w tym drafcie jakos jest ze sa punkty i mozna brac jakis graczy czy cos :/ jak to jest ? dlaczego najpierw wybieraja z listy ci a potem ci... albo jakcy gracze sie dostaja do draftu?
ja jakimś ekspertem od kosza nie jestem, ale kiedyś sie nim troszke interesowałem. W drafcie nie wiem niestety od czego zależy kto wybiera jako pierwszy i tak dalej.
Wiem tylko, że zawsze jest jakoś tak, że najpierw wybierają te słabsze zespoły (te które uzyskły słaby wynik w danym sezonie)!
W drafcie wybierają zawodników z lig europejskich (tych którzy się zgłosili i chcą grać za większe pieniądze) jak również młodych zawodników z lig akademickich w
usa.
>>> jak ktoś wie coś wiecej na ten temt to prosze napisać, bo sam wszystkiego do końca nie znam (wiem tylko tyle ile udło mi sie zauważyć w poprzednich latach i przeczytać) <<<
poza ttym transfery
kiedy mozna przeprowadzac, jest jakies okno czy cos? czy mozna kupic kogos kiedy sie chce i on normalnie gra? jak tak to tylko z NBA czy z innych lig tez?
zawodników można kupować cały czas.
tylko, że w nba jest chyba jakaś zasada slary cup (podobnie jak w fantasy
basketball np. na yahoo), że można wydać maxymalnie ileś kasy na zwodników, potem zawyczaj robią wymiany np. ostatnia pomiedzy 76ers i nuggets (odnośnie iversona).
ile srednio 1 zespol gra meczy w tygodniu? od kiedy do kiedy trwa regular i kiedy play off?
jeden zespół gra średnio w tygodniu 3-4 mecze!
regular sezon zaczyna sie jakoś jesienią (wrzesień/październik) a kończy jakoś (marzec/kwiecień) a potem są play-off
POZYCJE zawodników w NBA:
PG - rozgrywający, np. Allen Iverson
SG - również taki rozgrywajcy, na tej pozycji moze równiez grać ktoś z PG (bo one są prawie identyczne)
SF - niski skrzydłowy , np. Caron Butler
PF - skrzydłowy, np. Jermaine O'Neal , Zach Randolph , Tim Duncan
C - center, czyli ten grający pod koszem ; walczący pod tablicami np. Schaquille O'Neal
PS
Jęsli ktoś zauważył jakieś błędy to zgłaszać! ;-)