Ligę Europejską wg. mnie ciężko obstawić, dlatego po kilku doświadczeniach staram się tego nie robić, natomiast jesteśmy teraz w takiej fazie, że zaczynają się decydujące mecze. Dla takich zespołów jak
Tottenham, Sevilla, Everton, Napoli itp. te rozgrywki zaczynają się dopiero po fazie grupowej stąd często ich wyniki różniły się od tych co na kuponie. Mecze które decydują o awansie starałem się odpuścić, natomiast wziąłem kilka innych pod lupę. Oczywiście należy poczekać do ogłoszenia składów.
Dynamo Moskwa - Panathinaikos under 2.5 1.90 Unibet
Dynamo Kijów - Rio Ave under 3.5 1.52 Unibet
W obu tych przypadkach goście bez szans na awans stąd wydaje mi się, że nie powinni się zabijać w tym meczu. Oczywiście wiemy, że za każdy wygrany mecz są pkt i premie, ale gdy można awansować motywacja jest większa. Wiemy jak ciężkie są wyjazdy na wschód dla każdej drużyny. Dynamo Moskwa pewny awans, Dynamo Kijów myślę, że w przypadku chociażby remisu też. Oczywiście matematyka powie swoje, ale jak na moje nie ma sensu się w tą zagłębiać. Co mnie najbardziej skłania ku typom to fakt iż oglądałem mecze Ligi Mistrzów gdzie odbywały się mecze na mroźnym wschodzie i nie był one porywającym widowiskiem, a grały zespoły w których każdy miał szanse na awans.
Różnica temperatur w obu przypadkach to 15-20 stopni, oczywiście z plusa na minus. Trzeba jedynie poczekać na składy, czy wyjdą podstawowi czy może rezerwowi zawodnicy w co jednak wątpię.
Aalborg BK - Steaua Bukareszt 1 3.00 WilliamHill
Oba zespoły z szansą na awans. Pierwszy mecz owszem, Steaua wygrała wysoko bo 6-0 z Aalborgiem, lecz przy stanie 1-0 Duński bramkarz dostał czerwoną kartkę, Rumuni strzelili karnego i wszystko się posypało. Remis nikogo nie skarci. Steaua w przypadku jednego pkt dalej jest vice liderem ale ma mecz z Dynamem Kijów, natomiast Aalborg będzie musiał wygrać z Rio Ave i obserwować rywali. Wydaje mi się, że oba zespoły powinny starać się zagrać o pełną pulę i otwarty mecz.
Cały typ kieruję w stronę Aalborg, nie wiem jeszcze czy wygraną czy over 1.5 bramki, a dlaczego?
Aalborg u siebie a na wyjeździe to inny zespół. U siebie wygrali 1-0 z Rio Ave i 3-0 z Dynamo Kijów. W lidze u siebie bilans 4-3-1= 15 pkt, a na wyjeździe 1-3-3= 6 pkt. Steaua w lidze u siebie 19 pkt a na wyjeździe 18 pkt czyli równy poziom.
W lidze europejskiej na wyjazdach 2-2 z Rio Ave i porażka 3-1 z Dynamem Kijów, czyli chluby im to nie przynosi. Co do kadr to Aalborg powołania takie jak na mecz z Dynamem Kijów u siebie gdzie wygrali, natomiast jeśli w Lidze Europejskiej po 3 żółtej kartce jest pauza to
Steaua zagra bez podstawowego stopera Szukały i def. pomocnika Prepelity, którzy grali w każdym spotkaniu, czyli linia defensywna osłabiona. Co do pogody to w Rumuni na tą chwilę jest około -1 stopni, natomiast w Dani jest +6 stopni, więc powinny być chęci do atakowania.