym, jak to sie odbywa, ile u siebie ile na wyjezdzie, jak to jest z konferencjami, potem jak wychodzą do play off, poza tym o co w drafcie chodzi tam sa jakis miejsca co sie bierze czy cos ???? prosze o jakis link albo ospowiedzi tak ogolnie jakby ktos mogl napisac :jezora: ???? ???? ????

R 0

richi__rich

Użytkownik
po ile meczy gra kazdy z kazdym, jak to sie odbywa, ile u siebie ile na wyjezdzie, jak to jest z konferencjami,
każdy zespół gra w sezonie zasadniczym 82 mecze z czego 41 w domu i 41 na wyjeździe.
&quot;każdy z każdym&quot; nie ma ścisłej reguły ile ktoś musi grać meczy z jakimś rywalem z jednym grają 8 spotkań z drugim 7,6,5,4,3,2,1 zależy od konferencji i dywizji. kiedyś miałem taką rozpiske jak znajde to wrzuce do tego tematu. (widze, że chcesz się przerzucić z piłki na koszykówke, ale tam są inne zasady nie jak w piłce, ze każdy w lidze gra ze sobą po dwa mecze [w domu i na wyjeździe] )

potem jak wychodzą do play off,
w play-off zagra w każdej dywizji 8 zespołów z najlepszymi wynikami po regular sezon

w play-off grają najczęściej do czterech zwycięstw! i potem lepszy zespół z pary awansuje do dalszej rundy

na końcu zwycięzca wschodniej i zachodniej konferencji grają o mistrzostwo

o co w drafcie chodzi
w drafcie każdy zespół wybiera sobie zawodnika z dostępnych na liście, którzy starają sie o angaż w NBA (np. z lig europejskich lub lig akademickich)

Mam nadzieje, ze troche pomogłem. ;-)

W 2

wislak

Forum VIP
No pomogles pomogles ???? ale jeszcze mam mase pytan ;d

w tym drafcie jakos jest ze sa punkty i mozna brac jakis graczy czy cos :/ jak to jest ? dlaczego najpierw wybieraja z listy ci a potem ci... albo jakcy gracze sie dostaja do draftu?

poza ttym transfery
kiedy mozna przeprowadzac, jest jakies okno czy cos? czy mozna kupic kogos kiedy sie chce i on normalnie gra? jak tak to tylko z NBA czy z innych lig tez?

ile srednio 1 zespol gra meczy w tygodniu? od kiedy do kiedy trwa regular i kiedy play off?

no i jeszcze jakie sa pozycje na boisku i ilu kazdy zespol ma graczy, ile w rezerwie. ???? i tak ogolnie jaka jest rola tych graczy poszczegolnych :jezora:

PS&gt;
bylbym wdzieczny za tą rozpiske ????

z gory dzieki ????

???? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ????

R 0

richi__rich

Użytkownik
w tym drafcie jakos jest ze sa punkty i mozna brac jakis graczy czy cos :/ jak to jest ? dlaczego najpierw wybieraja z listy ci a potem ci... albo jakcy gracze sie dostaja do draftu?
ja jakimś ekspertem od kosza nie jestem, ale kiedyś sie nim troszke interesowałem. W drafcie nie wiem niestety od czego zależy kto wybiera jako pierwszy i tak dalej.
Wiem tylko, że zawsze jest jakoś tak, że najpierw wybierają te słabsze zespoły (te które uzyskły słaby wynik w danym sezonie)!

W drafcie wybierają zawodników z lig europejskich (tych którzy się zgłosili i chcą grać za większe pieniądze) jak również młodych zawodników z lig akademickich w usa.

&gt;&gt;&gt; jak ktoś wie coś wiecej na ten temt to prosze napisać, bo sam wszystkiego do końca nie znam (wiem tylko tyle ile udło mi sie zauważyć w poprzednich latach i przeczytać) &lt;&lt;&lt;

poza ttym transfery
kiedy mozna przeprowadzac, jest jakies okno czy cos? czy mozna kupic kogos kiedy sie chce i on normalnie gra? jak tak to tylko z NBA czy z innych lig tez?
zawodników można kupować cały czas.
tylko, że w nba jest chyba jakaś zasada slary cup (podobnie jak w fantasy basketball np. na yahoo), że można wydać maxymalnie ileś kasy na zwodników, potem zawyczaj robią wymiany np. ostatnia pomiedzy 76ers i nuggets (odnośnie iversona).

ile srednio 1 zespol gra meczy w tygodniu? od kiedy do kiedy trwa regular i kiedy play off?
jeden zespół gra średnio w tygodniu 3-4 mecze!
regular sezon zaczyna sie jakoś jesienią (wrzesień/październik) a kończy jakoś (marzec/kwiecień) a potem są play-off

POZYCJE zawodników w NBA:
PG - rozgrywający, np. Allen Iverson
SG - również taki rozgrywajcy, na tej pozycji moze równiez grać ktoś z PG (bo one są prawie identyczne)
SF - niski skrzydłowy , np. Caron Butler
PF - skrzydłowy, np. Jermaine O&#39;Neal , Zach Randolph , Tim Duncan
C - center, czyli ten grający pod koszem ; walczący pod tablicami np. Schaquille O&#39;Neal

PS
Jęsli ktoś zauważył jakieś błędy to zgłaszać! ;-)

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
ja jakimś ekspertem od kosza nie jestem, ale kiedyś sie nim troszke interesowałem. W drafcie nie wiem niestety od czego zależy kto wybiera jako pierwszy i tak dalej.
Wiem tylko, że zawsze jest jakoś tak, że najpierw wybierają te słabsze zespoły (te które uzyskły słaby wynik w danym sezonie)!

W drafcie wybierają zawodników z lig europejskich (tych którzy się zgłosili i chcą grać za większe pieniądze) jak również młodych zawodników z lig akademickich w usa.

&gt;&gt;&gt; jak ktoś wie coś wiecej na ten temt to prosze napisać, bo sam wszystkiego do końca nie znam (wiem tylko tyle ile udło mi sie zauważyć w poprzednich latach i przeczytać) &lt;&lt;&lt;
Do draftu o ile wiem, trzeba zapisać sie ok rok wcześniej ... potem są specjalne campy, na których managerzy przyglądają się zawodnikom. Ci którzy są najlepsi wybierani sa z pierwszymi numerami draftu :]

poza ttym transfery
zawodników można kupować cały czas.
tylko, że w nba jest chyba jakaś zasada slary cup (podobnie jak w fantasy basketball np. na yahoo), że można wydać maxymalnie ileś kasy na zwodników, potem zawyczaj robią wymiany np. ostatnia pomiedzy 76ers i nuggets (odnośnie iversona).
Salary Cup, nie wiem dokładnie co to jest - chyba cos w rodzaju klasyfikacji, który GM wydaje najmniej na swoj team. A co związane jest transferami tak jak np. ostatnio AI przeszedł do Nugg&#39;s, wiec oni musieli pozbyc sie kilku zawodników, którzy brali kase taka jaka klub zaoferował Iversonowi :]

POZYCJE zawodników w NBA:
PG - rozgrywający, np. Allen Iverson
SG - również taki rozgrywajcy, na tej pozycji moze równiez grać ktoś z PG (bo one są prawie identyczne)
SF - niski skrzydłowy , np. Caron Butler
PF - skrzydłowy, np. Jermaine O&#39;Neal , Zach Randolph , Tim Duncan
C - center, czyli ten grający pod koszem ; walczący pod tablicami np. Shaquille O&#39;Neal
Pomiedzy PG a SG w ligach europejskich, tak jak mówisz - nie ma prawie różnicy, ale w NBA przepaść miedzy tymi pozycjami jest dosyć widoczna :p

R 0

richi__rich

Użytkownik
oki dzięki rookie91 teraz już wiem troche więcej! ;-)

Pomiedzy PG a SG w ligach europejskich, tak jak mówisz - nie ma prawie różnicy, ale w NBA przepaść miedzy tymi pozycjami jest dosyć widoczna
a mógłbyś to opisać, bo tez wydaje się ciekawe

a i nie zapominajcie:
ja jakimś ekspertem od kosza nie jestem
po prostu troche sie dowiedziłem obstawiając koszykówke u buków i oglądając mecze

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
Pomiedzy PG a SG w ligach europejskich, tak jak mówisz - nie ma prawie różnicy, ale w NBA przepaść miedzy tymi pozycjami jest dosyć widoczna
a mógłbyś to opisać, bo tez wydaje się ciekawe
No może z tymi europejskimi ligami troche przesadziłem, w lepszych ligach jest tak jak w NBA, ale w słabszych gdzie budżety druzyn nie sa takie duże ( np. polska liga ) jest tak jak pisałem. Tłumacząc, nie ma zbyt wieu wysokich zawodników, wiec PG i SG są bardzo zbliżeni wzrostowo, czasem nawet PG jest wyższy od SG. To jeden przykład, a drugi jest taki że zawodnik który w pewnym momencie gra na SG, czesto w innej części gry rozgrywa ( gdy np. PG doznał kontuzji itp. ) .. i tak wlasnie jest np w Polskiej lidze.

A co do NBA, to jeżeli chodzi o wzrost jest wyraźna różnica ( ok 10 cm ), i w umiejetnościach także. Na SG moga grać np. taki Bryant czy Carter - a wiec typowi strzelcy, którzy raczej nie poradziliby sobie z rozegraniem :] ( nie mowie ze nia ma przypadków takich jak w Polsce :] - np Iverson może grać na PG i SG )

no to by było na tyle :p .... jesli jeszcze czegos nie wiecie to pytajcie

W 2

wislak

Forum VIP
Ci którzy są najlepsi wybierani sa z pierwszymi numerami draftu
i najpierw tych najlepszych biora najlepsze kluby poprzedniego seoznu? jak sie ustala ktorzy gracze sa najlepsi? moze byc tak ze dla jednych jest ten a dla innych ktos inny...

a cos czytalem ostatnio ze Philadelphia dostala 2 miejsca w drafcie czy cos dodatkowo za AI.

co do pozycji
ciekawi mnie jedszcze co znacza te litery po ang. jak ktos moze to bylbym wdzieczny za napisanie ????

poza tym o co chodzi z niskim skrzydlowym? i jaka jest jeszcze ta roznica miedzi PG i SG? nizszy tylko ma byc czy co? aha i wiecej przykladow graczy jak ktos moze tak orientacyjnie :mrgreen:

dzieki wszystkim za odpowiedzi szczegolnie Rookiemu i Richiemu

i sory ze tak pytam ale zaczynam dopiero NBA ???? :idea:

R 0

richi__rich

Użytkownik
do play-off awansuje 8 najlepszych druzyn z konferencji (wschodniej i zachodniej)
wiem o tym!

8 zespołów zagra w play-off na wschodzie

i

8 zespołów zagra w play-off na zachodzie

pomyliłem sie i napisałem &quot;dywizji&quot; zamiast konferencji, ale to wynikło z pośpiechu!
Jakbyś uważniej przeczytał i zobaczył strone http://www.nba.com to byś zauważył, że w dywizji nie ma aż 8 zespołów!
;-)

---

Wiślak
polecam Tobie tą stronke (nie wiem może ją już znasz)

divx 0

divx

Użytkownik
Tez chce sie przerzucic z pilki noznej na koszykowke a glownie NBA poniewaz ten sport ostatnio bardzo mi sie podoba i jakos jest latwiejszy do grania ;) W koszykowce sa wyzsze kursy dlatego tak mnie przyciaga i jest mniej niespodzianek.W NBA glownie to statystyki,analizy,gracze czyli squad to jest glownie do analizy w koszykowce(kontuzja gra czy niegra) i wogule passa a w pilce noznej malo daje to ze jakiejs osoby niema i niebedzie gral poniewaz najlepsi ciagle graja ???? Ostatnio puscilem 2kupony NBA po 2zdarzenia i weszly ;) z 50 mam 200 ???? mam nadzieje ze dalej dam rade i bede logicznie obstawial.Dodam jeszcze ze w nba o wiele prosciej wygrac jak sa 2spotkania niz w pilce bo w pilce mecze ktory zwa sie &quot;pewniakami&quot; a pewniakow niema sa tylko bardziej pewne mecze zazwyczaj przegrywaja i ostatnio mialem taka taktyke ze puszczalem 2mecze z wyzszymi kursami z gorszych lig ale widze ze NBA jest o wiele prosciej a z koszykowka to naprawde jest o wiele wiele prosciej tylko ze sa o mniejsze kursy ???? Pozdrawiam Piotr ;) :spokodfhgfh: ????
----------------------------------
Zapomnialem napisac prosbe o stronki tak jak koledzy nizej potrzebuje cos takiego jak http://soccerway.com (pilka nozna) tylko ze do kosza glownie to statystyki squadu(czy bedzie gral kontuzja itp itd) 5ostatnich wygranych,grane mecze ze soba w ciagu np 2lat i tyle ????

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
Ci którzy są najlepsi wybierani sa z pierwszymi numerami draftu
i najpierw tych najlepszych biora najlepsze kluby poprzedniego seoznu? jak sie ustala ktorzy gracze sa najlepsi? moze byc tak ze dla jednych jest ten a dla innych ktos inny...

a cos czytalem ostatnio ze Philadelphia dostala 2 miejsca w drafcie czy cos dodatkowo za AI.

co do pozycji
ciekawi mnie jedszcze co znacza te litery po ang. jak ktos moze to bylbym wdzieczny za napisanie ????

poza tym o co chodzi z niskim skrzydlowym? i jaka jest jeszcze ta roznica miedzi PG i SG? nizszy tylko ma byc czy co? aha i wiecej przykladow graczy jak ktos moze tak orientacyjnie :mrgreen:

dzieki wszystkim za odpowiedzi szczegolnie Rookiemu i Richiemu

i sory ze tak pytam ale zaczynam dopiero NBA ???? :idea:
Ad1.

Pierwsze mniejsca w drafcie dostają najsłabsze kluby z ( i tu właśnie nie wiem czy z zeszłego sezonu czy wiecej ). A to ze gracze sa dobrzy to juz sami GM&#39;owie widzą .. wiec dla jednego moze byc ten najlepszy bo potrzebuje gracza na pozycje na ktorej ma pustke np. .... według własnego uznania ;]

Ad2.

W trade&#39;ach mozna sie wymieniac pickami z draftu ktore przysługują danemu zespołowi ;]

Ad3.

PG - Point Guard (dosł. Punktujący Obrońca ) - rozgrywający
SG - Shooting Guard - rzucający obrońca
SF - Small Forward - niski/słaby skrzydłowy
PF - Power Forward - silny skrzydłowy
C - Center - środkowy

Ad4.

Róznice miedzy PG i SG opisałem wczesniej, a niski skrzydłowy to jest skrzydłowy grający na obwodzie ( specjaloscią jego powinny być ; wjazdy na kosz, trójki i półdystans ), a Silny Skrzydłowy z kolei gra bliżej kosza i zazwyczaj trójek rzucać nie umie :p - tak samo jak Center

W 2

wislak

Forum VIP
GM&#39;owie
trade&#39;ach mozna sie wymieniac pickami

hehe troche nie czaje ;d

wyjasnij te pojecia jak mozesz :spokodfhgfh:

poza tym te przyklady graczy... i bedzie spoko ;)

ta gra wasza Fantasy Basketball League to mozna jeszcze grac Rookie? bo mnie NBA wciagnelo jak... uhuhu ????

aha ma ktos NBA&#39;a EA SPORTSA ? 2007? fajny? i wogole warto zalatwiac? ja mam 2005 ostanti ???? jakby cos to moznaby zrobi lige... forum... super by bylo .... kazdy bierze klub i potem terminarz jakis fajny sie ulozy ???? :spokodfhgfh: tylko chetni sa potrzebni... a do tego potrzeba reklamy... ale to juz od adminow zalezy czy np by zrobili temat jakis glowny do NBA LIVE 2007... poczekamy to zobaczymy ????

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
GM&#39;owie
trade&#39;ach mozna sie wymieniac pickami

hehe troche nie czaje ;d

wyjasnij te pojecia jak mozesz :spokodfhgfh:

poza tym te przyklady graczy... i bedzie spoko ;)

ta gra wasza Fantasy Basketball League to mozna jeszcze grac Rookie? bo mnie NBA wciagnelo jak... uhuhu ????
Już nie można grać :p

GM - General Manager - właściciel drużyny
Trade - transfer :p
pick w drafcie - no czyli masz 1 nr w drafcie to sie mowi wybierasz z 1 pickiem :]

a przykłady zawodników :

http://www.nba.com/nazwadruzyny/roster - w nazwie druzyby zawsze 2 człon nazwy np. lakers, bulls ..... i popatrz sobie na zawodników :]

W 2

wislak

Forum VIP
no spoko ???? dzieki za wszystko
chodzilo mi bardziej o gwiazdy jakie sa natopie ;) bo jak kiedys z 2 lata temu czytalem regularnie telegazete to byli: O&#39;Neal, Bryant, Duncan, Parker, Robinson, Garnet, Carter, Kidd, Iverson, Nash, Novitzki, Stojakovic, Bibby, O&#39;Neal J., hmm i bylo ich troche ???? co sie z nimi stalo przez czas kiedy nie interesowalem sie? ???? np Stojakovic gdzie teraz gra...

R 0

richi__rich

Użytkownik
Zapomnialem napisac prosbe o stronki tak jak koledzy nizej potrzebuje cos takiego jak http://soccerway.com (pilka nozna) tylko ze do kosza glownie to statystyki squadu(czy bedzie gral kontuzja itp itd) 5ostatnich wygranych,grane mecze ze soba w ciagu np 2lat i tyle
z tych stron z tabelkami to ja polecam betexplorer

a z polskich serwisów o koszykówce ---&gt;&gt;&gt; NBA

z zagranicznych serwisów to ja koszystam ---&gt;&gt;&gt; NBA - kontuzje,zapowiedzi,tabele,statystyki

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom