Poniżej wrzucam moje i majekxa rozkminy z października, można się przekonać, czy mieliśmy rację
Poza tym wywaliło mi tekst o minionym sezonie więc powiem tylko, że karuzela się zaczęła. Nowi trenerzy w Wellington, Adelaidzie i Western United FC, 11 zespołów w nowym sezonie, będzie się działo
cytat z dnia 14 października 2018 11:31 przez qowalsky6
Dzięki majekx za rozbiegówkę, nie wiem, czy stać mnie będzie na elaboraty, jak to drzewiej bywało. Pozwól, że odniosę się po zdaniu do tego co napisałeśAdelaide United:
Napisałeś: Miom zdaniem ???? uża strata w ofensywie, defensywa jako tako zalatana - prognozuje gorsze wyniki niż w sezonie 2017/2018
Myślę, że nie będzie tak źle, Redsi ogrywali się w boju (FFA), zgranie to może być ich atut.
edit Sezon mieli poryty, raz góra, raz dół, ale doszli do PO i troszkę zamieszali, pod koniec sezonu ich mecze nie były ładne... Sydney FC:
Napisałeś:Odeszli:
Mierzejewski, Bobo, Buijs, Ferreira - czyli praktycznie cała ofensywa
Jak dla mnie straty nie do zastąpienia, to może być ich trudny sezon, tym bardziej, że odszedł też trener. Następca to kontynuator myśli Arnolda, ale zobaczymy. Na razie poszło im nieźle (FFA).
edit Mieli trudniej, Premiers nie dla nich, ale na koniec się postarali i mistrzem zostali Lekko nie było...Melbourne City
Arzani, Budziński, Kamau, Fitzgerald, Mauk
Moim zdaniem:
Lekki minus, ale jako, że główni przeciwnicy także stracili na sile, to tym samym City wyrasta na pierwszego z kilku faworytów walki o mistrzostwo.
No nie wiem, czy to taki faworyt, straty duże, zobaczymy dalej.Dla mnie są słabsi.
edit I byli słabsi jakby nie dołączył Maclaren to mogło być jeszcze gorzej, PO były ale bez sukcesów...Melbourne Victory:
Berisha, Leroy
Moim zdaniem:
Na tą chwilę główny pretendent do mistrzostwa i tym samym obrony tytułu. Odeszli zawodnicy, którzy byli cieniem samych siebie (Berisha) lub zawiedli (Leroy). Przybyli zawodnicy ciekawi, doświadczeni i mocni - dobrze nadający się do ligi.
Teraz to mój kolego trochę przesadziłeś ???? , fakt, że Besart miał gorszy sezon, ale i tak "wyrobił" zajebistą normę (przynajmniej jak na A-league ???? ) 14 goli, George (może bez szału), ale dorzucił kolejne 9 więc, aż tacy słabi nie byli ???? Czekam na Twoją drugą część i pozdrawiam serdecznie.
edit No i zabrakło trochę zawodników typu Besart, PO były, ale ten sezon nie do końca udany dla mistrza sezonu 2017/2018. Teraz kolejne zmiany. Zobaczymy...
Czołem kolego ???? WSW
Napisałeś: Moim zdaniem:
WSW się wzmocniło. Niby stracili Cejudo, ale przybyli doświadczeni i ograni w lidze gracze City, do tego jeszcze Elrich z Adelaidy. Widać Markus Babel stawia na graczy oświadczonych i ogranych. Mogą być w PO.
Ja mam podobne wrażenie, że Wędrowcy wychodzą na nowy sezon wzmocnieni, oby byli dalej overowi ????
edit No i byli overovi, korzystałem, PO nie było, trochę rozczarowali...CCM
Zdecydowanie największe i najciekawsze ruchy transferowe. Jeżeli tylko Oar szybko wejdzie w sezon to może z McComack'iem nieźle namieszać. Na pewno CCM jest silniejsze a tym samym powinno powalczyć o PO - jeżeli ta ekipa nie rozpadnie się po nowym roku.
Dla mnie Rozbitkowie 28 to jeden wielki misz - masz. Tylko McCormack tam nie pasuje. Nie wiem czy to wystarczy na jakieś sukcesy. Poza tym weź to posklejaj...
edit Mc Cormack się zawinął kiedy zobaczył tą degrengoladę i uciekł przed wooden spoon, sukcesów nie było tylko wstyd...Perth Glory
Napisałeś:Moim zdaniem:
Glory nie zrobiło żadnych dużych ruchów na rynku. Dlatego, porównując z resztą zespołów to wróżę ciężki sezon zespołowi z Perth i raczej dolną część tabeli.
Niby wzmocnienia ale szału nie widzę, paradoksalnie może to będzie atut dla Glory w tym sezonie?
edit To był atut, bo Premiers wylądował w Perth właśnie, a i Grand Final był z ich udziałem, super sezon...Newcastle Jets
Jets było objawieniem poprzedniego sezonu. W tym, bez podstawowego bramkarza może być trudniej. Człon zespołu pozostał, ale uważam, że nie będzie już tego elementu zaskoczenia. Zdobywanie punktów będzie trudniejsze, a więc środek tabeli to będzie miejsce Jets na koniec sezonu zasadniczego.
Dla mnie okres transferowy w wydaniu Jetsów chyba został przespany. Nie wiem z czego to wynikało. Zgranie zespołu to zaleta jednak zaskoczyć inne zespoły już się nie dadzą. Może być trudniej.
Edit I było trudniej, brak PO bardzo zasmucił kibiców z Newcastle, ale brak transferów się zemścił, do tego kontuzje i rozczarowanie...Wellington Phoenix
Latarnia ligowa. Przed Krishną i Durante ciążki sezon, żeby ten zespół jakoś grał - choćby i u siebie.
Ostatnio outsider ligowy, czy legia cudzoziemska Nix, to przepis na sukces, czy porażkę? Raczej to drugie, no chyba, że Polacy odpalą w Wellington ????
Edit Hehe i to jak odpalili, szczególnie Kurto, ile im meczów uratował, to wiemy, były PO i to jest sukces. Do tego Krishna król strzelców i bomba...Brisbane Roar
To może być ciężki sezon dla Roar i coś wyżej niż 6 pozycja to będzie pewien sukces.
Duże przetasowania, czy Taggart i Mauk wzmocnią zespół z Brisbane? Tradycyjnie zespół zagadka. Mam ich na oku ????
edit No i był nieprzewidywalny to team, ale dawał zarobić na swojej beztrosce, do tego dostał ode mnie nowy przydomek Roar "no defence" a bez tego PO być nie mogło
Podsumowanie:
Cechą A-league zawsze była nieprzewidywalność, ale ten sezon to chyba będzie apogeum tego zjawiska, skończyła się pewna epoka dla wielu zespołów, z których poodchodziły ikony klubowe (zawodnicy i trenerzy), mnóstwo przetasowań, mądrzejszy będę po 2 kolejkach, bo teraz to tylko i wyłącznie byłoby wróżenie z fusów. Na razie wygląda to jak w polskiej ekstraklapie, gdzie każdy może wygrać z każdym ???? Dzięki majekx za robotę i miejmy nadzieję do rychłego zobaczenia.
edit Nic, a nic, nieskromnie powiem, się nie pomyliłem ...