Na 6 kolejek przed końcem w czeskiej Ekstralidze (niektóre drużyny mają jakieś tam zaległości, więc w ich przypadku będzie to nawet 7 spotkań) wciąż wiemy, że niewiele wiemy. Sprawę lidera mamy w zasadzie już rozwiązaną, bo nie wierzę, aby Pilzno miało roztrwonić 10-punktową przewagę. Kwestię drugiego miejsca najpewniej rozstrzygną między sobą HK Mountfield i Ocelari, które na dziś dzieli 3 punkty. Możliwe, choć mniej prawdopodobne, że pościg zorganizuje sobie ktoś z duetu Vitkovice - Kometa, ale ich strata do drugiego miejsca do już 7 pkt. Prawdziwy thriller rozegra się zapewne pomiędzy pozycjami 6-12, które dzieli różnica zaledwie 6 punktów! Odstające nieco od tej stawki dwie ostatnie Dukla Jihlava i LItvinov pewnie stoczą jeszcze bój o to kto zajmie przedostatnią pozycję, ale na tę chwilę więcej szans daję beniaminkowi i nie chodzi mi o te 4 punkty przewagi jaką posiadają nad Vervą, ale o formę jaką obydwie drużyny prezentują na tym etapie.
W ostatnich dniach okienka transferowego dokonało się kilka wymian między zespołami, choć w mojej ocenie nikt jakiegoś super interesu nie ubił. Wzmocniła się z kolei znów Sparta, która pozyskała dwóch defensorów z
KHL (Kulda z Kunlun i Voracek ze Slovana) na czym z kolei skorzystała Mlada i ściągnęła z Pragi do siebie Nedomlela, któremu w związku z tymi ruchami kadrowymi przybyło konkurentów na jego pozycji. Ciekawego w mojej ocenie wzmocnienia dokonały też Vitkovice - chodzi konkretnie o Sammy'ego Mahboda. Rzadko zdarza się, aby ktoś z polskiej ligi odszedł do rosyjskiej
VHL i radził sobie tam zupełnie przyzwoicie. Po sezonie w Torosie przeniósł się na drugi stopień rozgrywek do Finlandii gdzie reprezentował barwy Espoo Blues, a w następnym sezonie zakotwiczył już w będącym wówczas w
KHL Medvescaku Zagrzeb.
KHL Samson nie zwojował, a z Medvescakiem zaczął ten sezon w EBEL, stąd też trafił do VItkovic gdzie mam nadzieję, pokaże trochę dobrego hokeja, a uwierzcie mi tego zawodnika da się lubić oglądać. Największym beneficjentem tego okienka mogą się jednak okazać Stalownicy, których ma szansę wzmocnić prawdziwa legenda czeskiego hokeja - Jaromir Jagr. Oddać jednak trzeba, że Jagr jest nękany przez kontuzje a w Trzyńcu znajdzie się tylko wtedy kiedy jego Kladno przegra bój o Ekstraligę, ponadto jest to zawodnik mający już na karku 45 wiosen, a w zasadzie za niecałe 2 tygodnie 46, więc ciężko prognozować na ile poza ogromnym medialnym szumem będzie to faktycznie mega wzmocnienie ofensywy Stalowników.
Pora przejść do dzisiejszej kolejki, a w niej myślę, że możemy spodziewać się kilku niespodzianek:
Ocelari - Litvinov 1/+4.5 @1.73
Pokrycie linii 4.5 wydaje się być dziś najniższym wymiarem kary jaki Stalownicy mogą wymierzyć czerwonej latarni ligi. Mecz, który ani przez moment nie powinien być poza kontrolą gospodarzy, którzy takie mecze powinni wygrywać bez problemu jeśli chcą naprawdę wyprzedzić HK.
Dodatkowo proponuję zagranie
Zlin - Olomouc podwójna szansa 1-1 @1.62
Mecz sąsiadów w tabeli, którzy mają na swoich kontach taką samą liczbę punktów (65). Wydaje mi się, że dziś gospodarze w większym uporem będą dążyć do zdobycia pełnej puli. Zwłaszcza, że terminarz ich nie rozpieszcza i następnie czekają ich ciężkie wyjazdowe mecze przeciwko HK Mountfield i Ocelari. Powinni więc dziś z pełnym animuszem powalczyć o punkty. Dodatkowym plusem dla nich jest słaba forma wyjazdowa Ołomuńca, który w tym roku wszystkie swoje wyjazdowe potyczki przegrał
Chomutov - Liberec podwójna szansa 0-0 @1.84
Chomutov 3 od końca, choć ze stratą wspomnianych 6 punktów do 6 Olomunca. Liberec ostatnio zastopowany w swojej szaleńczej serii wysokich i pewnych zwycięstw, równie wysoko i pewnie uległ u siebie Ocelari. Stawiam podwójną szansę na remis gdyż wydaje mi się, że Pirati będą walczyć do upadłego w tych ostatnich kolejkach o punkty, natomiast Libercowi również ich potrzeba, gdyż wciąż nie mogą być pewni występu w Playoff (póki co są ostatnią ekipą która łapie się na baraże o pozycje 7-8. Dodatkowo 2 ostatnie spotkanie między obiema ekipami kończyły się po 60 minutach remisami, co podnosi wiarygodność i prawdopodobieństwo tego właśnie typu.
Dukla - Kometa 10 @2.11
H2H zdecydowanie na korzyść gości, pozycja w tabeli również na ich korzyść, więc... ja przekornie znów spróbuję zagrać na zwycięstwo Dukli bądź remis. Udała im się sztuka zremisowania z Kometą i to w Brnie podczas ostatniego spotkania obu ekip, dlaczego więc mieliby tego dziś nie powtórzyć. Odkąd zobaczyłem ten mecz w ofercie i kurs na gospodarzy z remisem wiedziałem, że to będzie mój typ, czy słuszny zobaczymy przed 20
Mlada Boleslav - Vitkovice obie strzelą 2+ @1.70
Więcej szans daję tutaj gościom i to na nich pierwotnie chciałem grać. Jednak Mlada ma o co walczyć i to oni mogą być tutaj bardziej zdeterminowani w boju o 3 punkty. Pokazali to zresztą w ostatniej kolejce gdy ograli Pilzno, które już raczej czeka by dograć ten sezon bez kontuzji. Myślę, że obie ekipy stać tutaj na to, aby mieć po 2 trafienia w swoim dorobku.
Pardubice - Pilzno liczba bramek +5.5 @2.08
Zastanawiałem się czy nie zagrać tutaj na wygraną gospodarzy przy równoczesnym zabezpieczeniu zwrotem w przypadku remisu. Ostatecznie jednak Pilznianie mogą być trochę podrażnieni ostatnią porażką i pokazać, że nie zamierzają wszystkiego przegrać. Obie ekipy lubią sobie trochę postrzelać, gospodarze dodatkowo czasem zapominają w tym strzelaniu i pilnowaniu defensywy. Pilzno nawet jeśli wyjdzie na luzie to niewykluczone, że właśnie ten luz pozwoli im zagrać fajny
hokej. Myślę, że przy odrobinie szczęścia możemy być świadkami 6 bramek w tym spotkaniu.
Hradec Kralove - Sparta 1 @1.93
Gospodarze muszą odpierać ataki Ocelari, które dziś najpewniej bez problemów poradzi sobie z Litvinovem. Myślę, że w dzisiejszym spotkaniu to oni będą górą, choć zadanie będą mieli niełatwe bo Sparta dość solidnie wzmocniła defensywę w ostatnich chwilach okienka transferowego. Należy jednak oddać, że gospodarze to mądra i poukładana ekipa i ciężka do ogrania zwłaszcza na swoim lodzie. Spodziewam się trudnego boju, ale ostatecznie jednak zwycięstwa gospodarzy
Kanadyjka:
Trzyniec - Ruzicka M. +1.5 @2.54
Zlin - Bukarts Ro. +0.5 @1.50
Chomutov - Vondrka M. +0.5 @1.63
Jihlava - Cachotsky T. +0.5 @1.75
Vitkovice - Olesz R. +0.5 @1,67
Pardubice - Treille S. +0.5 @2.08
Sparta - Buchtele J.
[email protected]