M.Fourcade TOP-3 1,46
D.Domracheva TOP-3 1,34
= 1,956 Marathonbet
Dzisiaj sprinty więc dyscyplina której nie lubie za bardzo grać gdyż tu dochodzi zazwyczaj do największych niespodzianek. Jednak patrząc na formę i Francuza i Białorusinki a dodając do tego fakt,że trasy w Finlandii sa wymagające dla tych trochę słabiej biegających to klaruje nam się o to takie podium. Fourcade poprawił szybkość strzelania względem początku sezonu a biegowo wiadomo klasa światowa. Podobnie Domracheva która dzisiaj wydaje mi się,że sięgnie po złoto. Dubelek wygląda naprawdę fajnie,kurs również do przyjęcia jak najbardziej więc probujemy.
jak najbardziej życzę Martinowi dziś zwycięstwa ale czy aby na pewno ma sens granie typu na miejsca po takim kursie i to w sprincie...
nie pokazało nam się jeszcze kilku mocnych baitlonistów na czele z Schemppem.
do tego widać było cały sezon, że Martin to nie jest w tym sezonie ten sam biatlonista co w poprzednich.
problemy w przygotowaniach spowodowane chorobą przez cały sezon się odbijały, biegowo nie dominował już tak, dobrze, że teraz na MŚ poprawił szybkość strzelania, to daje nadzieję na dobre wyniki.
jednak już w sztafecie mieszanej było widać, że biegowo pomimo najlepszego czasu ogólnego nie jest jakoś fenomenalnie, znakomita pierwsza runda, ale im walka stawała się bardziej bezpośrednia, faktycznie dotyczyła podziału medali już tak genialnie nie było.
pierwsze problemy było widać już na drugim podbiegu, a na ostatnim no to już każdy widział ile tracił choćby to Tarje Boe, i nie wierzę w to, że specjalnie tak oddał bo wiedział, że na złoto nie ma szans, a srebro utrzyma, ja tego tak nie widziałem i w ten sposób tego nie interpretuje.
sprint to według mnie zbyt loteryjna konkurencja by grać po takim kursie na miejsca u mężczyzn, nie ma aż takich przepaści tu pomiędzy biatlonistami a kursy na Francuza mocno zaniżone w porównaniu z tym jaki faktycznie jest poziom wśród biatlonistów.
rywali na dobrym poziomie, którzy mogą powalczyć jest naprawdę sporo, ja osobiście odradzam takie granie, choć jeśli Francuz potwierdzi dobre strzelanie i będzie bezbłędny całe te moje rozważania nie mają sensu, jednak już przy 1 pudle typ jest bardzo ryzykowny.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jeśli zaś chodzi o kobiety to wiadomo...
Kaisa i Daria tak mocno dominują, że jeśli nie będzie u którejś jakiejś tragedii na strzelnicy to dwa miejsca na podium są już zajęte...