Pierwsza para taka sama jak tydzień temu. Wtedy to Webber miał fatalny start, ale w trakcie wyścigu odrobił kilka pozycji do Alonso. Dzisiaj nie spodziewam się takiej katastrofy na starcie i Mark spokojnie tutaj będzie bił się o win. Alonso jak to on, awansuje zapewne w górę , ale ma przed sobą dwa Lotusy i o ile Groszka pewnie minie to z Raikonenem będzie mu ciężko.
Tyle, że Ferrari ma zupełnie inną strategię na ten wyścig niż wszystkie sześć bolidów przed nimi. Ferdek i Felipe startują na pośredniej mieszance, a Hamilton, Vettel, Webber, Ricciardo, Kimi i Romek na miękkiej. Na tej samej miękkiej która starcza wg pirelli na 5-6 okrążeń i wtedy się zużywa. W dodatku bolidy zatankowane pod korek. Więc jeżeli żadnego SC w początkowej fazie nie będzie to wspomnieni kierowcy będą zjeżdzali na pit stopy, a Ferrari będzie cisnęło do przodu zyskując przewagę. Dlatego ja też po takim kursie bym tego nie ruszał.
Mam za to inny typ który już wczoraj zagrałem.
GP Niemiec - wyścig niedziela 14:00
Felipe Massa Top6 ?
Typ : TAK @ 1,95* Expektniestety awaria po świetnym początku
Massa startuje z P7. Jednak Ferrari ma zupełnie odmienna strategię od całej czołówki która wystartuje przed nimi. Moim zdaniem jest to lepsza strategia. Ferrari kosztem wysokich miejsc w kwalifikacjach założyli pośrednie opony i z takich też wystartować muszą jutro w wyśćigu. Cała czołówka wystartuje na miękkich oponach. A miękkie opony zużywają się po 5-6 okrążeniach jak mówili fachowcy pirelli i ludzie związani z poszczególnymi zespołami. Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę że te miękkie opony będą mieli przy zatankowanych pod korek bolidach więc kolejny minus.
Przed Massą jest Daniel Ricciardo który jak sam mówił tempa podczas tego weekendu nie mają jak na Silverstone, a wysokie miejsce to tylko właśnie fakt, że kierowcy za nim nie wyjechali wcale na pomiarowe okrążenia w kwalifikacjach i wystartują w pośrednich oponach.
A tempo Ferrari dzisiaj było dobre i w 3 treningu i w Q2. Będą jutro atakowali zapewne na wysokie miejsca.
Takiego kursu bym nie dawał, bliższe prawdy jest @1,66 jakie wystawił b365, w betssonie/bwin @1,70.
*dzisiaj już kurs @1,80
Ponadto mam kilka ciekawych par na oku...
GP Niemiec- wyścig niedziela 14:00
Button - Perez
Typ : Button @ 1,50
Alonso - Massa
Typ : Alonso @ 1,25
Hulkenberg - Gutierrez
Typ : Hulkenberg @ 1,40
AKO @ 2,63 Expekt
Button jeździ tutaj dobrze , napewno lepiej niż Perez. W dodatku Sergio miał problemy z bolidem no i jesz szalonym kierowcą więc będzie jeździł na granicy ryzyka. Button P9, Perez P13 to już powinna być dość dobra przewaga, no i wiadomo kto lepiej dba o opony -> Button.
Fernando is faster than you i cała argumentacja typu. Massa był wyżej od Alonso w wyścigu w tym sezonie tylko wtedy gdy...Alonso nie dojechał do mety z powodu kolizji.
Hulkenberg bardzo dobry weekend, dostał się do Q3 kosztem ROsberga co prawda, ale i tak jeździł dobrze od piątku. Jak sam mówi mają dobre tempo wyścigowe co było widąć na treningach więc liczy że dojedzie w punktach dzisiaj. Gutierrez bez szału. W treningach tracił po ok 0,5sek do Nico, kwale tez pokazały potencjał obu kierowców więc oby bez incydentów wyścigowych z udziałem Nico się obyło...