Liga Mistrzów
Stadoin Luzhniki, 23-11-2010, 18:30
Spartak Moskwa - Olympique Marsylia
Typ: HT X
Kurs: 2,00
Kluczowy mecz w kontekście awansu z grupy F. W tej chwili w nieco lepszej sytuacji jest Spartak, który ma w zanadrzu mecz z Ziliną. Biorąc pod uwagę to, że w przyszłym tygodniu Marsylia podejmie Chelsea, dzisiaj nie może sobie pozwolić na porażkę. Bukmacherzy dają zespołom równe szanse. Ja uważam, że to Marsylia będzie przeważać. Jednak jest za dużo "ale" abym na nich postawił. To Spartak okazał się w końcu lepszy w pierwszym meczu. Poz tym prawie 80-tysięczna armia rosyjskich gardeł na pewno zagłuszy skromną grupkę Francuzów. Patrząc na formę Olympique da się zauważyć, że w ostatnim czasie radzą sobie nieźle. Całkiem przyzwoite 5. miejsce w lidze jest efektem ostatnich dobrych wyników. Zwycięstwo z Monaco czy Toulouse to potwierdza. Do tego dołóżmy pogrom na Słowacji (Zilina 0-7). To wszystko tworzy nam fajny obraz Marsylii. Jednak rywale też nie śpią. W 3 meczach ugrali co prawda tylko 2 oczka, ale patrząc na klasę rywali nie jest to fatalny wynik. Tym bardziej, że podczas meczu z CSKA gracze Spartaka byli już na Lidze Mistrzów.
Didier Deschamps obiecał, że jego drużyna zrobi wszystko, aby dzisiaj wygrać. Mówił, że zespół jest dobrze przygotowany. Poza tym przyznał, że szanuje klasę rywala i wie, że o zwycięstwo nie będzie łatwo, jednak jego zespół jest przygotowany na ciężką walkę i zwycięstwo. Zobaczymy jak słowa szkoleniowca gości przełożą się na boiskowe wydarzenia.
Co do ubytków w kadrze, to Spartak dziś na pewno bez
Andreia Ivanova. Dużym osłabieniem byłby brak
Alexa, ale szanse na jego występ to podobno 50/50, więc znając życie wystąpi. Do składu wróci też najprawdopodobniej
Ari, który opuścił kilka spotkań.
Kontuzje w Marsylii wyeliminowały
Benoita Cheyrou i
Hiltona.
Cóż Marsylia jest dla mnie lepszym zespołem. Ma wszelkie zadatki na to, żeby dzisiaj wygrać. Jednak typowym problemem może być przespanie początku meczu i brak zaangażowania. Poza tym w Rosji nigdy nie gra się łatwo. Oba zespoły na chwilę obecną są według mnie na wyrównanym poziomie. Ciężko będzie któremuś z nich uzyskać wyraźną przewagę od początku meczu. Z czasem Marsylia zacznie ryzykować, bo w końcu 3 punkty to tutaj konieczność. Jednak pierwsza połowa jak dla mnie okaże się spokojną i wyrównaną częścią gry, zakończoną remisem.
Liga Mistrzów
Stamford Bridge, 23-11-2010, 20:45
Spartak Moskwa - Olympique Marsylia
Typ: Chelsea [-1]
Kurs: 1,45
Jak już jesteśmy w Grupie F to przeanalizujmy, co się może stać dzisiaj na Stamford Bridge. Chelsea wygra? Tak. Wysoko? Tak. Chelsea zagra rezerwami? Tak.
3xTAK!
Propably starting XI: Cech, Bosingwa, Bruma ('91), Ivanović, Van Aanholt ('90); Ramires, McEachran ('93), Obi Mikel, Kakuta, Sturridge, Kalou
Skoro te młode wilczki grają dla Chelsea, to muszą umieć kopnąć piłkę. Wiadomo, że braki w składach często osłabiają drużynę, w 100% się z tym zgadzam, ale w tym przypadku klasa rywala jest bardzo mała, a kilku doświadczonych piłkarzy Chelsea będzie dowodzić tą zgrają małolatów. Poza tym
Ramires, to przecież świetny piłkarz, ma coś do udowodnienia. Podobnie jak
Salomon Kalou.
Wielu z tych graczy to ogromne talenty, mieli już oni okazję się pokazać, a dziś przed nimi ogromne pole do popisu.
Cel: napukać jak najwięcej goli Zilinie, która nie gra już o nic. Kibice chcą obejrzeć pogrom, są głodni krwi rywali. Dzisiaj dopełni się ich prośba. Oczekuję okazałego i pewnego zwycięstwa gospodarzy.
Liga Mistrzów
Stadio Olimpico, 23-11-2010, 20:45
AS Roma - Bayern Monachium
Typ: Roma
Kurs: 1,90
Niesłychanie ciekawie powinno dziś być na Stadio Olimpico. Roma, która z meczu na mecz gra lepiej podejmie Bayern, który bardzo przeciętnie gra na wyjazdach. To jedno z najciekawiej zapowiadających się spotkań
LM w tej kolejce. No i co o gospodarzach? Roma w formie, Roma wygrywa wszystko jak leci, Roma bez poważnych osłabień w składzie, Roma gra u siebie przy ok. 80 000 kibiców. Mało? To dodajmy, że Bayern ma już zapewniony awans, natomiast Roma powinna dzisiaj zdobyć komplet, aby jedną nogą być w 1/8 finału. Wreszcie napiszmy o tym, że goście przyjadą do Włoch bardzo mocno osłabieni. Kontuzje wyeliminowały z gry
Klose,
Robbena,
Van Bommela,
Olića i
Badstubera. Zawieszony jest
Schweinsteiger. Dla gospodarzy ten mecz jest też sprawą honorową, bowiem wypada odgryźć się za porażkę z 1. kolejki
LM. Jedynym zmartwieniem Ranierego jest właściwie brak
Perrotty, ale spokojnie jest go kim zastąpić. Wszystko dzisiaj wskazuje na zwycięstwo Rzymian. Jestem zdania, że dzisiaj gospodarze pokonają spokojnie Bayern, zastanawiałem się nawet nad handi, ale nie ma co szaleć.
Liga Mistrzów
St. Jakob Park, 23-11-2010, 20:45
FC Basel - CFR Cluj
Typ: over 2,5
Kurs: 1,65
Mecz o życie dla obu zespołów. Przegrany wraca do domu z niczym. Wygrany ma jeszcze szanse na Ligę Mistrzów, a na pewno na Ligę Europejską. Po porażce domowej z Romą Bazylea nieco spuchła. Przyszedł mały kryzys, porażka ligowa z Thun, remis z Luzerną i wymęczone zwycięstwo po karnych w pucharze z drugoligowym Servette. Na pewno nie jest to szczyt marzeń dla gospodarzy, jednak
Liga Mistrzów to inna bajka.
Cluj ostatnio w lidze radzi sobie nieco lepiej niż dzisiejszy rywal. W trzech spotkaniach gracze z Rumunii zdobyli 7 punktów. Jedyną wpadką była pucharowa porażka z Glorią Bistrita. Do ostatniego meczu w Lidze Mistrzów można było powiedzieć, że Cluj radzi sobie całkiem nieźle, niestety porażka 0-4 na własnym terenie z Bayernem popsuła pozytywną opinię. W tej chwili Cluj stoi w bardzo trudnej sytuacji. Ma co prawda w perspektywie mecz u siebie z Romą, w którym można powalczyć, ale mimo wszystko to dzisiejsze spotkanie jest kluczowe. O zwycięstwo będzie bardzo ciężko, ale i goście tanio skóry nie sprzedadzą.
Kursy dla mnie są średnio dobrane. Dałbym nieco większe szanse Cluj.
W tym spotkaniu zdecydowałem się na over, bo obie drużyny są bramkostrzelne i zagrają dzisiaj najlepiej jak mogą. Cluj strzeliło co najmniej jednego gola w 13/16 meczów ligowych. Basel w 14/15.
Z braku czasu reszta analiz nieco mniej obszerna:
Liga Mistrzów
Amsterdam ArenA, 23-11-2010, 20:45
Ajax Amsterdam - Real Madryt
Typ: HT under 1,5
Kurs: 1,56
*Real bez wielu podstawowych graczy, m.in. Oezila, Khediry, Carvalho, Higuaina czy Kaki.
*Real nie musi zagrać na maksa, raczej będzie kontrolował mecz i czekał na swoją akcję
*Ajax nie powinien ruszyć do przodu od początku, bo będzie się bał kontr
*Napastnicy Ajaxu bez formy ostatnio, a Suarez gryzie rywali zamiast trawy
*W meczach z udziałem Realu większość goli wpada w 2. połowie
Stawiam też na
Arsenal - 1,90