Człowieku weź ogarnij ile masz czasu na odpoczynek biorąc 1 bieg A ile mając 5 bieg A potem komentuj bo widzę że uważasz że zmęczenie nie robi różnicy
Pan od argumentacji pd
"Stoch wygra bo jest mistrzem i będzie wygrywał zawsze z zawodnikami chwilowo będącymi w duzej formie"
A więc co do odpoczynku poszczególnych zawodniczek (zaznaczam
zawodniczek !! bo w tym przypadku jest to oczywiście mega istotne- gdyż po nich startują Panowie jeszcze ) w biegu - oczywiście czasu na odpoczynek jest mniej przed półfinałami o około 20 minut (jednak nie ma to aż tak wielkiego u kobiet przełożenia bo potem - startuja panowie - więc różnica jest między 40 a 60 minutami ) .
Jednak "Mistrzu analizy" pierwszy bieg u Pań jest prawie zawsze dużo mocniej obsadzony niż ostatni i efektem tego jest szybsze tempo (na 10 ostatnich zawodów bodaj w 8 w pierwszym biegu były sporo szybsze biegi - sprawdzałem w przeciwieństwie do Ciebie)
Co za tym idzie
Falk dziś ze swoim
czasem z ostatniego biegu (który wygrała) gdyby startowała w pierwszym byłaby ...podobnie zresztą jak tydzień temu - ...zaledwie 5 i
nie awansowałaby po raz kolejny nawet do półfinałów
Dziś postąpiła tak jak sugerowałem ostatnio i efektem tego był spokojny awans do półfinału a następnie oczywiscie do finału i tam dopiero poległa (ale jak pisałem po półfinale - ona po prostu nie myśli i to jest tego efekt a nie zmęczenia). Jednak 8 miejsce to chyba lepiej niż 21 ?
Ostatnio zrobiła tak jak sugerowałeś i zajęła .....21 miejsce (będąc 11 po kwalifikacjach - więc co dało jej to że była wypoczęta po ćwierćfinale skoro poza Tobą każdy przeciętnie rozgarnięty obserwator zimówek wie, że Falla i Nilsson wybierają zawsze 2 pierwsze biegi blokując 2 miejsca do awansu - i wypoczęta pakowała się do domu)
Teraz dla laików (czyli dla Ciebie , bo mam Cię za ignoranta z bardzo niskim poziomem wiedzy - nie obrażam , sprawdź w słowniku co znaczy "ignorant"
Znaczenie jeśli chcesz wygrać finał ma to czy biegniesz w pierwszym półfinale (oczywiście poza tempem prowadzenia biegu) czy w drugim - tam po kobietach są tylko dwa półfinały panów - więc czy odpoczywasz 15 minut czy 20 ma większe znaczenie o wiele niż po ćwierćfinałach - jednak znów tu jest coś kosztem czegoś . Drugi bieg półfinałowy jest z reguły poprzez słabszą obsadę ...nieco wolniejszy (
Czas Falk wygrywającej drugi półfinał dałby jej ...ostatnie miejsce w pierwszym półfinale i znów idąc Twoim tokiem głupoty nie byłoby jej w finale)
Falk nie ma super finiszu , słynie z równego mocnego tempa i jednak pewnych w tej chwili ograniczeń mózgowych o czym świadczy najlepiej to , że rok temu pomimo, ze forma dawała jej pewne miejsce w sztafecie trener .....z niej zrezygnował
Teraz skoro już strzeliłem taki wykład - co decyduje u poszczególnych zawodników i zawodniczek o tym na ile są wypoczęte (-ęci w finale) .
Jest to poziom zakwaszenia mięśni i u każdego jest to indywidualna sprawa !!!!!
Jednak nikt nie jest w stanie się zregenerować w 100% w 20-25 minut jak to ma miejsce po półfinałach bez względu na to w którym z nich biegnie !!!!
Dwa lata temu i rok temu Twoja przygłupawą teorię stosowała Oestberg - kwalifikacje zawsze pierwsza 3-ka , potem wybranie 1-szego biegu (pomimo, że Falla i Nilsson albo brała dokładnie ten sam albo drugi - czyli spotykały się w półfinale i tak) .
Potem pełny gaz w 1-szym biegu (często wygrana) - pełny gaz w półfinale (często wygrana) i w finale pomimo tego , że miała tonę odpoczynku i robiła najlepsze czasy - przegrywała je chyba 8/10 - jak nie 9/10
Słabsza od nich obu o wiele Marit Bjorgen - prawie zawsze wybierała drugą połówkę i dzieki temu często biegała w finałach pomimo niższych umiejętności sprinterskich . Rok temu na olimpiadzie rosjanki zrobiły dokładnie to co Marit i ..3 i 4 miejsce w finale - podobnie postąpiła Falk , wybierając 3 bieg eliminacyjny dopiero i także dało to finał .
Podsumowując od 3 lat w sprintach jesli nie jesteś Fallą , Nilsson lub Oestberg - zawsze lepiej wybrać bezpieczniejsze 4 i 5 bieg , żeby załapać się w ogóle do finału - niż brać 1 lub 2 bieg i szybko pakowac się do domu jesli nie jesteś w wielkiej formie.
Prosiłbym moderatorów o nie kasowanie tego - sporo pracy włozyłem w opisanie strategii sprintów kobiet i pomimo, że mojego adwersarza uważam za kogoś kto nigdy nic nie zrozumie "w dwie słowie" - to dyskusja z mojej strony była bardzo merytoryczna ????