>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Australian Open '12 - turniej główny mężczyzn

Status
Zamknięty.
gystlik 14,5K

gystlik

Użytkownik
Poruszałem już kiedyś w dziale tenisowym podobną opcję:
WHO WILL WIN THE 1ST BALL IN THE MATCH?
N. Djokovic 1.833
R. Nadal 2.090

Nie wiem jakie upodobania ma Nole, ale wiemy, że jak Rafael Nadal wygra losowanie przed rozpoczęciem spotkania, to zawsze oddaje pierwszy serwis swojemu przeciwnikowi. Tak więc, jeżeli Rafa wygra losowanie - będzie to oznaczało, że pierwszy serwować będzie Novak Djokovic. A jak losowanie wygra Nole - chyba rozsądnie będzie - wybrać serwis i być zawsze &quot;z przodu&quot; przy wygrywaniu swoich gemów serwisowych.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą wymianę wygra Novak Djokovic? - Skoro są większe szanse na to, że zacznie serwować - to i chyba są większe szanse na to, że za sprawą swojego serwisu będzie miał większe szanse na wygranie pierwszej piłki.
Wydaje mi się, że zakład jest bardzo ciekawy - a to, że Nadal zawsze oddaje swój serwis - wszyscy dobrze wiemy.
WHO WILL WIN THE 1ST GAME IN THE MATCH?
N. Djokovic 1.439
R. Nadal 3.040

O proszę. Pinnacle na wygranie pierwszego gema wystawia takie oto kursy. - Czyli też są pewni, że pierwszy serwować będzie Nole, Warto uderzyć w tą pierwszą wymianę? Większe szanse za sprawą serwisu będzie miał Nole - a kursy na pierwszą piłkę - powinny być bardziej wyrównane. - Taka mała loteryjna promocja moim zdaniem.​

O 6

olszyn

Użytkownik
jak dla mnie loteria..a jakbym chcial postawic na loterie, wybralbym lotka;) niby jest w tym troche prawdy, ale jednak mimo wszystko bezpieczniejsze wydaje sie postawienie wygranej w 1 secie, o tym przynajmniej nie decyduje jedna przypadkowo odbita pilka, a wygranie 6 badz 7 gemow.

assassin84 119

assassin84

Użytkownik
Poruszałem już kiedyś w dziale tenisowym podobną opcję:
WHO WILL WIN THE 1ST BALL IN THE MATCH?
N. Djokovic 1.833
R. Nadal 2.090

Nie wiem jakie upodobania ma Nole, ale wiemy, że jak Rafael Nadal wygra losowanie przed rozpoczęciem spotkania, to zawsze oddaje pierwszy serwis swojemu przeciwnikowi. Tak więc, jeżeli Rafa wygra losowanie - będzie to oznaczało, że pierwszy serwować będzie Novak Djokovic. A jak losowanie wygra Nole - chyba rozsądnie będzie - wybrać serwis i być zawsze &quot;z przodu&quot; przy wygrywaniu swoich gemów serwisowych.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą wymianę wygra Novak Djokovic? - Skoro są większe szanse na to, że zacznie serwować - to i chyba są większe szanse na to, że za sprawą swojego serwisu będzie miał większe szanse na wygranie pierwszej piłki.
Wydaje mi się, że zakład jest bardzo ciekawy - a to, że Nadal zawsze oddaje swój serwis - wszyscy dobrze wiemy.
N. Djokovic 1.439
R. Nadal 3.040

O proszę. Pinnacle na wygranie pierwszego seta wystawia takie oto kursy. - Czyli też są pewni, że pierwszy serwować będzie Nole, Warto uderzyć w tą pierwszą wymianę? Większe szanse za sprawą serwisu będzie miał Nole - a kursy na pierwszą piłkę - powinny być bardziej wyrównane. - Taka mała loteryjna promocja moim zdaniem.​
Bardzo ciekawy i prawdopodobny typ. Nadal popełnia obecnie dużo błędów forhendowych i ja widzę 4 scenariusze:
1) Novak serwuje Asa - bet wchodzi - duże prawdopodobieństwo.
2) Novak serwuje, Nadal popełnia błąd forhendowy i trafia w siatkę - bet wchodzi - duże prawdopodobieństwo.
3) Novak popełnia podwójny błąd serwisowy - bet nie wchodzi - bardzo małe prawdopodobieństwo.
4) Skuteczny return Rafy - bet nie wchodzi - nie duże prawdopodobieństwo, biorąc pod uwagę dobry serwis Nole, kiepski ostatnio forhend Rafy i to, że Nole dobrze zaczyna spotkania, a Rafa potrzebuje 2-3 gemów na rozwinięcie skrzydeł.

mako23 27

mako23

Użytkownik
N. Djokovic 1.439
R. Nadal 3.040

O proszę. Pinnacle na wygranie pierwszego seta wystawia takie oto kursy. - Czyli też są pewni, że pierwszy serwować będzie Nole, Warto uderzyć w tą pierwszą wymianę? Większe szanse za sprawą serwisu będzie miał Nole - a kursy na pierwszą piłkę - powinny być bardziej wyrównane. - Taka mała loteryjna promocja moim zdaniem.​
Tak dla ścisłości, to nie jest zakład na wygranie pierwszego seta, tylko na wygranie pierwszego podania.
Poniżej podaję poprawną wersję zakładu na wygranie 1 seta według Pinnacle
1st Set Winner

N. Djokovic 1.735
R. Nadal 2.230

Otrzymane punkty reputacji: +3
jj1897 15

jj1897

Użytkownik
Panowie, na gb znalazłem zakład na asy z hc Nadal - Djoko + 4,5, oba po 1,85. 4,5!? Sądzicie, że Nadal może mieć o 5 asów więcej niż Djoko?

lubiekebab 997

lubiekebab

Użytkownik
Novak Djokovic - Rafael Nadal
Typ: 2
Kurs: 2,40
Wiele można mówić o tych zawodnikach, a przede wszystkim o progresie Djokovica w ostatnim czasie (dominacja w roku 2011), ale nigdy nie można jednoznaczne stwierdzić, który będzie górą danego dnia. H2H 13:16 świetnie odzwierciedla loteryjność ich spotkań. Co ciekawe, ostatnie 6 meczów wygrał Djoker, wszystkie w zeszłym roku, ale pamiętajmy, że to nigdy nie były spacerki. Jednak w pierwszej połowie 2k11 był w szczytowej formie, potem nieco gorszej (patrz Masters w Londynie) i teraz też nie jest w swojej najwyższej pozycji. W tym turnieju gra bardzo dobrze, ale nie tak pewnie jak w paru innych turniejach w ostatnich miesiącach - problemy z Hewittem, Ferrerem (pod koniec drugiego seta można było oczekiwać nawet przegranej), męczarnia z Murrayem. Suchy argument: Nadal jest bardziej wypoczęty, bo miał krótszy czasowo półfinał i jeden dzień przerwy więcej. To tylko teoretycznie, bo wiadomo że Novak jest fizycznie przygotowany jak trzeba. Możemy oczekiwać walki, trudno uwierzyć by miał się ten mecz skończyć w 3 setach (nieważne dla kogo), szanse oceniam po 50%, bo nie da się inaczej stwierdzić, byłbym głupi grając niższy kurs. Wszystko może zależeć od 2-3 kluczowych piłek w ważnym momencie seta (tu nie będzie nieistotnych chwil). Mój typ Nadal @ 2,40. Hiszpan ma wiele do udowodnienia. Stawka bardzo ostrożna. Jeśli ktoś bardziej lubi któregoś z nich, to wiadomo, postawi na niego i będzie przeżywał emocje oglądając, ale ze stawką ostrożnie panowie, bo może być jak w spotkaniu Nadala z Fedexem - masówka na Szwajcara i wiemy jak to się skończyło (tam też grałem Rafę ze względu na wyższy kurs, większe value). Roger popełniał dużo UE, więc w dużej mierze przegrał na własne życzenie, tu zanosi się na trudniejsze spotkanie, bo Novakowi główka lepiej pracuje niż Federerowi w meczach z Rafaelem. Na pewno warto także zagrać na live na tego, co przegra pierwszego seta albo przy 1-2 w setach na przegrywającego, ogólnie szukać dobrego kursu, bo to się łatwo nie skończy.
Wynik: ⛔ 3-2 (5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5)

rafi_widzew 335

rafi_widzew

Użytkownik
Panowie, na gb znalazłem zakład na asy z hc Nadal - Djoko + 4,5, oba po 1,85. 4,5!? Sądzicie, że Nadal może mieć o 5 asów więcej niż Djoko?
przewiń jedną stronę do tyłu i poczytaj... Opisałem ten typ zwięźle, a kolega Kuchcik MU przedstawił szerszy opis. Wystarczy poczytać temat ;)

marko87 214

marko87

Użytkownik
jeśli jest taki zakład to trzeba stawiać szybko na 2
Jak dotychczas rozegrali po 6 spotkań i Djokovic ma 49 asów i znajduje się na 7 miejscu. Nadala nie ma w pierwszej 20-stce, a dwudziesty zawodnik ma ich 28 więc musi to byc chyba jakaś pomyłka buka.

Otrzymane punkty reputacji: +5
malinowy 22

malinowy

Użytkownik
Novak Djokovic @ Winner Australian Open 2012
Kurs : 2,10
Bet365

** zakład postawiony parę godzin przed meczem z Murray&#39;em

Zaglądałem tu na forum przez całe AO by poczytać wasze prognozy, typy, opinie, wrażenia, zwłaszcza będąc w pracy mogąc śledzić wynik na scoreboardzie online. Niestety sporo wypowiedzi było jest i pewnie nadal będzie w mojej opinii dziwnych, nietrafionych, nieobiektywnych i nasyconych jakimiś swoimi ukrytymi kompleksami ? To już jest irytujące jak rok w rok te same farmazony się czyta i kłótnie który tenisista z czołówki jest lepszy, który gorszy, kto ma więcej talentu a który tylko &quot;rzeźbi&quot;. Trochę więcej chłodnej głowy i obiektywizmu. Czasem mam wrażenie że wypowiadają się tutaj ludzie którzy w ogóle nie grają w tenisa zwłaszcza w meczach na punkty lub meczach turniejowych/ligowych.Szkoda bo może trochę przetasowały i przewartościowały by się im poglądy na pewne sprawy tenisowe. Zadziwiały mnie też liczne dziwne typy - nawet od użytkowników co do których miałem dobre zdanie jeśli chodzi o % trafności typów/analizy :) Ale to taki off topic mały.

Piszę by przedstawić swój typ na wygraną finału panów. Oczywiście Novak Djokovic (żeby nie było - do początku zeszłego roku nawet byłem sympatykiem ...ale Nadala). Nie uważam się za fana Jokera ale potrafię obiektywnie ocenić :) (a nawet w pewnych sytuacjach wręcz muszę :])

Uważam że to nie jest jeszcze czas dla Nadala by odwrócić niekorzystny bieg zdarzeń który trwa od dłuższego już czasu zwłaszcza w kontekście jego pojedynków z Djokovicem. Oprócz dotychczasowej drogi do finałów i przebiegu pojedynków trzeba wziąć istotną kwestię : h2h oraz skonfrontować specyfikę gry każdego z tenisistów względem siebie. Uważam że wciąż Rafa nie ma argumentów przeciwko Djoko - jak już ktoś wspomniał samym forehandem nie da się wygrać finału WS a i tak nie wiadomo jak on będzie funkcjonował. Przygotowanie fizyczne ? Osobiście uważam że ogólnie Novak jest lepiej przygotowany wydolnościowo od Nadala (ostatni rok) jednak tutaj mam małe wątpliwości czy te wahnięcia formy fizycznej Novaka mają jakieś drugie dno, głębszy aspekt (&quot;zmęczenie materiału&quot;, prze-eksploatowanie i to początek problemów Novaka w tym roku czy tylko naturalna obrona organizmu i lekkie obniżenie formy). Tak czy inaczej nawet jeśli Novak zagra o 20% słabiej w sensie przygotowania fizycznego i tak powinien zgarnąć tytuł. Może nie tak brutalnie i swobodnie jak do tej pory w meczach z Nadalem (4 zacięte może 5 setów się pojawić) ale myślę że to starczy. Nie skupiajcie się tylko na Novaku ale spójrzcie co sobą reprezentował Nadal. Jego tenis jest w zasadzie prawie taki sam jak rok temu w styczniu, marcu czy sierpniu. Nadal gra słabo z bh, serwis słaby (często nie trafia pierwszym), często zbyt pasywnie a jego forehand w sytuacjach stresowych jest nie dość że wręcz asekuracyjny to gdy już chce zaatakować nim to po prostu się myli (trafia w siatkę lub out). Ostatnio zauważyłem też że gdy rywal mu dobrze serwuje to ma problem z dobrym returnem (tzn owszem jest w stanie sporo przebić choć często psuje returny , ale nawet gdy już przebije to nie są to returny ofensywne).

Wielu upatruje się szans Nadala w niezbyt pewnej formie fizycznej Novaka - ja bym radził wziąć to z przymrużeniem oka (i popatrzeć co się działo w zeszłym roku przy analogicznych sytuacjach) ale czy ktoś wspomniał o tym że sam Rafa nie jest już dziś mistrzem defensywy / wydolności ? Wyniszczony kontuzjami i przeciążeniami fizycznymi jego ciało jest w stanie dać najwyżej 65% tego co za swoich najlepszych lat.

Dla mnie faworytem jest Novak i jeśli nie przydarzą mu się jakieś większe kłopoty fizyczne nie widzę powodów dla których to Nadal miały go ograć bo niby czym :)? wszystko co potrafi Nadal obecnie potrafi też Djoko (a w kilku elementach jest od niego zdecydowanie lepszy).

christopher48 // Usunąłem posty, które były reakcją na tego posta, choć zgadzam się po części z tym co tam pisali użytkownicy. Jednak część tych postów zawierała jakieś osobiste wypady, a całość zaśmiecała ten temat. Od tego są prywatne wiadomości, żeby sobie takie pogadudzki robić (z tym się akurat zwracam do wszystkich użytkowników).

Usunąłem też statystyki, które wkleiłeś, bo dotyczą one typów nie podawanych tutaj na forum, więc nie mają one kompletnie żadnego znaczenia dla naszego forum.

Jeśli chodzi o ten typ, gdzie piszesz, że zagrałeś to przed meczem z Murrayem, to wklejanie takiego czegoś uważam za niesmaczne. Mogłeś podać typ na Djokovica z kursem jaki jest na niego w meczu finałowym (czyli po prostu chodzi mi o typ na mecz finałowy).

Nie usunę tego typu na zwycięstwo Serba w AO, zagranego przed meczem z Murrayem. Proszę Cię jednak, abyś przemyślał to i być może zmienił to na normalny typ w meczu finałowym. Zrobisz jak zechcesz.

Pozdrawiam.

Nie będę zmieniał czegoś na coś co jest nieprawdą. Rzadko kiedy gram kursy poniżej 1,7. Owszem podałem ten typ później bo nie miałem wcześniej w planach chwalenia się nim i spontanicznie napisałem dziś swojego posta pierwotnego. Uważam że to nie ma większego znaczenia czy podany kurs będzie 2,10 czy 1,10 - to moja sprawa czy wygram 200 zł czy 2 zł :) i na pewno nie robię tego dla picu, tylko po to by podać swoją opinię na temat tego kto zwycięży mecz, bo to jest w tym momencie najistotniejsze. Załączam print screen z mojego konta na bet365 co do tego kuponu - ale pewnie znowu ktoś wyskoczy z tezą że jest sfabrykowany :)

christopher48 // Screen akurat nie ma tutaj żadnego znaczenia. Został on jednak przeze mnie usunięty, ponieważ to nie jest miejsce na wklejanie takich kuponów.

Pamiętaj na przyszłość, że typy podajemy przed rozpoczęciem zdarzenia.

Pozdrawiam.

S 2,4K

soltysiao

Użytkownik
Co do typu na Djokovic +4,5 asy to kazdy troche rozumny czlowiek od razu widzial w tym blad buka z ktorego bedzie zwrot wiec wspolczuje zamrozenia kapitalu...

edit : A co do jutrzjeszego finału.. zadne argumenty nie oddadza tego kto jutro moze wygrac ten mecz. Niby faworytem jest Nole ale nie przekonywal mnie i w meczu z Murrayem i z Ferrerem. Z Hewittem tez stracil seta co powodem do dumy nie jest. Nadal gral swoje i jakos on bardziej do mnie przemawia. Ferdek zagral jak zagral ale pokonanie go na pewno dodalo wiary Hiszpanowi i mam nadzieje ze nie bedzie myslal jutro o tych wszystkich przegranych meczach z Serbem w tamtym roku. Szanse oceniam po rowno dlatego 2,40 na Nadala pobieram delikatnie.

B 45

bryfsztyk

Użytkownik
Novak Djokovic - Rafael Nadal
Typ: 2
Kurs: 2,40

szanse oceniam po 50%, bo nie da się inaczej stwierdzić, byłbym głupi grając niższy kurs. Wszystko może zależeć od 2-3 kluczowych piłek w ważnym momencie seta (tu nie będzie nieistotnych chwil). Mój typ Nadal @ 2,40. Hiszpan ma wiele do udowodnienia.
Dokładnie tak samo analizowałem to przed finalem USO&#39;11. Wtedy także kurs na Rafę był ponad 2 i Djoko prawie odpadł w polfinale i Rafa miał coś do udowodnienia po 5 porażkach w sezonie. Nie wziąłem pod uwagę najważniejszego - gra Nadala nakręca grę Djokovicia, a nie odwrotnie. Djokovic gra średnio w meczach z Murrayem i Federerem, bo oni nie dają mu się rozstrzelać. Ale z Rafą zawsze gra najlepszy mecz turnieju i wali bomby po liniach, dlatego, że Rafa tym swoim topspinowym FH niemalże wystawia mu piłkę do skończenia. Oglądając ich ostatni finał, widziałem taką bezradność Nadala, że bałem się, że będzie 6:0 w którymś secie.

Jeszcze jedno. Nie widzę sensu stawiania zakładów typu &quot;Djokovic wygra AO 2.10&quot;. Lepiej przed półfinałami zagrać Djokovic - Murray 1 @1.45 a potem za wygraną Djoković - Nadal 1 @1.7. Wtedy łapiesz kurs 2.465 na to samo zdarzenie ????

C 0

czak10

Użytkownik
To i ja dorzucę coś od siebie ;)
Zacznę od tego, że obu tenisistów darzę sympatią i szacunkiem. Obu widziałem jak grają na żywo ( US Open 2011) i muszę przyznać, że na mnie większe wrażenie robi Novak.
Oglądam AO od samego początku, zdążyłem nabawić się przez to niemałych problemów na uczelni. W grze Novaka widzę niesamowitą regularność, jest aktualnie najlepszym tenisistą świata- tego nikt nie zakwestionuje.
Wielu z was podkreśla, że Rafa jest wyniszczony kontuzjami i ciągłym utrzymywaniem się na szczycie przez tyle lat. Zgadzam się z tą opinia ale jutro jest mecz szczególny. Finał takiego turnieju wyzwoli u obu 200% zaangażowania i mam nadzieję, że przełoży się to na poziom tenisa.
Patrząc na statystyki ich ostatnich meczów przeciwko sobie faworyt jest jeden.
Nie wydaje mi się żeby Nadal był w stanie sięgnąć po triumf w turnieju, liczę jedynie na nawiązanie równorzędnej walki, która doprowadzi do piątego seta.
Mam do wykorzystania dwa freebety i moje propozycje to:
Novak DW 3:1 4,3 ( ja za tyle złapałem, teraz już jest 4.00) - Unibet, stawka 100zł
Novak DW 3:2 5,50- Betlick, stawka 200zł

andre@ 4,3K

andre@

Użytkownik
No coż, mój ostatni post był mocno emocjonalny, miałem powrócić po paru miesiącach a nagle juz jestem. Skłonił mnie do tego jeden z forumowiczów, któremu jestem wdzięczny za słowa wsparcia. Prawdziwych forumowych przyjaciół poznaje się w biedzie...jeszcze raz kolego dzieki! Dopóki jestem na forum dopóty zawsze bede o tym pamiętał!

Djoko - Rafa

Siła fizyczna, przygotowanie,
50/50

a) Argument dotyczący zmęczenia fizycznego u Serba mozna włożyć między bajki. Ile razy w zeszłym sezonie Djoko miał przegrać bo był wyczerpany fizycznie, ile razy postawiono na nim krzyzyk bo czestotliwość jego zwycięstw była ogromna a przez to miał opadać z sił...parenascie razy! I co ? Jajco !!! Serb to taki &quot;cwany lis&quot;, on wie kiedy ma podczas meczu umiejętnie pokazać ze jest słaby, ze kregosłup go boli, ze zatyka go alergia...wówczas jego oponent mysli że dorwał drania, a wtedy Djoko zrywa się jakby dostawał zastrzyk z adrenaliny itd... Takich &quot;upadków&quot; zdrowotnych pewnie bedzie kilka w meczu... Po meczu z PANICZEM pierwszą noc smacznie przespał, potem cały dzień popijał elektrolity, miłe panie go wymasowały że hej, i drugą noc smacznie przespi i jest gotowy na 100%! Rafa pewnie juz naładowany, odda pewnie wszystkie swoje witalne siły w meczu, Rafa do ostatniej kropli krwi...! ( ma asekurowane kolano g woli przpomnienia). Jak oglądam Rafe to zawsze mi sie przypomina film Spartakus... niezwyciężony do samego końca! do ostatniej piłki!

Umiejętności taktyczno-techniczne
60/40
b) Aby rozwinąć ten temat to parenascie stron bym musiał napisać aby się skupić na kazdym szczególe tych aspektów, ale tak lapidarnie mozna napisać kilka rzeczy, bo tyle już razy grali ze sobą...ze mozna wyłowić te najwazniejsze i kruciótko je zaznaczyć:

@ topspiny Nadala będą skutecznie rozbijane i parowane przez Djoko, Rafa zazwyczaj gra serbowi te &quot;spiny&quot; na bekhend, ale Serb sobie z tego nic nie robi, doskonale je wytrzymuje...i oddaje jeszcze lepiej...
@ serwis Nadala na pewno nie bedzie siał takiego spustoszenia jak w meczu z &quot;frajerem i cykorem&quot; Ferdkiem...na pewno hiszpan bedzie podawał ( 1 serwis)takze na bekhend serba, ale z pewnościa bedzie dostawał mocne i kąsliwe riposty...
@ gra z głębi to domena Serba, dla mnie to on jest regularniejszy, lepiej szanuje piłki, ma więcej cierpliwości, ma ciekawszy repertuar zagrań, jest bardziej wyrafinowany i przebiegły od hiszpana...
@ Serwis i forhend to ogrromna broń Djoko, jezeli serwis bedzie hulał i dołoży do tego pewne i mocne uderzenia Novak to Rafa bedzie odliczał czas do swojej przegranej...
@ gra sytuacyjna, gra na małe pola, gra na siatce to także większy potencjał Serba,
@ returny to raczej mocniejsza strona Serba, zwłaszcza return forhendowy Novaka,
@ 2 podanie Nadala myslę że bedzie piekielnie kontrowane mocnymi returnami Serba,
@ czym hiszpan jest w stanie zaskoczyć Serba...w moim mniemaniu niczym, tylko pojedyńcze strzały i zrywy...to za mało...
@ jezeli hiszpan podejmie gre na płaskie i mocne granie to szybciej przegra, jezeli bedzie grał te swoje &quot;ceglane balonikowe spiny&quot; to bedzie przedłuzał granie...ale i to Serb przetrzyma,
Jak napisałem na początku, elementów tech-takt, jest kilakdziesiąt, zeby opisac je i podpiąć pod Novaka i Nadala to mozna by napisać sporo kartek, opisałem te które mi przyszły do głowy...i mają wpływ na przebieg spotkania...

Mentalność
60/40

c) Sezon 2011 to totalne porazki Rafy, na twardych dostał lanie, na cegle dostał podwójnie po &quot;dupie&quot;. Okazało się że znalazł się &quot;kat&quot; dla Rafy...hiszpan nie ma sposobu i złotego srodka na serba. Wszelkie strategie, plany taktyczne wujka zawodzą. Rafa wyglada pod koniec meczów z Serbem jak dziecko któremu starszy kolega zabrał zabawki z piaskownicy...

@Czasami mam wrazenie ze nad serbem krąży AUREOLA zwycięzcy, wielkiego wojownika, wielkiego gracza który umie wygrywać kluczowe piłki, umie wyjść z największego bagna. Jego determinacja i wola walki jest z innego wymiaru. Jego psychiczna &quot; zbroja&quot; jest nieprawdopodobna! To samo mógłbym powiedzieć o hiszpanie. Jednak mam wrazenie że jest on czasami bardziej rozkojarzony. W meczach z serbem to on ulega większej presji. Kiedy jego tenis go zawodzi to jest on bardziej podatny na oddanie meczu i spuszczenie głowy.

Mecz bedzie pewnie stał na niesamowitym poziomie. To bedzie spotkanie na 1000% zaangazowania, walki i niesamowitego tenisa. Oby ten mecz przeszedł do historii swiatowego tenisa! Trzymam za Djoko!!!

Andre@

@ jeszcze jedno, jak Djoko jest czasami w dołku i ma krytyczne momenty, to moze zawsze liczyć na swoją partnerke, tylko ona wtedy wstaje i mobilizuje Serba, naprawdę wtedy to jest fantastyczne!

---

Obaj są zwycięzcami, mecz na niesamowitym styku. Wielki szacunek dla tych wielkich osobowiści, wielkich tenisistów i sportowców...Wszystkiego dobrego dla forumowiczów w dalszej czesci sezonu!

pozdrawiam

Otrzymane punkty reputacji: +8
S 10,5K

sheva91

Użytkownik
No coż, mój ostatni post był mocno emocjonalny, miałem powrócić po paru miesiącach a nagle juz jestem. Skłonił mnie do tego jeden z forumowiczów, któremu jestem wdzięczny za słowa wsparcia. Prawdziwych forumowych przyjaciół poznaje się w biedzie...jeszcze raz kolego dzieki! Dopóki jestem na forum dopóty zawsze bede o tym pamiętał!

Djoko - Rafa

@ serwis Nadala na pewno nie bedzie siał takiego spustoszenia jak w meczu z &quot;frajerem i cykorem&quot; Ferdkiem...na pewno hiszpan bedzie podawał ( 1 serwis)takze na bekhend serba, ale z pewnościa bedzie dostawał mocne i kąsliwe riposty...

@ Serwis i forhend to ogrromna broń Djoko, jezeli serwis bedzie hulał i dołoży do tego pewne i mocne uderzenia Novak to Rafa bedzie odliczał czas do swojej przegranej...

Mecz bedzie pewnie stał na niesamowitym poziomie. To bedzie spotkanie na 1000% zaangazowania, walki i niesamowitego tenisa. Oby ten mecz przeszedł do historii swiatowego tenisa! Trzymam za Djoko!!!

Andre@
Ależ piękny wstęp, normalnie się wzruszyłem :roll: A teraz do rzeczy:

Wątpię, aby Rafa serwował Djokoviciowi w większośći na bh, ponieważ Novak ze swojej lewej strony lepiej returnuje. To nie będą returny w stylu Federera, czyli &quot;ramball&quot;, albo piłka do skończenia na środek kortu, to będą mocne, płaskie returny zabijające niemrawy serwis Nadala.

Nie serwis i fh. Tylko return i bh to największe bronie Serba. Szczególnie bh po linii, ktory nie służy mu jak choćby Soderlingowi do otwarcia wymiany, tylko jest to najlepsze uderzenie w arsenale Nole dzięki któremu zdobywa mnóstwo punktów.

Widzę, że jesteś następnym, którego pasjonuję ta hiszpańsko-serbska rywalizacja dwóch cyborgów. Jak tak dalej to zostanie ona okrzyknięta największą tenisową rywalizacją w historii, a to będzie najlepszy dowód na upadek tej dyscypliny sportu. :]

andre@ 4,3K

andre@

Użytkownik
Widzę, że jesteś następnym, którego pasjonuję ta hiszpańsko-serbska rywalizacja dwóch cyborgów. Jak tak dalej to zostanie ona okrzyknięta największą tenisową rywalizacją w historii, a to będzie najlepszy dowód na upadek tej dyscypliny sportu. :]
@ Hiszpan i Serb to dla Ciebie cyborgi?

Gratuluje trafnych skojarzeń...

@ Upadek tej dyscypliny...

Kolego naprawdę nie rób z siebie bałwanka...

Novak i Rafa to postacie tak charyzmatyczne i unikatowe że bez nich tenis męski byłby bardzo ubogi...

Brak słów, widać ze nie rozumiesz tego sportu, mozesz się nie zgadzać z moją tezą na ten mecz ale po co pisać taki kwas???

S 10,5K

sheva91

Użytkownik
Określenia &quot;cyborgi&quot; użyłem tak bardziej humorystycznie, aby podkreślić ich nieludzką kondycję, wytrzymałość i wolę walki.
Ja nie rozumiem tego sportu? No sorry, ale chyba Ty nie rozumiesz tenisa. Naprawdę podobają Ci się ich mecze? Ta ciągła parogodzinna nawalanka z głębi kortu, bez żadnego urozmaicenia?
Jeżeli tenis będzie szedł w tą stronę to upadnie. Nikt nie będzie chciał oglądać ciągle takich samych spotkań. Tenis potrzebuję artystów, gra musi być urozmaicona, nie może to być ciągłe nudne rzeźbienie. Styl też jest ważny, a oni jaki mają styl? Przebić jedną piłkę więcej od rywala? Zabiegać go? &quot;Zamordować&quot; na korcie? To jest tenis, czy wzajemnie zabijanie swoich organizmów?
Piszesz o postaciach, ja Ci pare wymienie: Federer, Safin Gonzalez, Rios, Kuerten, El Aynaoui, Arazi, Sampras, Agassi, Hewitt czy Roddick. To takie pierwsze z brzegu przykłady tenisistów którzy zachwycali (bądź zachwycają dalej). To są postacie. Każda z nich w swojej optymalnej formie w rywalizacji &quot; na styl&quot; opykałaby Nadala i Djokovicia do zera.
Ale co ja Cię będę przekonywał do swoich racji, zachwycaj się tą rywalizacją Rafy z Novakiem, a ja będę z łezką w oku oglądał spotkania sprzed paru lat, zachwycał się tenisem z tamtych lat. Zawsze jak to robię to w duchu się pytam,&quot;czy te czasy pięknego i efektownego tenisa wrócą, czy już jesteśmy skazani tylko na atletyzm i przebijanie&quot;?

miles87 63

miles87

Użytkownik
Witam,
zazwyczaj nie tykałem się typowania tenisa ponieważ uważałem że mało się na tym znam. Pewnie coś w tym jest bo wolę sporty zespołowe. Ze względu na to że śledzę w tym roku AO podejmę sie wytypowania tutaj zwycięzcy z delikatna analizą:

Djokovic - Nadal 2

Djokovic w zeszłym roku zachwycił chyba cały tenisowy świat jego świetna dyspozycja biła rekordy. Był niezwyciężony przez długie miesiące, ale wreszcie dość. Mam wrażenie oglądając go że dostał zadyszki. W meczu ze szkotem był dla mnie gorszym zawodnikiem Murrey ganiał go ładnie po korcie i z pewnością był mocniejszy fizycznie. Jak dla mnie przegrał przez psychikę w 5 secie( do dzisiaj zastanawia mnie piłka kiedy próbował przelobować djokovica i sędzia stwierdził aut- szkot już nie miał chellengy). Djoko wygląda w tym turnieju na zawodnika do pokonania.
Co do Nadala uważam że jest w świetnej dyspozycji w tym turnieju. Jak dla mnie w jednej z lepszych. Gra świetnie i udowodnił to w meczy z Rogerem. Ostatecznie może troszkę amatorsko bez analizy statystyk( bo z 2 strony mecz meczowi nie równy) typuję na nadala.
3 argumenty które powodują że podejmę to ryzyko to:
- nadal odpoczywał 1 dzień dłużej
- novak jest po 5 setówie pod koniec której wyglądał na zmasakrowanego
- kurs na nadala wyższy więc nawet jak ktoś widzi tu 50:50 to trzeba skosztować.

Pozdrawiam

malinowy 22

malinowy

Użytkownik
Niektóre opinie i tezy co do graczy są delikatnie mówiąc kontrowersyjne (Sheva91). Faktycznie czasem takie brednie się czyta . Ja nie wiem skąd to ludziom do głowy przychodzi. Aż nie chce się wierzyć że może to pisać ktoś kto dość głęboko i regularnie obserwuje zawodowy tenis atp/wta. Chyba jednak nie do końca wnikliwie i regularnie ..
Dla mnie Roddick który ponoć w optymalnej formie &quot;opykałby do zera&quot; Nadala i Djokovica to techniczna pokraka która gra nudnawy i przewidywalny tenis. Te jego ataki do siatki to śmiech na sali. Zresztą jego wyniki ostatnie pokazują ile jest wart. Gdy zaczął mieć problemy z serwisem od razu przestał się liczyć w ścisłej czołówce bo nie ma dla niej nic do zaproponowania :) (wcześniej miał serwis i to mu dawało jakąś tam pozycję)

corona 49

corona

Użytkownik
Rafa Nadal(+1.5 seta) - Novak Djokovic - 1 # 1.65 Unibet ✅ 2:3

Dużo już zostało napisane o tym spotkaniu, jak nie wszystko. Ile osób tyle spostrzeżeń na tą finałową konfrontację. Wg mnie kurs jaki bukmacherzy proponują na Serba, jest mnie prawdopodobny na powodzenie, niż taki sam kurs na wygranie przynajmniej dwóch setów przez Hiszpana.

Przed turniejem liczyłem na Murray oraz na Berdycha, los chciał, że pierwszy miał szansę odprawić Djokovica, a drugi postawił dość spory opór w meczu z Rafą. Dla mnie minimalnym faworytem na wygranie tego pojedynku jest Nadal. W ubiegłym roku Djokovic grał tak jak nikt inny i za pewne nie będzie grał przez kilka najbliższych sezonów, bo taki bilans spotkań jest po prostu ciężki do wyrównania, a jeszcze cięższy do pobicia. Nadal ubiegły roku może uznać, za trochę stracony, jedyny triumf w Roland Garros trochę ratuje cały sezon.

Mimo, że obaj zawodnicy spotkali się już bardzo dużo razy i znają się na wylot to ani razu nie grali między sobą w Australian Open. Finałowy mecz będzie ich trzydziestą potyczką, a więc warto wygrać ten mecz. Nadal w tym turnieju w każdym meczu dość długo wchodzi w mecz i trochę to trwa za nim jego uderzenie zaczynają trafiać w końcowe linie. Wszystkie spotkania do ćwierćfinału wygrał łatwo i szybko. W ćwierćfinale w spotkaniu z Berdychem dość słabo zagrał dwa pierwsze sety i dość szczęśliwie ułożyło się w drugim. Bo kto wie jakby Hiszpan grał, żeby na tablicy wyników było 2:0 dla Czecha. Jednak skończyło się 3:1 i Nadal przeszedł dalej. W półfinale kursy były rozłożone podobnie, a więc to na Rogera płacili tyle co na Djoko, czyli ok 1.65. Fakt, że Roger zagrał fatalnie, serie jaki przechodził w których nie mógł celnie trafić w kort były niewiarygodne, bo kto mi powie, kiedy Federer ostatnio popełnił dwa DF pod rząd, oprócz właśnie spotkania z Nadalem.

Djokovic natomiast spokojnie przechodził wszystkie spotkania, aż na jego drodze pojawił się Andy, który ambicje miał bardzo wysokie, gdyż porażka z poprzedniego roku bardzo musiała go boleć. Jednak słaba gra w najważniejszych momentach nie pozwoliła Brytyjczykowi zagrać w finale. Mimo tego, że mecz był bardzo długi i trwał pięć setów, to w moich oczach Djoko nie grał zbyt ładnie. W momentach w których każdy oczekiwał, że przypieczętuje swoją wygraną to bał się zaatakować i spokojnie odgrywał piłkę, albo oddawał swoje podania. Co jak na numer 1 w momencie gdzie miał podanie na mecz i je oddawał w ostatnim secie jest nie na miejscu. No, ale szczęśliwie się wszystko skończyło i jutro zagra w finale.

Według mnie Djokovic nie prezentuje się tak dobrze jak w ubiegłym roku. Poziom jego gry jest dobry, ale to co starczyło na Murraya, z pewnością nie starczy na Nadala. Hiszpan nie odpuści nadarzających się okazji tak jak Andy. Fakt, że to kto zatriumfuje zależy bardziej od Serba, niż Hiszpana. Jak dla mnie kurs, który prezentuje się tak samo na zwycięstwo Novaka i wygranie dwóch setów przez Rafę jest dobrze dobrany. Ja osobiście bardziej ufam w zagranie tego drugiego zdarzenia. Nadal ma dość porażek z Djokovicem i zrobi wszystko by wygrać. Wg mnie dwa sety wygra na 70%, polecam ten typ bo jest wart zagrania. Liczę na dobre widowisko i przynajmniej pięciosetówkę. Niech wygra lepszy, ja jednak będę kibicował mańkutowi z Hiszpanii.

Good Luck !

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom