Generalnie jeśli chodzi o typowanie
LIVE i NBA mogę podzielić się z Wami swoimi subiektywnym wrażeniem.
Póki co, to chyba się sprawdza, bo plus/minus nie jest źle.
Głownie jeśli chodzi o pierwszą kwartę.... wychodzą naprzeciw siebie dwie drużyny i zapodają taką mało taktyczną grę. Od kosza do kosza, sporo strat, sporo rzutów za trzy. Takie sprawdzanie formy strzeleckiej - wejdzie nie wejdzie.
Załóżmy, że grają ze sobą dwie w miarę równe drużyny z kursami na win jednych i drugich 1,8 i typ przedmeczowy w singlu 1,8 x 0,88 podatek .... gdzie tu value przy równych drużynach?
Załóżmy, że w tym meczu typujemy zwycięstwo gospodarzy.
Czekamy na pierwszą kwartę ( a kto powiedział,że w bukmacherce trzeba się spieszyć ) - niech chłopaki postrzelają , a nóż widelec z tej strzelaniny wyjdą goscie na plus 10. Kurs rośnie na gospodarzy i w tedy jest okazja do postawienia swojego typu.... nie po kursie 1,8 ale po powiedzmy 3,0. Jesli przed meczem chcemy wziąc 1,8 nie wiedząc co będzie dalej - weźmy 3,0 ( prowadzenie 10pkt to nie to samo co końcowy handicap +10 )
Ze swoich obserwacji ( długoletnich ) widzę , że po pierwszej kwarcie ( 2 równe teamy ) jeśli gospodarze wychodzą na plus - to raczej wiozą to do konca , wiec stawianie po mniejszym kursie na home-team już nie ma sensu a obstawianie gości to znowu większe ryzyko. Gdy jednak goście wychodzą na prowadzenie.... kurs na gospodarzy wzrasta do min. 3,0 - wtedy wg mnie opłaca się atakować. Z moich obserwacji wynika, że to gospodarze ( przy wyrównanych teamach ) częściej odrabiają straty. ( własna hala, - jednak w sezonie zasadniczym chcąc być później w playoffach u siebie trzeba wygrywać ) Tu dochodzi tez statystyka.... przy wyrównanych drużynach przedmeczowe typowania są 50/50 wiec kurs 3,00 to statystycznie value na gospodarzy.
Załóżmy że w dzisiejszym meczu Phoenix - Denver typuje zwycięstwo Phoenix. kurs 2,5. ( A takie mam przeczucie, że Booker odpali i własna hala i wogóle bedzie win )
Po co ja mam to stawiać niepewnie po kursie 2,5 ? Czekam nocy... niech mi to Denver w tej strzelance z pierwszej kwarty wyjdzie na plus +/-10 .... kurs rośnie do 4,0 i wtedy stawiam. Wole postawić na niepewne 4,0 niż niepewne 2,5. Czy na 3 mecze u siebie jednego statystycznie nie powinno wygrać Phoenix? jesli tak... to po kursie 4,0 w dystansie mam value.
Edit.... Przykład aktualny ( teraz ) z ligi francuskiej
Gospodarz przegrywa po pierwszej kwarcie 14:18. Nie wiem czy wygra.... czy mi to wejdzie czy nie.... ale po kursie 3,25 statystycznie go biorę . Nie wiem - nie znam się na Francji... typ na podstawie tabeli, na statystykę ( Lyon - 0 porażek, LaMans chyba nie takie ostatnie gamonie )
Po 2 kwarcie jest 37:33 - i nawet się nie emocjonuję.... bo jak nie teraz to następnym razem bedzie dobrze. 50% skuteczność trafności wystarczy.