#136#
Joao Sousa - Sergiy Stakhovsky
Kurs: 1.57
Chyba najciekawsze spotkanie na jutrzejszy dzień w Moskwie. Ja faworyta i to zdecydowanie widzę w osobie Sousy. Portugalczyk zaliczył dwa bardzo udane występy w
ATP Tour, wygrał w Kuala Lumpur oraz dotarł do półfinału w Sankt Petersburgu. Stakhovsky'emu "powodzi" się o wiele gorzej, 3 turnieje w Challengerach i maksymalnie drugie rundy. To naprawdę kiepskie wyniki i się zdziwię, jeżeli jutro Ukrainiec wygra w tej rywalizacji.
Przewagą Sergiy'a będzie doświadczenie w hali, ale czy to na pewno wystarczy? Sousa jest w zdecydowanie lepszej formie, gra o wiele pewniej. Ważnym elementem w grze obu zawodników będzie serwis oraz pierwsze podanie. Każdy z nich opiera się raczej właśnie o te zagrania, chociaż w wymianach także nie wygląda to najgorzej. Zdecydowanie bardziej kreatywnym tenisistą jest Stakhovsky i to on często czaruje swoimi zagraniami publikę, a w Moskwie myślę, że będzie to raczej wsparcie dla reprezentanta Ukrainy.
Rok temu Sergiy grał w Sztokholmie, gdzie dotarł aż do ćwierćfinału, więc broni dużej ilości punktów. Joao walczył w Challengerze, więc porównywanie punktów nie ma najmniejszego sensu. Bardziej zmotywowany moim zdaniem w tym turnieju będzie Portugalczyk, który chce na pewno udowodnić, że to co osiągnął kilka tygodni temu nie było dziełem przypadku. Jak będzie? Okaże się już jutro około godziny 12:30, kiedy to rozpocznie się ich rywalizacja.
Edit: Zostawię to bez komentarza.
#137#
Jiri Vesely -
Edouard Roger-Vasselin
Kurs: 1.40
Nie wiem dlaczego oddsmakerzy dają aż tyle szans na zwycięstwo Czechowi. Jiri pokazał się w tym sezonie z bardzo dobrej strony, ale trzeba zaznaczyć, że tylko na clay'u. Na innej nawierzchni prawie nie grywał, a jak już startował to nie mógł pochwalić się tak dobrymi wynikami. Roger-Vasselin w hali gra dość pewnie, a challengerowca powinien pokonać bez najmniejszych kłopotów. Mimo, że dzielą ich zaledwie 24 pozycje to umiejętności zdecydowanie na korzyść Francuza. Co może zatem być przewagą Vesely'a?
Na hali dość sporym argumentem jest serwis. 20-letni zawodnik taki atut posiada i w pełni go wykorzystuje, co nie jednokrotnie już pokazał, jednak wątpię, aby tylko to pozwoliło mu na wygraną z Edouardem. Kurs jak dla mnie zachęcający do gry i biorę go z pocałowaniem ręki. Forehand obu zawodników nie wiele się różni, a backhand na plus u reprezentanta Francji. Do tego dochodzi doświadczenie, które znacząco wpływa na rywalizację. Przewaga ogromna po stronie Rogera-Vasselina, tak naprawdę to dopiero pierwszy poważny sezon dla Jirija, jednak nie można zapominać o tym, że udany. Zobaczymy jak potoczy się jego kariera w dalszych latach, lecz w tym spotkaniu jak dla mnie nie ma najmniejszych szans.
Ostatnie spotkania to lepsza forma u starszego o 10 lat Francuza. Wygrana w Tokio z Tursunovem zrobiła na mnie wrażenie, ale później szybko wrócił do swojej normalnej gry i przegrał z Lacko. W Metz gładko wyeliminował Delbonisa, a następnie uległ Tsondze, co nie jest zaskoczeniem. Vesely próbował sił w Orleanie (3 tygodnie temu), gdzie odpadł w ćwierćfinale z Paire i musiał podczas trzeciego seta oddać mecz. W tym turnieju pokonał Cipollę oraz Gabashviliego. Metz, US Open to porażki już w pierwszych meczach, więc szczególnie nie ma się czemu przyglądać.
Moje odczucie jest jedno, inny zwycięzca niż Edouard to będzie zaskoczenie, a dla mnie po prostu sensacja. Przemawia za nim prawie wszystko i nie widzę innego wyjścia. Możliwe, że spotkanie potrwa 3 sety, ale ostatecznie górą powinien wyjść Francuz. Mecz rozpocznie się o 13:30 czasu polskiego.
Edit:
Zopp i Sijsling też się zastanawiałem, ale się ostatecznie rozmyśliłem. Mimo wszystko powodzenia życzę, bo kursy wysokie ????
Na Kubota też bym uważał ???? Może chłopak odpalić