Saarinen-Lahtemaeki
1,85
Tobet
6/10 60zł
Widac leca masowki na Lahtemaeki i Kristoffersen a tak naprawde dla nich jutrzejszy dystans to meczarnie. Liczylem na taka pare po tym jak wystawiono Finke z Ishida po kursie 1,80 (juz spadl na 1,50 czego kompletnie nie rozumiem bo to Ishida jest mocniejsza na tym dystansie i nie odwazylbym sie tego zagrac, niedzielniaki widac graja po nazwisku..). W klasyku na 10km C od dawna jest powtarzalnosc wynikow. TOP 3 czyli Marit, Justyna i Tereska , za nimi o jakies 20 sek Saarinen i za Saarinen o kolejne 20 sek cala reszta wiec gdzie tutaj miejsce dla Lahtemaeki ? Przejdzmy do konkretow :
Obersdorf laczony po 5km C (duzo nam to nie daje ale zawsze cos) - Saarinen lepsza o ponad 20 sek na tak krotkim dystansie !
Oberhof 10 km C - Saarinen lepsza o 30 sekund !
Rogla 10 km C Mass start - Saarinen lepsza o 25 sekund !
Kuusamo 10 km C - Saarinen lepsza o 30 sekund !
Val di Fiemme 10 km Mass start TDS 2011 - Saarinen lepsza o MINUTE !
Wyniki mowia same za siebie i tutaj typ wydaje sie idealny ale musze zaznaczyc ze sa aspekty niekorzystne dla nas. To Lahtemaeki walczy o utrzymanie 4 miejsca i jest zmotywowana. Saarinen jest 11 i juz chyba wszystko jedno ktore miejsce zajmie bo i tak to dla niej ponizej oczekiwan. Jesli chodzi o wiek to widac ze Saarinen odczuwa trudy tak napietego kalendarza tds. Lahtemaeki za to jest mloda i dla jej organizmu taki wysilek to duzo. Klasyk to specyficzny styl i niektore zawodniczki sie w nim poprostu mecza i do takich nalezy Lahtemaeki. Saarinen za to uwielbia go i mam nadzieje ze jutro to udowodni i podejdzie zmotywowana do walki juz nie o klasyfikacje TDS a cenne punkty do PŚ.
Steira-
Ishida
2,10
Tobet
2/10 20zł
Tak jak pisalem, bylem sklonny zagrac na Japonke nawet w parze z Lahtemaeki ale
Tobet wystawil ja ze Steira co wydaje sie pewniejsze. Steira slabiutki wystep wczoraj, zawiodla mnie po calosci bo poczatek miala dobry a wiec widac zmeczenie. Wiekowo prawie rowiesniczki ale to Ishida wydaje sie swiezsza. W Obersdorfie Japonka lepsza o 22 sek od Norwezki na 10km C , w Kuusamo to Norwezka lepsza o tyle samo ale jak pisalem Steira im dluzej trwa tour tym ma slabsze wyniki. W Rogla Steira nie biegla wiec nie ma porownania ale Ishida dobre 8 miejsce. Dla Ishidi po 10 km C w Obersdorfie jutrzejszy dystans to glowne atrakcje w tourze wiec musiala zostawic sobie na to sily. Kursy powinny byc wyrownane a wiec 2,10 traktuje jako delikatne value i pobieram.
Jutro napisze jeszcze 1 typ, niestety pogralbym go juz teraz ale mam zamrozone srodki na jednym z bukow i musze poczekac z podaniem go bo nie chce zeby spadly kursy... Dostaje wiele priva czy Bjoergen czy Kowalczyk i czy Johaug moze zagrozic. Bjoergen powinna uciec jesli chce miec spokoj przed gora. Ale czy jest w stanie ? Klasyk wspolny to styl Justyny i to ona czesto byla gora. Dla mnie no bet ze wskazaniem na Marit. Johaug moze namieszac wiec nie tykam po kursach 1,30 jej w parach z ta dwojka.
7,3j.