N. Djokovic – V. Pospisil
1.
Pospisil +6,5 gema @1,5 (
unibet)
Spotkanie lidera rankingu oraz zawodnika drugiej setki, lecz myślę, że nie będzie aż tak czuć przepaści rankingowej, bo Vasek to zawodnik już ograny w
ATP Tour, lecz nękają go urazy i dlatego miewa braki w przygotowaniu fizycznym. Zawodnicy z topu często pierwsze mecze mają słabsze albo po prostu świetnie szachują siłami w turniejach i nie grają na 100% i to może być znów taki mecz. Fognini przegrał różnicą sześciu gemów z Nole w poprzedniej rundzie, lecz mógł spokojnie ugrać więcej, ale końcówkę całkowicie oddał (w jego stylu). Vasek w porównaniu do Włocha jest spokojniejszych zawodnikiem, który potrafi znakomicie serwować i tym powinien się bronić. Jeśli Kanadyjczyk jest w dobrej dyspozycji to oprócz serwisu, biega często skutecznie do siatki, a przy takich warunkach fizycznych ma to sens. Mam nadzieję tylko, że będzie dobrze serwował. Na pewno powodem do optymizmu jest wczorajszy mecz Pospisila z Dimitrovem, którego ograł w dwóch setach, a Bułgar ostatnio był w dobrej dyspozycji (finał w Pekinie). Djoko ponadto podkreśla w wywiadach, że mentalnie jest trochę wyczerpany i brakuje mu motywacji.
M. Raonic – J. Sock
2.
Sock +3,5 gema @1,62 (
unibet)
Spotkanie dwóch armat i dlatego przełamań powinno być bardzo mało i stąd też ten handicap. Kursy trochę zawyżone wg mnie na Jacka. Sock bardzo lubi grać w Szanghaju, co tylko potwierdził wczorajszy mecz, gdzie ograł Lopeza, który uwielbia ten turniej i prawie zawsze dochodził tutaj wysoko. Mimo, że mecz trwał 3 sety, uważam, że Sock wygrał dość pewnie i dał się tylko przełamać w drugim secie przy pierwszej okazji i niestety dla niego była to piłka setowa. Raonic niestety nie przekonuje mnie. Po nieudanym US Open, zagrał dość słabo w Petersburgu, gdzie dał sobie wyrwać wygraną z Youzhnym. Później zagrał w Pekinie dobry turniej, lecz ostatni mecz oddał walkowerem (w sumie nie wiem dlaczego, może uraz). Tutaj ograł pewnie Lorenziego. Na niekorzyść na pewno trzeba uznać bilans bezpośredni, bo 8/9 meczów wygrał Raonic, a tylko pierwsze ich spotkanie wygrał Sock. Na duży plus na pewno jest to, że we wszystkich meczach do dwóch wygranych setów Sock pokrył ten handicap (częste TB), a było tych meczów aż 7. Powodzenia!
Typy bez analizy:
Granollers win @1,66
Tsonga win @1,83
Pouille +5,5 gema @1,78