Typ dnia: Górnik Zabrze - Lech Poznań (1:0) Handicap: 2 @ 3.10 0:3
Mój typ nie jest podyktowany jedynie ostatnim zwycięstwem Lecha - 6:1 - nad Jagiellonią Białystok i hurraoptymizmem. Pamiętam doskonale postawę Poznaniaków w meczu z Widzewem (2;2), ale 4 ostatnie mecze tej drużyny to naprawdę fajna piłka, co przełożyło się na 3 wygrane i porażkę z Legią, która była moim zdaniem niezasłużona. Uważam, że Lech powinien zgarnąć w tym czasie komplet punktów i znajduje się obecnie w wyśmienitej formie. Jak dla mnie w ostatniej kolejce naszej ukochanej
ekstraklasy Poznaniacy utrzymają dobrą passę. Przyjeżdżają do Zabrze i zmierzą się z Górnikiem, który... jeszcze w tym roku nie wygrał. Bilans drużyny Warzechy w tym okresie to 6 porażek i 4 remisy. Ostatnie spotkanie Zabrzanie rozgrywali z Cracovią, z którą rywalizują o "grupę mistrzowską" i przegrali 0:2, nie prezentując za wiele dobrego futbolu. Sytuacja przedstawia się teraz tak, że w przypadku porażki Górnika oraz zwycięstwie Lechii i Cracovii, Górnik spada na 9 lokatę i walczy po sezonie zasadniczym o utrzymanie. Niestety nie wierzę, że Górnik jest w stanie sam zadbać o własne interesy i nie oglądając się na innych zainkasować chociażby 1 punkt. Lech pokonał ostatnio Jagiellonię 6:1, tę samą Jagiellonię, która tydzień wcześniej przegrywając w Zabrzu 0:3 potrafiła doprowadzić do remisu 3:3, a bliska była nawet wygranej i tę samą Jagiellonię, która w ubiegłą środę przegrała 0:2 w półfinale Pucharu Polski z Zawiszą Bydgoszcz na własnym boisku. Dyspozycja piłkarzy z Zabrza jest fatalna, jednak grają o "pierwszą ósemkę" i być może to ich zmobilizuje do ciut lepszej gry. Problem Zabrzan w tym, że Lech też nie gra o przysłowiową "pietruszkę" i liczy się każdy punkt, ponieważ strata do liderującej Legii wynosi obecnie 10 punktów (przy podziale punktów zostanie 5 pkt do odrobienia). Ja za drobne zagram być może nawet wyższy handi, bo jestem przekonany, że Górnik ma duże szanse na to, żeby zostać zdeklasowanym w tym pojedynku.
Pokrótce pozostałe spotkania:
Jagiellonia Białystok - Piast Gliwice X2 @1.60 1:1
W środę grałem przeciwko Jagiellonii w PP i się opłacało, teraz również gram przeciwko drużynie Pana Probierza, bo nie wierzę w ich nagłą odmianę. Ponadto myślę, że jednak priorytetem będzie spotkanie rewanżowe PP i próba odrobienia strat w Bydgoszczy, bo w lidze, nawet jeśli Jagiellonia cudem wejdzie do "grupy mistrzowskiej", nie zostaje jej tam nic "wartościowego" do podziału. Poza tym Piast prezentuje raczej przyzwoitą formę.
Korona Kielce - Cracovia 2 @2.50 1:0
Morale w kieleckiej drużynie raczej nie są za wysokie po porażce z Ruchem w ostatniej kolejce i utracie możliwości wskoczenia do pierwszej ósemki w tabeli. Cracovia natomiast, jeśli zagra tak jak z Górnikiem, w co wierzę, powinna sobie spokojnie poradzić, tym bardziej, że piłkarze z Krakowa mają szansę wywalczyć awans w tej kolejce.
Pogoń Szczecin - Widzew Łódź 1 @1.50 1:0
Widzew ostatnio radził sobie świetnie, wręcz ponad stan, ale teraz odwiedzą Szczecin, gdzie miejscowa Pogoń to nie jest Wisła w kryzysie ani Cracovia bez Saidiego z Nowakiem. Myślę, że jeden z pewniejszych typów w ostatniej serii spotkań.
Śląsk Wrocław - Lechia Gdańsk 2 @2.95 1:0
Wiele spekulacji na temat tego meczu ostatnio się pojawiło. Jako kibic Ruchu pamiętam mecz Śląska z Wisłą, kompletnie "odpuszczony" przez Wiślaków, gdy Śląsk walczył o mistrzostwo właśnie z Ruchem. Długo się zastanawiałem, przede wszystkim ze względu na podział punktów - wiadomo, że Lechia potrzebuje "trzech oczek", ale czy Śląsk może sobie pozwolić na jakąkolwiek stratę biorąc pod uwagę fakt ciasnoty, do jakiej dojdzie w dolnej strefie tabeli? Myślałem, myślałem i jednak przemówiły do mnie czysto piłkarskie argumenty, mianowicie uważam po prostu, że Lechia jest silniejszym, pewniejszym, lepszym zespołem i poradzi sobie dziś we Wrocławiu.
Wisła Kraków - Podbeskidzie B-B 1 @1.85 0:1
dramat...
No dobra... Wisła musi przerwać swoją fatalną passę. Co prawda jakby powiedział Pan Franciszek ich ławka rezerwowych w dzisiejszym meczu to po prostu dramat, ale wierzę, że Wisła w końcu wygra, może nie jestem pewny na 100% tego typu, jednak w polskiej
Ekstraklasie nic nie jest pewne i biorę w tym przypadku pod uwagę pewną klasę tych drużyn. Porażka czy nawet remis Wiślaków w tym spotkaniu to byłby już naprawdę dramat...
Zagłębie Lubin - Legia Warszawa 2 @2.00 1:3
Zagłębie bez Piecha i to jest moja główna motywacja tego typu. Legia będzie chciała uciec Poznaniakom, którzy dziś mają raczej pewne 3 punkty. Poza tym Zagłębie przy całkowitym uznaniu dla formy, którą obecnie prezentują, bierze jeszcze udział w rozgrywkach PP i myślę, że wszystkie te składowe to za dużo jak na Legię. Tyle w temacie tego meczu.
Zawisza Bydgoszcz - Ruch Chorzów 2 @2.90 0:3
Na koniec moja drużyna. Tutaj jestem pewnie najmniej obiektywny. Podobało mi się jak Niebiescy zaprezentowali się w starciu z Koroną, która przecież walczyła o "grupę mistrzowską". Nie wydaje mi się, aby Zawisza odpuścił ten mecz, chociaż również biorą udział w PP, jestem po prostu przekonany, że Chorzowianie przegrali, co musieli przegrać i znów grają ten futbol, do którego przyzwyczaił nas Pan Kocian, widziałem też dużo radości z gry piłkarzy Ruchu, chociaż może to moja euforia po zwycięstwie
Wierzę, że Ruch zagra na nosie co poniektórym.
Dziękuję, pozdrawiam i życzę szczęśliwych typów!
bukmacher: Bet-at-home
Dziś gram dwa kupony:
12.04 18:00 Górnik Zabrze - Lech Poznań 2 @ 1.90
12.04 18:00 Pogoń Szczecin - Widzew Łódź 1 @ 1.50
12.04 18:00 Wisła Kraków - Podbeskidzie B-B 1 @ 1.85
AKO: 5.27
12.04 18:00 Górnik Zabrze - Lech Poznań (1:0) Handicap: 2 @ 3.10
12.04 18:00 Zawisza Bydgoszcz - Ruch Chorzów 2 @ 2.90
AKO: 8.99