Wszyscy kochamy Melbourne i australijskie lato, ale pierwszy etap sezonu 2013 już prawie za nami, czas na kolejny, w którym znów swoje szanse dostaną tenisiści preferujący konkretniejsze nawierzchnie (ziemniaki - ziemię, bombowcy - hale). W
Chile wraca Nadal, w Montpellier znakomita obsada jak na rangę turnieju, ja natomiast skupie się niemal całkowicie na śledzeniu turnieju w stolicy Chorwacji
Zresztą od kilku lat ten event przykuwa szczególnie moją uwagę w tym okresie sezonu i dzięki temu mam bardzo wyrobione zdanie na temat szans poszczególnych tenisistów oraz najważniejszych czynnikach, które mają wpływ na wynik meczu, na tej nawierzchni.
"Puchar Słowian"
Zacznę od początku.
Dom Sportova w
Zagrzebiu to hala sportowa, która wytwarza bardzo specyficzny klimat, który wydaje mi się, że trzeba po prostu polubić, by dobrze się tam czuć. Myślę, że to głównie z tego względu można nazwać ten turniej Słowiańskim, atmosfera typowa dla nas,
Słowian, na trybunach dużo się dzieje. Pozostali zawodnicy (a naliczyłem, że 15 na 24 pewnych startu tenisistów należy do wspomnianej grupy kulturowej) czyli m.in.
Niemcy, Holendrzy, Austriacy, czy Włosi kulturowo aż tak się nie różnią, na ogół grają w tym (lub podobnych turniejach) co roku i ich wybór nie jest przypadkowy. Francuzi "patriotycznie" zagrają w Montpellier, ale brak Hiszpanów, czy tenisistów opierającym
tenis na solidności (jak Darcis, Ito, czy Hajek zgłoszeni do turnieju we Francji) nie jest przypadkowy. Oni po prostu na tym korcie nie mieliby czego szukać, zanim by się odnaleźli, pakowaliby walizy do domu i przekonało się o tym wielu w poprzednich edycjach zawodów. Jedynym wyjątkiem od normy jest Somdev Devvarman, debiutant, który co prawda grał i to nawet trzy lata pod rząd w Zagrzebiu... Ale w challengerze na ceglanej mączce...
Oto lista zgłoszonych zawodników:
1 Cilic, Marin CRO 15
2 Seppi, Andreas ITA 23
3 Youzhny, Mikhail RUS 25
4 Melzer, Jurgen AUT 29
5 Klizan, Martin SVK 30
6 Baghdatis, Marcos CYP 36
7 Dimitrov, Grigor BUL 48
8 Lacko, Lukas SVK 51
9 Zemlja, Grega SLO 55
10 Haase, Robin NED 56
11 Becker, Benjamin GER 65
12 Muller, Gilles LUX 67
13 Sijsling, Igor NED 68
14 Dodig, Ivan CRO 72
15 Rosol, Lukas CZE 73
16 Kubot, Lukasz POL 74
17 Phau, Bjorn GER 75
18 Donskoy, Evgeny RUS 81
19 Devvarman, Somdev IND @85
20 Bedene, Aljaz SLO 86
21 Kavcic, Blaz SLO 94
22 (Q)
23 (Q)
24 (Q)
25 (Q)
26 (WC) Karlovic, Ivo CRO 103
*
27 (WC) Veic, Antonio CRO 132
28 (WC) Pavic, Mate CRO 370
Alternates:
1. Cipolla, Flavio ITA 95
2. Kamke, Tobias GER 98
3. Karlovic, Ivo CRO 100
4. Kukushkin, Mikhail KAZ 107
5. Sela, Dudi ISR 109
6. Bemelmans, Ruben BEL 111
7. Haider-Maurer, Andreas AUT 112
8. Berankis, Ricardas LTU 113
9. Jaziri, Malek TUN 116
10. Serra, Florent FRA 118
11. Ouanna, Josselin FRA 120
12. Tursunov, Dmitry RUS 122
13. Bachinger, Matthias GER 123
14. Bogomolov Jr., Alex RUS 129
15. Veic, Antonio CRO 131
* Karlovic jest też trzech na liście rezerwowych, więc jeśli w ciągu najbliższych dni wycofa się co najmniej 3 tenisistów to automatycznie wskakuje do drabinki, zwalniając dziką kartę, którą organizatorzy będą mogli przeznaczyć, dla kolejnego swojego reprezentanta.
Nawierzchnia to bardzo niepozorny hard (
RuKort Hard), przy którym piłeczka odbija się nieco niżej niż na "zwykłym" korcie twardym, dostaje nieco większego przyspieszenia, ale piłeczka zachowuje się inaczej niż na innych teoretycznie podobnych nawierzchniach w Europie, czy Ameryce (chodzi oczywiście o korty pod dachem). Z tego co pamiętam to Kremlin Cup w Rosji i kilka tamtejszych challengerów było rozgrywane na tym typie nawierzchni. Ciągle znaczącą, wręcz kluczową rolę odgrywa serwis, umiejętnie wykonany kick bardzo się przydaje w Zagrzebiu. Dużo rotacji i umiejętności w ich odkręcaniu, po prostu nienaganna technika, to elementy wymagane od tenisisty, który chce osiągnąć coś tutaj. Skuteczność pod siatką i spryt w gierkach na małe kara to moim zdaniem ostatnie kluczowe elementy, które musi mieć opanowane do perfekcji pretendent do tytułu. Podsumowując to bardzo szybki kort, "promujący" dobrze wyszkolonych technicznie tenisistów. Tutaj wbrew pozorom kąty, spryt i technika liczą się dużo bardziej niż potężna siła. Po prostu to turniej nie dla jeźdźców bez głowy, ale dla przebijaczy tym bardziej nie. Próbka tego co trzeba prezentować w hali Sportova:
Jeśli ktoś zna style tych panów to wystarczy zerknąć dosłownie na minutkę filmiku. Zresztą idealnym porównaniem do tego (przeciwstawieniem wręcz) jest to co prezentuje Berrer (a raczej co prezentował w latach 2010-2012, kiedy to dochodził dwukrotnie do finałów i ostatnio przed rokiem do 1/2) do tego co gra w rozgrywanym w tym tygodniu challengerze w Heilbornn (tu przypomina mi właśnie "jeźdźca bez głowy"
. Dla Niemca ATP250 Zagrzeb to ulubiony turniej w kalendarzu i mam nadzieję, że nie zapomniał w tym roku zapisać się... Do kwalifikacji, które (jeśli to uczynił) powinien śpiewająco przebrnąć.
Na wstępie tyle, ale jeszcze dokładniej niż ogólnym info o turnieju, przyjrzałem się zgłoszonym zawodnikom. I naprawdę bardzo szybko kreuje się w moich oczach faworyt oraz tenisiści, którzy mogą tutaj zaskakiwać skutecznym tenisem.
CDN. A moja reputacja będzie wskaźnikiem waszego zainteresowania