Co do tego porównywania rywali Interu to zgadzam się z
Robsonem, gdyż mecz meczowi nie równy i również podejście samego Interu będzie diametralnie inne do spotkania z Avai, aniżeli do meczu z Barcą czy innym potentatem europejskim. Co do dzisiejszych spotkań to jest kilka pomysłów, o których poniżej.
Odpuszczam sobie jednak spotkanie Palmeiras-Flamengo. Jest to mecz na szczycie i każdy wynik jest w nim możliwy. Ja szukałem tam opcji obie strzelą i kurs był całkiem niezły, bo z tego co pamiętam powyżej 1,7. Tylko, że obawiam się, że w takich meczach mogą być
szachy i zbyt wielu goli nie zobaczymy. O pozostałych dwóch meczach już bardziej szczegółowo:
Na Orlando Scarpelli dojdzie do starcia drużyn, które przed sezonem miały zgoła odmienne cele. Figueirense miało walczyć o utrzymanie, a Gremio miało walczyć o czołowe miejsca w lidze. Póki co wygląda, że drużyny zamieniły się rolami i to ekipa z Florianapolis jest wyżej w ligowej tabeli.
Figueirense póki co ma na swoim koncie 14 punktów, z czego aż 13 wywalczyli na własnym stadionie. Wydawać by się mogło, że wynik to kapitalny i może tak jest, tyle że rywali póki co na swoim stadionie zbyt mocnych nie mieli. O czym już zostało napisane:
Figu na razie pozytywnie zaskakuje (bilans u siebie 4-1-0). Jednak kogo mieli za przeciwników? Pierwszy mecz z Cruzeiro to dużo szczęścia, później wygrali z beznadziejnymi: Atletico GO i Atletico PR, a na koniec z totalnie osłabionym Santosem. Ostatni mecz to już tylko remis z przeciętną Cearą, więc widzę tu spore szanse przełamanego Gremio..
Jak więc widzimy Figueirense wykorzystało po prostu brak mocnych rywali lub też słabą formę i osłabienia swoich przeciwników. Dzisiaj gospodarze osłabieni brakiem trójki graczy: Lenny, Leandro Chaves(kontuzje) oraz Ygor jest zawieszony za kartki. Jak na razie Figueirense wygląda aż zbyt dobrze, bo przecież przed sezonem ja sam pisałem, że obok Atletico Goianiense są głównym kandydatem do spadku, a tym czasem pokazują się z bardzo dobrej strony czego efektem jest miejsce w środku stawki.
Gremio słabo zaczęło ten sezon, o czym pisałem w poniedziałek i ja nad tym ubolewam, gdyż są moją ulubioną drużyną w Brasileirao. Dzisiaj co prawda jeszcze bez Victora w bramce ale pamiętajmy, że Marcelo Grohe do słabych golkiperów nie należy więc tutaj aż takiej straty nie ma. W obronie nie zobaczymy Rodolfo i Vilsona, a tak poza tym to formacja defensywna wygląda na całkiem mocną. Dzisiaj możliwe, że na lewej obronie zagra Lucio, a to byłoby dobre przy grze ofensywnej, bo pamiętamy jak Lucio radził sobie w wielu meczach grając tuż za napastnikami obok Douglasa. W pomocy tylko Escudero mi nie pasuję, no ale może po odejściu Renato wreszcie zacznie grać na miarę swoich możliwości. Jak więc widać skład Gremio wygląda na bardzo mocny, po mimo kilku osłabień czyli mają szeroką i wyrównaną kadrę, a pomoc z 3 byłymi reprezentantami Brazylii wygląda piekielnie mocno. Do tej pory Gremio na wyjazdach poniosło aż 3 porażki ale za rywali mieli Cruzeiro, SPFC i Botafogo więc samą czołówkę.
No liczę wreszcie na przełamanie Gremio, a jak już
Kacmon wspomniał kursy wyglądają świetnie więc czego nie zaryzykować gry na gości, którzy na papierze wyglądają zdecydowanie mocniej.
Figueirense: Wilson; Bruno, Edson Silva, Roger Carvalho e Juninho; Túlio, Pittoni, Maicon e Fernandes; Aloísio e Rhayner
Gremio: Marcelo Grohe; Gabriel, Mário Fernandes, Rafael Marques e Lúcio (Bruno Collaço); Gilberto Silva, Fábio Rochemback, Douglas, Escudero e Leandro; André Lima
Moje typy:
Gremio DNB @ 2,55 SB 0:0
Gremio lub X @ 1,75
Gremio over 0,5 @ 1,333
Na Engenhao dojdzie do kolejnego hitu tej kolejki. Obecnie 6 drużyna ligi Botafogo podejmować będzie Corinthians. Dla drużyny z Rio będzie to dobra okazja na awans do pierwszej czwórki, gdyż ktoś z dwójki Fla-Palmeiras straci punkty, a dla gości z SP to okazja na powiększenie swojej przewagi nad lokalnym rywalem SPFC i resztą stawki.
Trzeba przyznać, że Botafogo w tym sezonie ligowym zadziwia. Po bardzo słabym w ich wykonaniu Carioca oraz Copa do Brasil są w czołówce ligi. Przyznam się, że kompletnie się tego nie spodziewałem, gdyż Fogao pod wodzą Caio Juniora początkowo spisywali się słabo. Jednak teraz gdy już nie są tak uzależnieni od Loco Abreu grają całkiem nieźle. Tylko czy teraz nie są zbytnio uzależnieni od Elkesona?... 5 goli i 2 asysty do dorobek byłego gracza Vitorii, a warto przypomnieć, że Fogao razem zdobyli 12 goli czyli jak łatwo policzyć ponad połowę goli zawdzięczają właśnie jemu. Jak widać więc jeśli goście powstrzymają Elkesona to już połowa sukcesu do czystego konta w tym meczu.
Corinthians póki co poza jednym remisem z Flamengo wszystko w lidze wygrywa. Fakt, że na wyjazdach póki co zdobyli w 4 meczach jedynie 5 goli to wynik nie najlepszy ale skoro wygrywają większość tych meczy to raczej problem to dla nich nie jest. Ich styl może nie zachwyca pod względem rozmiarów zwycięstwa ale gra mi osobiście się podoba. Skład Timao wygląda piekielnie mocny co potwierdza się w statystykach. Liedson i Willian są w czołówce klasyfikacji strzelców, Danilo to póki co najlepszy asystent ligi, a Ralf ma najwięcej przechwytów. Tak właśnie wygląda drużyna, która ma walczyć o mistrzostwo. Ja nie jestem zwolennikiem Corinthiansu ale muszę przyznać, że obecnie prezentują się najsolidniej z całej ligi.
Podsumowując zapowiada nam się ciekawe spotkanie. Gospodarze ustawieni jak zwykle dość defensywnie, a goście chcą w tym meczu zaatakować ale czy to będzie otwarte spotkanie to śmiem wątpić, gdyż takie mecze często się rozstrzygają jedną lub dwoma bramkami.
Botafogo: Jefferson, Alessandro, Antônio Carlos, Fábio Ferreira e Lucas Zen; Marcelo Mattos, Renato, Maicosuel, Elkeson e Caio; Herrera
Corinthians: Julio Cesar, Weldinho, Chicão, Leandro Castán e Fábio Santos; Ralf, Paulinho e Danilo; Willian, Liedson e Jorge Henrique
Moje typy:
Corinthians DNB @ 1,909 SB
0:2
Corinthians lub X @ 1,45
Under 2,5 @ 1,80