>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

ATP Next Gen Finals - Jeddah (18.12.2024 - 22.12.2024)

tarki_16 285,4K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Zaproponowane do wyróźnienia:
+1
images.jpg

Miejsce: Jeddah, Arabia Saudyjska
Data rozgrywania: 18.12.2024 - 22.12.2024
Nawierzchnia: Hard
Kategoria: ATP Next Gen Finals
Pula nagród: $2,050,000
Oficjalna strona turnieju: https://www.nextgenatpfinals.com/en/
Lista Startowa: https://www.nextgenatpfinals.com/en/players/singles
Grupy: https://www.nextgenatpfinals.com/en/scores-centre/group-standings
Drabinka:
Plan gier:
Zwycięzca singla 2023:
H. Medjedovic

Zapraszam do merytorycznej dyskusji i pisania analiz

Załączniki

Ostatnia edycja:
Tenis by Dawid 1,3M

Tenis by Dawid

Znawca - Tenis
Next Gen ATP Finals - I kolejka 🎾

Grupa czerwona 🟥

Shang 🇨🇳 vs. van Assche 🇫🇷
Francuz ma niskie notowania, co nie może dziwić, gdyż rozegrał słaby sezon i jeszcze w pierwszej połowie roku doznał kontuzji, a następnie wrócił do gry głównie na niższym szczeblu, gdzie dość często zawodził. Ciężko być kibicem tenisa Luki, bo to zawodnik dość defensywny, bazujący na grze z głębi kortu i solidnym bekhendzie. Gdyby ten mecz odbywał się tuż po zakończeniu sezonu to byłbym przekonany, co do gry w kierunku Chińczyka, ale kursy w ogóle nie przekonują, choć wzrastają na faworyta, co może zastanawiać. Shang jest bardziej kompletnym zawodnikiem, który niedawno wygrał turniej ATP 250 w Chengdu, w jego rodzinnej miejscowości, później szło już mu w kratkę, ale cały czas zdecydowanie lepiej niż van Assche. Przewagą underdoga jest tu niewątpliwie czas, bo miał go sporo, by popracować nad formą, ale też doświadczenie, bo trzeba wspomnieć, że grał tutaj przed rokiem i awansował nawet do półfinału, gdzie powalczył z Filsem. Znajomość kortu i ogólnie większe doświadczenie to jakiś handicap, ale czysto sportowo odstawał w tym roku bardzo wyraźnie. Kurs za słaby by zagrać zwycięstwo Shanga, ujemne handicapy nie są z kolei w moim stylu, więc na siłę zagrałbym set van Assche, ale to dość mocno życzeniowe.

👉 van Assche wygra seta @1,41 lub powyżej 3,5 setów @1,6 (betclic) ✅

Michelsen 🇺🇸 vs. Basavereddy 🇺🇸
Mecz rodaków, w którym zdecydowanym faworytem jest wiele bardziej doświadczony Michelsen. Automatycznie odpycha mnie to od gry w jego kierunku i jak już ruszać spotkanie zawodników z tego samego kraju to głównie w underdoga, więc pierwsza moja myśl to dodatni handicap gemowy lub po prostu set. Basavereddy pokazał w poprzednim sezonie, szczególnie w końcówce, że potrafi grać na wysokim poziomie i challengery niedługo mogą być dla niego za małe. Co ciekawe już kiedyś ograł Alexa i H2H wynosi na dziś 1-1. Nishesh od września przegrał tylko 6 spotkań, a wygrał aż 28, zgarniając przy okazji kilka tytułów/finałów. Alex w tym czasie grał w głównym cyklu i może nie osiągał wybitnych wyników, ale miał kilka bardzo dobrych spotkań z rzecz jasna mocniejszymi rywalami niż Basavereddy. Jednak patrząc jak wyglądał w ostatnich turniejach młodszy z Amerykanów (świetny finał z Draxlem w Meksyku) to jestem skłonny zaryzykować (niezbyt wielkie pieniądze), że jednak postawi się i być może urwie seta. Na pewno Michelsen ma przewagę doświadczenia, grywa więcej w hali i co ważniejsze z lepszymi rywalami w ATP Tour. Jednak patrząc na te kursy i mocną końcówkę sezonu Nishesha to być może ten kierunek ma sens, tym bardziej, że nie ma nic do stracenia i luźna ręka jest wręcz wskazana.

👉 Basavereddy +4,5 gemów (ha) @1,67 lub wygra seta @1,5 (betclic) ✅

Grupa niebieska 🟦
Mensik 🇨🇿 vs. Tien 🇺🇸
Kolejny mecz ze zdecydowanym faworytem, którym niewątpliwie jest Czech i być może powalczy nawet o triumf w całym turnieju. Mensika na korcie widzieliśmy ostatni raz w październiku, kiedy to kreczował w starciu z Moutetem. Jednak przesadnie bym się o to nie martwił z tego względu, że minęło już sporo czasu, a po drugie miał wtedy bardzo intensywny okres i zwyczajnie ciało odmówiło mu posłuszeństwa. Nie zmienia to jednak faktu, że w końcówce sezonu znów grał na bardzo wysokim poziomie i w przyszłym roku można liczyć na dalszy progres w jego wykonaniu, gdyż ma wszystko, by być zawodnikiem szerokiej czołówki, może jeszcze nie teraz, ale w perspektywie kilku najbliższych lat. Tiena widzieliśmy na korcie jeszcze w listopadzie, kiedy to zaliczył finał challengera w Knoxville, ale już parę dni później przegrał z McHugh i tym samym zakończył sezon regularny. Oczywiście mógł być zmęczony, ale też ciężko oszacować jego potencjał, gdyż w głównym cyklu pokazał się tak naprawdę raz, gdy zaskoczył wszystkich w Winston Salem, ogrywając m.in. Seyboth Wilda oraz Marozsana. Później zszedł już do challengerów, by budować ranking i jak widać opłacało się, bo zdobył kwalifikację do finałów. Potencjał niewątpliwie ma, ale podobnie jak w przypadku Basavereddy’ego jego doświadczenie pozostawia dość duży znak zapytania w starciu z bardziej ogranymi rywalami o dużą stawkę. Na pewno pod względem serwisu nie będzie tak mocny jak Mensik, a przecież panowie grają w hali, więc Czech może zbudować sobie przewagę, choć kort nie należy do szybkich. Ogólnie stawianie w kierunku Tiena jest co najmniej ryzykowne, więc najlepiej odpuścić ten mecz lub od biedy zagrać set Amerykanina. Z tyłu głowy miałem jeszcze -1,5 seta na korzyść Mensika, lecz jak wspominałem ten typ zakładów jest przeze mnie nielubiany.

👉 Mensik -1,5 seta (ha) @1,6 ❌ lub powyżej 3,5 setów @1,6 (betclic) ✅

Fils 🇫🇷 vs. Fonseca 🇧🇷
Ostatnie spotkanie pierwszego dnia turnieju i być może najciekawsze, choć na każde spojrzę z dużą ochotą po tak długim rozbracie z tenisem. Faworytem jest rzecz jasna Francuz, który przed rokiem był bliski triumfu, lecz ostatecznie uległ w finale z Medjedoviciem. Fonseca w zeszłym sezonie pokazał, że potencjał ma spory i rozgrywał dobre mecze zarówno na trawie jak i betonie, nieco zaskakując, gdyż istniała szansa, że będzie mocny tylko i wyłącznie na mączce. Jego styl jednak się broni, bo próbuje cały czas prowadzić grę, całkiem dobrze serwuje i ostatnio odnosił dobre wyniki w hali, a z racji, że ten kort nie należy do najszybszych to być może będzie to dla niego idealne połączenie. Oczywiście Fils ma wszelkie argumenty po swojej stronie, bo rozegrał kilka wybitnych zawodów, ale też miał występy poniżej oczekiwań, a po tak długiej absencji nie możemy wymagać od niego najwyższej formy, bo ta ma przyjść w Melbourne. Wspominał też, że nie jest pewny występu w Arabii Saudyjskiej i ten start nie jest mu do niczego potrzebny, a w zasadzie nieco przeszkadza w przygotowaniach. Dlatego wolałbym nie ryzykować zakładów w jego kierunku, choć wydaje się naturalnym faworytem i jakbym miał szukać kierunku to najprędzej set Fonseci lub ewentualny over. Warto też zwrócić uwagę na niską linię asów w betclic, gdyż wynosi 12,5 a u superbet 15,5.

👉 Fonseca wygra seta @1,52 (betclic) ✅

Na koniec dwa słowa o zakładach na zwycięzcę całego turnieju. Jeśli musiałbym stawiać kto wygra to pewnie wybierałbym między Mensikiem, a Shangiem z racji ich dużego potencjału, a celowo pominąłbym Filsa z tych względów, które przytoczyłem podczas omówienia jego meczu. Ponadto kurs na niego jest zbyt niski, by podejmować ryzyko, gdyż obsada jest naprawdę mocna, a turniej zapowiada się wyjątkowo ciekawie.

👉 Cały turniej omówił w swoim wideo Damian TUTAJ

👉 Informacje, ciekawostki i historia Next Gen ATP Finals TUTAJ

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +2057
Tenis by Dawid 1,3M

Tenis by Dawid

Znawca - Tenis
Next Gen ATP Finals - II kolejka 🎾

Michelsen 🇺🇸 vs. van Assche 🇫🇷
Obaj panowie pokazali się z dobrej strony w pierwszej kolejce, szczególnie Francuz, który ma za sobą bardzo słaby rok, co spowodowane było też kontuzją. Wypadł z obiegu, zszedł do challengerów, gdzie też zawodził, więc jego notowania przed tym turniejem były niskie i w zasadzie dalej są, co widzimy w kursach na ten mecz. Basavareddy pokazał jednak, że można rywalizować z Alexem i niewiele brakowało, by zagrali pełen dystans setów. Nishesh miał piorunujący początek, wyglądał dobrze na bekhendzie, walczył w defensywie i na pewno pomógł mu brak presji, bo obok Tiena i Fonseci raczej byli skazywani na pożarcie, a właśnie ci dwaj wygrali. Po tym co zobaczyłem w wykonaniu van Assche to wcale nie jestem przekonany czy Michelsen łatwo ten mecz wygra jak sugerują kursy. W wymianach Luca będzie miał dużo do powiedzenia, bo wiemy, że to jego główny atut, ale co ważne świetnie serwował, co nie było oczywiste. Jeśli dalej tak będzie podawać to jego szanse znów urosną i seta może urwać, ale nie wiem czy coś więcej zdziała, bo jednak Amerykanin w końcówce sezonu jak i w środę grał na solidnym poziomie, dokładając silny serwis.

👉 van Assche wygra seta @1,51 (betclic) ✅

Fils 🇫🇷 vs. Mensik 🇨🇿
Mecz zawodników, którzy zawiedli, a byli faworytami bukmacherów do zwycięstw w I kolejce, ale i całym turnieju. Przegrał też Shang, więc trójka faworytów poległa w komplecie, więc turniej był ciekawy, a teraz stał się arcyciekawy. Mensik przegrał na własne życzenie oddając prowadzenie w tb piątego seta. Wygrał wiele więcej punktów od rywala, ale kluczowe momenty przegrywał. Jak teraz wygra to będzie dalej jednym z faworytów i na pewno jego atutem jest serwis, który bardzo mu pomagał. Fils z kolei zapowiadał, że nie wie czy przyleci na ten turniej i pierwszy mecz trochę pokazał, że nie do końca mu zależało, a z kolei Fonseca od startu był nakręcony i jak sam powiedział rola underdoga mocno mu pomogła. Pokazał najlepsze co miał i się opłaciło. Podejrzewam, że Fils totalnie tego meczu nie odda i możemy zobaczyć dobry oraz długi mecz, a będę mocno zawiedziony 3-0 dla którejś ze stron. W teorii nie pasuje tu taki wynik. Myślałem ewentualnie o +1,5 seta Mensika jeśli ktoś z was nie wierzy w Filsa.

👉 powyżej 3,5 setów @1,51 (betclic) ❌

Fonseca 🇧🇷 vs. Tien 🇺🇸
Kursy dość wyrównane, co nie może dziwić. Obaj panowie wygrali swoje mecze z pozycji underdoga, ale teraz sytuacja diametralnie się zmienia. Po pierwsze nie ma tu wyraźnego faworyta, więc żaden nie będzie w roli, w jakiej był dzień wcześniej. Po drugie presja rośnie i pewnie obaj sami będą ją na siebie wywierać, bo wystarczy zwycięstwo i któryś ma półfinał, a przy okazji bardzo duże pieniądze, którymi żaden z nich nie będzie gardzić, bo dopiero zaczynają swoją drogę. Ich oponenci są w trochę innej sytuacji, bo Fils, Mensik, Michelsen czy van Assche zdążyli się mniej lub bardziej dorobić na tenisie. Next Gen umożliwia duży zarobek niedostępny w challengerach, więc stawka tego meczu jest wysoka. Fonseca wygrał swoją dobrą postawą, ale trochę pomógł Fils, który mam wrażenie, że nieco odpuścił, a Tien powinien przegrać. Zwycięstwo zawdzięcza sobie, ale głównie Mensikowi, który przegrywał kluczowe momenty, a miał nawet piłkę meczową. Na papierze ten mecz wygląda na overowy, obaj grają nieco inny tenis, ale wydaje się, że kluczowy będzie mental i ten, który zachowa więcej luzu oraz zimnej krwi w ważnych momentach, a w tej formule bez przewag w zasadzie co chwilę jest presja i nie ma chwili wytchnienia.

👉 powyżej 3,5 setów @1,47 (betclic) ✅

Nie napisałem nic konkretnego na mecz Shang vs. Basavareddy gdyż mam z nim mały problem. Nie zdziwi mnie w tym przypadku zwycięstwo jednego jak i drugiego oraz over czy też under setowy. Obaj przegrali pierwsze mecze, ale nie grali źle, choć rzecz jasna bardziej zawiódł Chińczyk. Po swoim meczu wrzucił na instagram wymowne zdjęcie, które podpisał, że turnieje w grudniu to niezbyt mądry pomysł, więc tu nasuwa się pytanie co z jego motywacją. Jeśli będzie niższa to szanse underdoga urosną, ale jeśli zagra na miarę potencjału to wygra, więc tu jest problem natury wolicjonalnej.

Edit: wzmianka o Shangu raczej trafna :)

Na tenisbydawid.pl też znajdziecie typy oraz informacje o zawodach w zakładce TURNIEJE ✍

Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +2146
Tenis by Dawid 1,3M

Tenis by Dawid

Znawca - Tenis
Next Gen ATP Finals - III kolejka 🎾

Basavareddy 🇺🇸 vs. van Assche 🇫🇷
Spotkanie o awans do półfinału z drugiego miejsca czyli mecz z Fonsecą. Obaj panowie dość mocno zaskoczyli, gdyż byli skreślani przed turniejem. Amerykanin dopiero przebił się na dobre do challengerów, ale końcówkę sezonu miał piorunującą i rzutem na taśmę dostał się do Jeddah. Tutaj jednak potwierdził, że było to zasłużone. W I kolejce uległ Michelsenowi, ale jego rodak był świetnie dysponowany, a i tak niewiele brakowało, by zagrali pełen dystans. W II kolejce miał już nieco łatwiej, bo Shang zgłaszał kontuzję, momentami wyglądał fatalnie, więc skrzętnie z tego skorzystał. Teraz zadanie może być cięższe, bo Luca gra na dobrym poziomie i widać, że ta przerwa podziałała na niego korzystnie. Ten rok miał ogólnie słaby, także przez kontuzję, ale procentuje jego doświadczenie na tym obiekcie. Francuz będzie czekać na błędy i szukać kątów z głębi kortu, a Amerykanin raczej skracać akcje i szukać winnerów, także pod siatką. Zapowiada się dobry mecz, niekoniecznie w jedną stronę.

👉 powyżej 3,5 setów @1,48 lub van Assche +1,5 seta (ha) @1,54 (betclic) ✅

Mensik 🇨🇿 vs. Fonseca 🇧🇷
Czech totalnie zawiódł i jest już poza turniejem, a teraz będzie miał tylko szanse na osłodzenie sobie tych porażek. Pierwszy mecz oddał na własne życzenie, choć zdobył od rywala wiele więcej punktów, a w drugim został już zdeklasowany przez Filsa, popełniając masę błędów, w ogóle nie łapiąc się na grę. Ponadto był to pierwszy tak underowy mecz i z jednej strony dopuszczam myśl, że znów przegrywa 0-3, ale z drugiej wypada mu się postarać i aż nie chce mi się wierzyć, że aż tak polegnie, w roli faworyta. Fonseca gra znakomicie, rola underdoga mu sprzyja, o czym wspominał w wywiadach, bo jest tu najmłodszy i oczekiwania były niskie. Teraz ma pewne awans i wypada, by trochę zaoszczędził sił przed półfinałem i nie musi zagrać na maksimum możliwości, tym bardziej, że na papierze powinien to być dość równy mecz. Myślę, że stawianie tu na zwycięstwo kogokolwiek nie ma sensu. Mensik jest w stanie wyserwować sobie seta, a też nie gra na tyle regularnie, by wygrać ten mecz do zera i Brazylijczyk w tej formie może powalczyć o kolejne zwycięstwo. Póki co w tym turnieju zawodzi mnie tylko Mensik, więc liczę, że tym razem przełamie tę serię.

👉 powyżej 3,5 setów @1,5 (betclic) ✅

Komentarz do pozostałych spotkań:
👉 Shang 🇨🇳 vs. Michelsen 🇺🇸 - Chińczyk jest już poza turniejem, a Amerykanin wygrał grupę, więc grają tylko o pieniądze. To stwarza sytuację, że Alex może teoretycznie się oszczędzać, by mieć siły na półfinał, ale z drugiej Shang wyglądał momentami fatalnie z Basavareddy'm i brał MTO narzekając na bóle w nodze oraz na osłabienie. Pewnie z tego powodu kursy na niego wzrastają, lecz kusząco wygląda jego set, choć poza talentem/potencjałem i możliwym lekkim tankowaniem Michelsena nie ma za wielu mocnych argumentów.
👉 Fils 🇫🇷 vs. Tien 🇺🇸 - Francuz w drugim meczu wszedł na swój wysoki poziom, lecz pierwszy był dość mierny i można było poddawać w wątpliwość jego chęci do gry w tym turnieju. Jeśli jednak powtórzy jakość z meczu z Mensikiem to jak najbardziej może przypieczętować awans. Argumenty ma po swojej stronie.

Moje typy/analizy znajdziesz także TUTAJ!

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +2320
Tenis by Dawid 1,3M

Tenis by Dawid

Znawca - Tenis
Next Gen ATP Finals – półfinały 🎾

Tien 🇺🇸 vs. Michelsen 🇺🇸
To jedno z typów spotkań, które nie bardzo mi leżą, jeśli chodzi o typowanie czyli starcia rodaków. Z doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że zazwyczaj kończą się odwrotnie niż mówi analiza, więc z reguły ich nie ruszam lub gram w kierunku underdoga i tak też zrobię tym razem, choć więcej argumentów po swojej stronie ma Alex. Michelsen grał już w tym turnieju, grywa regularnie w głównym cyklu i póki co wygląda bardzo pewnie, a w jego grze jest bardzo mało wad. Z reguły początki spotkań miał najsłabsze, ale później już dominował. Ciężko będzie Tienowi się przebić przez ten mur, bo starszy z Amerykanów bardzo dobrze broni, a równie dobrze serwuje, więc tutaj potrzeba będzie czegoś ekstra. Tien jednak ma ten atut, że jest underdogiem, w zasadzie nic nie musi, a tylko może, a w zasadzie wykonał już plan maksimum na ten turniej, bo mało kto liczył, że wyjdzie z grupy, a po drodze ogra Filsa oraz Mensika czyli głównych faworytów (ostatecznie obaj odpadli). Learner na pewno ma niewygodny serwis, choć stawia głównie na kierunki i technikę niż siłę - tak cięte podanie będzie bardzo groźne na trawie. Na pewno Michelsen na dziś jest bardziej stabilnym graczem i jego pewna wygrana nie powinna tu zdziwić, ale zaryzykuję seta rywala, gdyż w tym formacie zwyczajnie warto grać pod underdogów bardziej niż zazwyczaj. Praktycznie jedno przełamanie decyduje o losach seta lub loteryjny tb.

👉 Tien wygra seta @1,4 (betclic) ✅

Fonseca 🇧🇷 vs. van Assche 🇫🇷
W mojej opinii ciekawszy z półfinałów, w którym spotka się rewelacja turnieju i przy okazji najmłodszy zawodnik w stawce czyli Fonseca oraz najbardziej doświadczony czyli van Assche. Dla obu ten sezon był totalnie inny, gdyż Brazylijczyk przebojem przebił się do mainstreamu, pokazując genialny tenis w Rio de Janeiro, a później głównie na szczeblu challengerowym, ostatecznie zaliczając awans w rankingu o kilkaset pozycji i awans do finałów sezonu. Z kolei Francuz zaliczył regres i zszedł nawet do challengerów, zawodząc także tam, ale spowodowane to było poniekąd kontuzją, ale też stylem, który oparty jest na defensywie i tym samym musiałby być perfekcyjnie przygotowany motorycznie, a tak nie było i podupadła jego pewność, a co za tym idzie też wyniki. Tutaj jednak gra bardzo dobrze i wypunktował Shanga oraz Basavareddy'ego, a z Michelsenem też mocno powalczył. Stara się grać ofensywnie, lecz głównym atutem jest obrona i gra z kontry. O dziwo mocno pomaga mu też serwis oraz doświadczenie, gdyż grał tu przed rokiem, co jest sporym handicapem. Mimo to o losach meczu głównie zdecyduje postawa faworyta, bo to on będzie nadawał ton grze. Póki co gra znakomicie, czasami przypomina Alcaraza w swoim nieustannym szukaniu winnerów. Mam tu jednak małe wątpliwości. W piątkowym meczu z Mensikiem rozegrał pełen dystans setów, ale też gemów, gdyż mieliśmy 5x tb, co na pewno może kosztować go pod względem fizycznym i kto wie czy nie zapłaci w półfinale z wybieganym Lucą. Ponadto korzystał z przerw medycznych z powodu ramienia i kostki, a mecz zakończył się dość późno, więc wydaje mi się, że over ma tu jakiś sens, a jeśli rzeczywiście coś będzie dolegać Joao to może nawet Francuz zaskoczy. Fonseca po meczu jednak mówił, że to nic poważnego i będzie gotowy na grę o finał. Stricte tenisowo Brazylijczyk stoi wyżej, ale mogą zdecydować detale fizyczne, choć nie muszą, bo póki co nie można się do niczego doczepić.

👉 powyżej 3,5 setów @1,5 (betclic) ❌

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +220
Do góry Bottom