Dimitrov vs. Monfils
W II rundzie obejrzeliśmy typowy "vintage match" z udziałem legendarnych zawodników czyli Monfilsa i Wawrinki, którzy zagrali znakomicie, ale w kluczowych momentach zdecydowanie lepszy był Francuz. Teraz zagra z kolejnym weteranem, bo tak już można nazywać Dimitrova, ale w żadnym razie nie można powiedzieć, że jest już po drugiej stronie rzeki i cały czas walczy o wysokie cele. Bułgar wygląda od zawsze znakomicie fizycznie, ale co ważniejsze od wielu miesięcy trzyma też wysoką formę sportową. Udowodnił moc także w starciu ze znakomicie dysponowanym Shangiem i odwrócił losy meczu ze stanu 0-2 w setach. Takie coś może tylko wzmocnić, bo nie podejrzewam, że mocno ucierpiał na tym fizycznie, tym bardziej, że na trawie dominują krótkie wymiany. Zasłużenie faworyzowany jest Bułgar, lecz rozbieżność w kursach jest spora czyli to co pisałem w przypadku starcia z Shangiem i to się sprawdziło. Monfils prezentując taki
tenis jak na Majorce i tutaj w dwóch pierwszych rundach jak najbardziej może napsuć krwi faworytowi, bo Wawrinka grał na wysokim poziomie, a nie wystarczyło nawet na seta, choć miał ku temu okazje, nawet na rakiecie. Jak Gael urwie seta to będzie to w pełni normalne, choć wiemy, że jego mental jest czasem strasznie ciężki do przewidzenia i potrafi przesadzić z elementami show. Tutaj póki co ich nie ma, co dobrze o nim świadczy i co ciekawe ma bardzo dobry bilans bezpośredni z Grigorem, lecz trzeba pamiętać, że wszystkie mecze były rozgrywane w trochę innej erze, kiedy to Monfils był wiele mocniejszą postacią w tourze. Dziś zaryzykuję i pójdę w przełamania ze względu na dość niską linię, tym bardziej, że po cichu liczę na chociaż cztery sety. Na minus na pewno działa fakt, że zagrają na zadaszonym korcie, a prognozy są dość słabe, więc zamknięty dach teoretycznie przyśpieszy grę, co nie wpływa korzystnie na przełamania. Drugą moją propozycją jest under asów faworyta, z tego względu, że Monfils należy do jednych z najlepiej broniących zawodników w tourze i potrafi czasem ustawić się pod samą bandą, a z jego szybkością i atletyką ciężko znaleźć asa. Tutaj przepuścił póki co 5 i 1 asa, lecz w krótkich meczach. Dimitrov najlepiej serwuje z grona jego dotychczasowych rywali i w ostatnich meczach osiągał 12, 11, 16 i 19 asów, lecz ten ostatni wynik na dystansie pięciu setów, lecz przedostatni na dystansie tylko trzech. Dlatego jeśli ten mecz ma wyjść poza trzy sety to z każdym innym rywalem (poza Medvedevem) miałby dużą szansę na zrobienia overu, lecz z Monfilsem będzie mieć problem i dlatego wybieram under. Bułgar w poprzedniej edycji turnieju rozegrał cztery i najwięcej zaliczył 14 asów, więc to akurat brzmi pozytywnie. Oczywiście ciężko przewidzieć długość meczów i jeśli zobaczymy maraton to może być problem z asami, bo serwisów będzie na tyle dużo, że trochę asów może siłą rzeczy wpaść. Jak widać jest sporo argumentów za jak i przeciw, więc propozycje oceniam za trudne, ale z potencjałem.
Głównym argumentem na minus będzie zamknięty dach, który nie wpływa ani dobrze na over przełamań, ani na under asów, więc idę trochę pod prąd z pełną świadomością. Linia na asy nawet już o oczko spadła, lecz u innych operatorów jest znacznie niższa.
powyżej 4,5 przełamań @1,5 (
betclic)
(4)
Dimitrov poniżej 15,5 asów @1,75 (
superbet)
Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!