Szanowni Forumowicze, mój pierwszy post tutaj choć stronę śledzę od dłuższego czasu. Proszę od razu nie wieszać na mnie psów ale grzecznie tłumaczyć jeśli mijałbym się z prawdą ???? Przejdźmy jednak do sedna i pierwszego meczu w tej kolejce.
Lechia Gdańsk - Miedź Legnica
Zgadzam się z cubson83 w tym temacie, że coś w Lechii ruszyło. Na start była wygrana z Jagą, choć nie przeważali. Uważam, że powinien być uczciwy remis. Ale z tego meczu wszyscy i tak pamiętamy najlepiej faul Peszki. Remisowy mecz ze Śląskiem (1:1). Tylko 2 celne strzały i spudłowany karny... Remis w Warszawie ze słabą Legią. Choć remis trzeba też przyznać zasłużony. 3 zadowalające wyniki z "dobrymi" (jak na Nasze ekstraklasowe realia) drużynami.
Z drugiej jednak strony mamy beniaminka. Miedź zaczęła od szczęsliwej wygranej z Pogonią po golu z ostatniej niemalże akcji meczu. Następnie uległa krakowskiej Wiśle 1:2, ale przyznać trzeba, że w tym meczu nie była o wiele gorsza. Ostatni mecz to znów porażka i to aż 1:3 u siebie z ex-pucharowiczem Górnikiem. Gdzie i w tym meczu nie pokazała się ze złej strony.
Ostatecznie uważam, że mimo iż Lechia jest tu faworytem to remis by mnie nie zdziwił (zwłaszcza w
LOTTO ekstraklasie) a gra 1DNB po kursie @1,45 wydaje mi się nieopłacalna. Stąd proponuje na ten mecz BTS@1,8
Drugi z piątkowych meczy to
Wisła Kraków - Wisła Płock
Może i oklepanym można będzie nazwać to co napiszę, ale Wisła Kraków u siebie jest/stara się być mocna. Czy to w zeszłym sezonie, czy na początku tego. Pierwszy remis 0:0 z Arką gdzie tylko piłkarze sami sobie mogą być winni, że tego meczu nie wygrali. No bo jak inaczej nazwać spotkanie, w którym oddaje się 23 strzały (ale tylko 3 celne ???? ), nie trafia karnego, a z dobitki z odległości 5m piłka szybuje daleko ponad bramkę... Potem przyszła wyżej wspomniana wygrana u siebie z Miedzią i porażka z Jagiellonią. Mimo porażki trzeba jednak przyznać, że Wisła nie zagrała złego spotkania ale tutaj myślę, że czerwona kartka dla Buchalika i szybko strzelony potem gol lekko odebrały im wiarę (i szanse) na wygraną.
Naprzeciw Wisła Plock, która to rozpoczęła sezon od porażki z Lechem (1:2) lecz w tym meczu była stroną przeważającą i częściej zagrażającą bramce przeciwnika. W kolejnym meczu trafił się znów pucharowicz - Górnik - i nafciarze znów zagrali bardzo dobry mecz. Prowadzili, przeważali, nie udało się jednak dowieźć prowadzenia do końca i mecz zakończył się remisem 1:1. W ostatniej kolejce mecz z Koroną. Tutaj niestety zupełnie inny obraz drużyny, która niepotrafiła sobie wykreować praktycznie żadnej sytuacji strzeleckiej mimo przewagi w posiadaniu piłki. Rzecz jasna czerwona kartka dla Merebashviliego już w 34' znacznie pomogła Koronie w wygraniu tego spotkania.
Suma summarum spodziwam się bardzo zaciętego meczu bo obie drużyny prezentują się bardzo dobrze. Brak Buchalika, który uratował zwycięstwo z Miedzią będzie jednak znacznym osłabieniem w defensywie Wiślaków stąd tutaj moje propozycje są następujące: 2DNB @2,05 (choć można poczekać aż kurs pójdzie w górę, bo pewnie bliżej piątku sporo osób postawi na drużynę z Krakowa) oraz BTS @1.75 (tutaj tylko dlatego, że nie będzie Buchalika uważam za zasadne dać szansę szczęściu).
Wszystkie podane kursy są z Totolotka.
Punkty reputacji (o ile zasłużyłem) także będą mile widziane ???? Dziękuję za chwilę uwagi i zapraszam do dyskusji.