Pogoda na dziś w
Ostersund !
Ole Einar Bjørndalen - Daniel Mesotitsch
Ole Einar Bjørndalen # 1.52 Tobet 19-28
Ole wczoraj pobiegł dość dobrze, jeżeli chodzi o sam bieg, bo na strzelnicy miał trochę pecha. Na drugim strzelaniu nieźle powiało o czym mógł się przekonać sam Ole (zaliczył cztery pudła) i chociażby Bergman. Dziś raczej nie powinno tak wiać, ale kto wie co w tej Szwecji będzie. Dziś cztery strzelania i za każdy błąd dodatkowe 150 m kary, dlatego ten margines błędu jest większy. Ole na starcie będzie miał 13 sekund straty do Mesotitscha i liczę, że po dobrym pierwszym strzelaniu ze strzelnicy wybiegnie na równi z Austriacki zawodnikiem, a może i go nawet przegoni. Co do Daniela, to w Ostersund spisuje się dość średnio, w biegu indywidualnym słabo wypadł i pozycja 58 z 5 pudłami nie mogła cieszyć. Wczoraj dwa pudła, ale biegowo bez rewelacji. Jak dla mnie Ole po chorobie w końcu pobiegnie na spokojnie TOP10, a tak wysoko nie widzę pozycji dla Mesotitscha.
Evgeny Ustyugov - Simon Schempp
Evgeny Ustyugov # 1.45 Tobet 8-20
Rosjanie mnie bardzo pozytywnie zaskakują. Wiadomo rywalizacja u nich w kadrze jest bardzo duża i dlatego tacy zawodnicy jak Ustyugov, Garanichev czy Shipulin nie mogą sobie pozwolić na jakieś kalkulacje. Muszą celnie strzelać i szybko biegać. Evgeny występy w Ostersund może zaliczyć do udanych. W sztafecie bardzo dobrze pobiegł i poprowadził swoją ekipę do pierwszego miejsca. W biegu indywidualnym 5 pozycja, a wczoraj był najlepszym zawodnikiem swojej kadry i uplasował się na 11 miejscu. Na strzelnicy bardzo pewny, a biegowo bardzo szybki. Widać, że dobrze się tu czuje i wyrasta powoli na lidera Rosji. Co do Schemppa to po występie w sztafecie mieszanej zaliczył 35 miejsce ( 3 pudła, biega słaby), wczoraj uplasował się ex aequo z Ustyugovem, jednak Niemiec miał dwa pudła, a rywal tylko jedno. Jak dla mnie dziś już od samego startu Rosyjski zawodnik będzie zdobywał przewagę, na strzelnicy podobnie pewnie będą strzelać, jednak Ustyugov jest szybszy.
Emil Hegle Svendsen - Arnd Peiffer
Emil Hegle Svendsen # 1.38 Betsson 5-4 na finish'u EHS nie dał rady :O
Taką samą parę stawiałem wczoraj i mimo tego, że Svendsen miał jedno pudło więcej na sporym luzie pokonał Peiffera. EHS widać, że wyjeżdżając z Ostersund chce być przed Martę. W biegu indywidualnym jak i we wczorajszym sprincie EHS był przed Niemiecem. Dziś na starcie ma 5 sekund przewagi nad rywalem. W końcu Norweg musi jakieś TOP3 zaliczyć. Cztery strzelania więc Peiffer będzie miał gdzie się pomylić. Liczę na szybki bieg Emila i mam nadzieję, że będzie bez pudła.
Darya Domracheva - Marie Laure Brunet
Darya Domracheva # 1.30 Tobet 2-6
W tej parze faworytka jest tylko jedna i jest nią Darya. Brunet wiadomo na strzelnicy bardzo pewna i nie zdziwię się jak dziś będzie z jednym pudłem, a może i bez. Jednak Domracheva nawet z trzema pudłami na takim dystansie powinna wyprzedzić zawodniczkę z Francji. W biegu indywidualnym Domracheva miejsce 2 (2 pudła), Brunet miejsce 13 (1 pudło), we wczorajszym sprincie zawodniczka z Białorusi miejsce 7 (3 pudła), a Francuska miejsce 8 (bez pudła). Wczorajszy sprint pokazuje jak bardzo szybka jest Darya. Kurs nie za duży, ale tutaj nie ma opcji, żeby Brunet swoim wolnym tempem przegoniła rywalkę. Liczę, że Domracheva na strzelnicy się skupi dziś i wygra całe zawody.
Olga Vilukhina - Andrea Henkel
Olga Vilukhina # 1.72 Betsson / 1.90 WilliamHill 4-3
Olga wczoraj bardzo pozytywnie zaskoczyła i najlepsza wśród swoich koleżanek z reprezentacji. Miała jedno pudło, ale biegowo całkiem nieźle. Co do Henkel to wczoraj tylko ona i Brunet w pierwszej dziesiątce strzelały celnie. Jednak tempo samego biegu nie powala na kolana. Andrea jest dość wolna na trasie, a z tym strzelaniem to, też wczoraj ładnie się udało. W biegu indywidualnym Olga była 5 (1 pudło), natomiast Niemka 8 (2 pudła). Para jest dość wyrównana bo zarówno jedna jak i druga nie są najszybsze. Skuteczność z poprzedniego sezonu Vilukhina - 84%, Henkel 87% bardzo zbliżone. W Ostersund lepiej jednak wypada zawodniczka z Rosji i liczę, że to ona dziś będzie lepsza, niż Henkel.
WilliamHill wystawił kursy na bieg Panów, już bez analizy takie coś:
Ole Einar Bjoerndalen - Michal Slesingr # 1.40 19-27
Emil Hegle Svendsen - Alexis Boeuf # 1.30 5-6
Bjorn Ferry -
Arnd Peiffer # 1.50 14-4
WilliamHill wystawił kursy na bieg Pań, już bez analizy takie coś:
Darya Domracheva - Andrea Henkel # 1.45
2-3
Tora Berger - Olga Vilukhina # 1.20
1-4
Kaisa Makarainen - Marie Dorin Habert # 1.40
17-27 i znowu ostatnie strzelanie :/