ATP Challenger Maia
Ramos vs. Rincon
Spotkanie o ćwierćfinał zawodów w portugalskiej hali, na nawierzchni ziemnej czyli turnieju, który zazwyczaj kończy cykl challengerów w sezonie. Obsada jest dość mocna jak na koniec sezonu i pod lupę wziąłem mecz rodaków, w którym faworyzowany jest weteran. Jednak nie jestem przekonany, co do słuszności tego kierunku, gdyż Ramos systematycznie obniża swój poziom i jak jeszcze kilkanaście miesięcy temu grywał w głównym cyklu, tak teraz stał się średniakiem w challengerach i zwyczajnie nie można się go bać. Lewa ręka jest jakimś handicapem, ale niekoniecznie tutaj, bo rywal też jest mańkutem. W wymianach wygląda przeciętnie, a z racji, że serwis nie jest jego domeną to musi nadrabiać z głębi kortu. Hiszpan skończy zaraz 37 lat, więc ciężko mu będzie z jego stylem utrzymać odpowiedni poziom i wydaje, że pogra jeszcze sezon, może dwa na tym poziomie i zakończy karierę. Nie ma sensu w jego przypadku rozmieniać się na drobne i wypada powoli schodzić ze sceny. W ostatnim czasie ogrywał swoich rodaków i głównie graczy pod formą. Przegrał dwa razy z Mollerem czyli graczem, który nie wychodzi jeszcze poza challengery. Ostatnio widziałem go w starciu z Neumayerem i cudem dotrwał do tb, bo grał wyraźnie gorzej od Austriaka, który swoją ofensywą zepchnął go do obrony i nie nadążał za wieloma piłkami. Rincon to zawodnik młodego pokolenia, który nie ma jeszcze dużych wyników, ale ma potencjał. Ostatnio wygrał turniej
ITF, później urwał seta Fogniniemu, który zgarnął ostatecznie tytuł, a tu ograł Yevseyeva. Oczywiście nie są to rezultaty, które robią wrażenie, ale powinien powoli ogrywać weteranów jak choćby Ramos, a co najmniej urywać sety. Dodatkowym smaczkiem jest to, że Daniel cały czas walczy o udział w kwalifikacjach do
Australian Open, a dobry start tutaj może mu to zapewnić, więc motywację ma. Za sam start w Melbourne już jest nieźle wynagrodzenie, a co dopiero za jakiekolwiek zwycięstwo. Można zaryzykować nawet zwycięstwo za mniejszą stawkę. Kursy spadają!
Rincon wygra seta @1,5 (
betclic)
Warto też zwrócić uwagę na mecz Passaro vs. Gaubas, gdyż Litwin jest underdogiem, a jeszcze jest w grze o Next Gen
ATP Finals. Widzę tu furtkę do co najmniej seta
. Analizę sytuacji przedstawiłem
TUTAJ!