Spotkanie: AC Milan - Arsenal
Typ: AC Milan wygra różnicą 2 goli lub wiecej
Kurs: 4.5
Buk: bet365
Analiza:To chyba jedno z najciekawszych spotkań tego etapu
LM. W poprzednim meczu padł bezbramkowy remis co pozornie pozostawia obu ekipom otwartą drogę. Prasa zarówno przy pierwszym meczu jak i teraz huczy o konfrontacji emerytów za szczawiami. Mecz gwiazd... Prawda jest taka, że goście nie powinni mieć dobrych humorów jadąc do Włoch. Pierwszy mecz zawalili nie zdobywając ani jednego gola. Pojawiły się komentarze, że to nie zasługa wyrównanego poziomu tylko Milan przyjechał po remis. Może 0-0 nie jest do końca takim remisem o którym można pomarzyć ale przy odpowiedniej grze w rewanżu wystarcza w zupełności. Zgadzam się z tą opinią i uważam że Włosi w Londynie osiągnęli to co chcieli osiągnąć. Teraz w rewanżu to Arsenal musi się spinać by zacząć strzeleć na obcym terenie. Choć wystarczy im bramkowy remis to myślę że to mniejszy atut niż własne boisko. Tu pierwszy argument za Milanem.
Negatywne komantarze dotknęły obie ekipy po bardzo przeciętnych występach w lidze. Pisano o żekomym spadku formy obu ekip. Fakt Milan w lidze się nie popisuje i raczej sprawa jest jasna że to Inter i Roma pozostaną na czołowych pozycjach. Takie mizerne wyniki, jak pisano, nie zapowiadają niczego dobrego przed
LM. Spotkałem się jednak również z innym, moim zdaniem ciekawszym spojżeniem na ostatnie wyniki Milanu. Jest to ekipa przyzwyczajona do wielkich meczy o najwyższe stawki. Jej piłkarze, zgodnie z tym co się im 'zarzuca' mają swój wiek i w wielu meczach już grali. Wyciągnąć z tego można wniosek dość przewrotny, że potknięca w licze, ze słabymi przeciwnikami są po prostu wynikiem znudzenia, braki emocji. Oni czekają na wielkie mecze, takie jak dzisiejszy. Wtedy się budzą i grają na najwyższym poziomie. Takie spojżenie zdecydowanie mi się podoba. Oczywiście nie znajduje ono zastosowania do niskiej ostatnimi czasy formy Arsenali, gdyż tam sa młodzi gracze i powinni w każdym meczy dawać z siebie wszystko. Ponad to, co do tej ligowej formy to jestem zdecydowanym przeciwnikiem typowania
LM kierując się wynikami z meczy lig krajowych. Jednym słowem kolejny plus dla Milanu.
Co do przypuszczalnych składów to Milan przymusowo wystąpi w dość ofensywnym ustawieniu [4-3-1-2]. Normalnie pewnie grałby tradycyjnie na jednego napastnika ale z powodu braku Seedorfa w składzie układ na choinkę odpada. Wystąpi 2 napastników: Inzagi i Pato a Kaka najprawdopodobniej będzie ich samotnie asekurował/wspierał. Myślę że to zaowocuje ładną grą w ataku, a przede wszystkim piekielnie skuteczną.
Arsenal również nie będzie miał wszystkich gwiazd na boisku, nie zagrają: Rosicky, Toure, Song, Djourou, Eduardo.
Przewidywane składy:
Milan:
Kalac, Oddo, Nesta, Maldini, Kaladze, Pirlo, Gattuso, Ambrosini, Kakà, Inzaghi, Pato
Arsenal:
Almunia-Sagna-Gallas-Senderos-Clichy-Eboue-Flamini-Fabregas-Hleb-Walcott-Adebayor
Moim zdanie Milan w tym meczu pokaże, że jest nadal europejską potęgą i rozniesie ekipę gości. Wygrana 2 lub więcej bramkami jest wielce prawdopodobna.