AS Roma - Udinese Calcio
Przed nami drugi z półfinałowych meczów
Coppa Italia. Na Stadio Olimpico zawita ekipa Udinese. Gospodarze ostatnio utrzymują się w naprawdę znakomitej formie, nie przegrali kolejnych 17 spotkań, aż 14 z nich kończyło się zwycięstwem podopiecznych Ranieriego. Co ciekawe ostatnia porażka to mecz z Udinese, który odbył się 28 października ubiegłego roku i zakończył się zwycięstwem dzisiejszych gości 2-1. Sam jestem ostatnio pod wrażeniem gry Rzymian, podobnego zdania był chyba także komentator meczu ligowego z Juventusem. Dla tych co nie wiedzą o co chodzi, radzę wklepać na YouTube: John Arne Riise Gool Juventus - Roma 1-2. Może zrobiłem tym reklamę komentującemu, ale nie mogłem się powstrzymać ???? Gdyby nie fatalny początek rozgrywek, to kto wie może gospodarze powalczyliby nawet o mistrzostwo, jednak na chwilę obecną nie mają na nie najmniejszych szans. Na własnym obiekcie odnieśli kolejnych 11 zwycięstw, dzisiaj czas na kolejne. Goście już od dłuższego czasu znajdują się w głębokim kryzysie. Zwolnienie Marino i zatrudnienie De Biasiego na niewiele się zdało, bo goście jak grali fatalnie tak graja dalej. W lidze ostatnio wygrali przeszło dwa miesiące temu. Lepiej idzie im w rozgrywkach pucharowych, które są ostatnią szansą na puchary. W
Serie A będą przecież bić się do końca o utrzymanie. W 1/8 pokonali amatorskie Lumezzane, w ćwierćfinale wygrali z Milanem na San Siro 1-0. Tego zwycięstwa jednak nie przeceniałbym, ponieważ podopieczni Leonardo wyszli wtedy w rezerwowym składzie. Zjawiskiem dość częstym w
Coppa Italia jest wystawianie rezerw, i dawanie odpoczynku czołowym graczom. Jednak teraz rozgrywki są już na szczeblu półfinałów i myślę, że o żadnej taryfie ulgowej ze strony gospodarzy nie może być mowy. Mają świadomość, że w przypadku dzisiejszego niepowodzenia rewanż w Udinese będzie bardzo trudny. Myślę, że gospodarze dzisiaj swoją grą potwierdzą wysoką formę i odprawią Udinese z kwitkiem. Znalazłem jeszcze jeden bardzo ciekawy fakt, o którym wspomnę. Roma zdobyła jak dotąd
Puchar Włoch 9 razy, kolejny triumf oznacza otrzymanie dożywotnio srebrnej gwiazdki na koszulkach. Niby to tylko prosty gest, jednak wymowę ma ogromną. Dodam, że takiego symbolu na swoich trykotach nie ma jeszcze żadna ekipa w
Serie A. Tak więc zmotywowani gospodarze dzisiaj odniosą pewne zwycięstwo.
Przypuszczalny skład Romy:
Doni – Cassetti/Motta, Burdisso, Andreolli, Riise – Brighi, Pizarro/De Rossi – Taddei/Cerci, Perrotta, Vucinic – Baptista
Kontuzjowani: Toni
Zawieszeni: -
Poza składem: Artur, J.Sergio, Tonetto
Przypuszczalny skład Udinese:
Handanovic – Isla, Coda, Zapata, Pasquale – Sammarco, D’Agostino, Inler – Sanchez, Floro Flores, Di Natale
Kontuzjowani: Siqueira, Domizzi, Ferronetti
Zawieszeni: -
Mój typ:
Roma 1,70