>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Czemu biedniejsze kraje mają bogatsze kluby piłkarskie niż w Polsce?

djkg6 0

djkg6

Użytkownik
Mam tu na myśli głównie Szachtar Donieck (budżet 63 mln euro) i Steua Bukareszt (budżet 30 mln euro). Budżetów polskich klubów wolałbym nie podawać...

Ktoś zna odpowiedź na pytanie postawione w temacie?

D 0

daniel999

Użytkownik
A co ma do tego zamoznosc danego kraju? Wlascicielami tych klubow sa prywatne osoby, ktore maja sporo pieniedzy. Prezesem Szachtaru jest najbogatszy Ukrainiec, a George Becali to multimilioner znany na calym swiecie.

olo 2,4K

olo

Użytkownik
Bardzo dużo z reguły to w bogatych krajach, są najbogatsze kluby(Anglia, Hiszpania itd.)
Jeżeli chodzi o kase to Szachtar spokojnie łapałby się do najlepszych lig Europy, wszystko zależy kto jest właścicielem klubu. A że więcej jest klubów bogatszych na Zachodzie, proste, są lepszym nośnikiem marketingowym, a o to też chodzi wielu właścicielom.

lionel21 191

lionel21

Użytkownik
A co ma do tego zamoznosc danego kraju? Wlascicielami tych klubow sa prywatne osoby, ktore maja sporo pieniedzy. Prezesem Szachtaru jest najbogatszy Ukrainiec, a George Becali to multimilioner znany na calym swiecie.
Myślę, że tutaj masz racje. Kto jest najbogatszym człowiekiem na wyspach? Sheikh Mansour. Przegonił samego Romana Abramowicza. W Polsce po prostu nie ma tak fanatycznych właścicieli, którzy, by ładowali swoje grube miliony w klub. Przykład jeżeli chodzi o transfery. Słyszeliście ostatnio o zakupie jakiegoś dobrego piłkarza do polskiego klubu? Raczej jest odwrotnie. Z Polski za granicę. Najlepsi polscy bramkarze wyemigrowali, bo kluby na tym zarabiają. Tak to już jest, że kluby z Kataru oferują polskich piłkarzom o niebo lepsze kontrakty niż w Polsce.

djkg6 0

djkg6

Użytkownik
A co ma do tego zamoznosc danego kraju?
no mi się zdawało, że im zamożniejszy kraj tym więcej w nim zamożnych firm a co za tym idzie również więcej te firmy (i ich właściciele) mogą pompować pieniędzy w kluby sportowe

mr.fantastic 0

mr.fantastic

Użytkownik
Dokładnie do nie zawsze zależy od kasy. Liczy się bardzo klasa jaką prezentuje dana liga przez wiele sezonów wstecz. Również spore znaczenie ma reprezentacja kraju tak mi się wydaję.

konrad140 2,5K

konrad140

Forum VIP
w przypadku szachtaru czy &#39;stiały&#39; jak się dośćregularnie występuje w LM to jednak troche kasy też za to jest , nie wspominając o meczach grupowych rozgrywanych w domu , gadżety , bilety pewnie droższe i inne pierdółki które z pozoru wydają się błahymi głupotami ale gorsz do grosza a będzie na winko ;)

A 0

anakonda

Użytkownik
ja mysle, ze to sie opiera na kulturze sponsorskiej. W Polsce sponsoring ciagle kuleje. Bo ludzie dopiero zacynaja widziec moc takiego typu reklamy,

simons 646

simons

Forum VIP
no mi się zdawało, że im zamożniejszy kraj tym więcej w nim zamożnych firm a co za tym idzie również więcej te firmy (i ich właściciele) mogą pompować pieniędzy w kluby sportowe
Nie mowie ze to sie potwierdza w kazdym kraju, ale najczesciej im biedniejszy kraj, tym klasa srednia zaczyna zanikac, zaczyns sie tworzyc przepasc - miliarderzy i ludzie zarabiajacy &quot;grosze&quot; na rok.
Tam juz sie nie wglebiam w tematyke, zadnym uczonym w tej dziedzinie nie jestem, ale jak sie spojrzy, to tak jest w niejednym kraju. Wiekszy wyzysk, pare osob na tym zarabia, a reszta klepie biede
To tak oczywiscie moim zdaniem ????

daro1909 0

daro1909

Użytkownik
Nie mowie ze to sie potwierdza w kazdym kraju, ale najczesciej im biedniejszy kraj, tym klasa srednia zaczyna zanikac, zaczyns sie tworzyc przepasc - miliarderzy i ludzie zarabiajacy &quot;grosze&quot; na rok.

Tam juz sie nie wglebiam w tematyke, zadnym uczonym w tej dziedzinie nie jestem, ale jak sie spojrzy, to tak jest w niejednym kraju. Wiekszy wyzysk, pare osob na tym zarabia, a reszta klepie biede

Dobrze gadasz, ja czesto bywam na ukrainie i tam to na ulicach najnowsze Mercedesy, bmw, audi czy jakies inne lexusy mijają się z najgorszymi gratami takimi co ledwo jezdza, tak po wsiach i malych miastach to nie widac nic innego dopiero jak sie dojedzie do jakiegos wiekszego miasta typu lwów to dopiero pojawia sie cos w stylu &quot;klasa srednia&quot;
(tak na marginesie moge dodac jakby ktos nie wiedzial - to tam nie ma latarni na ulicach - MASAKRA ???? - jak jezdzilem tamtedy w nocy np. zimą, musisz mrugać dlugimi jak ktos jedzie z naprzeciwka zeby w ciebie nie wjechał)

A tak poza tym to na to ze w polsce kluby sa biedne składa sie wiele aspektów np. korupcja czy chuliganka na meczach, to odstarsza ludzi.
Ale teraz to wszystko sie zmienia skoro na wisłe legie czy lecha chodzi coraz wiecej ludzi, lech podobno ma budzet 70 mln zł , teraz dolicz z tego co beda miec z biletów na nowym stadionie (oczywiscie nie od razu) z transferów - stilica maja puscic w letnim okienku za 10 mln zł najmniej, za Rudnevsa ktos z angielskiej premiership w tym okienku zimowym juz wykładał 7 mln EURO, takze wszystko idzie do przodu, zwłaszcza ze polska to duzy rynek, z potencjałem.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/budzety-polskich-klubow-juz-wkrotce-przekrocza-100,1,3567505,wiadomosc.html

typer36 456

typer36

Użytkownik

Oczywiście, że masz rację. To się poprostu nazywa kapitalizm. Tylko w zależności od wyjściowej sytuacji kraju kapitalizacja musi się &quot;przerobić&quot; aż do swojego ostatniego stadium czyli s......... ;) czysta nauka ekonomii

Pytanie banalne, prywatna osoba z kasą może robić co chce i nic nie ma do tego zamożność kraju. Temat wyjaśniony

Do góry Bottom