Jagiellonia Białystok - Górnik Zabrze
Czas na drugą kolejkę naszej rodzimej T-Mobile
Ekstraklasy. Na piątek zostały zaplanowane dwa spotkania. Ciekawej zapowaida się mecz, który rozpocznie się o 20:30 na boisku w Białymstoku. Miejscowa Jagiellonia podejmie u siebie Górnik Zabrze. Ostatnie trzy spotkania tych ekip w stolicy Podlasia kończyły się zwycięstwami gospodarzy.
Jagiellonia do tego meczu przystępuje z jednym zwycięstwem, które odnotowała w pierwszej kolejce przeciwko Podbeskidziu. Na własnym boisku pokonali oni drużynę z Bielska-Białej 2:1. Trzeba wspomnieć, że już w pierwszej minucie meczu Jagiellonia straciła bramkę. Jednak później odpowiedziała trafieniami Dawida Plizgi oraz Alexisa Norambueny. Mimo wygranej w Białymstoku padło dużo negatywnych komentarzy o stylu i formie zwycięstwa. Nawet sam Tomasz Hajto powiedział, że ważna jest wygrana, ale styl należy jak najszybiej poprawić.
Dlatego na dzisiejszy mecz spodziewane są zmiany w pierwszej jedenastce.
Możliwe, że w obronie zobaczymy nowego obrońcę pozyskanego z Widzewa, czyli Ukaha, który razem z Cionkiem powinni grać na środku obrony. Pazdan powinien być przesunięty do przodu za Tymińskiego. W ofensywnej pomocy zabraknie Maćka Makuszewskiego, który w meczu z Podbeskidziem zobaczył dwie zółte kartki, co w konsekwencji wyklucza go z meczu z Górnikiem. Ta formacja będzie za pewne wyglądać tak: Kupisz, Dzalamidze oraz Plizga. W ataku powinien zagrać Franek. No właśnie powinien. W poprzedniej kolejce lider Białostockiego zespołu uderzył rywala co nagrały kamery. Sędzia na boisku nei wymierzył kary zawodnikowi Jagiellonii. Jednak bliżej całej sytuacji przyjrzy się komisja ligi, który ma to zrobić dopiero w piątek, czyli w dniu meczu. Trener Hajto już za pewne ma przygotowane dwa warianty z oraz bez Franka, dlatego sama informacje nie będzie dla niego zaskoczeniem. Wracając jeszcze do meczu z Podbieskidziem to Jagiellonia, po pierwszych minutach, w których była strasznie stabilna z minuty na minutę się rozkręcala. Dużo wniósł Plizga, który pojawił się w drugiej połowie jego wejście i strzelona bramka były punktem zwrotnym w całym meczu. Dlatego w spotkaniu przeciwko Górnikowi każdy liczy na jego kolejny dobry występ.
Górnik co prawda również zgarnął trzy oczka w swoim pierwszym ligowym meczu przeciwko drużynie z Gliwic. Piast od początku grał dobrze i to oni dyktowali grę, po golu Zganiacza prowadzili i pewnie zmierzali po trzy punkty. Jednak w 65 minucie Matras zobaczył czerwoną kartkę i cały Piast stanął. Wtedy do boju poszła drużyna z Zabrza. Po golach Przybylskiego i Milika goście zgarneli komplet. Ekipa z Zabrza to w ostatnich sezonach nie zla drużyna, która potrafi zdobywać punkty z lepszymi drużynami. W poprzednim sezonie Grónik na wyjazdach grał słabo, zdołał tylko dwa raz wygrać. Ekipa z Białegostoku powinna szczególnie uważać na Prejuca Nakoulme, który wyróżnia się swoimi umiejętnościami na tle innych zawodników z Zabrza.
Ekipa ze Śląska w ostatnich trzech meczach w Białymstoku wszystkie mecze przegrała. Dziś powinno być podobnie, gdyż gospodarze mają lepszy zaspół i jak wiadomo twierdza w Białymstoku jest bardzo trudna do zdobycia. Górnik wygrał pierwsze spotkanie ale jestem nie mal pewny, żeby nie czerwona kartka dla zawonika Piasta to właśnie oni by wygrali ten mecz. Białostocznie chcę zdobyć kolejny komplet punktów, gdyż początek sezonu grają u siebie i bardzo ważne jest to, by w tych trzech meczach zgarnąć komplet 9 oczek. Jak dla mnie to właśnie Jagiellonia wygra to spotkanie i to na drużynę z mojego miasta postawię swoje pieniądze.
???? Sanchez M. -
Pliskova Kr.
Dziś podczas kwalifikacji do US Open mamy okazję zobaczyć mecze trzeciej finałowej rundy. Zarówno w turnieju Panów jak i Pań jest kilka bardzo ciekawie zapowiadających się spotkań. Mi w oko wpadło spotkanie w rywalizacji kobiet. Jedna z sióstr Pliskovych, a mianowicie Kristyna zmierzy się z młodą zawodniczką reprezentującą
USA Marią Sanchez.
Pliskova to zaledwie 20-letnia zawodniczka z Czech, która nie raz już została porównana do Kvitovej. Jest dość wysoka gdyż mierzy 182 cm wzrostu. Posiada nie zły serwis oraz dobre uderzenie z fh. Bh to jej słabsza strona jednak i tak jest na nie złym poziomie. W ubiegłym roku jak i jeszcze rok wcześniej próbowała swoich szans w turnieju kwalifikacyjnym do US Open. Jednak w obu startach kończyła swój występ na trzeciej rundzie kwalifikacji. Tym razem jednak ma bardzo duże szanse na awans. Jak to mawiają do trzech razy sztuka. Podczas tegorocznego turnieju wygrała już dwa pojedynki z: Yakimova oraz Larriere. Oba spotkania zostały wygrane w dwóch setach. Jak narazie Kristyna straciła zaledwie siedem gemów. W obu meczach jej serwis świetnie funkcjonował. Przez te dwa mecze
Pliskova trafiała pierwszym podaniem 40 razy i wygrała z tego aż 38 piłek, co jest świetnym wynikiem.
Rywalką Czeszki będzie Maria Sanchez, to zawodniczka, która dopiero puka do zawodów rangi
WTA, jednak ma dość bogatą karierę w turniejach
ITF. Jednak wyniki jakie osiągała były w rywalizacji deblowej. Wygrała aż sześć takich pucharów i jeden w turnieju singlowym. Mimo tego, że ma już prawie 23 lata w tym roku zagrała tylko w dwóch pierwszy rundach rangi
WTA, miało to miejsce w Charleston oraz Montrealu, oba spotkania przegrała. Jak wspomniałem jest to zawodniczka, która zazwyczaj gra w
ITF'ach i tam szuka swoich szans. Nigdy nie widziałem jej podczas gry. W tym tygodniu wygrała już dwa mecze, a pokonała: Pous Tio oraz Mito. Pierwszą z nich można kojarzyć z zawodów na kortach ziemnych, ale druga pokonana to zupełnie anonimowa zawodniczka. Po statystykach widać, że serwis nie jest jej zaletą. Jej rywalki przez te dwa spotkania miały sporo okazji do przełamania, takie szanse również dziś będą a Pliskova skutecznie powinna je wykorzystywać.
Czeszka jest o wiele lepszą tenisistką. Mimo tego, że jest młodsza nie raz już próbowała swoich szans w różnych turniejach. Jest młodsza, ale bardziej doświadczona i powinna to wykorzystać. Jak wspomniałem posiada bardzo dobry serwis, który będzie ciężko złamać. To właśnie Pliskova powinna zagrać w turnieju głównym i to na nią będę liczył w tym meczu.
:!: Kupon 14 # Bet365
Jagiellonia Białystok - Górnik Zabrze # 1.90
Sanchez M. -
Pliskova Kr. # 1.44
:!: AKO. 2.74
:!: Stawka. 100 zł / PW. 274,00 zł