Sobota mogła być niezwykle udana dla naszych reprezentantów jednakże przez pomyłkę Magdalena Gwizdoń zajęła co prawda niezłą siódmą lokatę, ale gdyby nie ta pomyłka kto wie czy nie byłaby trzecia... Tomek Sikora niestety nie trafił ostatniego strzału i ostatecznie był jedenasty, a tak kto wie... byłby w okolicach pierwszej piątki :wink:
Osobiście biegi sprinterskie grałem za drobne pieniążki. Wygrałem trochę na biegu pań, ale też trochę straciłem na biegu panów. Teraz przed nami niedzielne biegi pościgowe, gdzie oprócz oczywiście dobrej postawy na strzelnicy bardzo wazny jest dobry bieg.
Typując te mistrzostwa warto zauważyć iż Szwedka
Anna-Carin Oloffson jest bodajże w 5 miesiącu ciąży i biega dużo słabiej niż wcześniej. W związku z tym jeśli chce liczyć na dobrą lokatę musi być bardzo dobra na strzelnicy.
Oto moje propozycje na niedzielę:
Zdarzenie: Ole Einar Bjoerndalen – Ivan Tcherezow
Typ: Ole Einar Bjoerndalen
Kurs: 1,45
Bukmacher: Unibet
Stawka: 8/10
Analiza:
W sobotnim sprincie było widać, że trasy biegowe w Oestersund idealnie pasują królowi biathlonu – Bjoerndalenowi. Norwega znów niosły narty i mimo dwóch karnych rund zajął bardzo wysokie 3 miejsce, dzięki czemu będzie jednym z głównych faworytów do zwycięstwa w biegu pościgowym.
Unibet w parze h2h jako przeciwnika ustawia mu Rosjanina Tcherezowa, który w sprincie z 1 karną rundą zajął 4 miejsce i w niedzielę wystartuje kilka sekund po Bjoerndalenie. Jednakże według mnie miejsce na podium dla Bjoerndalena w takiej formie znaleźć się musi, a dla Tcherezowa już niekoniecznie tak więc typ sam się nasuwa... Bjoerndalen!
Zdarzenie: Nikołaj Krugłow – Ilmars Bricis
Typ: Nikołaj Krugłow
Kurs: 1,55
Stawka: 6/10
Analiza:
Jeden z najlepiej strzelających biathlonistów Nikołaj Krugłow zawiódł w biegu sprinterskim dwukrotnie pudłując na strzelnicy. Siłą Rosjanina było dotąd świetne strzelanie, ale minusem nienajlepszy bieg. Jednak kiedy zabrakło strzelania, a biegiem nadrobić się nie dało to Krugłow zajął dopiero 26 miejsce. Jego rywalem w parze h2h jest Łotysz Ilmars Bricis, który zawsze z niezłej strony prezentuje się na Mistrzostwach Świata. W sobotnim biegu sprinterskim z dwoma pudłami uplasował się na 18 pozycji, a więc biegowo wypadł lepiej od Krugłowa. Skąd więc mój typ na Rosjanina ? Liczę na to, że tym razem będzie strzelał na swoim wysokim poziomie i łącznie na 4 strzelaniach zaliczy maksymalnie 2 pudła co powinno pozwolić być lepszym od Bricisa, który według mnie kilka pudeł może zaliczyć.
Zdarzenie: Kati Wilhelm – Helena Jonsson
Typ: Kati Wilhelm
Kurs: 1,35
Stawka: 7/10
Analiza:
Gdyby nie wspaniały występ Henkel, to sobotni sprint trzeba by uznać za totalną klęskę Niemek. Co prawda i tak jest zawód, bo oprócz wspominanej Henkel cała reszta zawiodła głównie na strzelnicy... Zalicza się do nich także Kati Wilhelm, która z trzema pudłami na strzelnicy zajęła odległe jak na siebie 21 miejsce. Jednakże mając na uwadze, że bardzo dobrze biega, co jest ważne w biegu pościgowym trzeba ją zaliczyć do faworytek do zajęcia miejsc w pierwszej 10, bo co jak co ale rudowłosą Niemkę na pewno stać na taki awans. Jej rywalka z pary h2h Helena Jonsson? Szwedka startuje u siebie w Oestersund, ale w sobotę zawiodła swoich fanów bo z jedną karną rundą była dopiero 24. Skąd więc porównanie jej z wyżej notowaną Wilhelm? Wydaje mi się, że jest to spowodowane faktem iż bukmacherzy spodziewają się iż Jonsson będzie wybornie radziła sobie na strzelnicy, a Niemka sporo pudłowała. Jednakże według mnie przy jednym pudle Jonsson, Wilhelm może mieć trzy.. a kiedy Jonsson już dwukrotnie spudłuje na strzelnicy to Niemka już powinna być lepsza bo raczej więcej jak 5 karnych rund mieć nie będzie, a biegowo jest znacznie lepsza od Szwedki :wink: Tak wiec mój typ idzie na Kati Wilhelm.