Sparta Praga - Napoli
Dziś o 19 dojdzie do bardzo ciekawego spotkania, w którym zmierzy się lider grupy I - Sparta Praga, z wice liderem - Napoli. Obie drużyny mają w tej chwili po 9 punktów jednak dzięki lepszemu bilansowi bramkowemu to ekipa z Czech jest na pierwszym miejscu. W pierwszym spotkaniu tych drużyn, na inaugurację fazy grupowe
LE Napoli pokonało 3:1 Spartę mimo, że od 14 minuty po golu Husbauera musieli gonić wynik.
Sparta tradycyjnie bardzo mocna na swoim stadionie. Od początku sezonu rozegrali oni przed własną publicznością 13 spotkań z czego 12 wygrali, a przegrali tylko 1. Bilans bramkowy w tym okresie to 38:6 (!!!). Oczywiście liga czeska jest zdecydowanie słabsza niż włoska i tak na dobrą sprawę walka o tytuł rozgrywa się pomiędzy Spartą, a Plznem. Jednak aby taki bilans utrzymać przez ponad 4 miesiące grając na trzech frontach (Superpuchar, liga i
LM/
LE) trzeba włożyć w to naprawdę sporo pracy. W grupie do tej pory jedna jedyna porażka właśnie z Napoli w pierwszej kolejce. Pozostałe mecze to pewne wygrane z Young Boys (3:1) oraz ze Slovanem Bratysława (3:0 i 4:0). Z tego co wiem w drużynie gospodarzy nie zagra podstawowy bramkarz Bicik. Mam jednak nadzieję, że jego zmiennik stanie na wysokości zadania choć prawdę mówiąc spodziewam się bramek z obu stron. Dla Sparty całą robotę w ofensywnie robi Dockal, Krejci i Lafata, który zdobył w tej edycji
LE już 5 goli i przewodzi klasyfikacji najlepszych strzelców wspólnie z Kane'm i Rusescu.
Z kolei Napoli to dla mnie prawdziwa zagadka. Potrafią wygrać u siebie z Romą 2:0 po bardzo dobrym meczu, następnie wygrywają na wyjeździe z Fiorentiną 1:0 aby w ubiegły weekend zremisować u siebie 3:3 z Cagliari, które ucieka przed strefą spadkową. Generalnie podopieczni Beniteza wyglądają na drużynę mocniejszą jednak wiemy, że to jest
piłka nożna i tu wszystko się może zdarzyć. Ktoś wcześniej wklejał skład w jakim ma wyjść dzisiaj Napoli. Brak tak przede wszystkim Higuaina, który w
LE ustępuje miejsca Zapacie. Nie zagrają tez Mertens i Insigne.
Moim zdaniem będzie bardzo wyrównany. Większe posiadanie zapewne będzie miało Napoli jednak czy to się przełoży na sytuacje bramkowe i co najważniejsze na goli? Nie jest to wcale takie pewne patrząc na błędy obrony jakie zdarza się popełniać defensorom. Niemniej wydaje mi się, że Sparta chcąc wziąć rewanż za porażkę w pierwszej kolejce wyjdzie nabuzowana w 200% i to oni zgarną dziś komplet punktów.
Sparta Praga @ 2,90
Sparta Praga 1X @ 1,55
Over 2,5 @ 1,88
BTS @ 1,68
Unibet
Mamy już podane składy ->
http://www.livesports.pl/mecz/QXUZ0xDa/#sklady;1