>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

33. kolejka Primera Division [15-17.04.16]

Status
Zamknięty.
vidal 33,2K

vidal

Mistrz Typer Mundial
33. kolejka Primera Division

100zł na Darmowy zakład w BetClic

Do dwóch wpadek lidera zniwelowała się strata reszty drużyn do FC Barcelony. Jeśli na to liczyć, to przeglądając kalendarz Valencia jest jedną z opcji, która może tego dokonać.
Atletico i Real Madryt bardzo łatwi rywale i tu nie powinno być kłopotów.
Generalnie na próżno szukać jakiś bardzo ciekawych spotkań, ale emocji na pewno nie zabraknie.

Zapraszam do analizowania meczów.

Otrzymane punkty reputacji: +2
konar25 2,9K

konar25

Użytkownik
Valencia+2.5
1.830
Pinnacle ✅ ✅ ✅

Ja wiem ze Barcelona w końcu sie podniesie ale trzeba kuc żelazo póki gorące.Valencia juz bez komentatora na lawce.Czyste value i tyle w temacie tu pogromu nie będzie Valencia tu baty dostaje tyle razy ze na placach jednej ręki można policzyć a z reguły są to wyrównane mecze.Szkoda większego lania wody to trzeba po prostu grać.

Otrzymane punkty reputacji: +16
lukas88 519,9K

lukas88

Forum VIP
16.04.2016 g. 16.00 Getafe- Real Madryt
Typ: 2(-1,5)✅✅✅
Kurs: 1,77
Marathonbet
Stawka 7j

Po tym co Real pokazał w LM przeciwko Wolfsburgowi idę zdecydowanie w kierunku &quot;Królewskich&quot;, którzy przy poprzednich 3 wpadkach Barcelony mają szansę na tytuł przy odrobinie szczęścia. Zespół na pewno niesamowicie podbudowany i naładowany energią po remontadzie na Bernabeu, co powinno być widać w kolejnych spotkaniach, m. in. w sobotę na stadionie lokalnego rywala Getafe, który jest zespołem wybitnie &quot;leżącym&quot; Realowi w ostatnich sezonach- ostatnie 3 sezony to 6 kolejnych zwycięstw i bilans bramek 25-5.
Liczę na pewne zwycięstwo Los Blancos.

--------------------------------------------------------------------------------------------

17.04.2016 g. 16.00 Sevilla- La Coruna
Typ: 1
Kurs: 1,52
Tempobet
Stawka 5j

Sevilla przez 3 kolejne ligowe porażki z rzędu nieco zaczęła oddalać się od pucharów na przyszły sezon, jeśli chcą grać w LE, muszą wrócić na właściwe tory. La Coruna praktycznie pewna utrzymania więc motywacji brak. Mimo dzisiejszego meczu w LE, uważam iż Sevilla ponownie udowodni w lidze że ich stadion to twierdza nie do zdobycia.

vidal 33,2K

vidal

Mistrz Typer Mundial
17.04.2016 g. 16.00 Sevilla- La Coruna Typ: 1 Kurs: 1,52 Tempobet Stawka 5j Sevilla przez 3 kolejne ligowe porażki z rzędu nieco zaczęła oddalać się od pucharów na przyszły sezon, jeśli chcą grać w LE, muszą wrócić na właściwe tory. La Coruna praktycznie pewna utrzymania więc motywacji brak. Mimo dzisiejszego meczu w LE, uważam iż Sevilla ponownie udowodni w lidze że ich stadion to twierdza nie do zdobycia.
Kolego, jeśli Twoim największym argumentem za tym typem jest fakt, iż rzekomo oddalają się od pucharów to idziesz w złym kierunku.
Cztery pierwsze drużyny zagrają w LM (czwarta w ELM), natomiast kolejne dwie w Europa League, oraz zdobywca krajowego pucharu, lub jeśli triumfator rozgrywek już ma zagwarantowane puchary (FC Barcelona - Sevilla - Katalończycy mają LM), wówczas 7. drużyna ligi zagra w eLE.
Natomiast Sevilla jest jeszcze w grze o LM. Wygrana w LE daje im taki przywilej. Jednak jest to ciężka droga, ale patrząc na ligę i dużą przewagę nad Malagą, która gra w kratkę, to można, a wręcz trzeba skupić się na Europa League.
Ostatnio Deportivo słabszy wynik, ale sytuacji od groma. Zawiodła skuteczność.
Oczywiście zgadzam się z tym, że Sevilla i Pizjuan, ale trochę niski ten kurs. Jest też opcja, że Emerey trochę porotuje składem, bowiem w środę już kolejna kolejka ligowa.

Otrzymane punkty reputacji: +6
ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Ja mocno idę w Malagę. Athletic jest po 120 minutach z Sevillą. Villarrealu już raczej nie dogonią w tabeli, więc mogą się skupić na utrzymaniu obecnego miejsca. Do tego nie wiadomo co z Adurizem, bo w w meczu LE poprosił o zmianę. Być może będzie to jakiś poważniejszy uraz, a nawet gdyby tak nie było, to trener pewnie da mu odpocząć. Baskowie poza San Mames nie są już tak groźni, więc Malaga nie powinna im oddać więcej jak jednego punktu, ale i tak jestem zdania, że pokuszą się tu o komplet. Drugą część sezonu mają fantastyczną. Goście z północy na pewno będą mieć pucharowy mecz w nogach, a do tego mogą przyjechać lekko podłamani.
Malaga - Athletic
Malaga wygra 2,38 Bet365
Malaga 1- EH 4,75 Bet365

Resztę dorzucę później, ale Malaga to mój priorytet.

vidal 33,2K

vidal

Mistrz Typer Mundial
Trudno nie poprzeć Ramzesy. Aduriz około 2 tygodniowa przerwa. W dodatku wciąż brak Sabina i Laporte. Inaki Williams trenuje indywidualnie i wątpliwy jest jego występ w niedzielę. Mecz czwartkowy ma znacznie, tym bardziej że był on późnym wieczorem, a z Malagą rozegrają spotkanie już o 12:00 w niedzielę + podróż to słabo wygląda z ich perspektywy. Dodatkowo mają pewien zapas punktowy, a w środę kolejna kolejka i na niej się powinni skupić, bowiem na San Mames przyjeżdża rozpędzone Atletico.
Malaga powinna ich zabiegać, ja jestem za jakimś DNB, lub -0.25 @2.02 b365.
Niby Los Leones grali dość niezłe zawody z Sevillą, ale tak naprawdę, to te karne załatwił im rezerwowy bramkarz Sevillistas, który bronił tego wieczoru. Dwa koszmarne błędy mogły drogo kosztować piłkarzy z Andaluzji, niemniej ja się cieszę, bo jest szansa na 3. zwycięstwo z rzędu co byłoby pięknym, historycznym osiągnięciem, a zarazem kolejna szansa na pięć drużyn w LM z La Liga.
Co do Barcelony to dla mnie no bet. Oczywiście handicap na Valencię bardzo kuszący, ale jak dla mnie Nietoperzom potrzeba czasu, paru zmian w składzie, by trochę zyskali piłkarsko. Póki co to nadal słabo funkcjonuje i z Sevillą w drugiej połowie dali się zdominować. Wygląda na to, że kondycyjnie odpadają, bowiem zwykle Los Che w tym sezonie w drugich połowach gra bardzo słabo, tak jakby nie mieli już sił. Może się skończyć nawet na pogromie. Barcelona w tym momencie musi dać z siebie wiele w tym spotkaniu, bo to jedne z ostatnich, w których rywal może zaskoczyć. Na wpadkę tylko czekają Real i Atletico.

ibis 1,4M

ibis

ModTeam
Członek Załogi
20:30 Levante - Espanyol
Typ: obie strzelą - TaK
Kurs: 1.90
buk: betsafe
Wynik: 2:1 ✅

W pierwszym spotkaniu 33. kolejki Primera Division, piłkarze ostatniego w tabeli Levante podejmować będą przed własną publicznością Espanyol. Obie drużyny walczą o utrzymanie, lecz w gorszej sytuacji są gospodarze, którzy potrzebują pilnie trzech punktów. Dzisiaj idę w stronę goli bo te muszą paść. Ostatnie mecze pokazały, że w bezpośrednich spotkaniach te gole padają. Forma gospodarzy w ostatnim czasie nie napawa optymizmem bowiem w ostatnich trzech spotkaniach zdobyli zaledwie jeden punkt. Goście spisują się trochę lepiej. Na wyjazdach nie przegrali od trzech spotkań, a co najważniejsze - strzelają bramki. Spodziewam się dużo walki na boisku ale również sytuacji podbramkowych, które mam nadzieje przyniosą gole. Kurs fajny do gry, dlatego też polecam!
Przewidywane składy:
Levante: Marino - Lerma, Feddal, Medjani, Juanfran - Verdu, Verza, Mate, Morales - Rossi, Deyverson
Espanyol: Pau - Lopez, Gonzalez, O. Duarte, R. Duarte - Abraham, Diop, Sanchez - Perez, Moreno, Asensio
Nie zagrają:
Levante: Ivan Lopez, Tono (kontuzje)
Espanyol: Arbilla (kontuzja)

marcins 224

marcins

Użytkownik
bym nie demonizował tych 120 minut, to są zawodowcy i jak trzeba to dadzą radę a Malaga u siebie ostatnie dwa mecze bardzo przeciętne z Espanyolem i Gijon
Moze i te dwa mecze im nie poszły, ale Malaga to jeden z najciezszych terenow w LaLiga. Stoczyli dwa ciezkie boje z Sevilla i musi to sie odbic w postaci zmeczenia na Baskach, zreszta nawet bez tych meczow w LE dla mnie Bilbao nie powinno byc faworytem w Maladze i rowniez ide w strone gospodarzy

em-131774 113

em-131774

Użytkownik
Typ: Będzie rzut rożny przed 9 minutą
Kurs: 1,83
Bet365
Real po ostatnim sukcesie wyjdzie podpalony na to spotkanie i zechce je wygrać, nie no tak poważnie, to typuję tak, ponieważ na skrzydłach w Realu są Ronaldo oraz Bale. Ci obaj lubią dostawać prostopadłe piłki lub po prostu mieszać pod polem karnym przeciwnika i z takich przypadków może być rzut rożny, a Getafe defensywnie jest kiepska i rożny przed 9 minutą powinien być na luzie.
✅ rożny już w 3 minucie.

U 0

Usunięty użytkownik 130176

Gość
Typ: do 15 minuty - Real Madryt

Witam. Vidal, jestem ciekaw jak Ty widzisz ten typ
Dzisiaj kiedy moja ukochana Barcelona złapała zadyszkę, a na przeciw siebie ma renomowaną ekipę(brak Neville&#39;a to wzmocnienie), ja idę w stronę sfory wilków, która poczuła krew, a mianowicie Real Madryt.
Typ dla Realu Madryt wydaje się naturalny. Królewscy jak mało która ekipa, otwierają swoje spotkania od pierwszego gwizdka. Wszystko fajnie, gdyby było to Bernabeu - tam bramka Realu do 15, ba! nawet do 10, czy 8 minuty to linia zarobkowa, na wyjazdach niestety &quot;szwankuje&quot; już ta skuteczność pierwszej akcji.
Lecz to spotkanie samo w sobie jest wyjątkowe. Dzisiejszy gospodarz to Getafe, a więc rywal derbowy i normalnie powinni gryźć trawę, zwłaszcza, że wizja spadku z ligi z ostatniego miejsca nie dodaje chluby tak renomowanej przed laty ekipie, ale właśnie...
O ile derby Katalonii liczą kości, o tyle te stołeczne tylko bramki. Z jakiegoś powodu Getafe to ulubiony rywal Lon Blancos, demolowany zawsze i wszędzie, przegrywający wszelkimi możliwymi handicapami, a mi wystarczy tylko skuteczność gości w jakiejś z...około 5 akcji bramkowych ???? , które z pewnością zorganizują sobie w pierwszym kwadransie gry na Coliseum Alfonso Perez, a jest komu bramkę strzelić. Bale po powrocie wreszcie zaczął dorównywać na skrzydle asowi z Portugalii, Benzema pogodzony z Euro w telewizji wypełnia swoją rolę znakomicie, a sam skrzydłowy Ronaldo, nie gnębiony już przez Suareza spokojnie zmierza po kolejne pichichi - taka paka wsparta zapewne ofensywnym trio z Jamesem na czele zmiecie Getafe jeszcze przed upływem 30 minuty, a do 15 powinna spokojnie prowadzić.
Polecam!l

ibis 1,4M

ibis

ModTeam
Członek Załogi
16:00 Getafe - Real Madryt
Typ: goście powyżej 5.5 rzutów rożnych
Kurs: 1.70
Buk: unibet
Wynik: 55 minuta i pozamiatane ✅

Nie zwalniamy tempa i gramy dalej. Dziś idę w stronę rzutów rożnych, bo jak dla mnie linia jest bardzo niska i kurs dobry. Królewscy wrócili na właściwe tory i są na fali. Dziś przed nimi kolejny pojedynek, który na papierze wygląda łatwo i mam też nadzieje, że będzie tak w rzeczywistości. Real odkąd pokonał Barcelonę uwierzył ponownie w siebie, że może odwrócić losy ligi jak i wygrać LM - tym bardziej, że we wtorek dokonał remontady. Królewscy są jak maszynka w nabijaniu rzutów rożnych. Tym bardziej te rożne padają jeśli mecz nie idzie po ich myśli i trzeba gonić wynik. Dziś jednak nie spodziewam się gonienia wyniku, a będzie to konsekwentna gra, która z u biegiem minut przyniesie nam sytuacje podbramkowe i co najważniejsze rzuty rożne. Gospodarze, którzy walczą o utrzymanie zapewne postawią jakiś opór, ale nie na tyle mocny żeby moim zdaniem zatrzymać rozpędzone Pendolino, bo tak można nazwać grę Realu w ostatnich spotkaniach!.
Co do statystyk, to ostatnie mecze Realu na wyjeździe kończyły się odpowiednio z rzutami rożnymi:
Wolfsburg - 6
Barcelona - 3
Las Palmas - 5
Levante - 10
Malaga - 6
Linia niska, kurs fajny dlatego też polecam.

T 8,9K

trema11

Użytkownik
Eibar-Sociedad
Typ-1
Kurs-2.73
Runbet

Biorąc pod uwage staty,formę jestem sklonny postawić na wygraną gości.
pokonanie Barcy i Sevili myślę że da kopa drużynie przyjezdnych.Niewiele ale coś tam trzeba postawić.kurs zacheca.polecam

his_airness 16,2K

his_airness

Użytkownik
Getafe v Real Madryt -&gt; Cristiano Ronaldo strzeli 2 lub więcej ⛔ Szkoda, że jego bramka zamknęła wynik. Jakby szybciej strzelił, to byłoby łatwiej.
@2.60

Zespół Zinedine&#39;a Zidane&#39;a czeka niedaleki wyjazd. Półfinaliści LM zmierzą się z ostatnią drużyną w tabeli, w oczy której zagląda widmo spadku. Obydwu drużynom komplet punktów potrzebny jest teraz jak tlen. Real po potknięciach Barcelony ma jakąś nadzieje na to, że liga nie jest jeszcze stracona. Natomiast Getafe musi zdobywać punkty, żeby utrzymać się w LL. W tym meczu wybrałem typ na gole Cristiano Ronaldo. Portugalczyk poprowadził Real do remontady w starciu z Wilkami, ale dla niego równie ważne są osiągnięcia indywidualne. W lidze przewodzi w klasyfikacji Pichichi, gdzie zdobył w tym sezonie 30 bramek, ale jeśli chodzi o tytuł Złotego Buta, to tutaj o dziwo łeb w łeb idą z nim Higuain, a także Ibrahimović. Myślę, że Ronaldo będzie miał dzisiaj kilka dogodnych sytuacji i uda mu się ustrzelić minimum dublet. Odkąd przeszedł do Realu, strzelił drużynie Getafe już 19 bramek. Jeśli dziś CR7 strzeli dwie bramki, to drużyna z przedmieść Madrytu stanie się jego ulubioną ofiarą. Wiemy, jak spisuje się w tym sezonie obrona Getafe i wiemy, jaki głód bramek ma CR. Kurs jest zachęcający. Real niby nie zachwyca na wyjeździe, ale to tylko Getafe, a poza tym po meczach z Barcą i Wolfsburgiem w drużynie jakby coś drgnęło, więc mam nadzieję, że Portugalczyk dziś nie zawiedzie. Zresztą, grzech pisać takie rzeczy o jednym z najlepszych piłkarzy w historii. Początek meczu o godz. 16.00

wonderkido 17,7K

wonderkido

Użytkownik
Eibar - Real Sociedad
Powyżej 2,5 bramek (2,10) Unibet
2:1 ✅ ✅ Łatwo.
Zdaję sobie sprawę, że na terenie Eibaru gospodarze też nie powalają formą i ich mecze nie napawają optymizmem, ale w końcu czas aby też zdobywać punkty. Ostatnia sroga porażka z Królewskimi, nie mogło być inaczej ale z Villarrealem mogli powalczyć, gdyż prowadzili kilkanaście minut. Jednak to nie wystarczyło i żelazna defensywa żółtej łodzi podwodnej była w tamtym meczu nie do zdarcia. Dziś znowu czeka ich niewygodny rywal, bo goście w swoim składzie też mają mnóstwo perełek, którzy grają na wysokich obrotach i potrafią szybko to wdrożyć w mecz, dzięki czemu inkasują kompletu punktów. Mecz wygrany z Barceloną cieszy, bo i lider w końcu się lekko pogubił i nawet wylecieli z Ligi Mistrzów. W tym meczu nie mam żadnego faworyta, no może z lekką nawiązką dla ekipy z San Sebastian. Tylko dlatego, że ostatnio zdobyli bardzo ważne 6 punktów i dzisiaj mogą też to poprawić, ale czy oby na tylko Eibar znowu ulegnie? Wydaje mi się, że sam Baston ma lekki niedosyt, bo od początku sezonu gra całkiem solidnie, sporo bramek, ale jednak ta gra na szpicy ostatnio mu nie wychodzi. Nie miej jednak dużo bramek zdobywa i w pierwszym meczu tych drużyn to właśnie Baston otworzył mecz. Dziś u siebie, ściany mogą jedynie pomóc, ale to wszystko nie zawsze się tak przekłada. Vela i spółka też zdobywają gole w delegacjach, na pewnoo ekipa gości nie będzie dziś bez szans, ale ja tu widzę jednak bramek minimum trzy. Wystarczy, że choć jedna bramka minimum wpadnie w pierwszej połowie, to już w drugiej powinniśmy zobaczyć ciekawy spektakl, obfity w gole.

visniovy 19

visniovy

Użytkownik
Robert się przełamał, Barcelona przegrała mi naprawdę sporo kasy ostatnimi dniami, ale mimo wszystko, Messi strzeli bramkę kurs pre 1.33 bet365 , poczekam do 30min, jeżeli Messi znów będzie swoim cieniem, to odpuszczam. Jeżeli zagra jak to ma w zwyczaju to gram na jego bramkę.

jimmyjump 117

jimmyjump

Użytkownik
Panowie, co myślicie o zagraniu na bramkę Granady w jutrzejszym spotkaniu z Atletico Madryt? Atletico po trudnym spotkaniu z Barceloną w LM, podejmuje u siebie drużynę, która rękami i nogami broni sie przed strefa spadkową. Atletico z kolei walczy o wygranie ligi, maja na koncie 3 punkty straty do prowadzącej Barcelony.
Ostatnie mecze w lidze, które rozgrywało Atletico, po meczach w LM, kończyly sie utratą bramki a nawet porażką ze Sportingiem Gijon. Jedyne co mnie powstrzymuje przed zagraniem tego typu jest to, że Atletico gra u siebie...
Jakie jest Wasze zdanie, na temat tego typu. Kurs całkiem fajny @Czyste konto Atletico - NIE Bet365 2,62

vidal 33,2K

vidal

Mistrz Typer Mundial
Raczej nie za bardzo to widzę. Atletico u siebie, Granada na wyjeździe to już dwa argumenty. ;)
Oblak walczy jeszcze o rekord, choć będzie ciężko, ale jeszcze ma szanse. Może stracić 2 gole we wszystkich meczach i wyrówna rekord Paco Liano, który ponad 20 lat temu stracił tylko 18 goli w 38. kolejkach.
No i Granada bez El Arabiego i Successa, czyli dwóch najlepszych napastników zespołu.
Granada powinna więcej dać z siebie 3 dni później, bowiem grają u siebie z Levante mecz o 6 punktów. Myślę, że będzie to łatwa przeprawa Atleti. No i liczę na gola Fernando Torresa, który ostatnio wyglądał bardzo dobrze i wygląda na to, że odbudował swoją pewność siebie w idealnym momencie sezonu. Może jeszcze się znaleźć w kadrze na Euro, bo tam słabo z napastnikami, a Boski lubi sprawdzonych graczy, więc pewnie da z siebie wszystko.

Atleti ponoć ma wyjść mocnym składem. Nie będzie za dużo rotacji. Na obronie zabraknie jedynie Filipe, a na jego miejscu ma grać Lucas. Savic ma tworzyć parę stoperów z Godinem.

ibis 1,4M

ibis

ModTeam
Członek Załogi
18:15 Rayo - Villarreal
Typ: obie strzelą gola - TAK
Kurs: 1.68
buk: betsafe
Wynik: 1:1 ✅ dziękuje!​

Dzisiejszego wieczora spotykają się drużyny, które prezentują ofensywny futbol i odrazu mi się to podoba na starcie. Goście są w zasadzie pewni utrzymanie czwartej lokaty do końca sezonu bowiem mają duża stratę do trzeciego miejsca i dużą przewagę nad piątą pozycja. Mecz zapowiada się na tyle ciekawie, że Rayo broni się przed spadkiem i potrzebuje tutaj punktów. W poprzednim sezonie Rayo pokonało Villarreal na własnym boisku 2:0. W obecnych rozgrywkach po trzy oczka sięgnęły jak dotąd Żółte Łodzie Podwodne, wygrywając na El Madigal 2:1.Oba zespoły zaliczyły ostatnio zwyżkę formy i dlatego dzisiaj liczę na kolejne gole w wykonaniu obu ekip. Co do składów to u gości Z powodu kontuzji na pewno nie zagrają Mateo Musacchio i Daniele Bonera. Natomiast u gospodarzy kontuzjowani są Cobeno, Ebert, Tono (kontuzje), Yoel, Baena (zaw.). Jednak pomimo małych braków w składach emocji nie powinno zabraknąć tym bardziej, że jest to dość ważne spotkanie dla obu ekip.
Przewidywane składy:
Rayo (4-4-2): Carlos - Tito, Crespo, Castro, Quini - Bebe, Llorente, Trashorras, Hernandez - Miku, Guerra
Villarreal (4-4-2): Asenjo - Costa, Ruiz, Bailly, Mario - Suarez, Santos, Trigieros, Castillejo - Adrian, Baptistao

Otrzymane punkty reputacji: +6
vidal 33,2K

vidal

Mistrz Typer Mundial
Martwi mnie, że napisałeś najważniejszego, czyli braku Bruno, który w pomocy Villarreal robi robotę za dwóch.
Zabraknie też Piny, a więc w środku zapewne szykuje się ofensywnie - Trigueros i Dos Santos, który więcej gra ostatnio na skrzydle. Zawieszony również Rukavina.
Generalnie AS sugeruje, że będzie dużo zmian w składzie gości. Z meczu ze Spartą zagra ledwie pięciu zawodników. Wprawdzie rezerwowi też dają radę, ale dzisiaj liczę na gospodarzy, którzy nie imponują dorobkiem punktowym w ligowej tabeli.
Kurs na BTS według mnie za niski i nie warto się schylać. Jeśli grać coś na bramki, no to o2.5 po lepszym kursie (ok 1.80), albo o2.5 +BTS (2.10). Chyba, że ktoś liczy na wynik 1:1.
Mnie interesują też rzuty rożne w tym spotkaniu. Brak Bruno może wyprowadzić z równowagi zespół gości. Nadawał ten gracz spokoju, również w tyłach. Gospodarze zapewne w swoim stylu siądą na rywalu i powinni zbierać żniwa.
Goście mają o tyle komfortową sytuację, że punkty straciła Celta, a dziś zapewne i Athletic. Zatem dzisiaj mogą nawet przegrać.
Ja byłbym ostrożny z btsami i overami. Dla mnie dziś liczy się Rayo.

Rayo -1.5 Rzuty rożne @1.80 b365
Rayo wins @2.60 b365

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom