>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Fortuna bonus

dlaczego znów przegrali!!!

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
CIEKAWA HISTORIA 7
Zanim omówimy artykuł zamieszczony w poprzednim wpisie (link), doprowadzę do końca wywód nt. ligowych zmagań Vitesse.
Poprzedni sezon (2013/14) był kolejnym, w którym dużą rolę odegrały wypożyczenia z Chelsea. Przybyli: Lucas Piazon, Christian Atsu, Cristian Cuevas, Sam Hutchinson, Bertrand Traore. Na prawdę potężna siła, jak na holenderskie warunki. A więc drużyna jeszcze mocniejsza!!!
Po słabym początku sezonu, w 4. kolejce wszystko zaczęło działać jak należy. W pokonanym polu Żółto-czarni zostawili: Twente, Zwolle, NEC, Heerenveen, Ajax, Utrecht, Go Ahead, Cambuur, NAC, a w Eindhoven dokonali pogromu 2:6!!! Było kilka remisów oczywiście i nawet 2 porażki, ale moc Vitesse widoczna była gołym okiem! Drużyna ta została liderem tabeli i... nagle przyszła seria 5 spotkań bez wygranej. Potem małe przebudzenie (3 zwycięstwa) i znów to samo. 7 ostatnich meczów sezonu zasadniczego to 5xLOSE + 2xDRAW!!! Niemal identyczna sytuacja jak rok wcześniej!!!
Na tym nie koniec. Drużyna z Arnhem w większości sytuacji strzela gole jako pierwsza lub przynajmniej remisuje do ok. 60min., a po tym czasie STAJE. Wynik odwraca się nagle i końcówki prawie zawsze należą do rywali.
Zresztą tak samo było w play-off tego sezonu. Tam walka toczy dwuetapowo, a nagrodą jest miejsce w el.LE. Vitesse gra dwumecz z przeciętnym Groningen i przegrywa go w stosunku 1:5, w obu spotkaniach tracąc bramki w końcówkach!!!
Albo więc przez 3 lata nie zauważono, że ten zespół jest źle przygotowany mentalnie, kondycyjnie itp. i wszystko zawsze przepada na finiszu (poszczególnych spotkań jaki i całego sezonu), albo to nie jest... żadna pomyłka czy też błąd w sztuce!!! ????
cdn.

Otrzymane punkty reputacji: +2
juvepany 435

juvepany

Użytkownik
CIEKAWA HISTORIA 8
Żeby należycie odczytać artykuł z linku, trzeba wiedzieć kim są:
  • Merab Jordania (to już pokrótce wyjaśniliśmy)
  • Roman Abramowicz (to wszyscy wiedzą ???? )
  • Aleksander Czygryński (wystarczy uruchomić Google ???? )

Teraz w telegraficznym skrócie o tym, co się w nim znajduje:
1. Historia Vitesse, łącznie z niejasnymi okolicznościami przejęcia klubu przez Jordanię (to omówiliśmy wcześniej, choć w artykule są ciekawe szczegóły)
2. Niejasne relacje między wspomnianymi wyżej panami
3. Postanowienie Trybunału Arbitrażowego dotyczące konfliktu interesów w sytuacji, gdy dwa kluby mające tych samych właścicieli, uczestniczą w tych samych rozgrywkach (liga lub puchary)
4. Do czego londyńskiej Chelsea potrzebne jest Vitesse
5. Zasady dotyczące zatrudniania zagranicznych piłkarzy w Anglii i w Holandii
6. O wcześniejszych relacjach Chelsea z PSV
7. O traktowaniu ligi holenderskiej przez bogate angielskie kluby, jako poligonu doświadczalnego
8. O opiniach holenderskich władz, działaczy i kibiców na temat tego procederu
9. O pogłębianiu się tego zjawiska i o ewentualnych zmianach regulaminowych, mających je ukrócić
10. O Pani noszącej nazwisko Marina Granovskaia (dla wnikliwych; myślę, że nie trudno znaleźć info)
11. Historia poszczególnych zawodników wypożyczanych z Chelsea do Vitesse
12. Podsumowanie i wnioski (akurat wnioski się autorowi nie do końca udały; artykuł jest z listopada 2013; nie przewidziano w nich pewnych okoliczności ???? , ale może uda mi się je omówić)
Myślę, że nawet nie znając angielskiego, po przeczytaniu moich poprzednich wpisów i tego oto postu, rysuje się u każdego pewien coraz bardziej klarowny obraz ????
Żeby była jasność: SAMO PARTNERSTWO DWÓCH KLUBÓW, TO NIE ŻADNE PRZESTĘPSTWO; WYMIANA ZAWODNIKÓW TEŻ NIE, PODOBNIE JAK NIE JEST NIM POSIADANIE WSPÓLNEGO WŁAŚCICIELA. NIC TAKIEGO NIE SUGERUJĘ.
Interesujące są jednak, szczególnie dla obstawiających, implikacje wynikające z omawianej zależności ????
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
CIEKAWA HISTORIA 9
Wiadomo, że wiele klubów na świecie współpracuje ze sobą. Podpisuje się umowy o partnerstwie lub mniejszy klub staje się filią większego. Rodzajów relacji jest dużo.
Tu nie podpisano niczego takiego. Ale to też nie jest zbrodnia ???? Nie ma takiego przymusu. Ale po co zdecydowano się na figuranta w postaci osoby karanej, prowadzącej dziwne interesy, czyli pana Jordanii [to są jego słowa z konferencji, po tym jak klub przejął pan Czygryński].
http://pilkanozna.pl/index.php/Wydarzenia/Ligi-zagraniczne-Anglia/459361-futbol-w-czasach-oligarchii.html
Tego nie wiem, ale już sam ten fakt źle świadczy o decydentach.
Wymieniano się zawodnikami, wypożyczano, kupowano. To też jest OK. Tak się robi wszędzie, normalna sprawa. Wszyscy na tym korzystali. Chelsea, z racji restrykcyjnych przepisów nałożonych przez angielski związek piłkarski, mogła &quot;koszarować&quot; swoje młode talenty w mniejszym klubie, gdzie miały one (te talenty) okazję sprawdzić się i dojrzeć.
Vitesse nie zbankrutowało, a małym kosztem odbudowało się i jest liczącą się siłą w Holandii, a w dodatku dostaje regularne &quot;zastrzyki świeżej krwi&quot; w postaci gwiazdek z Londynu. Wszystko świetnie, tyle że...
...ten mniejszy klub mógłby się teoretycznie po jakimś czasie wycofać z &quot;interesu&quot; albo przynajmniej mieć własną wizję rozwoju drużyny, pomimo pewnej współpracy, bo przecież ma własny zarząd, właścicieli, sponsorów itd.
Jak by to zrobić, żeby ten mniejszy robił wszystko &quot;po naszemu&quot;? ????
Ja nie wiem; może macie jakieś pomysły? ????
Wspomniane w poprzednim poście Postanowienie Trybunału Arbitrażowego UEFA [http://jurisprudence.tas-cas.org/sites/CaseLaw/Shared%20Documents/200.pdf] może być (choć oczywiście nie musi) języczkiem u wagi (sic!) w całej tej sprawie.
Kończąc temat, wszystko co tu zostało napisane, jest oczywiście ogólnodostępne w sieci. Skoro ja znalazłem tyle informacji w tej sprawie, to myślę, że UEFA też dała sobie radę ???? Jeśli nikt nie stwierdził żadnego nadużycia czy wykroczenia, to pewnie wszystko jest w porządku.
Na tę chwilę nawet na pewno WSZYSTKO JEST OK, bo nie zaszła potrzeba ewentualnego uruchamiania procedur związanych z Postanowieniem, a to dlatego, że nawet gdyby pan Czygryński i pan Abramowicz byli związani czymś więcej niż tylko przyjaźnią, to do tej pory Chelsea i Vitesse nie spotkały się w jednych rozgrywkach ????
Tylko dlaczego mnie się półtora roku temu wydawało, że Vitesse zagra w LM??? Kilka miesięcy temu zresztą też!!! Tylko cud mógł sprawić inaczej. Ja innego wyjścia nie widziałem ???? Widocznie się nie znam na piłce ???? Moja strata ????
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
CIEKAWA HISTORIA 10
Na wszelki wypadek podam jednak jeszcze kilka informacji w postaci wykresów. Może się komuś przydadzą ????
sezon 2012/13
ANGLIA ---&gt; CHELSEA (niebieski wykres na dole strony)
http://www.stats.betradar.com/s4/?clientid=145&amp;amp;language=en#2_1,3_1,22_1,5_4710,9_headtohead,178_38
HOLANDIA ---&gt; VITESSE (czarny wykres na dole strony)
http://www.stats.betradar.com/s4/?clientid=145&amp;amp;language=en#2_1,3_35,22_1,5_4746,9_headtohead,178_2958
sezon 2013/14
ANGLIA ---&gt; CHELSEA (niebieski wykres na dole strony)
http://www.stats.betradar.com/s4/?clientid=145&amp;amp;language=en#2_1,3_1,22_1,5_6311,9_headtohead,178_38
HOLANDIA ---&gt; VITESSE (czarny wykres na dole strony)
http://www.stats.betradar.com/s4/?clientid=145&amp;amp;language=en#2_1,3_35,22_1,5_6267,9_headtohead,178_2958
Naprawdę sam nie wiem po co ja to wszystko napisałem ???? Nie ma chyba żadnego powodu? ????
Ale pod koniec sezonu, obstawiając ligę holenderską, radzę dokładnie przyjrzeć się tabeli... ligi angielskiej ???? [znów nie wiem, co mi też przyszło do głowy; to chyba brak fajek ???? ]
P.S. A pisałem jak Vitesse gładziutko odpadło z el.LE z Anży, a parę miesięcy później Willian trafił z Machaczkały na Stamford Bridge, chociaż już miał wszystko dogadane ze Spurs? Nie??? To dobrze, bo to nie ma kompletnie żadnego związku ze sprawą ????
Choć tego mojego TYSIĄCZKA jakoś mi dziwnie żal:p
Pozdrawiam ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
REAL FIXED MATCHES:razz::razz::razz:
Spać się nie chce, więc coś popiszemy ???? Wpadłem na szalony pomysł prześledzenia ostatnich 3 sezonów w wykonaniu mojego &quot;ulubionego&quot; klubu - Vitesse ????
Wiem, że teraz łatwo mi mówić, patrząc wstecz, jak to łatwo się wygrywa w bukmacherce. Ale ja to zrobię po to, aby (być może) mieć coś z tego na przyszłość ????
Jest to sytuacja hipotetyczna, ale możliwe, że ktoś obeznany mocno w realiach Eredivisie (np. kibic Vitesse; może nawet Polak, pracujący od lat w Holandii:razz ???? wpadł na taki właśnie pomysł we właściwym czasie. Zresztą nieważne. Jestem po prostu ciekaw, jak zachowywały się kursy w obliczu tak nietypowej gry ekipy z Anhem. A przy okazji się pobawimy we wróżenie z fusów ????
Będę wybierał kursy podawane przez np. Bet.365 (tam są nie najgorsze ???? ).
Ponieważ wyniki Vitesse rozkładają się bardzo charakterystycznie (długa seria bez zwycięstwa, długa seria bez porażki; oczywiście z wyjątkami), będę &quot;spekulował&quot; w ten sposób:
  • będę &quot;grał&quot; wszystko za &quot;stówkę&quot;
  • będę &quot;grał&quot; same &quot;gołe&quot; typy
  • jeśli &quot;złapię&quot; wygrany przez nich mecz, to będę grał na ich zwycięstwa, nawet w przypadku remisów; dopiero po porażce zagram zgodnie z nową &quot;tendencją&quot; (oprócz ostatnich 7 kolejek i play-offów)
  • jeśli &quot;złapię&quot; przegrany przez nich mecz, to będę grał na ich porażki, nawet w przypadku remisów; dopiero po zwycięstwie zagram zgodnie z nową &quot;tendencją&quot; (oprócz ostatnich 7 kolejek i play-offów)
  • pierwsze dwa mecze sezonu będę odpuszczał, żeby znać &quot;tendencję&quot;
  • obowiązkowo ostatnie 7 kolejek będę &quot;grał&quot; przeciwko nim
  • obowiązkowo play-offy będę grał przeciwko nim

Wiadomo, że teraz znam sytuację, ale nawet mając tę wiedzę nie pamiętam przecież wszystkich kursów z ostatnich 3 sezonów na Vitesse i przeciwko nim. Aż tak mi się nie nudzi, żeby to dwa razy wertować ???? Zrobimy to wspólnie, na bieżąco. Może to pomoże w obecnym sezonie, a może nie. Ja jestem ciekaw, jak to się rozkładało, co wiedziały o tym zagadnieniu buki i jak reagowały ????
cdn.
[niestety, jest to bardzo żmudna robota, a ja nie mam teraz możliwości prześledzenia tego wszystkiego; ale wrócę do sprawy ???? ]

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
KADRA W LICZBACH
Dziś taki bardziej rekreacyjny temat: przeróżne statystyki i klasyfikacje związane z polską piłką reprezentacyjną ????

Polska rozgrywa mecze międzypaństwowe od 1921 roku.
Do tej pory Polska zagrała 788 oficjalnych spotkań (w tym 524 towarzyskich).
Polska rozegrała dotąd 31 meczów na MŚ
Polska rozegrała dotąd 106 meczów eliminacyjnych do MŚ.
Polska rozegrała dotąd 6 meczów na ME.
Polska rozegrała dotąd 100 meczów eliminacyjnych do ME.
Z orzełkiem na piersi wystąpiło jak na razie 916 zawodników.
Z orzełkiem na piersi bramkę strzeliło jak na razie 299 zawodników.
Najwięcej występów w kadrze zanotowali:
Michał Żewłakow 102
Grzegorz Lato 100
Kazimierz Deyna 97
Jacek Bąk 96
Jacek Krzynówek 96

Najwięcej pełnowymiarowych występów w kadrze (90min. lub 120min.) zanotowali:
Grzegorz Lato 88
Władysław Żmuda 88
Antoni Szymanowski 75
Kazimierz Deyna 73
Zbigniew Boniek 65

Najwięcej minut na boisku w polskich barwach zanotowali:
Grzegorz Lato 8582
Władysław Żmuda 8038
Kazimierz Deyna 7901
Michał Żewłakow 7667
Jacek Bąk 7236

Najwięcej bramek dla kadry zdobyli:
Włodzimierz Lubański 48
Grzegorz Lato 45
Kazimierz Deyna 41
Ernest Pohl 39
Andrzej Szarmach 32

Najlepszą skuteczność w meczach kadry wykazali (tylko gracze z minimum 10 golami) [gol/mecz]:
Ernest Wilimowski 96% (21 goli/22 mecze)
Ernest Pohl 85% (39/46)
Wawrzyniec Staliński 85% (11/13)
Józef Nawrot 84% (16/19)
Leonard Piątek 65% (11/17)

Najwięcej rzutów karnych wykorzystali:
Ernest Pohl 6
Kazimierz Deyna 5
Jakub Błaszczykowski 4
Robert Lewandowski 4
Włodzimierz Lubański 4

Najwięcej żółtych kartek w meczach kadry otrzymali:
Tomasz Hajto 24
Marcin Wasilewski 13
Piotr Świerczewski 12
Jacek Bąk 11
Tomasz Kłos 11

Najwięcej czerwonych kartek w meczach kadry otrzymali:
Arkadiusz Głowacki 2
Ludovic Obraniak 2
oraz 22 zawodników po 1 (spośród czynnych obecnie reprezentantów: S.Peszko, W.Szczęsny, Ł.Teodorczyk)

Takie tam info, ale czasem warto wiedzieć ????
Pozdrawiam ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
KADRA W LICZBACH
I jeszcze o polskich selekcjonerach i ich statystykach ????
Polską reprezentację prowadziło 42 szkoleniowców (siedmiu kilkukrotnie; w sumie 52 nominacje)
Najdłużej kadrę prowadzili:
Józef Kałuża 7 lat i 3 miesiące
Antoni Piechniczek 6 lat i 5 miesięcy (w 2 podejściach)
Ryszard Koncewicz 6 lat i 4 miesiące (w 4 podejściach)
Kazimierz Górski 5 lat i 3 miesiące
Andrzej Strejlau 4 lata i 1 miesiąc

Najwięcej razy kadrę obejmowali:
Ryszard Koncewicz 4
Czesław Krug 3
oraz wielu trenerów po 2 razy (A.Piechniczek, T.Foryś, H.Reyman, T.Kuchar, A.Obrubasiński)

Najwięcej razy (w meczach) kadrę poprowadzili:
Antoni Piechniczek 78
Kazimierz Górski 68
Andrzej Strejlau 57
Paweł Janas 51
Leo Beenhakker 47

Najwięcej razy z kadrą zwyciężali:
Kazimierz Górski 39
Paweł Janas 31
Antoni Piechniczek 30
Leo Beenhakker 22
Andrzej Strejlau 19

Najwięcej razy z kadrą przegrywali:
Antoni Piechniczek 27
Józef Kałuża 20
Kazimierz Górski 17
Andrzej Strejlau 15
Paweł Janas 14

Dodatni bilans rozstrzygnięć meczów ma 23 selekcjonerów
Ujemy bilans rozstrzygnięć meczów ma 17 selekcjonerów
Remisowy bilans rozstrzygnięć meczów ma 2 selekcjonerów
Najlepszy bilans mają:
Kazimierz Górski +22
Paweł Janas +17
Jacek Gmoch +10
Leo Beenhakker +10
Janusz Wójcik +7

Najgorszy bilans mają:
Józef Kałuża -6
Henryk Reyman -6
Mieczysław Szymkowiak - 4
Lesław Ćmikiewicz -3

Najlepsza średnia goli polskiej kadry została uzyskana pod wodzą (tylko trenerzy z co najmniej 20 meczami):
Józef Kałuża 2,27
Czesław Krug 2,11
Kazimierz Górski 2,04
Ryszard Koncewicz 1,95
Paweł Janas 1,94

Najwyższa średnia goli straconych przez polską kadrę została uzyskana pod wodzą (tylko trenerzy z co najmniej 20 meczami):
Józef Kałuża 2,38
Czesław Krug 1,66
Ryszard Koncewicz 1,47
Wojciech Łazarek 1,34
Antoni Piechniczek 1,28

Najlepszy bilans bramkowy (tylko trenerzy z co najmniej 20 meczami):
Kazimierz Górski +74
Paweł Janas +45
Leo Beenhakker +28
Ryszard Koncewicz +21
Jacek Gmoch +20

Najgorszy bilans bramkowy (tylko trenerzy z co najmniej 20 meczami):
Józef Kałuża -5
Andrzej Strejlau -2
Antoni Piechniczek +5
Jerzy Engel +7
Franciszek Smuda +7

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
ZAGADKA ????
Jaki klub ma taki bilans spotkań w europejskich pucharach na własnym terenie: 12 zwycięstw✅ - 5 remisów:-| - 3 porażki⛔??? ????
Jaka drużyna przez ostatnie 11 lat przegrała w swojej lidze zaledwie 10 spotkań na własnym boisku??? ????
I w jakim mieście uśrednione warunki pogodowe w sierpniu to: 35st.C [w ciągu dnia], niecały milimetr deszczu na dobę i wilgotność w granicach 10%!!! ????
...zgadliście!!! To AKTOBE!!! ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
OPERACJA AKTOBE ????
Miasto Aktobe jest 5. pod względem ludności miastem Kazachstanu (370 tys. mieszkańców; mniej więcej tyle co Bydgoszcz).
W powszechnej opinii uważa się tamte tereny za... suche stepy. Region faktycznie zdominowany jest przez takie krajobrazy, ale...
http://ingvarr.net.ru/photo/135-0-15136
http://ingvarr.net.ru/photo/135-0-16283
http://ingvarr.net.ru/photo/135-0-16676
http://ingvarr.net.ru/photo/135-0-15134
Jak widać, jakaś cywilizacja tam funkcjonuje ????
Dla Legionistów pewnym utrudnieniem będzie podróż. Konieczna będzie bowiem przesiadka w Moskwie, co oznacza, że lot w &quot;prostej&quot; linii to 2700 km (czyli dalej niż do Lizbony!!!)
Ale jeszcze większym utrapieniem może być pogoda. Tak jak wspomniałem w mojej &quot;zagadce&quot;, sierpień jest w tym regionie wyjątkowo dokuczliwy (jest to najgorętszy i najsuchszy miesiąc w roku).
Jeśli wierzyć prognozom, w czwartek ma być: 35st.C, 0 mm opadów, 14% wilgotności. Ponieważ jednak mecz jest rozgrywany o 17.00 naszego czasu (21:00 w Aktobe), warunki atmosferyczne będą nieco lepsze: 29st.C, 0 mm, 20% wilgotności.
Piszę o tym, abyśmy Wszyscy mieli ogólne pojęcie, co czeka Naszego przedstawiciela w pucharach. Prawdopodobnie te dwa czynniki (odległość, pogoda) powodują, że FK Aktobe ma tak korzystny bilans na własnym terenie, grając w większości przypadków z lepszymi od siebie.
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
OPERACJA AKTOBE 2
http://pl.soccerway.com/teams/kazakhstan/fk-aktobe-lento/1366/venue/
A teraz o samym klubie. Założony w 1967 roku, rozgrywał swe mecze w ramach lig radzieckich - bez większych sukcesów. Odkąd Kazachstan jest niepodległy (1992), Aktobe zmaga się w rodzimej lidze. Pierwsza dekada upłynęła pod znakiem tułaczki głównie w dolnych rejonach tabeli, ale...
Od momentu zdobycia pierwszego mistrzostwa (2005), FK Aktobe ani razu nie kończyło sezonu poza podium:
  • 5 mistrzostw
  • 2 wicemistrzostwa
  • 2 x III miejsce
  • oraz Puchar Kazachstanu (2008)

Tym samym omawiana ekipa już dziewiąty raz z rzędu ma okazję rywalizować w europejskich pucharach!!!
Dodatkowo, już 4. raz w swej historii znajduje się na tym etapie rozgrywek (faza play-off LE)!!!
Nigdy tego szczebla nie pokonali; najbliżej byli w roku 2010, gdy po wyjazdowej porażce z AZ Alkmaar (0:2), pokonali Holendrów na własnym terenie 2:1!!!

Jak dotąd rozegrali w obu europejskich pucharach (a ściślej: w eliminacjach) 20 dwumeczów.
3 razy eliminowali kluby z Gruzji (w tym roku Dinamo Tbilisi), 2 razy Islandczyków, a do tego po razie: Węgrów, Norwegów, Mołdawian i Ormian.
Co ciekawe, na wyjazdach udało im się zwyciężyć zaledwie trzykrotnie (na Islandii, w Armenii i w Gruzji [w tym roku]). Większość ze swoich awansów zapewniali sobie na własnej ziemi!
W Aktobe potrafili pokonać m.in.:
  • AZ Alkmaar
  • Sheriff Tyraspol
  • Hapoel Tel-Awiw
  • Dinamo Tbilisi
  • i kilka innych

Oprócz tego notowali u siebie remisy m.in. z:
  • Steauą Bukareszt (w tym roku)
  • Ałanią Władykaukaz
  • Maccabi Haifa

W ostatnich latach zmierzyli się również z takimi zespołami jak Dynamo Kijów i KRC Genk. Choć odpadli, to u siebie postawili twarde warunki (odpowiednio 2:3 i 1:2)
cdn.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
OPERACJA AKTOBE 3
Wspomniałem już, że od 9 lat są nieprzerwanie na podium we własnej lidze. Są oczywiście również aktualnym mistrzem kraju (stąd udział w el.LM w tym roku).
Nawet biorąc pod uwagę specyfikę tamtejszych rozgrywek, fakt że przegrywają u siebie średnio rzadziej niż raz na rok, robi wrażenie. Zresztą ostatnią ligową porażkę na własnym terenie zanotowali przeszło 12 miesięcy temu (zapewne ze względu na to, że 4 dni później mieli mecz pucharowy na Islandii).
Liga kazachska gra systemem wiosna-jesień. Sezon podzielony jest na fazę zasadniczą i finałową.
Właśnie w ostatnim czasie zakończono zmagania w tej pierwszej i niedługo dojdzie do walki o mistrzostwo pomiędzy sześcioma najlepszymi ekipami. Co ciekawe, tam też punkty są na tym etapie dzielone na pół (jak w Polsce ???? ). Liderem - z małą przewagą - jest właśnie FK Aktobe!!!
Jeśli chodzi o samą kadrę drużyny, to wyceniana jest przez portal Transfermarkt na 10,5 mln euro (Legia - 20 mln).
Najdrożsi zawodnicy to:
  • Oleksij Antonov (ST, Ukraina, 1,8 mln euro ---&gt; nowy nabytek, przyszedł z Czernomorca Odessa)
  • Marcos Pizelli (AM, Brazylia/Armenia, 1,5 mln euro ---&gt; wypożyczony z FK Krasnodar)
  • Danilo Neco (ST, Brazylia, 1,0 mln euro ---&gt; przyszedł pół roku temu z Ałanii)
  • Anderson Mineiro (LB, Brazylia, 1,0 mln euro ---&gt; nowy nabytek, przyszedł z Czernomorca Odessa)
  • Igor Zenkowicz (ST, Białoruś, 0,6 mln euro ---&gt; król strzelców poprzedniego sezonu; najlepszy aktualnie strzelec)

W kadrze jest dziewięciu obcokrajowców.
Reprezentanci krajów (10):
  • 6 reprezentantów Kazachstanu
  • 2 reprezentantów Armenii
  • 1 reprezentant Ukrainy
  • 1 reprezentant Trynidadu i Tobago

W kadrze jest jeszcze 3 młodzieżowych reprezentantów Kazachstanu.

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
No i trzeba zagrać zgodnie z planem w tym wątku, dopóki kursy nie spadły ????

Ruch - Metalist @ 2 (1,83)⛔ 0:0
EWK: 183zł

Aktobe - Legia @ 1 (3,20)⛔ 0:1
EWK: 320zł

Aktobe - Legia @ 1X (1,65)⛔ 0:1
EWK: 165zł

Źle spojrzałem ???? U większości buków spadają ????

Dla niewtajemniczonych w moją &quot;strategię&quot; ???? : CHCĘ ŻEBY OBA NASZE KLUBY WYGRAŁY I TO JAK NAJWYŻEJ. TO CO TU WIDAĆ, TO TYLKO PRAGMATYZM, WYNIESIONY Z LAT UBIEGŁYCH ????

BANK: +2155zł✅✅✅

fanatyk1916 442

fanatyk1916

Użytkownik
ZAGADKA ????

Jaki klub ma taki bilans spotkań w europejskich pucharach na własnym terenie: 12 zwycięstw✅ - 5 remisów:-| - 3 porażki⛔??? ????

Jaka drużyna przez ostatnie 11 lat przegrała w swojej lidze zaledwie 10 spotkań na własnym boisku??? ????

I w jakim mieście uśrednione warunki pogodowe w sierpniu to: 35st.C [w ciągu dnia], niecały milimetr deszczu na dobę i wilgotność w granicach 10%!!! ????

...zgadliście!!! To AKTOBE!!! ????

Jakiemu klubowi nie przeszkodziły suche puste statystyki do wygrania meczu ?

zgadliście to LEGIA WARSZAWA ????

z Celtickiem było podobnie....

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
@fanatyk1916

Hehe, i bardzo dobrze, że Legia wygrała, a Ruch zremisował. Bardzo mnie to cieszy. W końcu szansa na solidne punktowanie.

Rozumiem euforię jako fanatyka, ale mam nadzieję, że czytałeś coś więcej niż moje gołe typy w tym wątku ????

A statystyki podawałem, bez żadnego podtekstu. Takie były fakty ????

PZDR

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Metalist - Ruch @ 1 (1,45)
EWK: 145zł

Legia - Aktobe @ 2 (12,50)
EWK: 1250zł

Legia - Aktobe @ X2 (3,55)
EWK: 355zł

Powodów takiego grania chyba nie muszę tłumaczyć ????
------------

Mam ostatnio straszne zamieszanie i nie mam czasu na analizy, ale już niebawem wrócę ???? Tak więc proszę o mnie nie zapominać ????

Pozdrawiam Wszystkich i życzę powodzenia ????

juvepany 435

juvepany

Użytkownik
Jak widać, wątek o &quot;kalectwie&quot; polskich piłkarzy jest chyba czytany przez odpowiednie osoby:p Nie mogę tym samym wywnętrzać się i szydzić z naszych chłopaków, co mnie bardzo cieszy. Czy jutro nic się nie zmieni? Oby nie!

Do góry Bottom