W odpowiedzi do wiadomości wyżej, kto kto ogląda ligę Hiszpańską traktuje Fuertesa poważnie? Chłop chyba chce wejść w buty Lahoza i być gwiazdą ligi. Natomiast zgadzam się z tym, że mecze na kartkowym świeczniku są często z góry "ustawione" na małą liczbę kartek. Tak było i jest we Włoszech, w Hiszpanii od lekko dwóch sezonów czy w Niemczech (choć tutaj akurat widzę pewną poprawę). W tej chwili najlepszymi kierunkami moim zdaniem są
Holandia (niskie linie i można ładne kursy wyhaczyć) oraz
Anglia gdzie dynamika gry jest bardzo wysoka + sędzia meczu.
Mimo wszystko poniżej moje luźne kartkowe propozycje na wieczór z LKE (mecze głownie o awans ale LKE nie jest tak medialna uważam, żeby był aż tak duży nacisk na mało sprawdzonych sędziów żeby się wybitnie mocno wstrzymywali z upomnieniami).
1. Jagiellonia - Olimpija | +4,5 kartki
Dla mnie pewniejszy mecz z udziałem polskich drużyn. Obie ekipy blisko siebie, zwycięstwo daje awans Jadze do 1/8. Olimpija jesli wygra to też z dużymi szansami na bezpośredni awans.
Gospodarz trochę spuchnięty ostatnio, frustrację widać było w Czechach po porażce z Mladą, dużo negatywnych emocji i w konsekwencji kartki żółte i czerwone. Olimpija podobnie, wysoka porażka u siebie z Cercle, sporo kartek i również czerwona. Mecz o dużym ciężarze gatunkowym (mimo, że obie ekipy zagrają w dalszej fazie), dla obu ekip szansa na pierwszy taki "sukces" w Europie. Nie spodziewałbym się pięknej gry a raczej mało ciekawego widowiska, trochę kopaniny bym powiedział. Martwi mnie sędzia Godinho bo świetnie się wpisuje w narracje wielkich nadziei na dużo kartek i klopsa na koniec (już się kilkukrotnie na nim zawiodłem). Normalnie bym grał większe linie ale ze względu na sędziego ograniczę się +4,5. Alternatywnie faule bo sędzia może wczuć się w rolę drobiazgowego rozjemcy co gwizdnie 30 fauli a kartek pokaże mniej niż powinien.
2. Cercle - Basaksehir |+4,5 kartek
Cercle w lidze słabiutko ale w LKE z awansem. Goście póki co na krawędzi, przy zwycięstwie awans, przy remisie/porażce koniec europejskiej przygody. Jeśli Basaksehir nie odpuści meczu to o kartki spokojny jestem, sami są w stanie pokryć linię. Sędziuje Węgier Vad - elastyczny sędzia, tam gdzie trzeba kartkę pokazać to pokaże, tam gdzie nie ma konieczności to nie. Obie ekipy dużo faulują więc tych szans na kartkę będzie sporo.
3. Molde - Mlada |+4,5 kartek
Kolejny mecz o awans do play-off tyle, że przegrywający odpada z rozgrywek. Molde 4 punkty, Mlada 6.
Skandynawia się jakoś zbytnio nie kojarzy z kartkami, piłkarze raczej z niezbyt gorącymi głowami. Muszą jednak gonić a Mlada pokazała, że umie w przeszkadzanie przeciwnikom. Obie mają średnie zbliżone do 2 kartek na mecz więc bez szału ale uważam, że zobaczymy niejedno spięcie czy niesportowe zachowanie. Sędziuje Kastrati z Kosowa - potrafi zaszaleć i pokazać +10 kartek w meczu, raczej się w tańcu wiadomo co i jak piłkarze nie respektują jego decyzji to nie będzie się 3 razy powtarzać tylko ukróca dyskusję kartką. Rzadko sędziuje w Europie ale takie wrażenie odniosłem oglądając jego 2-3 mecze.
Myślałem również o Lugano - Pafos pod kątem kartek ale jeszcze nie zdecydowałem.
W przypadkach 2 i 3 uważam, że można również pomyśleć o kartkach dla konkretnego zespołu tj. Basaksehir oraz Mlada.
Turcy z gorącymi głowami, sporo kartek na koncie (15 w 5 meczach z czego 11 w dwóch wyjazdowych) a Mlada raczej nie wyjdzie z myślą o grze a o utrzymaniu remisu, skupienie bardziej na wybijaniu gospodarzy z rytmu coś jak z Jagiellonią w końcówce spotkania.