Manchester United - Cluj 1 -1,69 (PinnacleSports)
0:1
Trochę zaskoczony jestem czytając wypowiedzi odnośnie tego meczu. Większość zgodnie daje 2, albo 2 DNB i zgodnie podpiera się argumentem "bo Cluj musi" i przy okazji traktuje się MU jak fagasów bez jaj, którzy przyjdą wieczorem na Old Trafford na piknik, posiedzą, dadzą strzelić Rumunom pare bramek i wrócą zadowoleni do domu, że dostali w plecy od Rumunów przed tysiącami ludzi. Ja mam inne zdanie o tym meczu. Wiadomo, że Manchester nie zagra podstawowym składem. To jednak nie wiele zmienia moim zdaniem, bo nawet zmiennicy w zdecydowanej większości są lepszymi piłkarzami niż ci z Cluj. Nie prawdą jest to, że MU zagra jutro totalnymi rezerwami i młodzieżą. Sam Fergie powiedział, że zagra m.in. Rooney, którzy potrzebuje występów. Można spodziewać się następującego zestawienia MU: De Gea; Smalling, Jones, Wooton, Buttner; Giggs, Powell, Cleverley, Young; Rooney, Hernandez. Nikt mi nie wmówi, że to młodziki i rezerwy. Jak dla mnie to dobry skład - w sam raz na Rumunów. W bramce mam nadzieję, że zgodnie z przewidywaniami zagra De Gea, to akurat w moim odczuciu wzmocnienie, bo Lindegaard np. w meczu z Reading był bardzo nie pewny. W obronie niewiadomą jest Wooton. Obrona MU ostatnio generalnie nie jest w najwyższej formie, ale kto wie czy to odmłodzenie z Wootonem i Buttnerem nie wyjdzie im na zdrowie. Pomocy i napadu nie trzeba przedstawiać, Fergie w swoim stylu pomiesza doświadczenie z młodością i przypuszczam, że to przyniesie oczekiwane efekty. Atak to moc, jak Rooney zagra od pierwszej minuty, to zapewne w drugiej połowie zobaczymy Welbecka. Osobiście chętnie bym zobaczył w tym meczu również Petrucciego czy Henriqueza. Cluj jutro bez większych osłabień w składzie, ale to nic nie zmienia. Moim zdaniem Rumuni nie maja argumentów żeby na Old Trafford pokazać coś więcej niż jakaś bramka z kontrataku. Nawet jeśli tak się stanie to myślę, że MU spokojnie powinno strzelić ich więcej. Okazji na pewno będzie sporo. Oglądałem Cluj w meczach wyjazdowych z Bragą i Galatasaray i naprawdę wyniki wyglądają o niebo lepiej niż gra. Z Galatą to już w ogóle szkoda słów, taki mecz zdarza się raz na sto. Cluj na wyjazdach gra z kontry, tak strzelali bramki w Bradze i z takiej akcji padł gol w Stambule (z tym, że to Galata sobie strzeliła swojaka). Stwarzają mało sytuacji, w przeciwieństwie do rywali. Indolencja strzelecka Bragi i Galataty w meczach z Cluj to dla mnie zagadka. Jednak myślę, że piłkarze pokroju Chicharito, Roo, Welbecka czy Giggsa będą bardziej skuteczni. Pisanie, że MU olewa mecz itd, jakoś nie pasuje mi do charakteru tej drużyny. Wiadomo, że zdarzają się wpadki jak z Basel czy kiedyś z Aalboriem. Jednak o chęć zwycięstwa i zaangażowanie można być spokojnym, tym bardziej, grają zmiennicy oni zechcą pokazać się, a jak wiadomo nie mają na to szans (a przynajmniej nie wszyscy) co tydzień w Premiership. Podsumowując argument, że Cluj musi to dla mnie żaden argument. Chociaż... to może nawet argument za moim typem, bo jeśli Cluj zechce zaatakować (w co wątpię) to tylko da więcej miejsca na akcje ofensywne United. Cluj to drużyna o klasę gorsza od nawet rezerwowego Manchesteru i nie widzę innej opcji niż zwycięstwo gospodarzy.